Prohledat tento blog

sobota 21. května 2022

Bitva o Azovstal je už minulostí

Propaganda běží stále a ve válce ještě mnohem drsněji. 
Nezbývá než konstatovat s klasikem. "Všichni lžou!"


   Dlouho se bojovalo o Azovstal, obrovský ocelárenský komplex u Mariupulu, kde se kolem 19. března stáhli vojáci, bránící Mariupol před ruskou invazí. Podnik spadá do impéria nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova který vlastní v Mariupolu dvě velké ocelárny. Firma minulý týden uvedla, že nebude za žádných okolností pracovat pod ruskou okupací a že obléhání Mariupolu vyřadilo z provozu více než třetinu výrobních kapacit ukrajinského metalurgického průmyslu. Ukrajinští vojáci se stáhli napřed na nepřehledné území závodu a pak do jeho podzemí, které bylo za dob Sovětů vybudováno jako obrovský protiatomový kryt. Spolu s technickými tunely to vytvořilo naprosto nepřehledný terén a ruské vedení se rozhodlo tamní ukrajinské bojovníky v areálu uzavřít, protože jejich vyhnání z podzemí by bylo možné jenom za obrovských ruských ztrát. 


Rinato  Achmetov
nejbohatší muž Ukrajiny
   Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek v rozhovoru věnovaném třetímu výročí jeho inaugurace uvedl, že ukrajinské letectvo se snažilo dopravit letecky do Mariupolu zásoby, ale bylo odraženo a utrpělo velké ztráty. Podle jeho slov se z akce nevrátilo 90 procent pilotů.
„Velké množství našich pilotů při tom bohužel zahynulo,“ řekl prezident Zelenkskyj v ukrajinské televizi. „Byli to hrdinové, kteří věděli, že dopravit do Azovstalu léky, potraviny a vodu a vrátit se s těly mrtvých a se zraněnými je téměř nemožné,“ dodal v rozhovoru, z něhož citoval server Ukrajinska pravda.


   Ano, zkoušely tam  přistát dva vrtulníky, možná měly na palubě i léky, ale hlavně se (snad) pokoušely evakuovat americké instruktory. Kdo to byl se dozvíme, až proběhne první kolo výslechů zajatců. Obě helikoptéry byly sestřeleny při odletu, takže je možné, že už nežijí. Pokud těch helikoptér bylo více, do zpráv se nedostaly.
   Dopravovat vrtulníkem vodu a potraviny pro více než 2 400 lidí je poněkud nerealizovatelné. Jak dlouho by jim zásoby vydržely?

   Zelenskyj také poznamenal, že Azovstal bránili nejen ukrajinští národní gardisté, včetně pluku Azov, ale také asi 400 pohraničníků, výsadkářů, příslušníků policie, vojenských zdravotníků a civilistů. Ruská propaganda vykresluje příslušníky pluku Azov jako neonacisty. Ale podle ukrajinských médií ukrajinská veřejnost vnímá obránce Mariupolu jako hrdiny. Mimo jiné: Mezi zajatci bylo i 78 žen. Docela zajímavé zjištění. Jakou tam měly funkci?


   Když "ostatních" bylo 400, tak příslušníků pluku Azov bylo celých 2000? Co to byli za lidé okazují snapované záběry jejich tetování z kapitulace. Docela přesně odráží jejich lidskou a politickou orientaci.

   Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko prohlásil, že o obraně Azovstalu se bude jednou učit na vojenských školách. Podle Heraščenka lidé uvnitř neměli pitnou vodu, prakticky žádné zdravotnické potřeby a jedli jen jednou denně. „Víte, co je to amputovat končetinu bez anestetik? To, co je vidět v hollywoodských hororových filmech, není nic ve srovnání s tím, co viděli a přetrpěli obránci Azovstalu,“ řekl v ukrajinské televizi Heraščenko.


   Zprávy od zajatců jsou poněkud jiné. Vodu měli jen obyčejnou "technickou" (možná z řeky, protože se ji tam pokoušeli v noci nabírat, ale mohli ji jak převařovat. Potravin měli jak sami tvrdili dost - viz snapy z kapitulace, žádní vyzáblí tam nebyli.
   Od okamžiku, kdy byli tito bojovníci obklíčeni v Azovstalu a stáhli se do podzemí, dostali od ruské strany, která s nimi byla v radiovém kontaktu několik nabídek, aby se vzdali. Tvrdili však, že jim to Zelenský nedovolí a že by byli posléze popraveni jako zrádci.

Cesta, po které přišli 
první kapitulanti
   Jedna rota ukrajinských vojáků se na vlastní pěst a s bílými vlajkami vzdala ruské straně i když byli velením upozorňováni, že to bude považováno za dezerci a budou zastřeleni na místě. Vzali sebou i raněné spolubojovníky. Byli Rusy evakuováni mimo komplex Azovstalu jako váleční zajatci - bez dalších podmínek.

