Prohledat tento blog

sobota 29. května 2021

O demokracii

Malé nedělní zamyšlení . (Nepovinné!)

T. G. Masaryk   foto František Drtikol.













   Pokládám pošetilé očekávat od vlády průměrného "všeholidu" nadprůměrný výsledek. Nemám z toho radost, ale nelze to změnit, je to nutný důsledek způsobu vlády. Základ naší civilizace, tak jako vývoj Homo Sapiens sapiens není "demokratický" v nynějším pojetí.





   Ze známých popsaných dějin, mám tu drzost aproximovat dále do minulosti na základě znalosti fungování dochovaných "primitivních národů" a tlup lidoopů, našich příbuzných vyšších primátů a znalosti fingování celé živé přírody, se závěrem, že uspořádání, které nazýváme demokratickým, je uspořádáním epizodickým. Tak i do budoucna. Navíc, formální demokracie neznamená plně demokracii reálnou, ale jen v nějaké míře.


   Zkušenosti ukazují, že čím více "demokracie" je stavěna na odiv, čím více je oslavována a představována v artefaktech a okázalých rituálech, tím méně jí je v reálu.


   Skutečná demokracie, pokud vůbec, by byla tak všednodenní, tak neokázalou, tak obyčejnou, tak samozřejmou, že by byla neviditelná. Tak jako za samozřejmé pojímáme například že dýcháme. Ani si toho nevšímáme. Nejsme-li nemocní. Teprve pak si toho všímáme.


    Tak je to se vším, i s demokracií. Čím více ono stavíme na odiv, tím více tím signalizujeme, že to není samozřejmostí.


Inspirováno T.G.M. : Naše současná krize.
 
Přečtěte si, po více než sto dvaceti letech stále živé. 
Jako by se až na kulisy nic nezměnilo.


Schumacher          

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
StK: K ranní kávě a bábovce tak akorát. Přečíst a popřemýšlet. Netřeba chodit do kostela, tam vám řeknou věci odobné, jen zabalené do jiné frazeologie. V podobenstvích. 

6 komentářů:

  1. K demokracii:
    Teoreticky je to stav, kdy se menšina podrobí názorům většiny. Prakticky je to stav, kdy většina něco odhlasuje podle přání vlivových agentur, politiků, médií. Odhlasuje to proto, že nemá dost relevantních informací nebo je líná si je najít a popřemýšlet o nich.
    Menšina se nejčastěji nepodrobí a tvrdí, že volba byla zmanipuovaná nebo že stav odporuje zákonnosti. V nejlepším případě jen brblá, v horším žaluje u soudů a v nejhorším připravuje přavrat, aby bylo "po jejich".
    Výsledkem demokracie je tedy permanentní špatná nálada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .......a jsme na počátku!
      ……..Osvícený diktátor a hlídací pes armáda jako pojistka, do nedávna to fungovalo v Turecku než „vyhrála“ lidská práva…….. Nebo se pletu?
      4p

      Vymazat
    2. Demokracie je nekrvavá simulace občanské války. Prostě se před bitvou spočítáme, zjistíme, kdo má převahu a tudíž by vyhrál, a pak je už zbytečné tu bitvu reálně provádět.

      Vymazat
    3. To je pravda, jenom není jasné, kdo to bude rozhodovat a podle jakých kritérií?

      Vymazat
  2. EKodokolakolemgooglem1. června 2021 v 7:25:00 SELČ

    Tady už o demokracii není ani řeč.....
    John Bok v Reflexu:

    Jsou jistě lidé, jimž očkování pomůže, kteří tu vakcínu potřebují. Nebo ti, kteří se naočkují, protože se budou cítit v bezpečí. To je všechno v pořádku. Ale nutit občany, aby se rozhodovali na základě nějaké ideologie, protože v opačném případě budou omezeni na svobodě, je nepřijatelné. To, co se tady děje, totiž není medicína jako exaktní věda, ale ideologie.
    ..a zase to zažíváme stále dokolakolem-goglem.
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Demagogia sempre viva - jako obvykle.
      Kde se Honzík Boků dozvěděl, že "budou omezeni na svobodě"? Když se někdo musí podrobit lékařské prohlídce než mnu vydají řidičské oprávnění nebo očkování, pokud chce dělat kuchaře na táboře případně zajet si do některé tropické země je taky "diskriminace"?

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)