Prohledat tento blog

čtvrtek 15. června 2023

Čtverečky, mlhy a pípání

Úvaha o pokrytectví, puritánství a podobných věcech

   Začalo to už před desítkami let. Když byl na fotce nebo v TV záběru čitelný nápis, který něco propagoval, tak se před vysíláním "rozčtverečkoval" aby nebyl čitelný. Prý aby to nebyla "neplacená reklama". TV technologie pokročila, tak se místo toho část obrazu rozostřuje. Občas je obraz tak rozostřený, že nevypovídá vůbec nic o ničem a může být odjinud, a může na něm být vlastně cokoliv. Mlha, kousek trávy nebo ulice,  mlha. Obraz tím ztratil jakýkoliv informativní obsah, tak proč ty "mlhoviny" vůbec vysílat. 


   Pak se ve zvuku začaly "vypíplávat" vulgární výrazy. A citlivost pro zařazení do sféry vulgarit se  stále zvětšuje. Kdyby se všechno mělo vystříhávat, tak by rozhovor s běžným, na*raným občanem Ostravy byl velmi kraťoučký. Otázka, jméno a pár citoslovců.  "Bo fix!" by tam možná nechali, protože mladí TV pracovníci vlastně neví, co to znamená, Nebo by pro jistotu vystřihli i tohle. V psané  texty se takové výrazy vyhvězdičkovávaji nebo vytečkovávají. Stejný princip. 

"Co byste podotkl  k poslednímu vládnímu rozhodnutí?"
"Ty k***y ať jdou do p**i, č*****i. roz****li co mohli a ještě mají tu drzost se nás ptát!
Do h***u ať jdou a už se nevracejí!"

  Záběry ruské TV, ve kterých mluví skuteční vojáci o současné válce na Ukrajině se sestávají hlavně z pípání. Nicméně - skoro každý ví, co tam místo toho pípnutí (800 Hz) zaznělo a domyslí si to. Asi má mít pocit, že hlavně on sám je sprosťák, když si to dokázal bez potíží domyslet. Rozhovory s našimi běžnými zemědělci nebo dělníky by na tom byly podobně, o důchodcích nemluvě.

Mluvčí ministerstva obrany RF
   Aby bylo patrné, co vlastně chtěli říct, tak se vybere "momentální mluvčí", který se řeč naučí nazpaměť bez vulgarismů a přednese ji s pohledem strnule upřeným do kamery nebo ji pro jistotu čte z papíru. Takže s realitou to nemá nic společného. Může to být kdokoliv, kdekoliv a kdykoliv. Pozadí bývá neutrální, aby to prý nepříteli neprozradilo, kde se natáčelo.


   S obrazovou  cenzurou je to ještě podivnější. Komentář třeba mluví o mnoha mrtvých a raněných - a na obrazovce jsou nezřetelné skvrny. Asi aby se útlocitný divák nepolekal. Ta slova ho, zdá se, nelekají. Ale o velkých neštěstích nebo válkách takový materiál nemá valnou vypovídací hodnotu. Spíš žádnou. A lze jej tak často použít jako ilustraci i k jiným příhodám,

   Ještě legračnější je to s puritány. Na jedné straně (bohužel ne na naší) se tvrdě kritizuje, jak vymóděné transky a LGBT+ chodí do škol a tam provádějí nechutnosti - i pro mě je to moc a to jsem myslím nesmírně tolerantní, odchovaný v dámské šatně divadla a upocená nahota mě nijak neděsí. Ale v té televizi se ty natočené nechutnosti rozostří, aby dospělí diváci v TV neutrpěli nějaký "estetický šok"! 
Proč to tedy k sakru točí?  

   Vzpomínám si, že kdysi, v hlubokém socialismu, v jedné činohře měla pár desítek sekund vystupoval zcela nahá herečka. Mluví se tam o tom. Herečka byla s tím srozuměna a její postava neměla do dokonalosti příliš daleko. Ale soudruzi z KNV byli velmi puritánští. Takže si musela obléknout tělové kalhotky, které měly v obvyklém místě nalepené obvyklé ochlupení a nahoře si musela  leukoplastí  zalepit aspoň  bradavky. Na těch 10 -15 metrů opravdu vypadala jako nahá - a v zákulisí se kdekdo ptal, jaký má smysl zakrývat nahotu nahotou umělou. Osobně mi to připadalo poněkud perverzní.

   V devadesátých letech nás puritánství náhle opustilo, na Nově dávali pozdě večer "filmy pro dospělé" (porno) a odvážné dámy soutěžily v přímém TV přenosu, která ze svých rodidel vypudí dál pingpongový míček. "Střelba na dálku". Prostě vysoce intelektuální zábava.
(P.S: Prošel by takový pořad dnes?)

   Očekávám, kdy se ten falešný "jemnocit" začne používat i v hraných filmech, v hororech a akčních filmech, kde se maskéři a kameramani velmi snaží, aby utržené končetiny a roztrhaná těla působila co nejrealističtěji. A že v takových žánrech té krve a živého masa někdy je!  

