Prohledat tento blog

pondělí 19. května 2014

Hlasy odjinud čili mimoň si píše blog



   Jsme obklopeni symboly. Náš život je jimi neustále řízen, usměrňován. Každý ví, co znamená lebka se zkříženými hnáty. Nebo blesk. Kostra ruky. Většina zákazů a příkazů má svou mezinárodně srozumitelnou podobu, má svůj piktogram. 









   Dopravní značky. Také životní postoje a víra mají své symboly. Kříž, hvězda, půlměsíc, svastika, ankh. Občas se stává, že se někdo již platného, používaného symbolu zmocní a spojí ho s tím, co sám dělá, se svou ideologií. 








  Symbol si prostě přivlastní. A potom každý, kdo tohoto symbolu použije - třeba v původním významu - se náhle stává "propagátorem" něčeho, co někteří považují za špatné. A jiní třeba zase za dobré. Lidé prostě nemají stejné názory. 








   Dokud mě nepoučily nenávistné diskuze na netu, neviděl jsem na číslech 18 nebo 88 nic zvláštního. Asociace byla "jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet" nebo "je čas odejít do Ústavu na večerní akci". Číslo osmdesát osm je pro mě "dvojité nekonečno". Neboli nekonečno lomeno nekonečnem - tedy 1. (Vím, že  to matematicky není správně, ale jako fór dobrý, ne?) 
Až profesionální "vymítači extrémismu", sociální vědci a badatelé na tomhle nepřehledném terénu mi vysvětlili, že jsou to tajné znaky neofašistů. Hleďme! Adolf Hitler. Heil Hitler. No to by mě nenapadlo.
   Ale: hlásat nějakou ideologii nebo naopak něco popírat se nedá zakázat. Ne rozumně. Pokud by to šlo, lidstvo by bylo kdesi v době prvobytně pospolné společnosti. Nebo nanejvýš v otrokářství. Každá změna řádu byla přece nejdříve změnou myšlení lidí. Myšlení, které nutně odporovalo tehdejším regulím. Pak teprve následovaly činy. Většinou násilné - ale tak už to chodí. 
   Názor nedokážete zlikvidovat ani zákonem a sebe přísnějšími tresty, ani nenávistnými útoky novinářů - tedy těch, kteří se za novináře vydávají. Na čas umlčet asi ano. Nebo jen zdánlivě umlčet, zahnat do ilegality. Je to pořád stejné - mluvíme o něčem a myslíme tím něco úplně jiného. Vytváříme umělá provinění. 
Hledáme, jak někomu ublížit, hodit kamenem ale zůstat spravedlivým, bez viny.

ABB

    Zkusím jednu takovou manipulaci: Poblíže centra města uhlí a ocele (bejvávalo) postavili obrovský prosklený kancelářský komplex.  Na jeho průčelí se skví tři rudá písmena. 


   Takže se ptám - není to náhodou tajná oslava činu Anderse Behringa Breivika? Přihlášení se k jeho ideologii? K masové politické vraždě? 



   Nebo se jedná o podporu Adama B. Bartoše, člověka, který má značně nekonformní názory a mnoha lidem z opačného politického tábora jimi nabourává snadnou cestu k manipulaci veřejným míněním této země? A.B.Bartoš je přesvědčený antisemita a jeho názory se mi nelíbí. Ale místo toho, aby jeho protivníci použili lepších a silnějších protiargumentů, snaží se ho ukřičet. Pomluvit, znemožnit. Je to snad proto, že jejich argumentace je slabá, nepřesvědčivá?

  Pravda je jako obvykle mnohem jednodušší i když neméně protivná. Jedná se o firmu, která po celém světě  prodává "leštěné prdy". V praxi jsem reálné výsledky její práce ještě nezaznamenal. Ale třeba se to změní.Možná se stane slavnou jako Microsoft.


Věrohodné zprávy ze svobodných médií

   Veškerá média našeho, tedy "svobodného světa" byla před časem zaplavena zprávami, jakým hnusným způsobem, se mladý severokorejský diktátor Kim Čong-un zbavil svého strýce a své milenky, neboť si pořídil novou souložnici. Všichni tomu věřili - protože jiných zpráv nebylo. A teď takováhle rána. Ještě by chybělo, aby se odněkud vynořil jeho strýc, kterého takovým způsobem "uklidil", aby mohl jeho zkušeností využívat tajně a vypadal tak nebezpečněji. Ale třeba strýce opravdu roztrhali hladoví psi. Nebo možná masožravá prasata, jak tvrdila senzacechtivější média.

