Prohledat tento blog

pátek 22. prosince 2023

Pražský předvánoční masakr







   Student Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze David Kozák včera, 21. prosince 2023 zastřelil náhodně vybraných  čtrnáct lidí, bez zjevného důvodu. Měl vztek  na náš svět, rozhodl se ho opustit a na onen svět chtěl vzít sebou hodně lidí. Aby si ho všichni pamatovali.



    Co napsat k takové události? Že je to smutné? Ano, je. Taky že se to nemělo stát. Jenže to jsou věci naprosto samozřejmé. U těch ostatních důvodů a parametrů se už budou názory lišit. Nemaje dost relevantních informací se k Davidovi nemohu nějak vyjadřovat. Prý byl introvert. Proč nenávidě svět? Nebyl třeba gay? Proč nenáviděl svého otce? 

   U nás je zvykem všechno tajit, aby se veřejnost nedej bože nedozvěděla něco, co by odporovalo GDPR. Čili se dozvíme, že se něco stalo a že to někdo udělal. Nanejvýš kdy a kde.  Záznamy, kterých je v dnešní době mobilů určitě spousta se do médií dostanou jen částečně, sestříhané, bez zvuku a rozmazané. Takže událost nemá žádné ostřejší kontury a hlavouni pak vykládají do kamer všeobecná politování čili lidově řečeno si "cintají si na pentli".

   A už se vymýšlejí opatření, která mají takovým událostem zabránit. Chtěl bych veřejnost upozornit, že je to marná snaha. Nikdy se taková věc nebude opakovat naprosto stejně. Olga Hepnarová náklaďákem najela lidi na zastávce tramvaje. V Uherském Brodě se střílelo v hospodě, na poliklinice v Ostravě Porubě v  zase v čekárnách na traumatologii, zdravotník Zelenka zabíjel postupně pomocí předávkování léku Heparin.

   Každý z nich měl i jiná důvod pro své konání. Olga Hepnarová byla mimo jiné bisexuálka v době, kdy to nebylo přijatelné a taky proto nenáviděla svět. Zdeněk Kovář, který zastřelil v hostinci Družba v Uherském Brodě osm lidí a jednu těžce zranil měl pocit, že se nikdo nechce zabývat jeho problémem, šikanou úřadů. Ctirad Vitásek, který střílel v Fakultní nemocnici v Porubě měl zase utkvělou představu, že je smrtelně nemocný a že se jeho případem zdravotníci nechtějí zabývat. Každý měl svůj důvod i svůj postup při provedení takového aktu. Všem nějak "ubližoval svět" a všichni, kromě Olgy Hepnarové se potrestali sami.

   Jenže takovým případům nelze dopředu nijak zabránit. To útočník určuje kdy, kde a jak se tomu světu pomstí. Prevence prakticky neexistuje. Pokud dokáže nežvanit a nevychloubat se je nezastavitelný. Naštěstí většina z nich se nedokáže nepochlubit předem. Ovšem taky smůla - většina čtenářů to považuje jenom za takové holedbání se a neudělá nic. Po akci se vyrojí stovky nápadů jak se tomu dalo zabránit a kdo za to může. Kdo co zanedbal. Nesmyslné úvahy. Spíše si na každé takové události začne někdo přihřívat svoji polívčičku, své osobní nenávisti, které téměř vždy s nijak nesouvisí s případem samým. Už večer jsem četl, že za to může Fialova vláda. Když se na to podíváte s ne moc velkým odstupem zjistíte, že je to nesmysl. Vláda "pětikolky" může za ledacos, ale za tyhle vraždy ne. Je to ale vždy příležitost, aby před kameru nebo mikrofon předstoupily různé "mluvící hlavy" a političtí potentáti a předestírali své nápady a svá zdůvodnění, proč to nastalo.

   Je třeba se s tím smířit stejně jako s výbuchy sopek, tsunami a povodněmi. Takový je náš svět a zdá se, že nikdy nebyl jiný a jiný už nebude. 



Jsme prostě Homo sapiens...


POZNÁMKA (jako obvykle):

   Jméno a další podrobné informace o vrahovi jsem bez problému našel na ruském zpravodajském webu už včera večer. Naše GDPR je zbytečná organizace. Ta krvepotná snaha všechno utajovat před vlastními občany je až směšná.

  Nyní nastane období internetových rozumbradů, profesionálních TV vševědů a politiků, kteří si přijdou přihřát svou polívčičku. 

   A epigonů. K dnešnímu večeru jsou už vytypováni čtyři, z toho jedna žena. Nakolik to mysleli vážně se vyšetřuje. Domnívám se, že jen tak blábolili na internetu a sociálních sítích.

   Dobře jim tak, mají přinejmenším rozbité dveře od bytu, jak se tam dobývala URNA.

   Jak jsem se doslechl od MUDr. Stehlíkové, zvané stepní orákulum, za celou kauzou vězí  Putin.

  I lidé rozumu jasného si myslí totéž, co já.

3 komentáře:

  1. Otevřel jsem si Info.cz - příští den po střelbě na filozofické fakultě - a přečetl článek V. Dostála : https://www.info.cz/autori/vratislav-dostal
    "Nenasytná touha po krvi a senzaci. I tentokrát se našli mudrlanti, kteří nevyužili příležitost mlčet."
    Připomíná mi to vzdáleně výrok předsedkyně Sněmovny : "Opozice má právo mlčet a šoupat nohama."
    Z článku V. Dostála vybírám : "Jen málo z nás ovšem tuší, co by dělali na jejich místě. A každý, kdo si to přizná, nemůže jejich zásah hodnotit jinak než ti příčetnější. Tedy že byl profesionální a zaslouží si obdiv a úctu. Přesto lze na sociálních sítích najít mudrlanty, kteří ani tentokrát nevyužili příležitost mlčet. Anebo politici: i tady jsem přesvědčený, že každý zareagoval citlivě a adekvátně události. Ministr vnitra byl vzápětí přímo na místě, zůstal tam dlouho do noci, když bylo třeba, trpělivě mluvil s novináři, všem ostatním se snažil být oporou. Petr Fiala svolal na večer jednání vlády, na které dorazil i prezident Petr Pavel."
    Myslím, že Policie , stejně tak jako ministr vnitra, policejní prezident a další složky jsou
    tu od toho, aby "trpělivě vysvětlovali" - nebo když použiji pejorativní výraz " jsou za to placeni" - alespoň pro mne - výše uvedený odstavec Dostálova článku vyznívá jako adorace těch pánů a autor by měl úslužně zahrabat nohou...
    Nenasytná touha po krvi a senzaci.... proboha té krve tam muselo být potoky a
    senzace ? Jsem zvědav, zda - až se vše detailněji osvětlí (např. účast matky střelce ) - zda Policie připustí , že mohla celou akci urychlit a tím zachránit pár životů. Jak je možné, že o poschodí níže probíhala přednáška Lubomíra Zaorálka - aniž byl kdokoliv z účastníků přednášky informován - co se děje o patro výše?






    OdpovědětVymazat
  2. Nevraždil náhodně. Zabíjel lidi LGBT. Proč to policie tají?

    OdpovědětVymazat
  3. Není mi známo. Můžete uvést zdroj této informace?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)