Prohledat tento blog

pátek 24. března 2023

Ideologie, Nordstream a C-19

Petr Hanpl, PhDr.
  Co mají společného exposlanec Huml, kamionový závodník Loprais a 38letý zápasník MMA David Predátor? Všichni odmítli očkování, všichni zemřeli na covid… a všichni na svých profilech sdíleli názory doktorky Pekové. Ten celkový poznatek není nový – sympatie se stanovisky MUDr. Soni Pekové zvyšují riziko zbytečné smrti. 
Říkám si, jestli má ta paní svědomí a jak se asi cítí, když vidí, že lidé umírají a další mají dlouhodobé následky – v důsledku toho, co jim říká. Připadá si jako bohyně smrti? Nebo bude naopak tím usilovněji předstírat, že covid je chřipečka a vakcína smrtící, aby si nemusela přiznat další vinu?
A mezitím generál Blaško (další nadšený zastánce Pekové) požaduje zatýkání těch, kdo podle něj covid údajně přeceňují.

   Co z tohoto Hamplova textu vyplývá? Naprosté rozdělení názorů a to agresivním způsobem. Dravé škeble v jednom rybníčku požírají jedna druhou, i když by se nějaká jiná potrava najít dala. A netýká se to pochopitelně jen covidu, ale všeho! Úplně všeho. Od války na Ukrajině přes situaci v EU a USA, zbytek světa nevyjímaje  po naši pětikolkovou "vládu národní katastrofy". To celé mi připadá jako velké setkání fotbalových fanoušů, rowdies, kde každá skupina bojuje za svůj klub, vlajkonoš z bezpečného vyvýšeného místa ženou své do krvavých bitev. Ti kteří v té vřavě nenašli svůj oblíbený klub jsou nahánění do toho nejbližšího a vyzýváni k větším surovostem, kterým se říká "vlastenectví". 

   Pohled na tvory, kteří jsou víceméně stejní nebo hodně podobní jedni druhým jak vzájemně vraždí pod nějakou záminkou je opravdu deprimující. Nemůžete s čistým svědomím někomu fandit  ani zpovzdálí. Vidíte i jeho přešlapy, fauly a podvody. Ale hlavně si uvědomíte, že v tom vzájemném vraždění musí být nějaký smysl, řád. A začnete uvažovat, kdo to vlastně řídí. A proč, čili to kriminalistické "komu ku prospěchu".

   A přesto, že vám ten pohled mnozí vymlouvají zjistíte, že to nutně řídí ti, kteří mají z té "rmy vrmy" čili "maglajzu" prospěch - tedy moc a peníze. Ty dvě položky nemůžete od sebe oddělit, moc přináší peníze a peníze přináší moc. Od starověku po dnešek.

  Jejich moc je obrovská, všechny konflikty, ať válečné nebo hospodářské jsou založeny na stejném principu, výše popsanému. Aby to tak bylo, snaží se ti nejvlivnější o co největší "popularitu". Tu jim zajišťují sdělovací prostředky hlavního proudu tedy mainstream. Pro věrchušku každého levelu je to nejdůležitější prostředek moci, Ne policie, soudy nebo školství nebo dokonce armáda. Všechny tyto složky se totiž dají ovlivnit dobře směrovanými informacemi o světě, do kterého běžný člověk prostě nevidí, nemůže. Dobře vybrané informace, ani nemusí být lživé - to je propaganda. Člověk, občan je touto propagandou každodenně formován a má pocit, že se k nějakou reakci rozhodl sám, ze svobodné vůle.

   Příklad: Ve zprávách, obvykle o nějakém nepodstatném místním dění, se objeví informace že jedna strana  nějakého válečného konfliktu ostřeluje té druhé nevojenské cíle a kromě škod na majetku jsou tam i zranění a mrtví. V publistice se ten případ rozebere podrobněji a připojí se k němu tzv. HLP - "hluboký lidský příběh", o kterém nevíme, zda se stal nebo byl vymyšlen. Fotografie nebo videa neznámých lidí. Aktéři nejsou pro běžného konzumenta zpráv dohledatelní. Není šance zjistit, zda je to pravda a nakolik, ale i když to pravda je, není nikde k dosažení informace, že opačná strana dělá totéž. Bylo by téměř nemožné, aby nedělala. Ve válce nejsou žádní andělé a ďábli, ale lidé. Normálně mstiví způsobem "oko za oko a zub za zub". Pokud se na neoficiálních zdrojích taková informace objeví, je ihned prohlášena za desinformaci, fake news - pochopitelně bez důkazů. 

