Prohledat tento blog

neděle 9. března 2014

Falešné argumenty



   Je to už další týden od událostí na Majdanu a situace je stále nejasná. Politici i novináři (podle politické příslušnosti) se snad snaží situaci co nejvíce zamotat. 
Nejde tady o jejich názory, na ty má přece každý nezadatelné právo. Nelíbí se mi ale způsob, jakým ty názory prezentují. Často jsou to pouhé manipulace toho nejprimitivnějšího druhu. Používání falešných slovíček. A když někdo čte jen nadpisy a už nečte  dál, získá úplně jiný obraz než ten, kdo přečte i článek.


   Ukrajina se snažila změnit svou politiku - přejít k EU, na "Západ". Odtrhnout se od nevyhlášeného bloku zemí "neobsažených v EU". Jak by se asi líbilo USA a EU, kdyby se třeba Bulharsko naopak chtělo připojit k Ruské Federaci? Taky by tam podporovali separatisty? Ona je ta snaha po lepším životě pochopitelná - ale je takové očekávání realistické? Nebo je to na bázi cikánské "země zaslíbené", kde se očekává permanentní létání pečených holubů do chlebáren? 
   Navíc - připojení k EU by (možná) kladně pocítili jenom tamní oligarchové, kteří v tom umějí chodit. Pro běžného Ukrajince by se změnilo jen to, že by mohl bez pasu dojet třeba do Berlína nebo do Paříže - a pak se zase vrátit pokorně a bez peněz domů. Na zaměstnání "tam"by z různých důvodů z 99% nedosáhl. 
   Ti, kteří donedávna pracovali (a stále pracují) u nás a peníze posílali svým rodinám na Ukrajinu si tak cestu k výdělku našli. A k nim si zase našla cestu i ukrajinská mafie, která je o valnou část výdělku dokázala připravit - nehledě na hanebné způsoby, jakými naší "čestní čeští podnikatelé" ukrajinské dělníky vydírali. O tom budou ještě napsány romány. 

   Všechny náboženské revoluce poslední doby, vedené pod heslem boje proti diktátorům skončily tak, že postižené země jsou v daleko horším stavu (hospodářství, občanské svobody, obecná životní úroveň) než byly za diktátora. Libye, Sýrie, Egypt... I to Kosovo.
   Vzpomínám si dobře na "humanitární bombardování" Srbska. Kdy začne humanitární bombardování východní části Ukrajiny, protože se prý chce "trhnout" od té západní? Nebo budeme bombardovat přímo Rusko? Ti, co chtějí k Rusku jsou nejčastěji zpodobňováni jako hordy, najaté nebo aspoň dálkově řízené Putinem. Zatímco "aktivisté" na Majdanu nebyli ani najatí, ani řízení? Nikým? Opravdu? 
Validní argumenty "pro" zatím nemám, ale časem se nějaké objeví, na to vezměte jed. Ti chlápci, co se tam v přilbách, plynových maskách a s ukradenými (vybojovanými) plechovými policejními štíty rvali s kordonem stojících policistů nebyli žádní spořádaní obyvatelé Kyjeva, kteří si po příchodu z práce dali oběd, políbili svou ženu a pak se žlutomodrou vlajkou si vyrazili "zademonstrovat" na Majdan. Ba ne. Tam konali  zkušení bijci - barikádníci, prý svezení z celé Ukrajiny. Ubytování a stravování měli přímo "na pracovišti".

   A co říkáte na tenhle známý telefonát odposlechnutý v telefonu ladu Asthon? Reakce na tuto zprávu jsou různé - podle toho, komu daný komentátor straní. Aktéři nakonec všechno popírajíé a mlží - nedivím se. Mají strach - hlavně z těch svých. Jenže se tak dostáváme do oblasti, kde pak už nic logického neplatí - do oblasti stihomanu, "alternativních dějů" a "tajných operací". Ovšemže to není žádný "Tovjeho syndrom" (ten mám totiž já), nýbrž magické mávání rukama s průpovídkou - "ono to mohlo být třeba i takto...". Mávání určené k odvedení pozornosti publika. A mezitím si manipulátor připravuje králíka k vytažení z klobouku.

   Takže pojďme dál logicky, lidově, primitivně. Pes, který štěká prý nekouše. EU a USA na nic víc než na bezzubé hrozby nemají. Jejich uskutečnění by je pravděpodobně  poškodilo víc než Rusko a navíc by na postoji Ruska nezměnilo ani čárku. "Ruský medvěd" se jen tak nelekne. Ani hospodářsky (Putinovo Rusko EU  klidně "uzbrojí", protože si podvazuje ekonomiku "zeleným učením") a ani vojensky - armády jsou neveliké a nemají společné velení... Navíc neochota pohodlných Evropanů k čemukoliv mimo jejich křeslo u TV (jít třeba jen k volbám, kde je potřeba vyjádřit nesouhlas) je očividná. Nechat se zabít ve válce s Ruskem - no to by žádalo podstatně silnější mediální masáž! Jinak se přijdou prát zase jen ti "rváči ze záliby". Rowdies čili cca 1-2 % populace. Nevidím rozdíl mezi protivládními aktivisty na Majdanu a proruskými na Krymu.

   Často se používá srovnání ruské anexe  Krymu  2014  s okupací  ČSSR 1968. To ovšem poněkud velmi nesedí: Sice se použil vyzkoušený institut "zvacího dopisu", potud je to stejné,  ale nás tehdy nežilo 58% Rusů jako na Krymu. Sovětský svaz tu neměl žádné pronajaté "přístavy" - vše bylo formálně "československé". A nevznikla tady žádná masívní podpora ob=noho "osvobození" ani náš parlament s okupací nesouhlasil. Že se potom většina politiků "podělala" a začala obhajovat sovětskou okupaci jako smutný, leč nezvratitelný fakt, je věc druhá. (Bez podpory Západu - který se odehrával jen ve verbální rtovinw - bychom vojensky "bratrskou pomoc" opravdu nezvládli. Kdybychom jkladli účinný vojenský odpor, zachovali bychom si zdání statečného národa, ale bylo by nás o cca 300 000 méně - tak zněl střízlivý odhad našich vojenských expertů.)
Vítání sovětských tanků - nevzpomínám si na žádné. Později ano, u dislokovaných sovětských posádek se  kupčilo se vším možným, s benzínem, barevnými televizory a podobně - ale ani to nebyl celonárodní jev, který je vidět na Krymu. Domobrana na podporu "okupantů" - no kdo to kdy viděl...


Manipulace pomocí titulků:


Doněck a Charkov se hemží proruskými aktivisty. V Simferopolu se střílelo do lidí.


"...jde o první incident od začátku ruské invaze na Krym, kdy byly palbou ohroženy životy lidí" praví se v článku. Skutečnost je ta. že se na hranicích střílelo do vzduchu, aby pozorovatelé pochopili, že nejsou na Krymu žádáni. Nikdo nebyl zraněn, pozorovatelé to už potřetí vzdali. A střílí se dál. Fotografie v článku je bez jakékoliv vypovídací hodnoty. Na snímku je vidět osobní auto s vypuštěnými pneumatikami. Jinak poškozené není. Je to opravdu auto, o kterém se píše v článku? V tom případě mají proruské milice skvělou mušku. 


Sobotka: Neuznáme referendum o připojení Krymu k Rusku


Česko pravděpodobně neuzná referendum o připojení ukrajinského Krymu k Rusku, které se má na poloostrově uskutečnit koncem příštího týdne. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize uvedl, že je chystané hlasování v rozporu s ukrajinskými zákony.
   President Janukovič byl ovšem odstraněn z funkce rovněž způsobem, který bezesporu velmi odporoval ukrajinským zákonům. Myslím, že dokonce i studentská demonstrace 17. listopadu 1989 odporovala tehdejším zákonům ČSSR, drahý pane Sobotko. On celý ten rozhovor našeho "vládního předsedy" byl poněkud mimo realitu. Naše pravda je prostě taková a basta. Neslyšel jsem už někdy něco velmi podobného? Takže jak? Referendum nepřipustíme, protože by jasně prokázalo mínění většiny. A to v rámci demokracie přece nelze připustit. Aby si většina diktovala... Najednou je demokracie nepřípustná.

