Prohledat tento blog

sobota 5. června 2021

O trvanlivosti

 Jakákoliv teorie  je vždy v krátké době doplněna protiteorií. 






   Proč tomu tak je? Jednak velká ambice prosadit svůj názor, odlišný od původního - kdyby byl stejný nebo hodně podobný, nezaujal by. Nemnělo by smysl ho prezentovat. Na druhé straně je to cílené odpoutání pozornosti od faktů jejich jiným výkladem. Konkurence - ať už obchodnická, vědecká nebo politická.




   To je obecně platné zjištění a popisuje lidskou psychiku, ne jev samotný. Jakmile se objevila teorie o Big-Bangu, do té doby byl vznik vesmíru opisován tak , že nikdy nevznikl, je tady a bude pořád, okamžitě nastala erupce teorií, které kategoricky tvrdily že přesne ví, jak to tehdy bylo - až se někdy zdá, že to tehdy, před 14 miliardami let, přímo pozorovali a měřili.  

   Big Bang je jen jedna z teoríí. Pak je tu teorie strun (posledni dobou se o ní moc nemluví), teorie vzniku Měsíce nebo planet obecně - proč jsou rozloženy tak jak jsou a jestli je to obecně platný zákon pro všechny planetární soustavy ve vesmíru, přičemž se ještě nedávno (za mého dětství) tvrdilo, že planety jsou ve vesmíru velmi zřídkavou záležtostí. S nástupem lepší pozorovací techniky byla tahle domněnka tiše opuštěna. Téměř každá hvězda hlavní posloupnosti má planety. 

   Momentálně se pilně vědecky diskutuje o temné hmotě, která není vidět ale má svou hmotnost a o temné energii. Teoreticky jsou oba fenomény dokonale dokázány - ale zatím není žádný důkaz jejich skutečné existence. Tak možná přijde nová teorie, že fyzikální zákony neplatí všude stejně. 

  Jak se vyvíjí věda, mnohé teorie jsou opouštěny a vymýšleny teorie nové, které jsou opět vydávány za jedině možné vysvětlení toho nebo onoho jevu. 

   Lidé si neumí přiznat: Tohle prostě ještě nevíme. A ani netušíme, zda se to za dobu existence lidstva dozvíme. To je ten hon za řešením univerzální otázky - Proč?  Smysl existence člověka i vesmíru. 

   Proč o tom píšu? Kupodivu je to kvůli otázce, zda má Covid -19 původ umělý nebo přirozený. Každá ze stran nachází spoustu indicíí, které potvrzují právě její tvrzení. Podobně, jako se vzájemně různými "důkazy" bombardují "chřipečkáři" a "covid-alarmnisté", odpůrci očkování a jejich příznivci a podobně. 

   Někdy ten spor rozřeší čas, někdy ani ten ne, protože fakta, tvrdá fakta jsou protistranou zpochybňována a  zdroje znevěrohodňovány. To vše proto, aby bylo možno prosadit tu svou pravdu. Hodně zajímavě o tom píše matematik RNDr. Marian Kechlibar ve svých knihách Zapomenuté příběhy 1-4. 

   Takže pravda je vlastně záležitost značně subjektivní a existence tvrdých faktů to nevyřeší, čímž chci podotknout, že sebelépe "ozdrojovaný" text nemá obecnou platnost. Vždy se najde někdo, kdo jej zpochybní. Říkám si - ano, je velmi pravděpodobné, že je to tak, jak je popsáno - ale na druhé straně to může být i přesně opačně - nebo dokonce  úplně jinak. 

   Pozorně jsem si přečetl kapitolu o tzv. španělské chřipce na začátku minulého století a říkal si, jaké teorie a argumenty o jejím vzniku a šíření asi byly tehdy v novinách nebo v odborné literatuře. Různé, Marian prozkoumal spoustu zdrojů z těch dob. Ale protože virologie tehdy byla v počátcích a o možnosti genetických manipulací nevěděl nikdo, tak se teorie o uměle zkonstrovaném viru tehdy ještě neobjevila. Tenhle fenomén se začal objevovat později, nejdříve v SF a dystopické literatuře.

