Prohledat tento blog

neděle 3. března 2024

K nedělní kávičce

„Nuzota z lidí lotry činí a vlky z lesů žene hlad.“ (Francois Villon)



   Francois Villon neměl na mysli jen "snížení životní úrovně", ale skutečnou nuzotu. Hlad. Naši lotři se ale etablují už při nepatrném snížení jejich požadavků na život. Když nemohou mít tři nová  auta v rodině. Na hory mohou v zimě jen třikrát a ne každý týden, jak by si to přáli. Ale ti, kteří kooperují s režimem na to mají... Že to není právně nebo dokonce jen morálně v pořádku? Co jim je po tom! Když mi nedáte na můj obvyklý luxus, zařídím si ho sám?! 




   Hromadění jakýchkoliv statků je vedeno strachem, že jejich zdroj vyschne. Dělá to křeček polní i sysel. Ba i opice, která se tak soustředí na obranu svého nově nabytého majetku, že není ochotna nebo schopna ořech, který na ni nachystali v lahvi s úzkým hrdlem pustit z pracky a stává se tak sama kořistí lidí. Leč pro majetek ztratí vše, život i majetek.

  To byl pohled pětasedmdesátiletého realisty v roce 2024 a teď jedna práce studentky Lenky Stratilové, 4.A, gymnázium Brno, z roku 2004. Dneska má ke čtyřicítce.

   Zamysleme se nad tímto výrokem. Co může zapříčinit přerod člověka v lotra? Nuzota materiální, či duchovní? A která je horší? Těžko můžeme soudit, pokud sami máme všeho dostatek, máme kde spát, co jíst, co si obléci. Snadno odsoudíme kdejakého pobudu jediným pohledem, aniž bychom jen tušili co se skrývá v jeho minulosti a čím si musel projít.

     Ale může snad nouze člověka omluvit z krádeže, vandalství, či dokonce vraždy? Myslím, že ne. Faktem však zůstává, že každý člověk bez výjimky má v sobě zachovaný pud sebezáchovy, který ho v nouzi nutí posunout ona měřítka co se smí a co ne. Stejně tak jako vlky (plachá zvířata) žene z lesů hlad, nutí je přiblížit se k lidským příbytkům a loupit, tak i lidé dohnáni nouzí jsou schopní různých věcí. Ve středověku za krádež jediného kousíčku chleba hrozil trest useknutí ruky. Avšak tehdy k tomu zloděje vedl hlad. Dosud jsem mluvila o nouzi materiální, ale není to jen strádání, které z lidí lotry činí. Co vede dnes, ty pány v nažehlených oblecích a drahých autech k tomu aby loupili? Je ironii, že mnoho lidí dnes krade ne z hladu, či snad z nouze, ale z pouhé lidské chamtivosti. “Čím víc mám, tím více chci.“ A čím je to způsobeno? Komu za to dávat vinu? Snad nedostatečným trestům. I tito lidé trpí nouzí, a to nouzí duchovní. Postrádají jakékoliv mravní zásady.

   Oč čistější jsou ta zvířata, která tak odsuzujeme jen proto, že nám zardousili jehně, či kuře. I to zvíře si vezme pouze tolik, kolik potřebuje, aby přežilo. A člověk? Pán tvorstva?
Je na každém z nás, jaký názor si na tuto problematiku utvoříme.



Tohle je podle mě důvod, proč revoluce a převraty nemají v současnosti velkou naději na úspěch. 
Prostě není ještě dost zle...

Žádné komentáře:

Okomentovat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)