   Nebo postupné "pozměňování" informací o přerušení plynovodu NORDSTREAM2. Proti jeho výstavbě protestovaly především ty členské státy EU, které nové potrubí obchází. Protestovaly proti němu i Spojené státy, které chtějí do Evropy prodávat svůj zkapalněný plyn.


   Hned po zjištění, že jej někdo vyhodil do vzduchu bylo každému, kdo má mozek v hlavě komu to bylo prospěšné a tudíž kdo tu sabotáž buď udělal, nebo u někoho jiného objednal. Pochopitelně USA, eventuálně Norsko. Přerušením plynovodu se velmi snížila možnost dodávání ruského plynu do Německa a dále do EU. Německo to snížení dodávek postihlo částečně, katastrofa se ale nekonala protože byla extrémně teplá zima. Ale Evropa teď bude muset kupovat dražší zkapalněný plyn z USA nebo plyn z norských nalezišť Takže
dobrý obchod pro USA a dlouhodobé až trvalé odpojení Německa a Evropy od ruského plynu a tím pádem od ruského vlivu. Rusko nebude mít možnost Evropu, speciálně Německo, vydírat. Ať už dodržováním sankcí, tak třeba ovlivňování dodávek zbraní a střeliva na Ukrajinu. Proto bude muset Německo a nakonec celá EU daleko pečlivěji poslouchat NATO a USA.

   Ten teroristický čin naopak neměli žádnou motivaci provést Rusové. Pokud by chtěli Evropu vydírat, stačil by přece jeden telefonát "cara Putina" a kohouty by se uzavřely až do doby, než by Evropa splnila požadavky Moskvy. Proto každý člověk s IQ nad 97 musel Rusko, jako možného pachatele bezpečně vyloučit. 

   Pak se dlouho nic nedělo, USA a jeho vazalové v Evropě tvrdě bránili vyšetřování, kterého by se mohla účastnit i RF. Přestože se vědělo, že nedlouho před výbuchem se v oblasti konalo námořní cvičení NATO, které by takové aktivity mohlo skrýt - a taky asi skrylo. Evropské státy už dříve uvedly, že mají podezření, že plynovody byly poškozeny záměrně. Rusko ze sabotáže obvinilo Západ, konkrétně Spojené státy. Washington jakékoliv zapojení do incidentu odmítl. 

   Načež přišel investigativec. Bílý dům už v únoru 2023 odmítl jako „naprostý výmysl“ příspěvek na blogu amerického investigativního novináře oceněného Pulitzerovou cenou Seymoura Hershe, který tvrdí, že za explozemi stojí Washington, čímž zboural celou propagandistickou konstrukci Západu. Poslední propagandistický pokus "vyvinit" USA je asi dva týdny starý, kdy se najednou zjistilo, že to "pravděpodobně" byla akce ukrajinských (dokonce možná i českých - asi naši známí Čuk a Gek) nacionalistů, kteří věc provedli pomocí najaté malé výletní jachty kam by stěží vešly vlastní odhadované nálože. Tohle je už docela k smíchu - nebo k naštvání, jakým trapným způsobem si z nás propagandisté (spindoktoři) dělají šoufky.  NYT píše, že není jasné, jakou motivaci by měl k sabotáži plynovodů Kreml, vzhledem k tomu, že pro Rusko byly důležitým zdrojem příjmů a prostředkem k uplatňování vlivu na Evropu. Američtí představitelé podle NYT uvedli, že nenašli žádné důkazy o zapojení ruské vlády do útoku.

   To je jenom jedna ukázka z celého systému informačních podvodů, které na nás, lidi kteří si nemohou objektivně ověřit fakta zkoušejí. To mě možná uráží nejvíc - věrchuška mě považuje za nemyslícího idiota. Ale možná je to i její chyba, časem třeba zjistí, že to není tak jednoznačné.