   Nějak jsme pozapomněli na slova slavného antického mudrce Sokrata, který svého času prohlásil  "Vím, že nic nevím!"

   Jednak to prý nikdy neřekl, jednak je to nesprávné tvrzení  ...a vůbec. Nejde mi tady o Sokrata, ale o schopnost si přiznat, že existují věci dosud nevysvětlené, neobjevené - a mnohé z nich tak zůstanou.

   Jednak do naší smrti a jednak do konce lidské existence - nejen na Zemi, ale vůbec. Takže se o něco do krve hádat a široce argumentovat je, mírně řečeno, kontraproduktivní, bezúčelné, zpozdilé.

   Jaký smysl má předpovídat tepelnou smrt vesmíru, která podle některých představ bezpochyby nastane za miliardy milard let? Co z téhle teorie vyplývá pro dnešního, budoucího nebo dokonce toho příslovečného posledního člověka ve vesmíru, který má zhasnout?

  Mám-li mluvit za sebe - nic. Mnohem víc mě trápí termický šum mikrofonů, když chci natočit nádhernou lesní atmosféru, poledne, kdy je slyšet z dálky ptáčky, datly, mouchy a všechno co je v takovém tichém poledním lese k zaslechnutí. Zkoušel jsem to několikrát, dokonce jsem si kvůli tomu donesl do lesa ty nejlepší a nejméně šumíci mikrofony za (téměř) statisíce - a nic. Z původní atmosféry zbylo jen málo, všechno zamaskoval šum zařízení. Takže hledám fyzikální/technický fígl, jak ten šum aspoň zmenšit. Zatím se mi to daří jen trochu. 


   K teoriím obecně: Když se objevily zprávy o black-hole, jak jsou veliké a co dělají, napadlo mě, že z hlediska jakéhosi "vyššího kosmického pořádku" v centru každé spirálové nebo diskové galaxie by měla trůnit centrální černá díra. 
   V posledních snad deseti-patnácti letech se ukazuje, že tomu tak nejspíš je. Jenže jsem zcela nevzdělanný v kosmologii, sem-tam si něco málo  přečtu  a z přečteného si něco málo zapamatuju, neměl jsem tedy tendenci s touhle představou seznámit odborníky. Slavným prorokem jsem se tedy nestal - ale těší mě, že se moje soukromá teorie potvrdila. 




Abych neporušit tradici, tak jedna faktická připomínka: 

   Pokud přistoupíme na jednu z teorií, že virus byl poskládán uměle ve vojenskývh laboratořích ve Wu-Chanu na objednávku (USA) a následně rozšířen po celém světě, aby z Covidu-19 profitovaly farmaceutické firmy, vnucuje se několik otázek:

1. Proč došlo k proniknutí viru na veřejnost právě ve Wu-Chanu a tím ke koncentraci pozornosti veřejnosti ať už odborné nebo laické na toto město? Proč to nevyzkoušeli třeba v Indii? Tam jsou přece také nehygienické podmínky a husté zalidbnění. Dokonce i netopýry tam mají.

2. Jak to, že vývoj vakcíny probíhal víceméně nezávisle na několika místech a nebyl těmi, kdo údajně "promořili svět" nějak koordinován nebo spíše regulován tak, aby zisk plynul jen do jejich kapes. Navíc - vyrábím-li biologickou zbraň obvykle paralelně vyrábím protizbraň na ochranu "svých lidí".

3. Protože, jak praví mikrobiologové, jsou mutace viru jevem náhodným vznikajícím chybami v replikaci a teprve výsledkem přírodního výběru se v epidemii uplatní, je zvláštní, že by to bylo nějak ve vojenských laboratořích plánováno. Jednoduše proto, že je to náhodný jev. Mutace přece vznikají i v současné době na různých místech zeměkoule. Na tuhle zbraň, která se vyvmyká kontrole by asi nevsadil nikdo rozumný. Není totiž selektivní. 

   Z těchto, neodborných ale fakttických příčin se domnívám, že virus je úkazem přírodním nebo v nejzažším případě nechtěně "uniklým". U úmyslného nasazení mi chybí jakýkoliv  aspekt "komu ku prospěchu". 