   Herec (a ministr obrany) Martin Stropnický více rozumu, než mnozí "celoživotní" politici. Stojí oběma nohama na zemi. A potom prý že "hérec..." Zeman neměl pravdu, je to člověk na svém místě. 


Mé rozhovory s Rusy, Ukrajinci, a ukrajinskými Rusy



   Využil jsem možnosti se poptat na názory na ukrajinské dění "našich" Ukrajinců, Rusů, Ukrajinců, kteří jsou ale etnickými Rusy a dokonce i Bělorusů. Výsledky nejsou statisticky využitelné, valná většina těch, se kterými jsem mluvil se na Ukrajinu ani do Ruska vrátit nechce. Mnozí mají zdejší ženy, koupili si tu domky. Ale "tam" mají své kořeny, své příbuzné, rodiče. 

   A hlavně jsou to kumštýři. Tedy lidé citliví až možná hysteričtí. Čekal jsem národnostní vzepětí, plamennou obhajobu té nebo oné strany - ale nedočkal jsem se. Ani nenávisti k Rusů, nebo pohrdání k Ukrajincům. Jen strach, co bude dál. A smutek, že se něco takového stalo. Většina z nich si myslí, že postupně dojde k roztržení Ukrajiny na ukrajinskou a ruskou část, kdy Krym jednoznačně patří do té ruské. Na jejich názorech bylo vidět, že sledují různé informační zdroje. Rusové ruské, "neruští" Ukrajinci zase ty jejich (ale ty ruské taky.) Naše (kotlinkové) zpravodajství považují za podřízené EU a dokonce (1 názor) za fašistické. 

   Jeden názor za všechny: Asi pětatřicetiletý umělec s českou manželkou mi řekl toto: Jsem Ukrajinec, ale ruského původu. Vždycky jsem mluvil jenom rusky - ukrajinsky ani pořádně neumím. Moji rodiče taky neumí ukrajinsky - a teď se jim doma vyhrožuje, že na úřadě nebudou smět ruštinu používat. Jen ukrajinsky nebo anglicky. Mají strach, mamka i taťka. Jsou z Kyjeva, prožili tam celý život, ale pokud by Kyjev patřil do "západní zóny", asi se budou snažit přestěhovat do ruské části Ukrajiny. Nebo přímo do Ruska. 
Pro něho osobně by bylo nepřijatelné jít bojovat za Ukrajinu - a to za kteroukoliv stranu sporu. 

   Takže si nejsem jist, kdo vlastně po(d)souvá ukrajinský problém na problém národnostní - etničtí Rusové to asi nebudou. A běžní Ukrajinci taky ne. Tady já vidím spíše analogii s Kosovem. I když rozpory mezi pravoslavnými a katolíky na Ukrajině jsou, rozhodně nejdou do krve a smíšená manželství tam jsou úplně běžná. Většina obyvatel je věřících - hlavně na západě Ukrajiny - 60% a jsou většinou pravoslavní, ale i řečtí katolíci. Římských katolíků je pomálu, mohamedáni a židé jsou zastoupeni pod jedno procento. Do stovky to doplňuje 40% ateistů na průmyslovém východě krajiny. Ukrajinci jednoznačně počtem převyšují ostatní národnosti. No nakonec proč by se ten kus země jinak jmenoval Ukrajina. 

   Jenže od Rusa uslyšíte argumentaci - poslouchej, je to v tom jméně. Je to kraj Ruska. Země u kraje Ruska. Ukrajina.

   Kauza Ukrajina má jiné příčiny. Je to utajovaná snaha EU a USA o získání nových trhů a také snaha ukázat Rusku svou sílu. Na Ukrajině jako takové a na jejich obyvatelích nikomu nezáleží - to vše je jenom záminka. Mám ale pocit, že právě ta ukázka svalů dopadne úplně opačně. Rusko je přece obrovská země i dnes a Vladimir Vladimírovič Putin, bývalý důstojník KGB se nebojí ničeho. Takže veškeré dnešní matoucí informace o politických postojích činovníků EU i USA se nakonec ukážou jako "omylné" a naši politici budou opatrně vysvětlovat, "že to tak nemysleli".



Dodatky


  • Krym pozval OBSE k referendu o připojení k Rusku. Organizace to odmítla. V tomto případě se ale OBSE dobrovolně zbavuje práva se k regulérnosti voleb na Krymu jakkoliv vyjadřovat - její stanoviska budou nedůvěryhodná. 


  • Místo večerního čtení mnohoslovných komentářů si raději pozorně přečtěte toto prohlášení. A pak si teprve poslechněte, jak bude našimi politiky a novináři (o tom nepochybuji) zkresleno. 


  • Proč si Putin na Krymu prosadí svou? Proto!  EU i USA jsou rozměklý spolek kšeftařů, kteří si neumím poradit ani s problémovými emigranty na vlastním dvorečku. Ustoupí každému, kdo na ně dupne dost razantně. Je tahle "připo**anost" a "vyčůranost" levicová, pravicová - nebo jaká vlastně? 


  • A důsledky? S jídlem roste chuť. Jenže - kdo se začal vměšovat do vnitro - ukrajinských záležitostí? Kdo masívně podporoval demonstranty na Majdanu? A co sklízí ten, kdo seje vítr?

  • Docela zajímavé jsou autentické názory Rusů a Ukrajinců, kteří žijí v České kotlině. Jak hodně se liší od názorů našich novinářů a politiků. O činovnících EU nemluvě. A opět - zavádějící titulek vytržený z mnoha různých názorů. 

Omlouvám se za neustálé dodatky - ale situace se mění - i když vlastně zůstává stejná.




77 komentářů:

  1. http://dialog.ihned.cz/?p=062000_d&article[id]=61786700

    Nevím, já v tom furt vidím rok 38.

    OdpovědětVymazat
  2. Jiný Honzo, já vidím jinou a myslím že výstižnější historickou paralelu - rok 1936. Tehdy Hitler obsadil Porýní (tedy co původně bez jakýchkoliv diskusí patřilo Německu, stejně jako dříve patřil Rusku Krym) a Západ hrdinně poštěkával, stejně jako hrdinně poštěkává teď. Ovšem kousnout, to se neodvážil tehdy a neodváží se ani teď. A historie se bude opakovat (spirála, teď jsme došli do podobné situace, jenom na vyšším závitu). Jako další v této historické paralele je na řadě anšlus (Oděsa a černomořské pobřeží Ukrajiny,.... raději nepíšu dál, chci zůstat optimistou).
    Ovšem - na druhé straně - ty červeno-černé prapory ....

    OdpovědětVymazat
  3. bezinfomatky:
    Hoša to řekl ZDE přesně. EUKOZA nafouklá ruským plynem potichu upšoukává. Z USA bez skutečného zájmu mává ručičkou UNCLE BENS , není co hlásit
    4P

    OdpovědětVymazat
  4. vrátit ŘECKU:
    http://www.lidovky.cz/putna-ifigenie-na-krymu-0v9-/nazory.aspx?c=A140307_163310_ln_nazory_hm

    a NIKDY JINAK!

    OdpovědětVymazat
  5. http://komentare.sme.sk/c/7128071/krymska-kriza-v-obrazoch.html

    OdpovědětVymazat
  6. Pedro,
    pokud se týče pozorování s Vámi v podstatě souhlasím.

    jenže

    Pozor na úvahu území .... už dříve patřilo někomu jinému, tohle je velmi šmyklavý led. Jak dlouho může území někomu nepatřit, aby si ho silou mohl ještě brát zpět? Podle toho jaké má kdo svaly?

    Přiznám se, že o situaci na Krymu (a v celé jihovýchodní Ukrajině vím v nejlepším případě úplně stejný prdlajz jako ostatní. Jen mám po částečně přímé, převážně zprostředkované zkušenosti s Ruskem/Sovětským svazem a komunisty tendenci něčemu věřit míň a něčemu víc.
    Nikdo nepřekročí svůj stín, těch stínů má každý víc. A jeden ze stínů (dříve) velkých národů jsou imperiální ambice

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem se konečně dostal k tomu, podívat se na články na Psu. A najednou vidím, že stejný dojem jako já má i Aston - paralela současné situace kolem Krymu a situace kolem obsazení Porýní je zarážející. Doufejme jenom, že nedojde k dalším paralelám. A bohužel současnou situaci vidím tak, že o ten Krym přišli Ukrajinci právě těmi červeno-černými vlajkami na Majdanu (vím kdo to je Jaroš a jaké názory hlásá). A to zrušení zákona o ukrajinsko-ruské dvojjazyčnosti to jenom "dorazilo".