O nás bez nás

   Tak tenhle způsob jednání se slabším partnerem zná každý ze školy. Mnichovská dohoda. Nikoho nezachránila, válku oddálila jen o několik měsíců. Tentokrát se samozvaná kyjevská vláda, nelegální, vydemonstrovaná na Majdanu, rozhodla, že separatisty k jednání nepřipustí. Takže naděje na nějaké nenásilné urovnání národnostního sporu je téměř nulová.    Navíc ten spor není ani tak národnostní, i když zupácká prohlášení samozvané kyjevské vlády ho jako "národnostní" odstartovala.
   Podpora separatistů, neboli banditů, jak je nazývá Jaseňuk, který se k moci dostal velmi podobným způsobem je ale opatrně avizována z Ruska. A až nastane omezená vojenská akce Ruska na "ochranu rusky mluvící menšiny" (Jaseňuk nahrál Putinovi na smeč)  velmi pochybuji, že se do sporu zamíchá NATO nebo USA. To by byla III. světová - a tu asi nikdo, kdo je ještě při zdravém rozumu nechce. Zatím jen tak straší vojenskými manévry poblíže ruských hranic, stejně, jako Putin "haraší zbraněmi" na svém dvorku.Takže Jaseňuk & his boys s fašistickými názory budou EU i NATO upuštěni jako horký brambor a ponecháni "lidovému hněvu". (Oni si je asi Ukrajinci nakonec pověsí sami.) Kdy? Až začne mrznout a Putin opravdu zastaví plyn. EU se sice bude snažit cpát plyn do země, která ho v žádném případě nezaplatí, ale jen do do doby, než se zásoby začnou opovážlivě tenčit a kapacita ostatních plynovodů nebude dostatečná. Pak Ukrajina zamrzne, protože EU nebude chtít riskovat lidové bouře. 
  

Hlavně nenasrat dělníky

   Tuhle větu kdysi pronesl Lubomír Štrougal (považuji ho doposud ze jednoho z nejchytřejších tehdejších mocipánů)  na vládě nebo snad na ÚV. Premiér Sobotka to modifikoval na "hlavně nenasrat úředníky." Dělníci (a ani učitelé) už totiž nemají na tuhle věrchušku valný vliv. Ale takový úředník na ministerstvu školství, když by začal pracovat přesně podle předpisů - no tak to by byla katastrofa. Možná by se pak skandovalo "Chládek do chládku!"


Je to sice gauner, ale je to náš gauner aneb výpalné

   Dějí se tu v Kotlince věci. Krade se. Ono se kradlo vždycky, ale teď se krade tak nějak drzeji. A není síly, ktrerá by tomu zabránila. Není politické vůle zastavit činnost sběren kovů - což je jediný rozumný způsob, jak krádežím zabránit. Majitelé sběrem patrně vyplácejí místním politikům nějaké výpalné - jinak si to nedovedu představit.

   Mám na to jedno malé pozorování: Po cestě do mého Ústavu je několik odvodňovacích rýh. Byly přikryty silným děrovanými plechy, přišroubovanými šrouby se speciálními hlavičkami. Kryty zmizely, bezďáci si opatřili imbus klíče.. Pak tam dali plechy polité asfaltem a hlavičky šroubů byly už naprosto speciální. Šroťáci už tedy šrouby nevyšroubovávali, ale celé plechy vypáčili páčidlem a rozbili tím i vlastním kanálek. Pak byly kanálky několik měsíců vyplněny dřevěnými trámky, občas se nějaký ztratil - ono se s tím dřevem dá topit, leč dešťová voda se valila po mostě i chodníku. Lidem se to hrubě nelíbilo. Nyní je tam umná mřížka snad z betonu. A je klid. Beton se nikde nevykupuje. 
   S kanálovými mřížemi je to stejné.Tady se mění mříže preventivně - vjet předním kolem do klasické kanálové vpustě znamená obvykle konec pro to kolo. Když je to jízdní kolo, je to navíc kotrmelec přes řídítka. V centru už takové nežádoucí tělocvičné úkony nehrozí. Tam už je na kanálech "plastmása". Na všech.    

