Prohledat tento blog

neděle 9. května 2021

To tenkrát v čtyřicátom pátom…

Jak jsme slavili osvobození aneb disidentem po třiceti letech.



   Pamatuji dobu, kdy souška učitelka občanské nauky nám přednášela, že nás osvobodila jen Rudá armáda. Osvobození jsme slavili devátého května, byli masírováni oficiální propagandou, strašeni neutronovou bombou, a vysíláni na povinnou stafáž k pomníčkům padlých. Tehdy jsem netušil, že jednou všechno bude jinak.

Uplynuly nějaké roky a smělo se říkat, že nás osvobodila i americká armáda. To už jsem tušil, že bude jinak. Jenže netušil jak moc jinak.



   Uplynula nějaká desetiletí a nyní slavíme již osmého května a jsme masírováni oficiální propagandou, že nás osvobodila jen Americká armáda, že máme zůstat doma a jsme strašeni ruskými elektrárnami, covidem a ruskou vakcínou proti němu.

Letos jsme tak jako jindy vyrazili do ulic velkoměsta vybaveni dílem poctivě koupenými květinami, dílem šeříky opatřenými z hojných veřejných zdrojů. Však tehdy je Pražané také nekupovali v květinářství, třebaže ta nebyla zavřená z důvodů Covidu.


   První zastavení bylo u památníku Ivana Grigorjeviče Gončarenka velitele tanku T34, číslo I-24 v Praze na Klárově. Na desce je psáno, že padl devátého května. Jak je to možné, když Praha byla svobodná již osmého? Možná, že dojde i na předělání té desky. Až umře poslední pamětník. Pak se dějiny předělávají daleko lépe.

  Letnou jsme prošli do Bubenče k velvyslanectví Ruské federace. Už zdálky nás vítala bariéra policejních zábran, přesto jsme doufali, že budeme moci položit několik květin jako vzpomínku na více než sto čtyřicet tisíc padlých. Tušili jsme, že to nebude jednoduché. Netušili, že to nebude možné. Nejenže jsme se přes zábrany nemohli dostat k plotu, ale přítomná policejní hlídka nás sice velmi slušně leč nekompromisně přiměla sebrat květiny položené za zábrany. Prý velvyslanec Ruské federace si nepřeje aby tam bylo cokoli pokládáno. A že je nemůžeme nechat ani před zábranami. Že nás plně chápou, ale že tak mají nakázáno, a že je to na kamerách.

  Prošli jsme Stromovkou do Podbaby a odtud k místu loni odstraněného památníku maršála Sovětského svazu, Ivana Stěpanoviče Koněva. Tam probíhala čerstvě instalovaná oficiální trucvýstava o událostech z časů pozdějších intenzívně studovaná, podle stylu zjevně Pražskými kavárenskými lepšolidmi.


  Vzadu na zemi, na místě památníku, mezi květinami zpola opřená ležela fotografie Koněva. K ní spolu s námi položil květiny i dvacetiletý pár. Asi ve škole nedávali pozor…

  Domů jsme se vrátili šťastni, že jsme nebyli zadrženi, předvedeni na policejní oddělení, obviněni z výtržnictví ba ani z přestupku proti veřejnému pořádku znečištěním veřejného prostranství.
Přec jen máme svobodu, demokracii a lidská práva. Protože nás osvobodila jenom americká armáda.



  Dědeček se toho v Osvětimi nedožil. K jeho smůle tam Koněv nedorazil včas. Zatím co jiní dnes litují, že dorazil vůbec. Mnozí z nich mají příležitost litovat jen proto že dorazil. Kolik z nich by nebylo, kdyby došlo na naplnění slov Reinharda Heydricha, že konec konců, Češi v této zemi nemají co pohledávat? 

   Natož aby nynější předseda vlády u našich nynějších „spojenců“ ochotných nás kdykoli obětovat pro své zájmy, k jejich pobavení škemral, aby ze solidarity vyhostili alespoň jednoho ruského diplomata?



Jo, jo, to jsou paradoxy, poznamenal by sládek z Audience, 
hry spoluautora nynějšího absurdního dramatu všedního dne.