    OdpovědětVymazat
  8. Kdo seje vítr, sklízí bouři. Bohužel - tak to obvykle je.

    OdpovědětVymazat
  9. Černorudé vlajky se daly čekat - kyvadlo překmitává. Nemyslím, že by zíkaly převahu.
    S tím jazykovým zákonem je to jinak - neplatí, nebyl ratifikován a ani nebude. Je to jen prázdný argument jako ta hláška, že Janukovič proti majdanu nezasahoval a nechal si na policajty házet molotovy. Úplně se vytratilo, že v té době se začali ztrácet někteří jeho odpůrci (mám dojem, že se ještě někteří pohřešují) a pak se začali zase objevovat - zbití a mučení. Teprvé tehdy se objevilo násilí i na majdanu.

    OdpovědětVymazat
  10. StK, vyžral jsi mi celou mísu. Ani soustečko jsi mi nenechal.
    Vidím tak stejně až nad tím kroutím hlavou jak je to možné.

    OdpovědětVymazat
  11. Kapitáne, "Jak dlouho může území někomu nepatřit, aby si ho silou mohl ještě brát zpět?"
    Záleží na zájmech a síle posuzujícího. Podobně ja nahlíženo na teroristy a na bojovníky za svobodu. Nejen z pozice různých posuzovatelů, ale i z pozice téhož posuzujícího, ale v různém čase.

    OdpovědětVymazat
  12. Pro Obuvníka Ševce Schumachera:
    Vyžral...
    Myslím, že každý člověk, který ještě vidí očima a slyší ušima a má v pořádku (t.j. ideologicky nevymáchaný) mozek musí dojít (v nevelkém rozptylu) ke stejným závěrům. Lišit se bude snad jen v tom, která analogie (podobenství) mu bude připadat pravděpodobnější.

    OdpovědětVymazat
  13. Pedro, možno na to nahlížet tak, že EU nechtě přihrála Krym Rusku. Možná i s dalším kusem Ukrajiny. Nakonec místo zisku inkasuje ztrátu. Vynaložené miliardy EUR se nevrátí, natož se ziskem. Tuhle avantýru zaplatí kdo? Daňoví poplatníci EU. Nebojte se, také se na tom budeme podílet.

    OdpovědětVymazat
  14. StK, úplně se udržet ideologicky nevymáchaný mozek, či spíše udržovat si ho ideologicky nezanešený, je prakticky nemožné. Jen se snažím proplachovat si trubky jak jak jen zmohu. Zbavovat se škodlivého malware, čistit systém, používat antiviorus a firewall. Paralely mezi mozkem a počítačem jsou až úžasné. A ne náhodné. Více by mohl pojednat a rozvinout Drak.
    Velmi se osvědčuje přírodovědný přístup.

    OdpovědětVymazat
  15. Pro Jiného Honzu:
    Zmlácení odpůrci režimu: Naprosto nevylučuji, i když bych, být v pozici Janukoviče upřednostňoval vraždy - mrtví nemohou nic žalovat - dokonce to pak může být považováno za obyčejný kriminální čin.
    ALE: Vždycky mi naskočí film "Případ Gleiwitz" a pak mrtvý student Šmíd z roku 1989.) To je emoční masáž "jak byk".
    Do toho okruhu patří - a teď se na mě budou mnozí zlobit - i demonstrativní sebevraždy Jana Palacha, Jana Zajíce atd. Sám Palach přece řekl, že se zapálil proto, aby "vyburcoval národ".

    Jeho čin mé konstatování ovšem nijak nesnižuje, byla to silná emoce tehdy a nedovolil bych si na jeho památku sáhnout ani dnes. Ale všiml jsem si tendencí "některých" na jeho činu parazitovat a podsouvat mu jiné pohnutky. Chucpe!

    OdpovědětVymazat
  16. To jiný Honza: Jestli na Majdanu červeno-černé vlajky získaly převahu nebo nezískaly - всё ровно - byly tam! Dokonce pokud by tam povívala jenom jedna, tak bych moc nedal za to, že ten kdo tam s ní mává, má v kapse průkazku speciálních sil ruského ministerstva vnitra - tady se z podvědomí skutečně vynořuje analogie s přepadením říšskoněmecké vysílačky v Gleiwitz! A alfa samec v Kremlu na ně může poukazovat - Посмотрите - фашисты! - a odůvodňovat jimi racionálnost svého počínání - Мы только защищаем наших земляков за рубежом перед фашистами! (nebudu zde rozebírat rozdíl mezi il fascismo a der Nationalsozialismus). Otevřete si odkaz http://vesti-kpss.livejournal.com/4544330.html a podívejte se na fotografii Митинг в Праге в поддержку Стефана Бандеры. Taky se tam jedna červeno-černá vlajka vyskytla - a už je jasno - Fašisté - podporují Stěpana Banderu!
    A k tomu alfa samci - doporučuji otevřít si na polském serveru Wirtualna Polska 17-dílný seriál Tajemnice Putina. http://wiadomosci.wp.pl/gid,16449499,kat,1356,title,Tajemnice-Putina,galeria.html?ticaid=112526 I tomu kdo nerozumí polsky musí stačit ta spousta doprovodných fotografií nastajaščevo alfa samce. Už ta první fotografie je pecka mezi oči!

    OdpovědětVymazat
  17. To Pedro:
    Nejen v naší Kotlince, ale v Evropě obecně se objevuje volání po silné ruce. To nechutné hemžení mezi politiky, vzájemné žaloby, pomluvy a podobné věci se lidem hrubě nelíbí. Rádi by nahoře viděli lidi lepší, než jsou oni sami. Jenže si myslí, že to vyřeší nějaký císař, diktátor, car či cosi podobného.
    Možná by to na čas vyřešil. Poctivec. Jenže nebude schopen pojmout veškeré informace, které potřebuje k vládnutí. A nebude schopen rozhodovat jednotlivosti.
    A tak si zřídí vrstvu důvěryhodných poradců a sekčních šéfů. A ti se zanedlouho začnou mezi sebou zase bít o místo na slunku, o imperátorovu přízeň. A taky pošilhávat po větším majetku (vlivu, postavení) - a jsme zase tam, kde jsme byli.
    Nakonec se rozhodnou na místo diktátora dosadit "svého člověka". Po králově smrti - pokud jsou nedočkaví (a to jsou) - tak se o jeho smrt postarají sami. Poté, aby to nevypadalo tak svévolně , vypíšou se na nového vládce všelidové volby. Mezi Mažňákem a Mažňákem. Aby lid určitě zvolil správně.
    (Losna v žádném případě. Ten totiž není náš...)

    Nevím, proč bych měl být překvapený a natěšený, když kolotoč historie dokončí další obrátku. Změnilo se totiž jen málo. Někdo slízal kopeček zmrzliny, někomu spadla na zem cukrová vata. Někdo odešel, někdo přišel a někdo si obrátil sako naruby. Ale jinak je pouťová scéna víceméně stejná. A flašinet vyhrává staré písně z dávno perforovaného pásu...

    OdpovědětVymazat
  18. StK...."nedovolil bych si na jeho památku sáhnout ani dnes."
    Tak to já jo a tnu do živého. Hlupákům, kteří si z něj udělali Vykupitele. Svatého smývajícícho "posvátným ohněm" jejich hříchy. Je to téma na velmi obecnou diskusi. Jen tolik, že je to projev kultury prolezlé" neodporováním zlu násilím", mučednictvím a kultem sebepoškozování v reakci na agresi. Kultury, ve které slabost je ctností, síla slabostí, nemoc dobrodiním a úspěch hříchem.

