Prohledat tento blog

pátek 5. května 2023

Na počátku bylo slovo. Ale i gesto a symbol.

 To je citát z nejznámější knihy naší kultury, Bible. To ostatní je tam taky.



     Náš ministerský předseda profesor Petr Fiala také pronesl nějaká slova.  Zněla: "Jsme ve válce!" Mínil tím, že jsme ve válce s Ruskem. Po krátké době sice svá slova odvolal a prohlásil že to byla jenom metafora, nicméně  Česko začalo posílat zbraně na Ukrajinu. Ne humanitární pomoc, ale děla, tanky a podobné prima věci. Tím jsme se do konfliktu de facto zapojili.

   
Tahle válka, ať už ji říkáme Speciální Vojenská Operace nebo jakkoliv jinak je válkou hybridní. To znamená, že se nebojuje jen zbraněmi na frontě, ale všemi prostředky. Hospodářskými blokádami, teroristickými akty (nejčastěji vraždami nepohodlných  lidí) a hlavně propagandou. Tedy slovy.


   Každá spor nebo i válka začíná slovní agresí.  Málokdy si jen tak jdete a najednou vám někdo dá facku nebo vás střelí do břicha. Někomu vadí, co děláte a tak se ozve. Většinou se dá spor vyřešit dohodou, kompromisem. Pokud jsou obě strany ochotny se nějak dohodnout. Což někdy nejsou, spor eskaluje, slova jsou stále příkřejší, každá strana prosazuje svoji pravdu a pak někdo sáhne k násilí, Napřed k malému. Druhá strana odpoví větším násilím - a dále to všichni znají. 
   Válka, někdy až do totální porážky jedné ze stran. Takhle to probíhá u všech živých tvorů. Dokonce i u těch, kteří mluvit neumí. Tam jsou spouštěčem boje postoje, signály, řeč těla.

   Ale o těch slovech. Homo Sapiens si potrpí často na dlouhou předehru skutečného boje. I naší dávní předkové  asi na sebe dlouho pokřikovali, než se pustili do rvačky. Co kdyby se jich nepřítel lekl a k boji s nejistým výsledkem by nemuselo dojít. Tehdy to bývalo jednodušší. Jedna tlupa proti druhé. Šlo o vodu, loviště nebo jiné podstatné věci. Dneska je v okolí několik dalších tlup, které jsou v rozličných vztazích k bojujícím jedné nebo druhé strany a uvědomují si, co by pro ně znamenalo kdyby vyhrála ta nebo ona tlupa. Tím se celá situace komplikuje a zpřehledňuje.


   Ta nadřazenost slov, symbolů a gest je patrná všude. Strohá fakta nebo činy jsou upozaděny. Vezměte třeba ty dva malé drony nad Kremlem. Byly sestřeleny, nemohly nic podstatného udělat, ale symbolika tu je patrná. Rusko je téměř carství, o tom žádná. On existuje jeden TV program s názvem "Moskva - Kreml - Putin" který to naznačuje naprosto jednoznačně. K tomu "slovnímu zoomu" by stačilo předsadit slovo Rusko a budeme v obraze. 

Takže pokus o útok na Putina je z ideologického hlediska naprosto pochopitelný. Gesto. Ten, kdo ho provedl naznačuje "My můžeme všechno, třeba  zabít Putina". Jenže kdo to sděluje světu? 
Teorií je mnoho. 

  • Ukrajina z příkazu Zelenského
  • Část ukrajinské armády bez příkazu
  • Skupina ukrajinských uprchlíků, kteří našli v Rusku azyl a byli to nepřátelé
  • Skupina Rusů, kteří bojují proti Putinovskému Rusku (Např. Navalnyj)
  • Tajné služby RF, aby Rusku zajistily důvod k jakémukoliv zásahu proti Zelenskému

   V každém případě byla oficiální reakce ruské vlády taková, že Rusko si ponechává možnost na tuto akci odpovědět adekvátním způsobem ve vhodném čase. Pokud Ukrajina nebo někdo jiný očekával bombardování Kyjeva, speciálně Bankovní ulici se toho nedočkal. Už jenom proto, že Zelenskij odjel na několik navazujících návštěv do západní Evropy. Řekl bych, že má strach o svůj kejhák, zvláště proto, že se přesunuje cizími letadly bez označení. Naposledy z Haagu letadlem US Army.
 