   Je zatím spíše jen doménou SF literatury, když se něco (AI, virus nebo autonomní, sebereplikujici se roboti) dostane mimo kontrolu svých tvůrců. 

   Možná ale, že to někdy nastane a bude z toho obrovský prů... švih. Šílení vědci by měli u takových jevů zabudovat spolehlivá "źadní vrátka", aby nebyla celá populace, případně celý biologický život na planetě zahuben. Spolu s jeho tvůrci. 


==============================================


Pár písmenek k nedělní ranní kávě.
(Nebo čaji, mléku, ovocné šťávě  nebo pivu. Jak libo!)

7 komentářů:

  1. Ať tak nebo jinak, když zadáme na jednu stranu "poseroušky" a na druhou "popírače" vždy to bude křivka podle Gausse a to i v případě, že si zlámete prst v rektu.....
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. Tech.Pozn...…"ano, v desetimilionové zemi, kde za den přibylo 152 pozitivně testovaných (záměrně nepíšu nakažených) a kde si už stovky tisíc "pakoušů" stihly udělat selfíčko z vakcinačního centra…začínám chápat lynčující davy........Masové očkování formou McCovid center, maratónů nebo drive in je popřením etiky a odbornosti lékařské profese."

    já dodávám: od 1.7. bude očkovat "VITANA" ZDROJ:
    Kontakt - Vitana v LESE
    https://vitana.cz

    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak jim přestávám rozumět, EK-áčko...

      Vymazat
    2. Já už "jejich propagandu" nechápu delší dobu. Kdo jsou ti oni? Z nadhledu.
      4p

      Vymazat
    3. Když se pokoušejí myši dostat do sýpky, tak taky jednají individuálně i když to vypadá na koordinovný útok. Takdy bych si to dovolil oddhadout na několik skupin. Čínskou, americkou, americkou vojenskou... Za předpokladu, že to chtěli vyvinout.
      Jenže - nevíme. Nebo aspoň já nevím. Ještě k zadnim vrátkům: Měly by být dostupné i v případě smrti vývojářského týmu. Uloženy v bezpečí na několika místech.
      Vývojáři se mohou totiž nakazit svým virem, mohou být nakaženi "olověným virem" svých konkurentů aby už nemohli ta zadní vrátka prozradit... Hotový SF román.

      Vymazat
  3. V lese se fakt nenakazíš, ale ani nenaočkuješ. Tak to bylo, je a bude.
    4p

    Ps.
    P. Rajman 10.6.2021 5:03

    Že covid lidi rozdělí bylo jasné od začátku. Také bych se k problému stavěl různě, podle možnosti se očkovat a reálné šanci být oočkován. Evropský covidpas je snahou jak lidi, nechtějí li se uzavřít do bubliny, přimět k očkování. Český covid pas je úplně něco jiného. Je to poslední způsob, jak si chce vláda, která zvrtala, co se dalo, udržet kontrolu nad občany. Protestuje li někdo proti covid pasu, není tak zrejmé proti kterému a tahle kouřová clona vládě vyhovuje. Vzniká hlavně kolem ní samotné a odvádí pozornost od faktu, že premiér je ve střetu zájmů a prezident mu to nejen trpí, ale ještě jej v téhle lumpárně politicky podporuje.

    OdpovědětVymazat
  4. Vzkaz pro pana Rajmana:
    Tyhle falešné řeči prostě nesnáším. Je to jenom rozeštvávání lidí. Nikdo přece nemusí požádat nebo používat kovid pas. Může to uděla jinak - testem, potrvzením o očkování atd. Jestli mu to stojí za to dělat složitě. Ale on raději pindá.
    Jsou tu i sobci, kteří se v zájmu své "svobody" pokoušejí torpedovat cokoliv, co se pro ukončení epidemie udělá. Nebo si na tom honí sebevědomí, jak to vládě "nandali". Za diskuzi nebo oponenturu to nestojí. Nanejvýš za odplivnutí.

    Vzhledem k existenci takových týpků začínám chápat to hnutí Hate free!
    Kdyby nebylo tak snadno zneužitelné...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)