Prohledat tento blog

sobota 18. listopadu 2023

Lysistrata

Starověké řecké báje a pověsti ukazovaly a podnes ukazují, jak se dostat na cestu hrdinů. Je to cíl hodný lidského života. A cesta hrdinů nemá konce. (Eduard Petiška)


Z diskuze na netu: Krásná Helena. Co dokáže jedna baba a uražená chlapská ješitnost…
===
Hromady mrtvých na obou stranách, zničené město a ti dva, kvůli kterým to válčení vypuklo nejvíc, si v klidu sedí za bukem a koukají na to….
===
A dneska? Dneska už ani tu babu nepotřebují! 
Leda jako Kanonenfutter.


   Momentka z dnešních dnů. Ruská armáda právě obsadila ukrajinské zákopy. Kamera na přilbě jednoho z vojáků zabírá, jak ruský "šturmovik"  opatrně překračuje těla mrtvých Ukrajinců, snaží se na ně nešlápnout. Elementární slušnost - po mrtvých se prostě nešlape i když je to nepřítel. Dá to ale práci, dno zákopu je těly téměř zaplněno.

   Jedno z těl je menší. Leží jako ostatní na břiše s obličejem zabořeným v bahně. Zpod helmy vykukují dlouhé, blonďaté vlasy. Zlatá záplava. Vojačka. 
 


   Selfíčko ukrajinské vojačky. Usmívá se do kamery a říká "Děti jdou do školy a my do útoku!"
 

    Jiný záběr. Už trochu křečovitě se usmívá do kamery, vždy, když nějaký granát dopadne poblíž, tak sebou trhne. Strach maskovaný úsměvem.



   Tentýž obličej, tentokrát ho snímá někdo jiný. Je zalitý krví - přiletěla střepina a roztrhla ji pravou tvář. Slzy. Pokouší se tu krev zastavit nějakým hadrem. "Nic to není, já vidím!" říká.

Poslední záběr ukazuje tutéž dívku. Rána už nekrvácí, zaschla. Při každé explozi sebou dívka trhne. A šeptá - "Já se bojím..."

  Pak sebou kamera prudce trhne a záznam končí... A život té ukrajinské dívky asi taky. Když ruští šturmoviki našli ten telefon, tak jeden povídá druhému "...možná je to to jediné, co po ní zůstane." Záznam na Tik-Toku.

   Ukrajinci své mrtvé nechávají na místě. A těžce raněné taky. Jediné možné milosrdenství při ústupu je střelit svého spolubojovníka do hlavy. Koně se přece taky střílejí...

     Žena se má jako každá samička savců postarat o vybrání kvalitního  partnera, který hmotně zabezpečí děti, které s ním zplodí a pomůže je vychovat. Starost o ochranu teritoria a rodu je naopak mužská záležitost. 

   Nic víc, nic míň. Jistě, v dějinách se objevují různé mýty, ve kterých ženy bojují s muži o dominanci (Dívčí válka), nebo o svá práva (Ženský boj).

   Ale bojovat do zákopů jako "potravu pro děla" poslal mladé ženy až Vlodymyr Zelenskyj tou svojí všeobecnou mobilizací. Ani Hitler to neudělal. 


  
  Ano, i na druhé straně je žena oslavována jako matka hrdiny. Ostatně jedna z nejslavnějších soch, vzniklých po Velké vlastenecké válce se jmenuje Matka vlast. Je to obrovská socha a drží v ruce meč. 


   Nakonec i bytostný pacifista Karel Čapek končí svou hru Matka tím, že posledního syna posílá do války. "Jdi!"


   Ale osobně naprosto nechápu ruské (ukrajinské, české, slovenské, polské německé, americké a další) matky, které do TV kamery pyšně prohlásí, že jsou hrdé na své syny, kteří hrdinně padli za svou vlast. Zdá se mi to proti Přírodě, proti Bohu. Pokud nějaký existuje.


Takhle si ženu - matku představuje AI.  Ale lidé jsou jiní.

===

A jako obvykle dodatek:

    Chvíli jsem se díval na ukrajinské zprávy. Na konci byl rozhovor s nějakým vyšším důstojníkem UA - v maskáčích. No vyšším - spíš širším. Přes to své impozantní břicho perlil, že je třeba mobilizovat i mladší ročníky, že rozdíl mezi osmnáctiletým a patnáctiletým výrostkem vlastně žádný není. Uvědomil jsem si to, když jsem si seřadil ty příspěvky od zabité mobilizované Ukrajinky. Jak se měnila její nálada. A vzpomněl jsem si na Hitler-Jugend v posledních měsících války. Na ty  vytřeštěné obličeje kluků, kteří se učili střílet z Panzerfaustu. Než pak ten granátomet zvedli na rameno, smetla je obvykle dávka z ruského samopalu. Ale měli už nějakou medaili do Hitlera. Předem, aby si ji pár dnů užili. Zemřeli jako mladí hrdinové. Ani první lásku si nezažili.

    A uvědomil jsem si, že ten hnusný Putin má asi opět pravdu v tom, že Ukrajinu je třeba denacifikovat. Ohněm a mečem. Jinak je tady za deset dvacet let problém s ukrajinskými nácky znovu. Tam to žije už od začátku minulého století. Po připojení k CCCP to bylo utlumeno, ale nepřestalo to existovat. Stejně jako latentní antisemitismus u nás. Nehezky vybublává v diskuzích na internetu. Nejen u nás, ale i v Polsku a na Slovensku.