   Ale abych se vrátil k tomu, čím jsem začal, k C-19 tedy ke covidu. Když začala celá ta záležitost, bylo jasné, že se tu nehraje čistá hra a to patrně z obou stran. Média plnily názory odborníků na ledacos, opačné názory jiných odborníků, sestavovaly se tabulky nadúmrtí vlivem covidu. Jednotlivé názorové "fronty" se vzájemně obviňovaly z falšování dat nebo ze špatných způsobů jejich interpretace Zavedla se spousta opatření, masky, testování, očkování, lock-downy. C-19 řešil celý svět - a kupodivu dost podobně, jako Babišova vláda. A podobně jako naše vláda nebyl nikdo z nich připraven.

  Bylo třeba se v tom trochu vyznat. Takže jsem si sebral pár příkladů ze svého okolí a zjistil následující Tahle "chřipečka" je opravdu dost nakažlivá. Stačil jeden večírek po premiéře a onemocněli všichni zúčastnění. Není nic příjemného C-19 dostat a po odeznění následují různé potíže. Z mých známých nikdo neumřel, ale několik lidí mělo dlouhodobé následky. Ti, kteří se odmítli očkovat C-19 obvykle dostali a prodělali ho v různě těžké formě. Dostali ho i někteří očkovaní (po první dávce), ale projevil se jako běžná viróza, t.j. bez ztráty čichu a chuti atd. Následky po očkování byly buď bolest ramena nebo nějaká nevolnost či teplota druhý den. Nicméně lidé umírali více, než bylo zvykem a dělo se to po celém světě.

   Zprávy za světa potvrzovaly, že některá opatření docela fungují (zákaz shromažďování atd. Antiwaxeři sice stále šermovali nějakými tajnými smlouvami výrobců vakcín a státy a jejich velkými zisky, ale to je vždy - když nastane příležitost si namastit kapsu, nikdo tomu neodolá. Ať už výrobce nebo distributor. Netvrdím tím, že takové smlouvy neexistují a že z nich neměl nikdo prospěch. Úvahy o tajných laboratořích a vývoji covidu jako biologické zbraně a nechtěnému nebo naopak řízenému úniku viru z laboratoří nikdo nedokázal. Ovšem ani opak takových tvrzení. Jenom samé "možnosti".
Takže jsem se s jasnou hlavou nechal naočkovat a dále se problémem přestal zaobírat. A pandemie odezněla tak, jako dosud odezněly všechny pandemie.

   Jenže tady byla šance si něco z té šílené smršti zpráv ověřit osobně. Čili vidět na vlastní oči, slyšet na vlastní uši a věc si takořka ochutnat očichat a ohmatat. U 99% procent ostatních zpráv to možné není. A tak máte možnost se zapojit do nějaké názorové skupiny a "štěkat unisono v jedné ze smeček" nebo vylézt na sloupek u vrátek a pozorovat dění na dvorku, případně i na dvorcích sousedících. On ten pohled z výšky sloupku (víc nahoru se nedostanu) je i tak hodně poučný.

   Sice s tím, co zjistíte se vlastně nemáte s kým podělit, do "velkých médií" vám to přístup nezajistí a když si k tomu, abyste mohlo šířit informace "bez cenzury" založíte blog, stejně ho čte tak 200 - 400 lidí denně a diskutuje tam zanedbatelné množství lidí, protože mám nastavený redigovaný přístup a většina diskutujících na jiných blozích se tam jde spíš pohádat než nějak oponovat nebo souhlasit s článečkem, ale zato tam nemám žádné trolly, protože ty prostě nepropustím. Oni to časem zjistí a už se ani nepokoušejí do blogu proniknout. A ta chabá návštěvnost má ještě jednu výhodu - nejsem v hledáčku "majitelů jediné pravdy", takže od samozvaných nebo i profesionálních cenzorů mám zatím pokoj. Stejně ten blog píšu hlavně pro sebe, abych si srovnal vlastní poznatky a myšlenky. Slavným prostě nebudu, ale nijak mě to netíží.  




