Prohledat tento blog

středa 15. února 2023

Balony potřetí a snad naposled...


Kyjev - Nad Kyjevem bylo zjištěno "asi" šest nepřátelských balónů, přičemž ukrajinská protivzdušná obrana většinu z nich sestřelila. S odvoláním na kyjevskou správu o tom dnes informovala agentura Reuters a také server Ukrajinská pravda. Reuters píše, že šlo o ruské balóny.

Dále ČTK praví: Městská správa Kyjeva předpokládá, že účelem vypuštění balonů bylo zřejmě "odhalení a vyčerpání" ukrajinské protivzdušné obrany. Trosky sestřelených objektů budou nyní analyzovány a poté bude finálně určen typ a charakteristika zařízení, píše Ukrajinská pravda. Balóny mohly nést kromě určitého průzkumného zařízení rovněž takzvané koutové odražeče, což jsou prostředky protiradiolokačního "maskování." 

Oč jde

   Česky řečeno jde o koutové odražeče, jejichž odezva na radarový signál je stejně silná, jako odraz od velkého dopravního (nebo bombardovacího) letadla. Tentokrát si myslím, že byl majitel balónů a jejich účel odhalen přesně. V ukrajinské TV byl záběr jednoho sestřeleného balonu a byl to opravdu koutový odražeč vyrobený z tenkých desek pěnového polystyrenu, polepeného hliníkovou fólií, něčím jako Alobal. Náklady na výrobu jednoho kusu cca 200.- Kč i s prací. 

K čemu to bylo

Malý koutový odražeč
  Vzdušný prostor kolem Kyjeva je přičinlivě a celodenně prohledáván radiolokátory, aby byla včas aktivována protivzdušná obrana - v případě, že by někdo na Kyjev zaútočil za vzduchu.
Balony (pravděpodobně běžné latexové meteorologické balony, plněné vodíkem) koutový odražeč lehce unesou, mají až pětkrát větší nosnost než je váha onoho odražeče. Radarům tako odrazivý předmět nemůže ujít a skupina už vůbec ne. Takže došlo k aktivizací PVO, a balony byly podle navádění radarů sestřeleny. Pokud k akci došlo v noci, nebyl prakticky žádný rozumný způsob jak zjistit, o co jde. Skupina helikoptér by dávala velmi podobný obraz na obrazovce přehledového radaru. Protože Kyjev je hlídán velmi pečlivě, patrně byly vypáleny nějaké protiletadlové rakety. Cena jedné se pohybuje mezi 300 000 a 400 000 Euro, tedy 7 - 9,5 milionů korun. Tedy šest meteobalonů s odražeči stálo i s vodíkem dejme tomu 2000.- Kč a jejich sestřelení asi čtyřicet tisíc krát tolik, pokud použili jen jednu protiletadlovou raketu. Ale patrně jich vypálili víc. Z "asi" šesti balonů jich bylo sestřelena většina. Tedy nejméně čtyři. To samo o sobě je docela hezký vtip.

Ale hlavně

   Ony ty balónky mohou plnit ještě další cíle. Protože byl asi vyhlášen poplach, byly aktivovány i další přehledové lokátory a tím ozřejmily jednak svoji existenci, jednak umístění. Dále - každá raketová protiletadlová baterie má svůj střelecký radiolokátor, který navádí raketu na cíl čímž si útočník ověřil počet a rozmístění protiletadlových raket. Sledovací zařízení bylo umístěno patrně v Bělorusku nebo v letadle, vybaveném podobným systémem jako americký AWACS, letící nad Běloruským územím. I když se o tom moc nepíše, je celkem jasné, že ruská strana taková radiorozvědná letadle má. 

   Vypouštění balonů tak, aby se dostaly nad požadovanou oblast  není také nijak extra obtížné, když známe směr a rychlost větru v různých výškách. To jsou volně dostupné informace. Směr, který by vyhověl cílovému prostoru, Kyjevu je možný ve více než jednom kvadrantu. Pak stačí do dodávky naložit odražeče, balony a bombu s vodíkem a dojet na určené místo.

  Potom už zbylo poslat do vzduchu ten ruský AWACS a počkat, jestli ukrajinská PVO spustí poplach. Evidentně spustila a Rusové jsou zase o něco chytřejší.

   Tohle jsem sepsal jenom pro ty, kteří o radiolokaci nic neví proto, že v původní zprávě na serveru ČTK  bylo uvedeno, že balony byly plněny kysličníkem uhličitým, což vyvolalo u mé ženy hlasitý smích. Vzpomněla si totiž na přírodovědu ve čtvrté třídě, kde se psalo o Psí jeskyni u Neapole. Chtěl jsem tu jako úvod zkopírovat kousek toho textu, ale mezitím si toho všiml někdo, kdo úspěšně absolvoval devět tříd základní školy a text byl pozměněn. O plynu, kterým byly balony údajně plněny už tam nic není.


Jak doletět balonem do Kyjeva


Prameny:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nad-kyjevem-bylo-zjisteno-asi-sest-nepratelskych-balonu-uvedla-sprava-metropole/2326416

Školení techniků přehledových radiolokátorů P-35 a radarových výškoměrů PRV-11, Liptovský Mikuláš, 1968 - 1970.




Dodatek (jako vždy) 

Kocourovi se nic neutají. Sice nic neví, ale zkombinuje si to.

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-rusko-meni-taktiku-vzdusnych-utoku-vypousti-balony-40423216#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart

5 komentářů:

  1. Nákaza. Někde balón, pak leckde. Někde UFO, pak leckde. Někde Panennka Mária, pak leckde. S blbostí našich žurnalistů můžeme počítat jako s jistotou. Pancíř tanku z vyhořelého jaderného paliva....
    Kdyby mi nebylo líto času a něco peněz, vypustil bych takovou potvoru, že Grippeny by měly posvícení.
    Opustil Litterate. Už jsem nemohl. Je to marný, je to marný, je to marný. Nejsem kargookultista. Tady se rád setkám s Homerem, s gogo a dalšími rozumnými. Kdyby to vyšlo v reálné hospodě, bylo by príma.
    Nevidím podmínky ke změně. Za nynější situace má význam jen snaha omezit dopad volby, a to zdalepak ne jen té poslední, blbější části voličstva. Neplýtvat časem na záchranu Titanicu, ale snažit se vytvořit si záchranným člun. Jsem hnusný a vím to.

    OdpovědětVymazat
  2. Lehounký koutový odražeč, například z polystyrenových desek polepených pokovenou fólii... PVO by z toho dostala hysterák.

    OdpovědětVymazat
  3. Idealisté: Buď se změní ve (s)prosté pragmatiky nebo budou semleti okolnostmi a hlavně mediálním mlýnkem mainstreamu.
    Ono hádat se o něčem, co je nejen nemohu změnit, ale o čem nemám ani spolehlivých informací je nerozumné. Ztráta času. Ztráta iluzí.

    OdpovědětVymazat
  4. Co říkáte? Je tam spousty zajímavého
    http://www.europeforpeace.eu/

    OdpovědětVymazat
  5. Pro mě osobně mnoho prázdných hesel. Hesel, která kromě obecného protestu nic neřeší. Ale kdo chce, ať si poslouží.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)