    OdpovědětVymazat
  19. To jistě Schumi,
    ale Palach sám to myslel poctivě, byť naivně. Kdyby to slovo tak nezprofanoval náš Koloťuk, použil bych slova upřímně.
    Jak se teď na jeho příběhu přiživují různí a jiní je ne na diskuzi, to je na velký článek. Na několik pokračování.
    Stejně chucpe je, jak se přiživují na Krylovi. Já s Krylem kdysi mluvil o samotě (asi tak na dvě cigarety dlouho) - už po jeho návratu do Kotlinky. Ladil si v kuřárně kytaru na koncert v našem Ústavu. A příšerně mě tehdy štval svým pesimismem a defétismem. My tehdy čekali zářné zítřky - až se to konečně "utřepe".
    ===
    Leč ukázalo se, že měl z větší části pravdu. Viděl dál, než já. Už tehdy tušil, že brzy umře a zdálo se mi, že mu to nijak moc nevadí.
    "V našem rodě mají všichni chlapi krátké svíčky." To mi tenkrát řekl, když se mi podepisoval na obal ještě nenatočeného pásku.
    (Možná, že použil slova "knoty". To asi už tak přesně nepamatuji.)

    OdpovědětVymazat
  20. StK, přesně. Proto vše je odrazem toho jací jsou oni sami. Oni (tedy my) jsou tím stromem nesoucím takové ovoce jaký je strom. Ládé a jejich kultura dlouhodobě selektovaní aby jim bylo vládnuto. Když někdo zvedne hlavu, sami mu zakroutí krkem, který ji nese. Proč? Protože jsou takoví. Heydrich měl pravdu o jejich cyklistické nátuře. Proto se snažil zničit vymykající se elitu s tím, že se zbytkem si snadno poradí. Kdo si vzal ponaučení z jeho slov? Nikdo. Vźyť to byl záštiplný nepřítel.Proto nemohl, nesměl mít pravdu. Jenže právě proto, že to byla slova nepřítele přesvědčeného o svém vítězství, byla upřímná. Jako bývají slova nepřátel. Kdo vzpomene nejen na Gabčíka, Kubiše, Opálku, Valčíka...Balabána, Mašína, Morávka... na všechny kteří jim pomáhali a při tom ztratili nejen vlastní životy. Na tisíce statečných. Kdo vzpomene na všchny, kteří se zmohli na ozbrojený odpor? Kdo je uctíván a obdivován? Místo nich nešťastník který se z bludného přesvědčení, zklamán ve víře v lepší socialismus, zahubil vlastní rukou. Jo, svíčky a Svatý Václave nedej zahynouti. Na to mají talent. A na to jak vzít pod krkem bližního, který našel odvahu odporovat zlu násilím. A když ho neodsoudí, tak se mu po straně pošklebují "měl to zapotřebí...blbec..."
    V pětačtyřicátém až do současnosti bylo několik vln samodestrukce. Kdy bude další?
    To je náš problém tady k řešení. Ne tam na Krymu. Chápu, že ztracené klíče se lépe hledají pod lucernou. Nevzpomínám si kdy naposled jsem od nějakého našeho představitele definovat naše zájmy. Jestli se to vůbec smí, mít vlastní zájmy. Opatrně bychom se měli zeptat nějaké vrchnosti. V Bruselu či lépe nějaké mocnosti. Mít vlastní zájmy, o tom se snad v žádné slušné rodině nemluví. Ještě že si můžeme dát tu naši "Svatý Václave...."

    OdpovědětVymazat
  21. StK, Kryl se utrápil. Viděl tu bídu a neviděl východisko z ní. Slovanská duše. "Soul". Takové trápení o hodně zkracuje knot. Tak uštván vlastním národem dopadl i Karel Čapek, třebaže by ho čekalo hrozné zlo. Když by neemigroval. Ale on by neemigroval.
    Snažím se to ze sebe vyplachovat jak to jde.

    OdpovědětVymazat
  22. Zpátky k tématu.
    Krymské referendum je (Kým asi, že)označeno za nelegální a proto se ho nezúčaastní pozorovatelé.

    No jistě. Jestliže by byl očekáván "proukrajinský" výsledek, bylo by za účasti pozorovatelů označeno za "legitimní", třebaže v rozporu s platnými ukrajinskými zákony. Protože legitimní je správně nadřazováno zákonnému (například monopolní vláda KSČ zde byla sice zákonná, ale nelegitimní, jak ukázaly první svobodné volby). Jenže zásadní potíž je v tom, že je očekáván "proruský" výsledek. Proto ačkoli v jiných případech legitimita, ano protože "demokracie", že, je nadřazována legálnosti, to znamená formálnímu zákonu, v tomhle případě se to nehodí a tak legální (zákonné) je nadřazováno legitimnímu. Protože "demokracie". Protože to někomu tak vyhovuje. Chápete?

    OdpovědětVymazat
  23. To je slovo, Schumi:
    Definovat své vlastní národní (není to sprosté slovo, to "národní"?) zájmy. Ale je to těžké. Spousta lidí nedokáže definovat ani své vlastní, osobní zájmy a cíle.
    Pak se potácejí životem "krajně znechucení" a nadávají na všechno.
    Měl jsem štěstí. Když mi bylo asi tak deset let, už jsem přesně věděl, co chci v životě dělat*. A přes několik odboček jsem k tomu cíli šel a došel. Proto jsem v profesi vydržel i přes mizerné finanční podmínky, odolal lákání na "vyšší místa" a přes příšerné potíže, kdy jsem celé roky "přesvědčoval hlupáky o rozumném" jsem byl a vlastně jsem spokojený. Chtěl jsem být dobrý a uznávaný řemeslník - což se mi myslím celkem povedlo. Kdyby se to povedlo většině lidí, bylo by v našem národě daleko méně frustrace a obecného znechucení. Též animální nenávisti - politické, národnostní i jiné.
    V tomhle ohledu nežehrám na svůj osud. V podstatě na svůj osud nežehrám vůbec. Mám štěstí - vždycky to mohlo dopadnout daleko hůř. Čímž popouzím kdekoho kolem sebe.

    */ Kdyby se mi nepovedla původní profese, měl jsem dvě záložní: řidič kamionu dálkové přepravy TIR nebo bača / strážce majáku. Ale táta byl radiotechnik a pak "osvětlovač s povinností pouštět gramofon" jak stojí v jeho pracovní smluvě z roku 1947 a maminka, učitelka zpěvu, zpívala v opeře. Co jiného z takového spojení mohlo vzejít...[;>)

    OdpovědětVymazat
  24. ZDE je dobré se zamyslet nekomentuji, nepovažuji to za bezpečné.

    OdpovědětVymazat
  25. StK, mít vlastní, osobní zájmy a cíle, to je klíčové. Co je dobro a co je zlo. Od toho se odvíjí ostatní.
    Osobně případně někdy osobně.

