Prohledat tento blog

sobota 15. října 2022

Titanic a jeho pasažéři










Podobenství






   Všichni vysocí důstojníci věděli o té velké díře v trupu. Někteří věřili na kouzelnou moc přepážek, že se záplava nebude šířit, že se nepotopí. Jiní ne. Ale kapitán o tom mluvit zakázal.  A tak hudba hrála, na horních palubách se tančilo, světla zářila nad ledovou hladinou a v podpalubí už byli první mrtví.

   Pak to vzalo rychlý konec. Někde muži přenechávali svá místa v člunech ženám a dětem, jinde se mezi ně skrývali. O některé čluny dokonce vypukla rvačka.

   A kapitán? Ten měl podle prastarých zákonů moře setrvat na můstku a opustit loď jako poslední nebo s ní jít ke dnu. Jak to udělal kapitán Titanicu není zcela jasné. Jak to dnes udělá kapitán Sam a jemu podobní?

   Mají ten svůj skládací záchranný člun už delší dobu připravený hned u můstku.

  Je luxusní, se zásobami jídla i motorem. Jenom míst je v něm málo. A ani oni sami neví, jestli dopluje k rajskému ostrovu. Jestli to nebude jen osamělá skála v moři.





Chování lidí se od té doby nijak zvlášť nezměnilo.
Vždy bude zásadní rozdíl mezi podpalubím a horními palubami.


11 komentářů:

  1. Celý svět je těžce nemocný ! Vládne bohatství a z toho vyplývající korupce, zločinnost a pod. Volby na jakékoli úrovni jsou všude ve světě jen "keř plný ptáků" !! Nejoblíbenějším předvolebním sloganem je "budeme se snažit" ! Ale to bohužel většina nepochopila, nebo

    nechce - ono je to pohodlnější !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "nebo nechce - ono je to pohodlnější"
      Přesně tak; kořen všeho zla je v tom, že lidé jsou líní jako ten vítězný princ z pohádky o tom, jak král slíbil následnictví tomu ze svých synů, který je nejlínější. 'Kdybych měl oprátku na krku a někdo mi podal nůž, tak bych byl líný se odříznout.'
      A tak se dnes u nás chová 98 % lidí.

      Vymazat
    2. To procento snad není tak tragické. Ale tragické je dost.

      Vymazat
    3. V rychlosti jsem našel údaje z dubna 2022:
      KSČM 25k, ČSSD 9403, KDU-ČSL 20 504, ODS 12k5, ANO 2676, SPD 9783, STAN 2147, Piráti 1226, TOP 2603.
      Tedy 85 842 / 8 340 234= 1,03 %, takže více než 98 % voličů nejsou členy žádné politické strany.

      Vymazat
  2. Nejsem-li členem některé ze stran - co to znamená pro můj postoj?

    OdpovědětVymazat
  3. To může být různé. Někomu se třeba líbí jak současný stav, tak i trend vývoje, takže soudí, že to jedno procento to dokáže úspěšně řídit i nadále. Někdo si třeba myslí, že se s tím už stejně nedá nic dělat a tudíž je zcela marné snažit se něco zlepšit. Někdo si myslí, že těch pár jemu zbývajících let už nějak doklepe, a co se týče jeho potomků, ty parchanti mizerný si nic lepšího nezasloužej. Někdo je seista, neboli věří, že Se to nakonec nějak vyřeší. No a někdo je pouze ten výše zmíněný lenoch.
    Když se někdo nestará o veřejné záležitosti, tak to ještě nemusí znamenat, že to není dobrý člověk. Ovšem jak nenapsal Edmund Burke: „Jediná věc nezbytná pro triumf zla je, aby dobří lidé nedělali nic.“

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane, oprávněně se domnívám, že medvědi dosud nevědí, že "tůrysti" nemaj zbraně, až se to dovědí tak....
      Co ŽÍKOVECKÝ?

      Vymazat
    2. Také nejsem členem žádné ze stran. A při pohledu, co členství provedlo s některými lidmi z mého okolí, tak ani nebudu. Možná, že kladu příliš velký důraz na vnitřní svobodu. Kdybych se přesto pokusil, se někam zařadit, tak se asi pohybuji někde mezi "seistou" a "něcojestou". Z toho výplývá i můj postoj pozorovatele a "věčného hledače pravdy". Většinu situací, se kterými jsem nesouhlasil, se mně povedlo vyřešit pomocí "pasivního odporu". Jo, a ta trocha pohodlí tam taky je. Nebojím se to přiznat.

      Vymazat
    3. "postoj pozorovatele"
      Nejlépe _nezúčastněného_ pozorovatele. Jak praví klasik:
      'A v tom lev hup na mě, a už mi cupuje střeva. A už žvýká můj podvěsek mozkový. A chňap! A chňap! A víte, co mě zachránilo? Zaujal jsem včas stanovisko nezúčastněného pozorovatele.'

      Vymazat
  4. Zatím co kdyby pan Lev NT fandil lvovi, dopadlo by to.... jak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při fandění lvovi by se mohlo stát, že se do toho pocitu hluboce ponořím, a přestanu být nezávislý pozorovatel. Stal bych se tím lvem. Pak už by mně bylo úplně jedno, že cupuju vlastně sám sebe. Žrádlo, je prostě žrádlo ! ..."Hrome" !

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)