Prohledat tento blog

sobota 21. ledna 2023

Definice lži


Martina Kociánová
 

   Na rozdíl od Jany Bobošíkové mám Martinu Kociánovou rád, Tedy ve smyslu zcela teoretickém -  já ji rád mám a ona o mě neví. Je to příjemná dáma a setkal jsem se s ní osobně jen jednou. když jí moje žena připevňovala za kalhotky vysílač od mikroportu.
   S jejími články většinou souhlasím velmi, s jejími hosty někdy s menší výhradou - ale pitomce si do rádia Universum, které provozuje, nepozvala nikdy. A pokud ano, tak jeho projev ukočírovala k snesitelnosti, aniž by mu jakkoliv bránila říct, co si myslí.  



   Rádio Universum, které provozuje, je světlý bod v internetové žurnalistice. Informuje, ale i zastává stanoviska. S jejími promluvami nemohu nesouhlasit. Až na jednu výjimku. Tou je její poslední promluva "Proč?", která se jmenuje "Stát smí lhát?" 

Náš stát nám lže ústy svých představitelů poslední dobou (a nejen tehdy) vlastně neustále. Ale v případě hodnocení Covidu-19 to příliš neplatí. Je třeba definovat pojem lež. Lež je tvrzení, o němž mluvčí ví, že to není pravda. Pokud tohle neplatí, není to lež, Třeba jakákoliv vědecká teorie, byť nepotvrzená. Spousta teorií se za čas ukázala být nepravdivá, protože se úři novém zkoumání ukázalo, že skutečnost je jiná. 

   Tvrdilo se třeba, že Slunce obíhá kolem Země. že nakažlivé nemoci jsou způsobovány špatným vzduchem, že vlaky nemohou jezdit rychlostí vyšší než 40 km/hod. protože pasažéři by se udusili. Všechny tyto teorie byly časem překonány. Ale nazvat jejich autory lháři asi nelze. Neměli v době, kdy toto prohlašovali, prostě  dost informací. S epidemií Covidu je to vlastně právě tak. Když začali houfně umírat lidé na virózu, která se nově objevila, nejprve v Číně a pak i na celém světě, začaly vlády konat, vyhlašovat protiepidemická opatření, někdy dost drastická, začala se vyvíjet vakcína. Teorie, že virus je umělého původu sice pár lidí, např. MUDr. Soňa Peková zveřejňovali byla prohlašována jako mylná, neprokázaná. 

   Ať už to bylo jakkoliv, epidemie či pandemie to byla, lidé se často nakazili, onemocněli a umírali. Informace, že virus zanesli do populace "nedovaření netopýři" z tržnice v čínském Wuhanu tu sice resonovala, ale rovněž nebyla potvrzená. Prostě byla to jiná teorie. Těch mrtvých bylo dost, i když se na jedné straně jejich počet uměle navyšoval (nemocnice dostávaly léčbu Covidu příplatky) a na straně druhé se lidé zběsil bránili očkování, protože "žádný covid neexistuje, je to jen taková chřipečka". Ale ten nárůst mortality tu byl velmi, velmi zřetelný a jakékoliv kouzlení se statistikami to nemohlo změnit.

   V rekordně krátkém čase byla firmou Pfizer vyvinuta vakcína, kterou tato firma prodávala velmi draze, ale vlády ji kupovaly, protože nechtěly předčasně přijít o část obyvatelstva. Očkování ovšem bylo, kromě některých profesí, které by mohly průběh epidemie hodně zhoršit, dobrovolné. Od očkování lidi odrazovaly různé skupiny s tím, že je neúčinné, případně že je i škodlivé. Nežádoucí následky očkování se ovšem dosud taky neprokázaly - jsou na hraně statistického výskytu. Jenže se zjistilo, že očkování příliš účinné není  a opět začal boj. Vytýká se Pfizeru a vládám, že dělali něco zbytečně, že vlády utrácely "peníze daňových poplatníků" a že výrobce vakcín si přišel na pěkné peníze. 