    OdpovědětVymazat
  26. EK, Malström - napadá mě nomen est omen.
    Není bezpečné, no co je bezpečné. Rád se zamyslím, jenže to by vydalo na obsáhlé pojednání a na to jsem aktuálně líný. Obecně sdílím autorovu nespokojenost a stejně tak vidím selhání elit. Jenže příčiny jsou velmi komplexní anelze z nich vinit "demokracii", která neexistuje. Ne, že nefunguje, ona není. Proto je chybou vinit demokratický systém z toho, že je špatný. Protože neexistuje. To co je předmětem kritiky není demokracie ale pseudodemokracie, zastřený komplex různých forem vlády se zastoupením zjevných a méně zjevných avšak vlivných "elit". Příčiny jsou biologické a kulturní. Člověk je živočich jako každý jiný a podléhá stejným zákonitostem. Je chybou pokládat lidi za v podstatě rovné či stejné. I takový nazíratel, jestliže kupuje (no víme, že nekupuje, to jen akademicky, protože takový kavárenský povaleč, kterým často je, je nějaké podobné praktické prozaiceké činnosti vzdálen) nějaké užitné živočichy, například dostihového koně, dobytek, slepice, rázem je z něj nejrasističtější rasista. Dá rozum, že si pořídí masné plemeno na maso a mléčné na mléko a ne obráceně. A u plemenného býka bude chtít záznamy delší než pověstné "norimberské". Kdežto, jde-li o člověka, "vsjó róvno." Jenže velmi jednoduché myšlení mají jedni i druzí. A podle toho chtějí řídit svět. Jedni podle své "vyvolené" rasy či národa, druzí podle jiných pochybných teorií a kriterií. Správně to pochopil Breivik, třebaže to vzal za špatný konec, že vina není na straně "zlých imigrantů", ale na straně domácích představitelů. je hloupost dělat na celém světě "pořádek bílého muže" a stejně tak "multikulti" do každé rodiny až do každého samého člověka. Proč je to tak či onak, je složité. Chápu, že pocit ohrožení vyvolává extrémní nálady.Že nelze vážit spravedlivě. Že chce-li mě někdo a je jedno kdo ovládnout či dokonce zabít, že je kontraproduktivní hledat pro něj pochopení a snažit se chápat "jeho systém dobra". Autor tak jako mnozí vidí příčinu v "demokracii" a volá po vládě silné ruky s vědomím toho rizika. Jenže nebylo by řešení v pravém opaku? Především je třeba zkoumat příčiny onoho stěhování národů a kriteria výběru "země zalíbené". Co některé země činí tak přitažlivými? Nejsou to země se silnou rolí státu? Není jejich atraktivita přímo úměrná míře přerozdělování bohatství? Co příchozí hledají? Půdu, kterou by mohli obdělávat? Vodu? nerostné suroviny? Jiné přírodní bohatství? Nebo? Ano. Hledají hostitele. Kulturu vytvářející žádané bohatství, kterou sami nemají, nechtějí mít a dokonce jí pohrdají. Podporováni některými pomýlenými domácími považující jejich cizorodou kulturu za hodnou ochrany před asimilací. Co se stane, až jejich vlastní kultura se nezmění a převládne? kam se odstěhují,aby se komu pověsili na krk? Ovšem bylo by nefér nevidět v tom podíl "bílého muže" dobývajícího svět a vnucujícího své představy všude kam přijde. Aby si posléze naříkal, že vlna kterou vyvolal se vrací zpátky. On vzbudil chtivost a žádostivost. A teď neví co s tím. Tak "sype ptáčkům" kteří se slétají nejdříve z blízkého okolí, pak ze vzdálenějšího z z čím dál větší dálky. A když nedostanou nasypáno, zlobně klovají. On sám je naučil.

    OdpovědětVymazat
  27. To Schumacher:
    Všechny otázky v sobě obsahují odpovědi. Tady ty přímo implicitně.
    Jo a to o ptácích platí. Máme na balkóně holuby, hrdličky a ostatní, drobnější. Přesto, že je mírná zima, tak to funguje stejně.
    Multikulťáci by si měli povinně pořídit krmítko, sypat ptáčkům a pozorovat je. Velmi poučné. [;>)

    OdpovědětVymazat
  28. StK a serou a serou a serou... Nemám rád holuby, ty městské létající krysy. Nesypu jim. Ostatnímu ptactvu v nouzi sypu.I párově žijícím doupňákům, kterým říkáme Dodo. Miluju úžasné kosí koncerty. Ovšem když ten v černém fráčku začne tůrovat už ve tři ráno, zobák bych mu omotal izolačkou.

    OdpovědětVymazat
  29. Schumacher řekl:

    Kapitáne, "Jak dlouho může území někomu nepatřit, aby si ho silou mohl ještě brát zpět?"
    Záleží na zájmech a síle posuzujícího. Podobně ja nahlíženo na teroristy a na bojovníky za svobodu. Nejen z pozice různých posuzovatelů, ale i z pozice téhož posuzujícího, ale v různém čase.

    Jojo, Ševče takhle to funguje. Dobře odpozorováno ze života.
    A ve vztahu Putin - Evropa se mi ještě vybavuje výrok (teď nevím jestli připisovaný Gottwaldovi či komu):
    "...a prodáme vám i ten provaz, na kterém vás nakonec oběsíme ..."
    A Evropa radostně kupuje a ještě si u toho mlaská.
    Evropa zahodila svoji šanci když se pod tlakem zelených odklání od jádra a stopla prospekci břidličného plynu.
    Saloní evropští "intelektuálové", kteří odmítají jakékoliv riziko si neuvědomují, že jediné co je bez rizika je umřít hlady ihned po narození. Protože i v mateřském mléce jsou nějaká svinstva.

    OdpovědětVymazat
  30. A ještě drobnost:
    Jsem podjatý anebo byla dnes lady Ashton v dnešní reportáži z její návštěvy v Íránu přioděna pomuslimsku?

    OdpovědětVymazat
  31. Po muslimsku? Tož nevím. Možná trochu. Ale takhle chodily i ruské bábušky a dokonce i babky české - viz kresby Pepy Lady.

    OdpovědětVymazat
  32. Tak jak, milí útulníci, pokochali jste se fotografiemi správného chlapáka? Seriál Tajemnice Putina nepopisuje nějaké techtle-mechtle gosudara vší Rusi s jeho sekretářkou, jak by si snad někdo kdo nerozumí polsky mohl myslet, ale jeho životní dráhu z leningradského periferního dvorku až na presidentský stolec (Tajemnice Putina = Putinova tajemství). A když už jsme u fotografií - co říkáte té fotografii Митинг в Праге в поддержку Стефана Бандеры?
    Už ta popiska - Mítink v Praze na podporu Stěpana Bandery - je nesmyslná. Stěpan Bandera zemřel v roce 1959 (http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/189970-zakladatel-banderovcu-byl-posmrtne-vyznamenan-titulem-hrdina-ukrajiny.html), takže nedávné protesty Ukrajinců v Praze těžko mohly být na jeho podporu. Ovšem na té fotografii mě zaráží ta červeno-černá vlajka za vyfotografovanými osobami. Není vidět kdo ji tam vzadu drží (a drží ji vůbec někdo)? Není to fotomontáž? To, že na Majdanu tyto vlajky vlály, o tom není nejmenších pochyb. Ale v Praze? Bohužel ruské (jakož dříve sovětské) oficiální propagandě nevěřím "ani nos mezi očima" (v současnosti třeba ona "krymská domobrana", ovšem s moderní výzbrojí a dopravními prostředky ruské armády).

    OdpovědětVymazat
  33. Chlapík Putin, chlapák Putin. Propaganda se od propagace zas tak moc neliší. A Vladimír Vladimírovič není sám, kdo se tak rád propaguje. Ale co je mnohem horší, jsou "takie tajemnice". Z naší Kotlinky.
    ===
    P.S.: Kam zmizel Drak, Jakub a Informace? Už toho tady měli dost? Nebo už není co dodat?

    OdpovědětVymazat
  34. Ještě že nemám "informaci" co na to denník KS Itálie. Ta nám to zase nandá!
    ZDE je dobré se zamyslet nekomentuji, nepovažuji to za bezpečné, policie lustruje schvalovače.

    Jak se říká, "všeho do času, husa do posvícení".
    4P

    OdpovědětVymazat
  35. A trochu "upgrade" mimo mísu.
    Produkce Cyklonu B v Lučebních závodech Draslovka v Kolíně pokračuje pod názvem Uragan D2 nekomentuji, ale je to bezpečné a účinné a čisté.
    4P

    OdpovědětVymazat
  36. Pedro, fotky jsou, předpokládám, pozoruhodné. Vždyť víme jak se kdejaký potentát dal vymalovat, když ještě nebyla fotografie. Hrady a zámky jsou plné takových hrdinných výjevů a póz. Tak co nového, že.

    StK, k tématu nemám na dodání nic. Když stejný názor.

    Mimo téma, koupil jsem si čtečku. Výborná hračka. Aktuálně se prudím že mi špatně zobrazuje a listuje některá pédéefka. Musím poladit čím ji krmit. Stále sháním univerzální přenosnný přehravač zvukových formátů, nejen mp3 ale i wav. Jenže z obstojných empétrojek je v nabídce jen Sansa Clip Zip, a z highendu Fiio X3, které má výdrž deset hodin, vnitřní paměť jen 8 giga a slot jen na mikro SD, to mi připadá do budoucna málo, hlavně pro nekomprimovaný formát.
    Nebylo by pron tenhle účel vhodné Olympusí nahrávadlo? Umí standardní SD a navíc nahrávat. Jak a co přehrává?