9 komentářů:

  1. 'tady byla šance si něco z té šílené smršti zpráv ověřit osobně.'
    Ovšem podobné individuání a lokální ověření toho o celkové situaci neříká skoro nic, dalo by se přirovnat k oněm třem slepcům okolo slona, a nebo jak říkají orientálci "žába na dně studny". A nebo "jeden kouřil a dožil se šestadevadesáti a ten druhej nikdy v živote nekouřil a umřel, když mu byly tři".
    Třeba já jsem tehdy na žádné večírky nechodil, do práce jsem místo MHD jezdil na kole, nesahal jsem holou rukou na kliky, a stejně jsem to chytil hned v první vlně, takže podle osobních zkušeností bych si mohl myslet, že ta hygienická opatření byla zbytečná. A prodělal jsem to dříve než bylo nějaké očkování k dispozici, takže bych mohl být přesvědčen i o zbytečnosti očkování. Jenže tohle je o pravděpodobnosti a několik málo vzorků nemůže poskytnout reprezentativní pohled. Tudy cesta k poznání pravdy nevede.

    OdpovědětVymazat
  2. 'Ale hlavně si uvědomíte, že v tom vzájemném vraždění musí být nějaký smysl, řád.'
    Snaha hledat v událostech smysl a řád dělá člověka člověkem, ale je třeba mít na paměti i to, že nás to často zavádí k tomu vidět nějaký systém i tam, kde ve skutečnosti žádný není. Známým příkladem jsou třeba kanály pozorované na Marsu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tohle přece platí pořád. Podle úsloví: "Přání otcem myšlenky".

      Vymazat
    2. "Přání otcem myšlenky" nastoupilo až při "potvrzování" existence kanálů dalšími astronomy, ale příčinou jejich prvotního "objevu" byla pareidolie.

      Vymazat
    3. Jistě. Tu už umí i fotomobily. Dvě oči a skvrna a je tu i tvář. Na WC jsem kdysi měl korkovou tapetu. Co všechno se tam dalo najít!! A napodruhé a napotřetí to tam bylo vidět úplně jasně.

      Vymazat
    4. A nebo Mládkova "Píseň o černé tlačence".

      Vymazat
  3. Myšlení většinou probíhá tak, že skutečnosti zkoumané či posuzované poměřujeme základy, které jsou nezkoumatelné. Těmto základům říkáme podle oboru různě. Axiomy, etalony, dogmata, také ideje v původním slova smyslu. Zatímco o některých těchto slovech není sporu, dogmata se většinou nelíbí, takže se předstírá, že neexistují. Ono ale nakonec nejde o slovo, ale o věc. Výsledek je podobný jako v jiných oborech života. Když lidem zprotivíte dobré umění, vrhnou se na úpadkové. Když jim rozmluvíte dobré náboženství, přijmou špatné. Když popřete pravá dogmata, začnou používat falešná. Názorný příklad: Věta „Babiš je zlo“ je ve skutečnosti pro mnohé lidi dogmatem, kterým jsou posuzovány všechny jeho skutky i slova. Pro propagandisty je to až neskutečná výhoda. Stačí „dogmatvorným“ způsobem vyhlásit jakékoli heslo a lidé začnou skákat jako opičky na gumičce. Pro lidi je to horší. Ti, kteří vycházejí ve svém myšlení z těchto dogmat jsou pro ostatní nekomunikovatelní. Přitom mezi sebou se domluví – samozřejmě v představách, vyvolaných sdílenými dogmaty – bez potíží. To je pro ně dalším důkazem, že oni jsou normální a zbytek světa ne. Nejhorší ale je, když se potkají dva, z nichž jeden vyznává „Babiš je zlo“ a druhý „Fiala je zlo“. Těm pak nezbývá než nenávist až za hrob. Připomíná to povídku Jiřího Hausmana Velkovýroba ctnosti.

    OdpovědětVymazat
  4. Lze býti mimo stáda. Očkované i neočkované. Stihnul jsem Covid ještě než bylo dostupné očkování. Velmi lehký a výborně zvládnutý. Jenže zůstaly dlouhodobé občas se projevující následky cévním systému. Mravenčení, píchání, svědění, občasná místní bolest nebo bolestivá citlivost ve svalech, kde vedou velké cévy. V periferiích. Povrchové žilky, místní záněty, zhoršení lokální psoriázy na loktech. Jak si to vypadá zevnitř? Tohle je pod rozlišovací úroveň zdravotnického systému....Myslí mi to sice ne hůř, jenže, co když jak člověk blbne, tak to nepozoruje?
    Autoimunitní procesy... A do tohohle napumpovat očkovací dávku? Druhou, třetí, čtvrtou... To už bych rovnou mohl požádat o euthanasii. Takový hlupák ještě nejsem. Sákryš to to dneska svědí...nějakou medicínu na to mám.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)