   Nejvíce se bouřili ti, kterým protiepidemická opatření nějak "sáhla na peníze". Hostinští, hoteliéři, cestovní kanceláře. Ale v té době se ještě nevědělo, s jakou nemocí vlastně bojujeme. Takže obviňovat zastánce protiepidemických opatření jako třeba MUDr. Prymulu ze lži, notabene ze lži účelové je nesmysl. V té době nikdo nevěděl nic přesně, možností jak se bude epidemie vyvíjet bylo mnoho. Dneska, kdy už se ví mnohem více je velmi snadné napadat kohokoliv, jehož závěry se neshodují s posledními zjištěnými fakty. 

   Nakonec je úplně jedno, byl-li virus uměle vyroben laboratořemi USA v Číně a nějakým omylem unikl do světa nebo dokonce tam byl zkušebně rozšířen. Čína by určitě nedovolila tak riskantní  pokusy na lidech.  Lidstvo se ocitlo v nové, neznámé situaci a většina vlád se snažila zamezit lidským ztrátám. Tvrdit, že téměř všechny vlády světa lhaly je nesmyslné. Pouze nebylo o Covidu známo tolik, kolik je známo dnes.

   Vyplývá mi z toho spíše velká animozita, nesnášenlivost mezi systémy, vládami jednotlivých zemí, třídami obyvatelstva i jednotlivými obyvateli. A o její rozpoutání se nejvíce zasloužili novináři, kteří se postavili za jednotlivé strany sporu a spor rozdmychávali. Protože to bylo téma, které lidi zajímalo, zvyšovalo prodejnost, poslechovost a počet přístupů na jejich stránky na netu. A to zase podmiňuje ceny, které mohou požadovat za reklamu. Takže - zase jde o peníze.
 
   To, že mnozí protagonisté se poučili, lépe se informovali a pak změnili názor je jen dobře. Co ale dobře není je fakt. že nás naše "západní ideologie" čím dál tím víc zavléká do války s Ruskem. Pomocí lží. Protože tihle znají pravdu, ale říkají něco jiného. A tady si mají všichni lidé, kteří o to stojí, možnost zjistit o co jde. 

O co jde komu. 

   Poté, až tahle situace, podle mě daleko závažnější než pandemie Covidu-19 "nějak" dopadne, doufejme, že ne jadernou válkou, zase budou někteří mudrovat a argumentovat, že to nevěděli, že se jim to neřeklo, že jim zase lhali... 


Starejte se, informujte se, přemýšlejte.


Malý podotek

   V jednom videoklipu o zvířátkách stojí u zašupovacích vrat z každé strany jeden pes a zuřivě na sebe štěkají. Pak někdo ta vrata odsune. Psi se zklidní, jdou se očichat. No a pak ten někdo mimo obraz opět vrata zasune a psi na sebe zase znova zuřivě štěkají. Tak to je přesně můj pocit z některých diskutérů.

8 komentářů:

  1. "Vyšší" vývojové stadium opice. Nudící se relativně blahobytný Bandar - lóg s jadernými zbraněmi.

    OdpovědětVymazat
  2. Článek , který se snaží očistit zodpovědné osoby, že lhaly protože tomu věřili , je výmluvou všech gaunerů a zločinců a že jich po Světě běhá. Už od začátku se vědělo , že některé léky zabírají a vakcína není potřeba. Zrovna tak se od začátku vědělo, že pro mladé lidi i středního věku nejde o smrtící virus. Přístup např. zmíněného Primuly, stejně jako dalších byl skandální, protože už museli vědět , že lžou. Pokud byli ve vedení státu kašpaři, kteří se nyní zaštiťují , že lhali z nevědomosti, je jasné že na svých pozicích neměli co dělat a podle toho je i dnes po zásluze "ocenit".
    Blázen Kubek dosud neprozřel a honí nás stále k očkování , takže podle vás má pravdu nebo je to blbec placený Pfizerem , nebo dokonce idiot , který stále věří svým lžím? Vyberte si sám , ale tahle obhajoba platí pro všechny gaunery , ať jsou z politiky , nebo z kriminálního prostředí.

    OdpovědětVymazat
  3. "Ale v té době se ještě nevědělo, s jakou nemocí vlastně bojujeme."