    OdpovědětVymazat
  37. EK, my vzdělanci víme, že jde o obyčejný kyanovodík vázaný ve vhodném substrátu. Používá se už jen k dezinsekci, případně k deratizaci. K dehumanizaci se už nepoužívá. Prach a olovo, případně mačety a jiné jednoduché zbraně jsou dostatečně účinné a nad to nevyžadují organizační úsilí a dopravní obslužnost a náročnou infrastrukturu. Na to jak zahubit bližního svého je primát rodu Homo Sapiens sapiens (stupisus) velmi talentovaný. Ostatně už příbuzní šimpanzi, že.

    OdpovědětVymazat
  38. To EK:
    Vláďa Putinojc se z toho plakátu určitě poonďal a možná si v duchu slíbil, že už od příštího roku(?) bude jiný...
    My se nejen připravujeme na minulou válku, my si dokonce představujeme i minulého nepřítele!
    Čímž nechci tvrdit, že bych se s V.V.P. chtěl nějak blíže bratřit. Ale pořád je pro mě snesitelnější, nežli jakýkoli Mohamed.
    ===
    Uragan D2 zní tak nějak lépe než Zyklon B. I když je to totéž. Až se zprofanuje i tenhle název, navrhuji obchodní název Buran 2. Teprve až bude obnovena výroba gillotin, bude to vážné. Ale Lanex Bolatice i nadále dodává "lana se zapletenou smyčkou" pro "všeobecné použití". (O střelivu 7,65 ani nemluvě.)
    Nebral bych to tak osobně, EK.

    OdpovědětVymazat
  39. StK, to je relativní. V porovnání s jinými, zlatej Mohamed. Islám je v základu dobře rozvinutelný univerzální civilizační koncept. Budiž muslimům příno a ať se snaží. Doma, u sebe. První Edisonova žárovka také byla nic moc a po křesťanském středověku by dnes toužil málokdo. Nad vývozem islámu se pohoršujeme, nad vývozem křesťanství už ne. Zaplaťpámbu že se mocensky a technologicky nezmohli Aztékové a neobjevili Evropu. To by mohlo být zajímavé dosud nevyužité literární i filmové téma.

    OdpovědětVymazat
  40. A co se týče Krymu, vyvíjí se to jak jsem předpokládal. Nekonají se statisícové demonstrace po celé Ukrajině, armáda dává jasně najevo, že do tohohle nepůjde. Není to problém dolních milionů, ale souboj elit. Pod koho ty miliony poddaných budou patřit. Západ se činí jak může aby si při svém debaklu zachoval tvář. Zatím co Polsko projevuje "velkou starost o blaho Německa", co se týče plynu, Merkelová jedná s Putinem na ose Berlín - Moskva a projevuje se velmi zdrženlivě.

    Jaro zdárně pokračuje pučením a bujením.

    OdpovědětVymazat
  41. Jenže Obuvníku:
    Netvrdím, že jakýkoliv "export" je přínosný. Abychom nezůstali u klasických náboženství: Ona dobře zabalená demokracie je stejná víra, jako každá druhá. Jejího Boha nejen není vidět, ale ani ho nelze pochopit. Nebo konzumní společnost. O zelenáčcích nebo komunismu nemluvě.

    O pokroku: To, co se někomu jeví jako pokrok, jinému připadá jako běsnění nad nepodstatnými záležitostmi. Myslím, že nejlépe je nechat sousedy, ať si naše civilizační výdobytky "ukradnou", napodobí. Udělají si svoje, podobné. Oni tam zapracují svoji kulturu, své tradice a bude jim to vyhovovat daleko lépe, než náš export. Note bene vnucený.

    V tom smyslu ty prorokovy muže nemám rád. Ráčej setrvat tam, kam patří - do polopuští - tam ta víra byla možná i přínosná. Dokázala dát divochům jakýsi mravní základ. V Praze islám nelze pěstovat, aniž je důkladně zkřiven. A "rovnači islámu" - to jsou primitivní násilníci.

    Nehledě na to, že islám považuji (já, nikomu tu myšlenku nevnucuji) jen za krycí ideu. Jde o cosi jiného. Někomu se možná jeví islám jako protijed konzumní společnosti.
    Jenže - není.

    OdpovědětVymazat
  42. Odkaz na střelivo, souhlas. Výhodou LR 22 je nízká hmotnost, vyšší nositelná zásoba. Nevýhoda menší ráže a kinetické energie je vyvážena vyšší kadencí kombinovanou s přesností. Protože základem je se trefit. Z toho plyne, že daleko lepší je trefit se malou ráží než netrefit se velkou ráží. Rozhodující je taktické použití. Pro obranu je výhodná dobrá nositelnost, pohotovost, ovladatelnost a přesnost ve spojení s natrénovaností. Umění trefit "veverku do oka" komprnzuje nedostatek malé ráže. Pro ráži 22 LR jsou zajímavé konstrukce. Například Beretta 72 (doporučení od Mossadu, s redukovanou prachovou náplní a podzvukovou rychlostí velmi vhodná pro diskrétní práci například ve výtahu a podobně), nebo Calico s velkokapacitním rotačním zásobníkem na 100 nábojů.
    Ze zbraní jiných ráží je výborný dobře nositelný osvědčený Walther PPK. Pro domácí obranu, v ruce dobrého střelce, nemusí-li čelit přesile, má vynikající účinek perkusní pistole. Bez povolení lze mít i dvouhlavňové, v jakémkoli počtu.

    OdpovědětVymazat
  43. StK, "Ona dobře zabalená demokracie je stejná víra, jako každá druhá." Jistěže. Se stejnými problémy při portování na nekompatibilní kulturu. Navíc když uspokojivě nefunguje ani doma.

    Za mnohé si "bílý muž" může sám. Ve své chtivosti vnucuje svoji "kulturu". Své zboží, své technologie a podněcuje touhu po nich. Místo aby je chránil. Kdo násilím prolomil izolacionismus Číny? Kdo násilím prolomil izolacionismus Japonska? Jak Indie a Pákistán získali jaderné zbraně?
    Kdo Mlokům dodává výbušniny?

    OdpovědětVymazat
  44. Ještě se vrátím k výše zmiňované fotografii Митинг в Праге в поддержку Стефана Бандеры. Proč je v popisce k fotografii psáno Стефан, když křestní jméno Stěpana Bandery uvádějí ruská i ukrajinská wikipedie ve formě Степан (ruská Степа́н Андре́евич Банде́ра, ukrajinská pak Степа́н Андрі́йович Банде́ра). Jméno Stefan (z něhož Stěpan pochází) znají Rusové jenom buď jako jméno historických osobností (Стефан Первомученик, Стефан Яворский, Стeфан Лазaревич - středověký srbský vladař), nebo jako jméno běžně používané na Západě. Takže v použití Banderova křestního jména v této "západní" formě se podle mne skrývá podprahová propaganda - co je ze Západu, to je nám - Rusům - nepřátelské. Tuto na podvědomí a na city působící propagandu vidíme například nyní i na Krymu - billboardy rozmístěné po Krymu před "referendem" ukazují Krym pod ukrajinskou vlajkou celý hnědý a překrytý svastikou, pod ruskou vlajkou však v zářných barvách.
    Škoda, že Informace se nyní zřejmě stále ještě vyskytuje v místě bez internetového připojení. V minulosti několikrát posuzovala skrytý význam textu na základě slovního rozboru. Tady by podle mne taky měla příležitost.
    Stěpan Bandera vůbec byl zajímavá osobnost (http://cs.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera). Rusové ho vnímají naprosto negativně, Poláci převážně negativně (řádění UPA a vraždění ukrajinských Poláků, ale i volyňských Čechů za WWII), u nás mnoho lidí neví kdo to vůbec byl (jako dítě se pamatuji na film Akce B). Na Ukrajině je jeho vnímání nejednoznačné, v současnosti pod dojmem neomaleného a násilného ruského postupu vůči Ukrajině jeho popularita jistě vzroste.

    OdpovědětVymazat
  45. Pedrovi:
    Ona je taky zajímavá role banderovců v Pražském květnovém povstání 1945. Pomohli nám proti Němcům - a pak jsme je vydali Rudé armádě na smrt. Podrobnosti neznám.

