Prohledat tento blog

pátek 20. ledna 2023

Pohled do vnitřností hnojometů







   Aby bylo mezi námi jasno - nemám tuhle dámu rád. Je na můj vkus nesmírně ambiciózní a nezapomněl jsem na její pokus stát se - v rudém kostýmku - presidentkou Kotlinky za KSČM.
   Ovšem na druhé straně jsou její videa udělána velmi profesionálně a zabývají se věcmi, které se v mainstreamu nedozvíte. Inu - každý nemá svoji Hanu Lipovskou.

 

    Není to v žádném případě předvolební klip pro Andreje Babiše. Je to jenom náhled, jak funguje klasický hnojomet, jaké jsou jeho součásti, jak do sebe zapadají, na jaký pohon běží a kdo ho řídí. Neboli potvrzení mého přesvědčení, že ten, kdo ovládá hlavní média, ovládá republiku nebo aspoň rozhodující část populace. Určitě by se hlavní část obyvatel chovala jinak, kdyby měla k dispozici všechny informace, tak jak existují v kyberprostoru. Protože lidé v Kotlince nejsou bezmozci. Jsou jenom líní (říkají tomu, že nemají čas) aby si ty informace vyhledali. 

   Ti, kteří za svého dospělého života zažili vládu komunistů to nejen uměli, ale i praktikovali. Protože zlom, který na informační frontě nastal v roce 1968 byl rychlý a brutální. A bylo tenkrát mnohem těžší informace získat. Nebyl internet, nebylo možno, kromě příhraničí, poslouchat cizí stanice. Stanice bývaly dobře zarušené a chtělo to určitou dávku  šikovnosti a vědomostí z radiotechniky, aby je člověk dokázal ulovit. A taky umět nějakou rozšířenější řeč, jen málo stanic vysílalo v češtině nebo slovenštině. Ruština nebyla celkem k ničemu a navíc ji, i když se ji učili ve škole hodně lidí nemělo rádo. 

   Dneska se ovšem znalost ruštiny docela hodí, protože se nám nějak pozměnily světové strany, Tedy sever a jih zůstaly na svém místě, ale to, co se na nás valilo z východu se teď valí ze západu. A tím pádem mileniálové, když chtějí informace odjinud, dostanou je v angličtině, toho nového esperanta a jsou velmi podobné, jako byly ty informace v ruštině do roku 1989. Tedy tvrdá propaganda. 

    Ne, že by se z východu, z oficiálních zdrojů, nevalila ruská propaganda i dnes. Ale jsou i jiné zdroje a svoboda vyjadřování je v Rusku dneska větší, než byla ta naše kdysi. A tak má člověk možnost porovnávat. A na internetu najdete nejen docela relevantní informace "odjinud" ale i spoustu dalších názorů. Ano, je si třeba vybírat, protože obyvatelstvo se rozdělilo na různé názorové "bubliny", téměř sekty, a není dobré se pohybovat jen v jedné nebo dvou bublinách. Sekty také nepřipustí jiný názor. Kdo si tam dovolí mít jiný názor, než ten, který je v dané bublině oficiální, většinový, bývá z ní rychle "vyštěkán". Pluralita názorů se jaksi nenosí ani tam.

   Ale vzhledem k tomu, že tohle čtete, tak tohle  víte. Videozáznam, videoblog paní Jany Bobošíkové prosím neberte jako předvolební akci na něčí podporu, ale jako pohled do "motoru" desinformací oficiálních veřejnoprávních sdělovacích prostředků. Namítnete-li, že i "nezávislá novinařina" není zcela neutrální, někam směřuje, máte zajisté pravdu. Ale můžete si jednotlivé "pravdy" srovnat - a to je to, oč tu běží.


       
   Já se v politice moc nevyznám a ve vojenství už teprve ne. Ale propaganda, vymývání mozků jednou určitou ideologií je mi docela pochopitelná. Ona i ta kultura je v podstatě také propaganda. Jenže o divadle nebo filmu to jaksi tušíte. Dokonce za ni vydáte peníze. Takže tahle "smlouva" mezi divákem, posluchačem nebo čtenářem a autorem nebo realizátory je přece jen trochu poctivější.   


Žádné komentáře:

Okomentovat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)