   První a druhý bod by znamenal, že UA má k dispozici drony s doletem přes 500 km. Zatím nevíme

   Třetí a čtvrtý bod by znamenal, že se na ruské území povedlo propašovat celý dron i příslušenstvím a odněkud z opuštěného místa ho vypustit na Kreml. Není to tak nemožné - speciální služby Ukrajiny jsou v tom docela tvůrčí, několik kilogramů výbušnin a zařízení k jejich iniciaci (radiové mobilové spínače, baterie atd.) v  dvouplotýnkových elektrických vařičích, které byly z Ukrajiny odeslány na adresu ruských občanů. Výhoda je, že vařiče jsou z ocelového plechu a rentgen nic neobjeví. Byl tam přiložen lístek "Nezapínat!" A k tomu obeslanému občanovi záhy došel jiný občan a vařič si vyzdvihl s tím, že se jedná o omyl odesilatele a zanechal mu něco málo peněz. Rusové jsou, jak se zdá, hodně důvěřiví. (Nechci psát hloupí, protože u nás by prostý občan udělal nejspíše totéž. Člověk který si vezme u své banky vysokou půjčku a vloží vše do automatu s Bitcoiny není o nic chytřejší.)  

  Znamená to, že v Rusku pracuje nějaká protiputinovská organizace, ukrajinská nebo ruská  a že nemá nepatrný význam.

   Poslední bod je sice taky možný, ale je to pravděpodobně jen spekulace podobná tomu, že si RF vyhodila Nordstream2 sama, aby nějak zdůvodnila zastavení dodávek plynu do Evropy. Absurdita toho prohlášení je patrná,. Stačil jeden telefonát Vladimíra Putina na patřičná místa a bylo by to stejné, jen byse s tím dala Evropa vydírat, protože zastavení kohoutů je jev vratný.  

    Těch teroristických aktů nebo sabotáží je v poslední době opravdu hodně. Rusko odpovídá raketovým (dronovým) bombardováním vojenských a dopravních objektů, továren s válečnou výrobou, zásob střeliva a paliva a seskupení vojsk v zápolí. Stále pokračují nálety dronů kamikadze na letiště, nádrže s naftou a podobně. Vyhazují se do vzduchu koleje a mosty. Prostě Rusko je, na rozdíl od nás,  skutečně ve válce. Nás to možná čeká.

 To si uvědomují i ruští vojenští, ekonomičtí a političtí komentátoři a radí, co by se mělo udělat. Převést výrobu na válečnou s pracovní povinností a ochranou před špionáží. Zřídit dobrovolné spolupracovníky policie, kteří budou hlásit cokoliv podezřelého. Internovat všechny utečence z Ukrajiny a všechny odpůrce režimu a internovat je v táborech bez možnosti spojení se světem podobně jak byli za druhé světové války internováni všichni etničtí Japonci v USA. Vypadá to dost nepříjemně, ale vláda bude muset k něčemu takovému přistoupit pokud nechce dopustit velké hospodářské lidské a hlavně vojenské ztráty v zázemí. Zatím se zmohli jenom na zákaz letů dronů nad Moskvou a Petrohradem během oslav 9. května.  Takže Rusové přijdou o záběry slavnostní přehlídky za vzduchu - nebo u každého pilota dronu bude stát někdo z armády.

   Je spousta problémů, které bude muset Rusko řešit hned a ještě více, které bude muset řešit po válce - tedy nebude-li jaderná.

   Například se rozhodnout, se kterými státy bude ochotno spolupracovat. Česká republika to asi nebude, pokud bude u moci současná garnitura. Jak politická, tak žurnalistická.



Nenávist k Rusku některých "našich" je obrovská 
a odstranit se asi dá jedině spolu s jejími nositeli.


Žádné komentáře:

Okomentovat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)