    Ad Akce B: Chtěli projít "na Západ". Kdybychom je nechali, obešlo by se to bez obětí na obou stranách. Ale nenechali jsme.

    OdpovědětVymazat
  46. Kocoure - to nebyli Banderovci, to byli Vlasovci - ROA, ne UPA! Rosyjskaja osvabaditělnaja armija. Tchán přes válku bydlel v Ruzyni a líčil mi ty události. Vlasovci například likvidovali jednotku SS, umístěnou v ruzyňských kasárnách, takže ta se nemohla zapojit do likvidace Pražského povstání. Vlasovci se snažili dostat k Američanům, pokud padli do rukou Rudé armádě, končili s oprátkou na krku na stromech (tchán mi o těch případech vyprávěl a ukázal mi v rohu ruzyňského hřbitova zarostlé a zpustlé místo, kde jich několik leží). Ovšem to bylo ještě za komunistů a muselo kolem toho být ticho. A někde se snad dá dohledat bližší o tom, jak Angličané naložili s těmi Vlasovci, kterým se podařilo dostat k nim. Slíbili jim, že pokud jim odevzdají své zbraně, že je přezbrojí a evakuují na západ (kdysi jsem o tom poslouchal pořad na Svobodné Evropě). Ovšem ráno Vlasovci zjistili, že se Angličané v noci stáhli a že přijela Rudá armáda. Skákali z oken aby se zabili, protože neměli čím se zastřelit. Bylo to na základě tajné dohody Churchilla se Stalinem, že mu Vlasovci budou vydáni. K té události mělo dojít snad někde v Rakousku, bližší podrobnosti už si napamatuji. Takže ti Vlasovci, které rudoarmějci nezabili na místě, šli na likvidaci do gulagů.

    OdpovědětVymazat
  47. Opravuji: Русская освободительная армия, nikoliv Российская. Už jsem provedl QRT, ovšem nedalo mi to, znovu jsem zapnul PC a podíval se na správný název. QTU 08:00. 73!

    OdpovědětVymazat
  48. nemáme ji, ale rozpočet má, státních ouřadů je dvacet krát víc, CO TO JE??

    JETO??

    K té "demográcii", začímá se u pušky ze dřeva a pistole na gumičky, tak se toho držte!
    4P

    OdpovědětVymazat
  49. Начальник СБУ Крыма причастен к убийствам на евроМайдане
    Read this, pleease, StK. I bros pusto boltat!

    http://thekievtimes.ua/politics/337646-nachalnik-sbu-kryma-prichasten-k-ubijstvam-na-evromajdane.html

    OdpovědětVymazat
  50. Яценюк допускает, что Путин хочет захватить Киев

    Премьер-министр Украины Арсений Яценюк допускает, что Президент России Владимир Путин хочет захватить Киев. Об этом Яценюк заявил во время выступления в Атлантическом Совете в Вашингтоне в ходе рабочего визита в США 12 марта, передает пресс-служба Кабмина.

    По словам Яценюка, первый сценарий Путина - "завладеть Крымом в той или иной форме".

    "Но он может пойти дальше. И у России есть другой сценарий - как захватить всю Украину, в том числе украинскую столицу. Все зависит он персональных его целей", - заявил украинский премьер.
    http://conflict.rbc.ua/rus/yatsenyuk-dopuskaet-chto-putin-hochet-zahvatit-kiev-13032014084100

    OdpovědětVymazat
  51. Co donutit Rusáky investovat velké peníze do něčeho, co k ničemu nikdy nebude, nikde to neuplatní, generuje to pouze prodělek a nelze to nikomu za žádnou cenu prodat?

    Zkoušel už někdo Rusko ucyklostezkovat?

    opsáno z: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2014031101

    opravdu dobrý nápad!
    4P

    OdpovědětVymazat
  52. Рейтинг одобрения работы президента России Владимира Путина достиг максимального значения в 71,6% на фоне победы на зимней Олимпиаде, успехов россиян на Паралимпиаде и политической ситуации на Украине и в Крыму. Об этом сообщил Всероссийский центр изучения общественного мнения (ВЦИОМ) по итогам опроса, проведенного 8 и 9 марта среди 1,6 тыс. человек в 130 населенных пунктах 42 регионов страны.

    Читайте далее: http://izvestia.ru/news/567397#ixzz2vpQRLBYH
    U vas v Cechiji toze?

    OdpovědětVymazat
  53. QSL

    http://www.youtube.com/watch?v=5-LQni2t3Ig

    OdpovědětVymazat
  54. Pro HUNGARY:
    Názory jsou zde (zatím) svobodné. Jen nepřipustím osobní napadání nebo spam. Jenže - ne každý tady umí rusky.
    VLASTNÍ NÁZOR JE OVŠEM CENNĚJŠÍ,, NEŽ JAKÉKOLIV ODKAZY.
    Kdo chce, vyhledá si sám.

    OdpovědětVymazat
  55. Česká republika
    69
    Maďarsko
    12
    Rusko
    4
    Ukrajina
    4
    Německo
    3
    Kanada
    2
    Čína
    1
    Tchaj-wan
    1
    Spojené státy
    1

    To jsou dnešní hosté. Jenže anonymizéry jsou mocní čarodějobvé...

    OdpovědětVymazat
  56. EK, zásadní problém je s tím "donutit". Historicky je prokázáno, že je to velmi obtížné anžto nucení v nich vyvolává velkou nerudnost a popudlivou reakci, které si odreagovávají procházkami.Jejich poslední procházka skončila až v Berlíně.

    OdpovědětVymazat
  57. StK, já mám naštěstí příslušnou znakovou sadu včetně základního slovníku implementované ve škole, takže číst bukvy mi nečiní zásadní systémové problémy.

    OdpovědětVymazat
  58. EK ma tiez samci laktaciu?
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Sam%C4%8D%C3%AD_laktace
    Ze je taky skuseny expert.

    OdpovědětVymazat
  59. Schauen Sie doch,bitte
    Putin před branami Prahy, az zabere Bratislavu a Budapest!
    http://www.literarky.cz/blogy/komentae/16981-putin-pred-branami
    V Budapest Putin stavi nova JE a dava penize 5O tisice rubly.
    Nic nevite?

    OdpovědětVymazat
  60. Pardon, Putin dava 1O miliardy euro
    Cist tady:
    http://www.bbc.com/news/world-europe-26072303

    OdpovědětVymazat
  61. hufu, jasně. Jadernou energetikou k závislosti....Chápu, že někteří z toho mají hysterák. Zvlášť Vídeň a melounisti.

    OdpovědětVymazat
  62. Ó ta hrůza, že by Putin dostavěl Temelín....

    Debata v hospodě.
    "Ať si Bursík ty soláry strčí do prdele!"
    "No to si teda nestrčí."
    U vedlejšího stolu se jeden nadzvedne: "Jak to, že ne?!?
    "On už v ní má úsporky."

    OdpovědětVymazat
  63. http://rsvk.cz/cs/prohlaseni-mzv-ruske-federace-o-prijeti-deklarace-o-nezavislosti-autonomni-republiky-krym-a-sevastopolu/ No comment.

    OdpovědětVymazat
  64. Takže bohužel jsem to poněkud pomotal - ty německé ruskojazyčné jednotky, které na konci WWII vydali Angličané Rusům, nebyli vojáci ROA, ale kozácké jednotky - původně začleněné do wehrmachtu, později přeřazené do svazku Waffen SS. Bližší o této tragické události viz http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3142 nebo http://orthodoxia.cz/historie/lienz.htm . Další informace o těchto jednotkách - http://www.vojsko.net/index.php/armady/122-jednotky/972-kozacke-formace-1941-1943 , příp. http://www.militaria.cz/cz/clanky/valky-a-valecnici/vyslanecka-kozacka-stanice-sv-trojice-v-praze.html . Vojáky ROA, kterým se od Prahy (Česká národní rada nakonec odmítla jejich pomoc, lví podíl na tom měl pozdější hrdina Pražského jara Josef Smrkovský) podařilo dostat až k Američanům, předali Američané včetně generála Vlasova Rudé armádě u Lnář - http://cs.wikipedia.org/wiki/Andrej_Andrejevi%C4%8D_Vlasov .

