Prohledat tento blog

sobota 1. července 2023

Hysterie





   Hysterie (ze starořeckého ὑστἐρα [hystera] – děloha) je neurotická porucha, kterou charakterizuje citová labilita a sebestřednost se sklonem k teatrálnímu chování a afektům. Jiné příbuzné pojmy jsou: konverzní porucha, konverzní hysterie, somatizační porucha nebo psychoreaktivní syndrom. (Wikipedie)



   Netýká se ovšem jenom žen a homosexuálů, i když ti k ní mají větší vlohy než klasičtí "primitivní lidští samci". Podle mých poznatků se rozvíjí hlavně ve skupinách. Třeba příznivci Green Dealu nebo vegetariáni. Také odpůrci vládnoucí moci nebo její skalní fandové.

   Většinou, když hrozí nějaké nebezpečí už varují celé okolí dlouho dopředu. Bajka o ovčákovi a jeho volání "Vlk, vlk!" je známá. Neboli sundávají si kalhoty i když brod je ještě v nedohlednu.

   Předevčírem jsem dostal mail od jednoho svého spolužáka. Rozumný člověk, inženýr, znám ho od dětství. Je již léta v důchodu jako já ale už nepracuje. V mailu byl přeposílán následující text z blogu Michal&Petr. Nebudu ho sem lepit v té barnumské grafické úpravě, jen upozorním, že se v textu používalo barev, zvýrazňování atd. ač stačil obyčejný odkaz.
Ale nejde o úpravu. Ani ten text není tak alarmující, jakým se snaží být. 


Tedy: 

   Vůbec není od vlády pěkné, že zvyšuje daň na léky. Lidé staří a tedy většinou nějak nemocní se nemají jak bránit. Stávkovat nemají jak, na demonstraci se často mají problém dostavit, protože jim už jim to tak dobře nechodí a nevydrží stát. 

  Ale - je to sdělení tak strašně alarmující?  Pochybuji. Největší daň na léky mají v Dánsku  25%, nejnižší ve Švédsku a na Maltě 0%. V Lucembursku je 2%, ve Francii 2,1%. Čili jsme kdesi v polovině tabulky. 

   Před zvýšením byla daň 10%, nyní má být 12%. Tedy kupovali jsme tabletky např. za 110.-  Kč (DPH 10.- Kč) budeme nyní platit 112.- Kč (DPH 12.- Kč) Nějak se mi nezdá, že by to položilo i chudého důchodce.

   Ovšem úspora necelých 3 miliardy korun za rok je vzhledem k našemu státnímu dluhu docela bagatelní. Zato se s tou částkou f´dá nádherně šermovat a ukazovat na ni,. že naše vláda ožebračuje důchodcem aby mohla posílat smrtící zbraně na Ukrajinu do války, po které nám nic není.

   Je to pravda a ty 2% by určitě dokázali ušetřit rukou společnou a nedílnou jak výrobci léči tak dovozci a prodejci. A vpravdě - proč by to dělali když ty peníze jdou na zbraně, které rozdáváme nebo na ty, které si objednáváme, protože ty starší jsme věnovali Ukrajině a my si teď "musíme" opatřit nové, lepší a několikrát dražší. Třeba stíhačky F-35, které umí nést jaderné zbraně. Sice netušíme, kdopak  by nás chtěl napadnout a obsadit, ale "Sichr ist Sichr!" Momentálně sice podezíráme Rusko, ale není to tak dávno, když náš nepřítel ležel zcela opačným směrem od kterého teď budeme kupovat ty útočné zbraně. 
Nojo - ale co když se to zase otočí? 

   Inu: Zbrojaři, banky a farmaceuti vydělávat musí, protože nutně  potřebují stále větší prostředky na ovládání světa. Moje podezření je, že tyhle nadnárodní korporace jsou to skuteční vládci naší planety a všechny ty západní vlády jsou jenom jejich figurkami, které ovládají provázky financí. 

   Takže klid seniorky a senioři, ty dvě koruny snad ještě zvládneme. Ale u voleb, (budou-li ještě nějaké) bychom to měli vést v patrnosti. 

Je nás přece přes dva a půl milionu. 




A obvyklá poznámka na závěr neboli dodatek:

   Zkuste si někdy "vygooglit" složení značkových léků a jejich generik (stejné složení, jiný výrobce) a porovnat ceny. Těším se na vaše překvapení. Ty ceny se tak liší, že už i lékárníci nabízejí generika bez doplatku nebo s menším doplatkem i když by ve vlastním zájmu měli horovat pro originál. Taky je zajímavé cenové srovnání stejných léků třeba v Kotlince, pod Tatrami, v Polsku a třeba v Rakousku.


2 komentáře:

  1. Jistě. Taky by se podobným lidem dalo říkat třeba kverulanti. Pan Chesterton by napsal, že je smutné, když se jen od takových lidí dovíte pravdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jako který těm prvním nebo těm druhým .

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)