   Ukrajinské velení dalo obráncům mariupolského metalurgického komplexu Azovstal rozkaz zastavit odpor proti ruským útokům v zájmu zachování života ukrajinských vojáků, uvedl v pátek po poledni ve videoprohlášení velitel ukrajinského pluku Azov Denis Prokopenko. Řekl také, že těžce ranění vojáci byli z areálu evakuováni a že se plánuje jejich následná výměna za ruské zajatce.



   Kapitulace zbylých ukrajinských vojáků začala v úterý 17. května a v pátek odpoledne už byla kapitulace zcela ukončena. Nebylo tedy už komu rozkazovat. Výměna za ruské zajatce se u členů a velení pluku Azov neplánuje bez ohledu na jejich zdravotní stav. Budou souzeni jako váleční zločinci tvrdí ruská strana.


   A na závěr jedna evidentní ruská lež: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v ruských rukou jsou i podzemní prostory pod ocelárnami. Mluvčí ministerstva Igor Konašenkov podle Interfaxu uvedl, že velitele pluku Azov odvezli z oceláren ve speciálním obrněném automobilu, aby jej tak ochránili „před nenávistí obyvatel města, kteří jej toužili lynčovat za četná zvěrstva“.

   Toho člověka (zatím beze jména) chránili hlavně proto, aby se nestal cílem někde dobře ukrytého ukrajinského ostřelovače, který by měl jediný (a poslední) úkol - umlčet jej. Ono "rozhořčené obyvatelstvo" ho nejspíš ani neznalo.

Stran podzemních prostor: 

   Bude to všechno zaminováno (měli na to spoustu času) a ještě tam pár ruských vojáků přijde o život. V pátek ráno se ještě zbylí ukrajinští bojovníci pokusili vyhodit do povětří svůj muniční sklad, což se jim sice povedlo, ale šest jich přitom zemřelo a další byli zraněni. Ruskou stranu to pochopitelně nijak nepoškodilo.



Základní teze mých článků je jednoduchá: Válka je vůl!


Zdroje dat a fotografií:
Ruští a ukrajinští komentátoři - You tubeři, ruské oficiální weby a Wikipedie

========

  Na zítra/pozítří připravuji pár slov a strategii a taktice v ukrajinské válce. Protože o obou oborech nevím zhola nic, poučil jsem se dneska v ČT24 u skutečného odborníka - Stephena Biddleho z USA. A dost jsem se polekal, ten učený pán a profesionál říkal téměř stejné věci, jako mám připravené do příštího článku. Asi náhoda - nebo ten specialista na strategii válčení má stejně jednoduché myšlení jako já, čili svět je vlastně přehlednější, než se nám politici a hlavně novináři snaží namluvit.

2 komentáře:

  1. Toto je názor:
    Z rychlosti poklesu množství oslavných vítězných Ukrajinských zpráv z bojiště a jejich nahrazení pohledy na rozbitou zástavbu oprávněně usuzuji, že nastal zlom ve vývoji bojů. Tento pohled však není možné ověřit z nezávislého zdroje, neboť poskytovatel připojení stojí za Ukrajinou a vše proti i proruské blokuje.

    Toto je fakt:
    (NORDIC TELECOM … Jednoznačně se stavíme proti zcela neoprávněné a nepochopitelné agresi putinovského režimu vůči Ukrajině.

    - Na síti proto blokujeme dezinformační weby, aby prostřednictvím našeho internetu nebyly šířeny propagandistické články schvalující či podporující útok na Ukrajinu. Zákonné důvody pro blokování stránek si můžete přečíst např. tady. Vyjádření ministra průmyslu a obchodu k celé situaci si můžete přečíst pod tímto odkazem.

    - Na naší IPTV nikdo nenaladí stanice Russia Today ani Sputnik.

    - Přispěli jsme nezanedbatelnými částkami do sbírek pro Ukrajinu. Pokud byste se chtěli připojit, můžete začít třeba na portálu www.darujme.cz nebo například prostřednictvím těchto sbírek:

    Paměť národa
    ADRA
    Český červený kříž
    Člověk v tísni
    Charita Česká republika
    Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

    Děkujeme všem, kteří pomáháte.
    …)
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. Koupil jsem si komunikační přijímač, ale je ve skříni, neboť k informacím z ruských, opozičně ruských, opozičně ukrajinských, oficiálních ukrajinských, oficiálně polských a oficiálně německých webů se poměrně snadno dostanu přes internet. Jenom je třeba započítat u všech(!) "lžifaktor". Informován tedy jsem a tím pádem se s mnoha lidmi nemůžu bavit. Ani s těmi proruskými ani s těmi proamerickými - jsou to zatvrzelci, kteří nechtějí slyšet nic jiného než to, čemu uvěřili. Ale nevím, jestli je pravda uprostřed nebo je nachýlena na nějakou stranu.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)