    OdpovědětVymazat
  65. StK,
    oni ti dva přispěvatelé z Maď. Vám sem dali krásné odkazy, jak vidím, jak na novodobý eurasismus, který podporuje Putina, tak na ideologii Moskva třetí Řím, kdy Rusové už od 16. stol. blábolí o tom, že jsou předurčeni stát se nástupci antického Říma a Byzance a tedy vládci světa.
    Jsou to sice teorie dost uhozené, založené na úplných blábolech, ale jasně ukazují, jaké byly a jsou dosud cíle Ruska. Michal Komárek jen ukazuje na nynější posedlost, ale nevidí to historické kontinuum.
    Budu-li mít čas, až se trochu seberu, napíšu vám o tom něco.
    Našla jsem o tom dost materiálu i na it. webu: L’Unione Eurasiatica:
    slogan o progetto strategico?

    Putin už v r. 2000 ohlašuje svůj politický program: "Rossija vsegda
    oščušala sebja evraziatskoj stranoj".

    OdpovědětVymazat
  66. Vítám Vás, Informace, z cest!

    Proto, že usvědčuji ze lži žurnalisty, podporující jednostranně postoje EU a USA to neznamená, že se mi ruská ideologie líbí. Kromě toho - to není postoj ruské věrchušky, to je postoj většiny vzdělaných Rusů - mám osobně ověřeno. Takhle opravdu přemýšlejí.
    A za druhé: Putin pro tentokrát vyhraje - Krym bude opět ruský. Silné (a falešné) řeči Mutti Merkel a prolhaného černouška Husseina na věci pranic nezmění. Evropa Rusko totiž potřebuje víc, než Rusko Evropu. Ten humbuk je tedy jenom harašení (ekonomickými) zbraněmi.
    Poslední, 198. vážné varování. [;>)

    OdpovědětVymazat
  67. StK,
    i Čína se staví proti odloučení Krymu od Ukrajiy. Prohlásil to v Radě bezpečnosti OSN jejich vyslanec Liu Jieyi. Prý se při hlasování zdrží a tak zůstane Putin sám.
    I Číňani se dívají na ten rozpínavý eurasiatizmus Ruska se znepokojením.
    V ruském tisku už počítají, kolik je ten špás s Ukrajinou bude stát.
    Jinak jsem moc necestovala, ale seděla celou dobu v Alpách a hlídala vnuky. Vrátila jsem se s bolením v krku a červeným okem.

    OdpovědětVymazat
  68. K problematice kozáckých jednotek, vytvořených Němci za WWII (viz můj včerejší příspěvek ve 22:44) byl doplnil to, co jsem našel v diskusi pod jedním ze 4 uvedených odkazů: Chtěl bych upozornit, že kozácké útvary (ruské) nesloužily jako jednotky SS, jak se tvrdilo. Není to pravda (tedy že tyto kozácké jednotky byly součástí Waffen SS - pozn. Pedro). Tyto jednotky, kterým v závěru po konsolidaci kozáckých jednotek velel general leutnant Pannwitz, byly pouze převeleny od WH pod působnost Waffen SS na Balkáně a v Maďarsku. Oficiální značení bylo 15. kozácký sbor gen. Pannwitze (popraven v Moskvě 16.1.1947). Pannwitz byl mj. obviněn jako příslušník Waffen SS, ale po provedeném rehabilitačním řízení 17.6.1996 byl tohoto obvinění zbaven.

    OdpovědětVymazat
  69. K tématu německých kozáckých jednotek - 14.12.1944 padl v Chorvatsku u Koprivnice jako velitel švadrony čerkesských kozáků Carl von Clary-Aldringen. Jeho starší bratr Hieronymus padl již 28.7.1941 jako nadporučík tankových vojsk Wehrmachtu u vesnice Sokolivka na Ukrajině. Svého času jsem se snažil onu Sokolivku identifikovat, ale na Ukrajině je Sokolivek 16, sedmnáctá pak leží v Bělorusku. Až podle upřesňující informace od Hieronyma Clary-Aldringena (synovec obou padlých a praprapraprapravnuk ruského vojevůdce Kutuzova) se mi podařilo onu Sokolivku identifikovat. Ta správná leží mezi Bílou Cerkví a Umaněm, cca 1 km na západ od trasy E95 Kyjev - Oděsa. Teď ještě jenom zda se panu knížeti podaří zjistit, jaká sovětská válečná loď to v 70. letech zakotvila v benátském přístavu - důstojníci z ní měli navštívit jeho děda - Alfonse Clary-Aldringen v jeho benátském sídle. Pan kníže mi před cca rokem prostřednictvím jedné naší společné známé přislíbil, že až bude o této záležitosti vědět něco bližšího, že se ozve. Zatím se bohužel neozval.

    OdpovědětVymazat
  70. Koho to zajímá:

    http://books.google.it/books?id=p2uyxfk1RkYC&pg=PA179&lpg=PA179&dq=russkaja+geopoliticeskaja+mysl&source=bl&ots=IrnsdoDl_p&sig=CqhsVjVqNvBRVTRmyc-Mim_IYNs&hl=it&sa=X&ei=R2wjU4L-JIeX1AWv1YD4DA&ved=0CEcQ6AEwAw#v=onepage&q=russkaja%20geopoliticeskaja%20mysl&f=false
    Russische Geschichtsphilosophie auf dem Prüfstand
    Di Valeri Afanasjev

    I feroci cosacchi di Hitler
    http://alessandrogirola.me/2014/01/23/i-feroci-cosacchi-di-hitler/

    OdpovědětVymazat
  71. http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/330432-krymsti-rusove-dekuji-bohu-a-ruskemu-vudci-ze-se-vraci-imperium.html Postoj drtivé většiny (nejen vzdělaných) Rusů je jednoznačný, tento mesiášský komplex je hluboce zažraný (omlouvám se za to slovo, ale výstižnější v tuto chvíli nemohu najít) v ruské duši. Jak to vidí Informace - vyjadřovala se její babička někdy k tomuto tématu?

    OdpovědětVymazat
  72. blog.venku je škaredě.škyt.it.
    Z velitelství EU v Brusele přicházejí telegramy srovnatelné s telegramem, který poslal nešťastný velitel brigády dopravený do sanatoria na Apeninském poloostrově. Byl téhož obsahu, nešifrován, jako poslední : „Rychle uvařit menáž a pochodem na Sokal.“ K tomu bylo připojeno: „Vozatajstvo začíslit u východní skupiny. Výzvědná služba se zrušuje. 13. pochodový prapor staví most přes řeku Bug. Bližší v novinách.“ Neb na mém blogu….: odkaz….
    Vážně, začíná to být obludné. Na jedné straně axiom „ Rusko nemá hranice“ Na druhé šílená evropská energetická politika podpory větráků a solárních desek ničící to co ještě nezničil multikult a místní dobrodějové. V odborných kuloárech se již otevřeně hovoří o kolapsu rozvodné sítě. V loni ještě smrtelný hřích! Pohyb potvrzují pokusy v mocensky rozhodujících sítích, někdy veřejné, po většině však utajené neb alespoň bez povšimnutí médií. Hasiči, policie, mobilní operátoři a do konce vojáci, však paneláky k vládnutí netřeba….ehm,ehm, ty jen k volbám. Ovčane, zajímej se o osud ekonomických přistěhovalců a práva čtyřprcEntních rodičů na adopci dětí, nám nech místo na vlídné vládnutí a řádně plať daně „uhlíři“ !!
    Solární den přeji, 4P

    OdpovědětVymazat
  73. V souvislosti s Krymskou krizí se projevily obavy, že se ruská expanze může rozšířit i na území států EU.
    Představitelé EU uklidňují tvrzením, že to samozřejmě není možné, protože "ruské tanky ani další bojová technika nesplňují emisní normu EURO 5, a jejich vstup na území EU tak není možný".

    OdpovědětVymazat
  74. Tenhle fórek je naprosto český...
    Naprosto nezničitelný český humor.

    OdpovědětVymazat
  75. Pedro,
    opatrne prosím, jak jsem vyprskl, poplival jsem si klábosnici aji monitor :))

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)