    Kocour zklamal. Je to lez jako vez. Vedelo se velmi rychle, ze to neni ta pandemicka katastrofa, kterou furt hecovali. A velmi rychle se taky vedelo, ze tady neco nesedi s tim, jak reagovaly vlady na celem svete. Podle totalitniho modelu. Jak podvadeji s tim, ze platili extra za "covid" ve spitalech. Atd, atp. Fuj.

    Cim vic se bude ukazovat, ze lide umiraji ci jsou tezce poskozeni vakcinou a lockdownem, tim vic budou ti, co se podvolili, tvrdit, ze "se prece nevedelo." Dvakrat fuj.

    Kde jsou oficialni statistiky o tom, o kolik se v Cesku propadla porodnost? Kolik lidi zabila vakcina ci maji vazne nasledky na ni? Kolik lidi ma "najednou" myokarditidu? O kolik se zvysil pocet diagnoz rakovin? O kolik se zvysila celkova umrtnost? A kde jsou verejne, mainstreamove diskuze o tom, jak se "bojovalo" s covidem cenzurou odborniku, kteri nesouhlasili s narativem?

    OdpovědětVymazat
  4. Vážení diskutéři, ten článeček opravdu není o Covidu, té pandemii, která tady vyrobila nesmiřitelné svědky Covidovy a Antiwaxery. Je o tom, že pokud nejsou o něčem informace, nemohu se principiálně dopustit lži. Takže nebudu nijak komentovat "...se vědělo..." nebo "... se bude ukazovat...". Toho jsme už četli a slyšeli dost. Nepěstuji tady jízdu na mrtvém koni.

    OdpovědětVymazat
  5. Jenze informace byly. Ja jsem taky laik. Podivnych nesrovnalosti bylo hafo.

    Neni nic snadnejsiho nez tvrdit, ze "informace nebyly" a citit se z obliga. Chcete-li rikat pravdu, pak mluvte o tom, ze sice informace byly, ale vy osobne jste je nevidel ci nechapal. A pak se clovek muze ptat... proc jsme to nekteri videli, ale spousta lidi ne? Cim to, ze nekteri z nas videli ty lzi, a tolik jinych ne? Myslim, ze to je prave ta otazka, co se ted leckde pretrasa. Protoze je to dulezita vec do budoucnosti.

    A ja nevim, jak vy s covidem, ale ja nesmiritelny antivaxer nejsem. To je jenom takove hazeni spiny. Ale myslim si, ze ucit se z chyb je... no...jaksi zasadni.

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle je poslední příspěvek od vás. Nehodlám se na svém blogu s kýmkoliv hádat. Jednáte jako troll a proto vás nadále za trolla budu považovat. Nelíbí-li se vám to, nečtěte to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeněk Žíkovecký23. ledna 2023 v 14:20:00 SEČ

      Když už jsme u těch definic, tak jaká je vlastně definice trolení? Když někdo píše, že je země placatá, a je o tom bytostně přesvědčen, tak bych to za trolení nepovažoval. A když dva diskutují stále dokola bez nových argumentů, tak tomu se spíš říká flamewar. Definice trolení na wikipedii ("cílem je vyprovokovat ostatní uživatele k emotivní odezvě nebo jinak narušit normální, věcnou diskusi a odklonit se od tématu debaty") mi připadá celkem přijatelná.

      Vymazat
  7. Vraťme se k pravému důvodu všeho, nebudu ho, ten váš, jmenovat ani popisovat, navštívil jsem svého lékaře s žádostí o prodloužení resursu těla , jeho, MuDra, otázka zněla, jak se máte. Odpověďěl jsem,blahobytně. On , to je ten problém a bez dalších řečí prodloužil resurs pro moje znovu dočasně určené úkony. Z naší konverzace vznikl výstup, žijeme si jak porasata v žitě, topíme se v rozmařilostech a dokud nebude hlad a svrab nikam se nepohneme a vzájemně se požereme. S tim byla prohlídka u konce. Když se vám to nelíbí nevěřte tomu, nic se nezmění. Ani já ne.
    4p

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)