A „Čo myslítě tým.. absurdný...?" zeptal by se major Terazky.




Poznamenal: Schumacher       

======================================================

Poznámka Kocourova:

   Kdyby tak došlo na nejčernější předpovědi těch ohýbačů historie a byli bychom opět někam přiřazeni, tentokrát na Východ, jsem přesvědčen, že by všichni ti lepšolidé náhle prozřeli a ze skříně by vytáhli ne ruské, ale sovětské praporky a vyvěsili si je na okna. Ještě je mají schovaný jak vodník dušičky.

Není nad pevné přesvědčení, vyfutrované historickými fakty. Hlavně nebýt pokrytcem.

[;>)))


16 komentářů:

  1. Rudá armáda přišla na pomoc Pražskému povstání, v důsledku čehož byl velitel Pražského povstání generál Karel Kutlvašr odsouzen na doživotí. To je "osvobození" jako v povídce "Šumákovo hospodářství".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EKočestnýchobčanech11. května 2021 v 7:35:00 SELČ

      .........ano, kdo to nezná může si myslet že ho odsoudil K.H.Frank spolu s dosud čestným občanem města Liberce Henleinem. ...........
      K tomu mně však žádné trefné přirovnání nenapadá.
      4P

      Vymazat
  2. Na Olšanech nějaká pietní akce byla?

    OdpovědětVymazat
  3. Spousta lidí, která se nechá očkovat proti covidu jen a jedině proto, aby jim vrchnost trochu povolila uzdu a mohli tedy činit to, co je ve svobodné společnosti samozřejmým a nezadatelným právem, jsou přesně ti hrbící se lidé, bez nichž by jakákoliv diktatura, včetně té komunistické, nikdy nemohla vzniknout.

    Také si vzpomínáte, jak lidé po očkování proti chřipce, tuberkulóze a jiným chorobám tuto skutečnost radostně sdělovali okolí, a to dokonce s fotografiemi? Já naštěstí ne…

    A pak, že covid napadá plíce!



    A on, že by covid, napadá mozek ?
    (Macek)
    4p

    OdpovědětVymazat
  4. Tihle kritici jsou zcela mimo. Člověk se přece nechá naočkovat proto, aby nedostal koronáč. Ono totiž není o co stát - mezi mými kolegy už koronáč řádil, naštěstí bez obětí.
    A nenechává se očkovat proto, aby tak vyjádřil svůj odpor k vrchnosti. Je to stejné, jako býval odpor proti připoutání v autě. Tady je to poněkud horší - ohrožuje i ostatní. V autě se zabije nebo zmrzačí sám, nikoho dalšího už neohrožuje.
    A ti "veřejní očkovanci"? Snaží se tak jen přesvědčit ty váhající.
    Jednodušší způsob, jak se dostat "do Chorvatska" nebo na fotbal ale nakonec přesvědčí potřebný počet pro "proočkovanost". Ale kdo nechce, tak ať se nenechává "ponížit" státem, ale ať o tom nekecá. Ztrapňuje se.
    Žvásty o shrbených povahách nechť si pan Macek zasune kam chce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi jsem tu v podobné souvislosti citoval klasika, ale jen přibližně zpaměti, a tak teď přikládám přesnější úryvek:
      Zvolil si geniální methodu boje. Pochoduje jako vrtohlavá ovce tak dlouho, dokud nenalezne nějakou vyhlášku, výzvu, pokyn nebo oznámení, a pak udělá pravý opak toho, k čemu je vybízen.
      "Šetřte elektřinou!" nabádá transparent ve vozech pouliční dráhy. Proto svítí v bytě celou noc, třebaže se mu při světle prachšpatně spí. "Neplýtvejte pečivem!" praví denní tisk a tak si schválně a navzdory odtrhuje od úst, jen aby mohl nechávat hodně velké zbytky.
      Potom se jde projít a při tom šlape po trávníku, vyskakuje z jedoucí elektriky, koupá se na zakázaných místech, kouří u skladiště benzínu, špacíruje po železničních tratích a přechází křižovatky na červenou. Je jasné, jak to dopadne. Jednoho dne si přečte tabulku: "Pozor! Vysoké napětí! Nedotýkati se!"

