Prohledat tento blog

pondělí 8. ledna 2024

Karel Kryl - už zase!

foto_Ivan_Mal








Konfucius píše:

„Jak mohou lidé zbabělí a nečestní sloužiti knížeti? Takoví se třesou strachem, zda budou schopni úřad vykonávat. Ve chvíli, kdy úřad dostanou, třesou se strachy, aby o něj nepřišli. A jakmile se o svůj úřad třesou strachy, pak neexistuje nic, čeho by nebyli schopni, aby si úřad udrželi.“




   Tohle citoval Karel Kryl, když o něm, rok před jeho smrtí,  natáčeli TV medailonek. A pár týdnů předtím koncertoval v Ostravě a o pauze jsme se bavili o životě tehdy za komoušů a v současnosti. A co asi bude dál.
   Karel byl vizionář - skeptik. Už tehdy mi vysvětlil, že ti, kteří jsou v současnosti (1992) "nahoře" jsou vlastně titíž, kteří tam byli předtím, jenom se jmenují jinak. Cíle že mají stejné. A že začínáme poklonkovat Západu. Nesouhlasil jsem s ním, ale pravil, že přijdu na to, že má pravdu on. Pak zahasil cigaretu a šel na jeviště pokračovat v koncertování. 

   Karle - přišel jsem na to brzy po tvé smrti. A připomínám si to velmi často, vždy když mluví "současný politik" z kterékoliv strany.

  To  ke jenom taková malá reakce na to, že není "oplacený" hrob Karla Kryla a naše státní orgány si toho nevšímají. Proč taky. On přece varoval, že se to, co se tu děje se liší od komunismu jenom znaménkem. 


O žádné svobodě pro všechny tu řeč není a nebude.
Pokud budeme jenom zatínat vlastní zuby a ne někomu tipec.

====

Dodatek (abych neporušil tradici), tentokrát od Macka k veselici během "filosofické střelby":

...nikdo ale nezmiňuje 400 „špičkových“ pracovníků státní správy, kteří tam do noci juchali. Jsou to bezmozci nebo špičkoví úředníci? Patrně od každého část.
Hlavně jsou ale „za vodou“. Této části společnosti totiž v dnešní době nic nehrozí. Nemusí se bát o místo, pokud je zrovna někdo nechtyne při krádeži v supermarketu. Jejich výkon se nedá měřit a jejich platy jsou v průměru vyšší než v podnikatelské sféře. Stvořili jsme neodvolatelnou kastu, která v podstatě vládne, protože ti ministerští panáčci, kteří se tam sem tam vystřídají, je nejsou schopni řídit.
Podobná situace je i na radnicích velkých měst. Politici se tváří, že vládnou a úředníci si je vodí jako loutky…


Jistě, pane ministře...

Jistě, pane premiére...

2 komentáře:

  1. Ano. Zažil jsem zhruba ve stejné době jeho koncert u nás. V závěru zpíval vybrané útržky svých písní. Poté jen smutně dodal: " Je to pořád stejný...."

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyz nekdo zizni po zaruceny a spolehlivy popularite ,ktera nemuze zklamat ,zacne "husovat". Vehementne a snazive tepat do neradu nejakych.
    Oboji se vzdycky najde.Na to je uplnej spoleh .Nekonkretne pistet je nejlepsi..
    Voni kradou a lzou.Vcera neco rekli a dnes to zapreli.
    Vo tom porad.Protoze .To nikdo nema rad.Tisice dekovnych dopisu.
    Za prodejni artikl na kseft s popularitou a ziskem.
    Este tisic let potom lide placou, tenkrat tamten jakou mel pravdu a jak ma pravdu furt.
    Lid si z nej udela modlu mucednika. A potom i vlady a media , zaplavuji svet mucednikama a padouchama...Dle potreby ideologie vhodne vymenovany.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)