   Dá se říct, že skutečný, realistický svět nám velmi vadí a nahrazujeme ho pseudorealitou umělou. Myslím si, že jde o úchylku, stejně jako adorace transgender lidí a lidí s neurčenou (tekoucí) sexualitou, Ne, že by takoví nebyli, ale do té doby se prostě vnějškově prezentovali jako ti nebo oni a své sexuální pocity si nechávali do soukromí. I tam se jedná spíše o obecnou úchylku, stát se nějakou "menšinou" a vymoci si, jako menšina, nějakou výhodu nebo aspoň pozornost publika. Co je nejhorší, působí takhle na malé děti a rodiče, pod vlivem propagandy, je krmí léky, které brání pohlavními dospívání s tím, že se mohou déle rozhodovat, jestli chtějí být holka nebo kluk, bez ohledu na to, kým se narodili. Podobné téma zpracovává i Homer Simpson.

   To je naprostá lumpárna a stavíme se tak proti přírodě, která si vždy dokáže poradit s počty samců a samic sama. Pokud se rozhodnou své přirozené pohlaví změnit, nikdy nebudou funkční, bude to vždy jen napodobenina a nebudou schopni rozmnožování. Tím si příroda reguluje počet jedinců, kteří se chovají nepřirozeně. Nenechá je množit nebo jen s velkými potížemi (u gayů a leseb) a tudíž svoji úchylku mohou stěží šířit. Říkalo se že gayů je kolem 4 - 5 %, nová čísla říkají že až 7%  ale nezdá se mi, že by každý patnáctý kluk byl gay. Nevím, já poznám jenom některé.  

   Někdy se jedná přímo o podvod, třeba ve sportovních soutěžích, kde se  přeoperovaní nebo dokonce nepřeoperovaní muži "cítí být ženami" i když mají mužskou stavbu těla - a soutěží v ženských kategoriích, kde pochopitelně vyhrávají. Je to velmi nefér a divím se, že ostatní sportovkyně prostě s takovými "soupeřkami" neodmítnou soutěžit. Ale asi touha po vítězství je silnější, než zdravý rozum. 

   To ale dost úzce souvisí se současným postojem západní kultury k menšinám. Ochraňujeme a hlavně preferujeme menšiny - a většiny by se měly přizpůsobit, podrobit. Proč? Pravděpodobně proto, aby se populace vzájemně přela, hádala, jedna část nenáviděla tu druhou. Stařičké pravidlo: Divide et impera! 

    Rozděl a panuj! Kdyby byl v zemi klid, lid by se třeba mohl zajímat, kam ho věrchuška vede a jestli jsou její rozhodnutí ve prospěch všech občanů nebo aspoň velké většiny občanů. Někdy si myslím, že to rozdělování na Alternativu a Pražskou kavárnu, vzájemně se častující se tituly jako "pětikolka","dezoláti" a "chcimírové" řídí z povzdálí vláda, která je sama řízena někým za oceánem a tamní vláda je řízena.... 

   Nechám toho, nemám důkazy. Jenže ta úporná snaha destabilizovat jakoukoliv zemi v dosahu je bohužel příliš patrná a jiným způsobem těžko vysvětlitelná.

   Mívám občas podezření, že samoregulující zpětné vazby živé přírody se brzy postarají o přemnožený druh Homo Sapiens. Už to začalo. Ty akce "proti přírodě" povedou k neschopnosti postižených se množit. Tedy za pár generací vymřou a nahradí je ti, kteří žijí v souladu s přírodou,. Nebo se některé skupiny vzájemně zničí a opět jejich místo obsadí ti. kteří se chovají přirozeně. Před tím si zničí životní prostředí - třeba ne tak, jak to hlásají zelení nebo "Last generation" ale třeba proto,  že klesne jejich schopnost se reálně uživit. Když nastane hlad, tak filosofové nebo sociologové možná (pochybuji) budou vědět proč nastal, ale nebudou vědět, co proti tomu udělat.

   Před několika týdny havaroval v kolumbijském  pralese malý letoun. Oba dospělí i pilot zemřeli, ale děti, protože uměly žít v souladu s přírodou, přežily. 



Vesnická baňa na ruské děrevni

   Všechny ilustrace* jsou z ruských webů a protože nemají uvedeného autora předpokládám, že je vytvořila umělá inteligence. Protože kresba to není a fotografie taky ne. A zdá se, že takový svět, vypočítaný AI nám bude zasahovat do života čím dál tím víc. A jak je vidět, nic lidského ji není cizí...

*/ Kromě fotografie mluvčího ministerstva obrany RF. Ten pro změnu vypadá, jako by ho AI přímo ovládala. 





3 komentáře:

  1. jen tech. pozn. TEN záchodek je tzv. BAŃA ruská alternativa finské ssauny v ekoprovedeni běžné v každé slušné enviromentální společností. Takže tak.
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. Opraveno. Nejsem znalec staroruského venkova. Teď to tam vypadá jinak. I o tom, že je to lázeň jsem uvažoval (ta nádoba na vodu venku), ale nějak mi tam chybělo topeniště.

    OdpovědětVymazat
  3. Ať si každý se sebou dělá co chce. Jestliže tím neomezuje moji svobodu.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)