      Vymazat
  5. PŘESNĚ. Šílený ač připoutaný řidič vás na přechodu také neohrožuje, je přece připoutaný. Křicět si může co chce zrovna tak jako bába s dědkem na přechodu. Rád poslouchám všechny kecky a křiklouny, myslet si na štěstí mohu co chci, tedy, ehemeeheme zatím.(nejlépe v pustém lese)
    4p

    OdpovědětVymazat
  6. No? Chápeteto?
    "Samotná pandemie covidu má všechny znaky vědeckého zdůvodňování globální změny klimatu."
    Za vším hledej zelené a duhové aktivisty.
    "Konzervativci ať si klidně píší do Konzervativních novin, případně do Neviditelného psa, nějaké ty blogy jim ještě taky povolíme, ale jinak v naší moderní, pokrokové společnosti nemají co pohledávat. Divíte se, že jsou tak málo vidět a slyšet? "
    Já už se ničemu nedivím.
    4p

    OdpovědětVymazat
  7. Pandemie začíná být na zvoraném politickém poli. Když to furt čtu, jak kterej chytrolín chce přidávat rozvolněně důchodcům, a další nahání do předzahrádek pivaře, a třetí až desátej žene lidi do bijáků a dívadel a na kopanou. To bych je já nakopala všechny do zadele.

    Omlouvám se za žižkovštinu, když jsem rozrušená, píšu tak.

    Když čtu, jak se bijou o prezidentskej post usmolený dredaři a nepovedený básníci - je mi mdlo a dělaj se mi před očima temný kruhy, pod očima taky. Už jsem si nakoupila papírových kapesníků celý šuple,mám na budoucí slzy i na rozdávání.
    Jenže - co s Kocourkovem? Eulálií Čubíkových je sice dost, ale ty nemají šanci. Pracháči je převálcujou levou zadní.Já bych totiž rači měla na Hradě nějakou Eulálii než nějakýho zbytnělýho pracháče. PODZIM BUDE KRUTEJ. Vsaďte se!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Mám takový pocit, že když se u zaoceánské lodi vyměníte kormidelníka a ten zvolí zcela nový kurs, potrvá to dlouhé roky, než se něco na trajektorii viditelně změní.

    Rychlou změnu kurzu zajistí pouze náraz na útes. Ale to je havárie s mnoha mrtvými - kapitáni a důstojníci to obvykle přežijí, ti v podpalubí jen stěží.
    A až tu loď opravíme, zjistíme, že na můstku jsou povahově úplně stejní lidi jako předtím. nebo přímo ti samí.
    Anýbrž jsem skeptik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anýbrž, stojím v řadě pevně za StKo.
      Berte to s nadhledem http://www.macekvbotach.cz/patecni-glosy-14-5-2021/
      Jako ti dvakrát mourovatí.
      4p
      Ps. začalo sucho, chčije a chčije, i v lese....

      Vymazat
  9. Jo, budou stejný, je to z louže pod okap. Skeptik jsem též, a nebude nás málo. Británie už tam má nový povyražení, sice nejsou sousedi, ale daleko taky nejsou. Mně by to mohlo být fuk, jsem nad hrobem, ale naše dětičky, naše budoucnost...

    Kalousek, bydlící tady kousek vedle ve svém přenádherném bytě, krouží ulicí podél mého pronajatého bydla - do místních hospod, kde je uctíván jako budoucí prezident. Chodí o holi, dost šmajdá,a spravil se tak, že nedopne sako. Není mu hej.Možná, že se už stylizuje do hlavy státu. Aby nebyla tak velká vizuální změna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vozejk na Hradě, Francberle ODSfiala, hůl Tkalůsok, Rouškaři TV, to je v Praze nějaká nová moooda?
      4p

      Vymazat
  10. Nemůžu se na StK dostat, hlásí mi tu cedule, že spojení není zabezpečené.Co tototo jeééé?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)