15 komentářů:

  1. Především přemýšlet co je to "vlast". Co za ni je vydáváno. Kdo za ni je vydáván. Čí zájem se skrývá za slovem "vlast".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc bych si přál, aby ono kouzelné slůvko VLAST opět rezonovalo v hlavách většiny lidí, a to dřív než bude pozdě.

      Vymazat
  2. Tužka napíše,.....závěr jedné básně českého básníka,......Jaký byl by Bůh, kdyby byl, který spravedlivý duch války by povolil.
    Nebyla to otázka, bylo to konstatování i v té básni.
    Jo, člověk je živočišný druh a vzájemnou animální korelaci lze opakovaně dohledat.....A šedá kůra mozková,....?....hodnocení se vzdám,.....Díky, Tužka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neprobudil jsem se v dobré náladě, ani káva a vajíčko nepomáhá, snad „tužka“ a sarkazmus?
      …animální korelace interference a její vibrato rozptylu nelze podle analýzy koeficientu určit při pevně indikované diferenci.
      4p.
      Podolek-podotek: nyní tomu rozumím i já. Korektně, věcně, bez emocí.
      Pomohlo!

      Vymazat
  3. On už Remarque dost názorně popsal rozdíl mezi vlastí a státem ...
    JG.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem věčný voják. Na zeměkouli klečím a pláči.
    J. Čarek

    OdpovědětVymazat
  5. A ja tu hrdu matku padleho hrdinu chapem. Tu jej hrdost. Nechapem matku, co syna POSLE, ale chapem matku, ktora s hrdostou SPOMINA. Pretoze ona uz nic ine nema. Len tu hrdost. A spomienku. Ze nepadol zbytocne a zabudnuty. Pretoze ona nezabudne. A kym bude hrda, nemozu zabudnut ani ostatni.

    Chcem byt hrdou matkou padleho hrdinu? Rozhodne nie. Chcem uplne obycajneho, ziveho, zdraveho, mozno aj s vnucatami. Ale chapem situaciu, ked uz taka moznost nie je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady v České kotlině to máme jinak. Ne hrdost na něčí hrdinskou smrt, ale radost, když někdo přežije. Ano, svoji zemi je bezpodmínečně nutné bránit. Ale být hrdý na něčí smrt? Mrtvý syn nemá žádná vnoučata...
      Ale o svoji zemi, kulturu , minulost přicházíme i jinak než válkou. Pomocí lidí, kteří tradici vymývají z mozků běžných lidí. Místo Prvního máje - svátku zamilovaných tu máme Valentýna. Místo Mikuláše Děda Mráz a později i Santa Klaus. Místo Všech svatých - Halloween. Místo Svátku matek Pochod Hrdosti homosexuálů a lesbiček s účastí známých politiků. Atd.

      Vymazat
    2. Přesně tak Kocoure, o svoji zemi, kulturu , minulost přicházíme i jinak než válkou. Pomocí lidí, kteří tradici vymývají z mozků běžných lidí. Za minulého režimu to bylo ve jménu lepších zítřků prostřednictvím lidí kteří měli červenou knížku. Teď je to prostřednictvím lidí kteří maji peníze a styky ve jménu zisku. Plus je v dnešní době to že si režim na rozdíl od minulého nedělá nárok na naše myšlení.

      Vymazat
    3. Ale dělá Kapitáne, dělá.
      Myslet sice můžete, ba i mluvit, ale potichu. Když přidáte na hlase, už se na vás sesypou libtardi a pak, na jejich "povel/nátlak" i instituce. Média. Soudy.
      Ale i to jednou pomine. Snad dožiju toho, že stávající garnitura bude převlékat kabáty. Už jsem to zažil dvakrát. Poprvé to byl šok, podruhé nechutné divadlo a potřetí to asi bude fraška.

      Vymazat
  6. Muzes prosim informace zdrojovat? Odkaz na ruske video, odkaz na ukrajinskeho dustojnika?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco bych mohl, něco jsou jen takové létající informace. A něco moje vlastní myšlenky. Ale hlavně: Je můj blog, který si píšu pro vlastní potřebu, jenom každý může nakouknout. Není to ani vědecká ani faktografická práce. Pokud máte zájem, hledejte. (Příhody dvou mladých Ukrajinek se včera večer objevily na komentátorských blozích. Ve videu. Ukrajinský důstojník v ukrajinské televizi - snad bude někde na záznamech nebo na netu.)
      Nemám dost chuti něco "ozdrojovávat". Pokud něco považujete za nevhodné či nepravdivé tak to buď nečtěte nebo dokažte opak.

      Vymazat
  7. Pomůžu vám v pátrání. Ten tlustý ukrajinský důstojník se jmenuje Petr Gorbatenko.

    OdpovědětVymazat
  8. Tohle už zní jen jako předsmrtná křeč v Ukrajinském pogromu.. Přijde čas kdy se dozvíme podrobnosti i o tom podle jakého klíče byla mobilizace Ukrajinského obyvatel prováděna.

    OdpovědětVymazat
  9. Latentní antisemitismus? A pokud se jedná o negativní zkušenost, je to pořád jen nepodložený předsudek?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)