   Velmi podobná situace je s hernami. V centru Ostravy už vlastně pořádně fungují jenom ty herny. O omezování hazardu se sice pořád mluví, pořád někdo někomu něco slibuje, ale skutek utek. Neochota místní samosprávy vyhláškou herny zakázat se zdůvodňuje různě. Tu podezřením, že se herny přemístí mimo území obce nebo města a tim mimo jejich jurisdikci, nebo že se hazard zažne pěstovat v soukromí - ale pravda je ta, že výpalné z heren není malé a pomáhá místním politikům splnit alespoň malou část jejich předvolebních slibů ale hlavně mám pocit, že část výpalného dostávají zastupitelé přímo do kapsičky. Možná jim křivdím - ale ta krajní neochota chránit občany proti hazardu (a proti jejich vůli)  je obrovská. 


Na závěr ještě jedna informace a fotka 


Tohle se píše na webu AcelorMittalu. A takhle to vypadá z mého balkonu. Tuto sobotu.


K vylidněnému centru





   Toho pouličního muzikanta jsem fotil minulou neděli v centru města. Hrál pěkně filmové melodie - ale kolem něho ani živáčka. Herny jsou totiž o ulici dál. Chtěl jsem vyfotit zoufalce na prázdné ulici a nebyl to žádný problém. Za deset minut, kdy jsem hledal vhodný úhel záběru prošli kolem dva - slovy dva lidé. Nakonec jsem mu tam položil dvacku "na baterky do synťáku" sám. 
Inu, překrásný nový svět. Tohle místo bylo centrem, tady se život nezastavil ani v noci. Bydlel jsem hned za rohem, tak vím. Teď je tam prázdno i v poledne. 

50 komentářů:

  1. Tohle mám doma, to jsem si na...... do hnízda.
    http://www.abb.com/product/us/9aac111724.aspx

    ABB 4P přátelé.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mě zaujalo, že někdo nenarazil na Asea Brown Boveri.

    OdpovědětVymazat
  3. Bude nutno posvítit si i na radioamatéry a při loučení na konci spojení jim povolit pouze genderově neutrální pozdrav 73! V žádném případě nepovolovat 88!, pokud protistrana byla YL či XYL!

    OdpovědětVymazat
  4. To mě nenapadlo, Pedro! [;>)))
    (Ale ostatním to asi bude třeba vysvětlit.)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná stať. Ponouká k rozvíjení, promýšlení dál. To je obecně nebezpečné, prosím.
    Symboly, archetypy, mustry, vzory, loga, značky, znaky, trade marks - kolem toho se toho už dávno točí tolik... A copak jít ke kořenům, k prameni, většinou ovšem do Hellady či Věčného města?
    Symbol: první překvapení (mám za to) je, že vedle sebe v latině bylo SYMBOLA a SYMBOLUM/US: to první bylo, budete se divit - příspěvek a taky smlouva, kterou se ručilo za bezpečnost Helénů jinde. To druhé: poznávací znamení, znaménko.
    ARCHETYPUM/US: předloha - prostě o r i g i n á l. Něčeho, co se už dál jenom rozmělňuje, ředí, množí. ARCHETYPUS - originální a tedy většinou V Z O R O V Ý . Nikoli vzorný. Jakkoliv by to ideálně mělo víceméně splývat. No to by chtělo samostatný PF asi...

    OdpovědětVymazat
  6. No a kdo ho má napsat Jakube, když ne filolog ...ééé filosof?

    Pro ostatní, kteří v mládí "nepřičuchli ke klíči": je vysvětlení tady!

    OdpovědětVymazat
  7. Ježíši - kvekoty!!!
    Je tomu padesát let, ano, co jsem, jakož i ostatní nedůvěryhodní "branci" z FF a PřF, skončil s každotýdenní denní a závěrečnou měsíční buzerací v pracovní uniformě ČSLA(?) na Kraví hoře (Kravák, Monte Bú, Monte Vú), areálu to, postaveného wehrmachtem nad technikou. A Q-kódy = kvekoty a morseovka a vysílání a přijímání a nošení OSMIkilových bakelitových (1956!!) vysílaček - to byla podstata výcviku spojaře, neb jen k tomu nás mohli pustit. A končil jsem v hrdé hodnosti VOJÍN ABSOLVENT - JEDEN Z AS ČTVRTINY, KTERÝM NEBYL PŘIZNÁN ANI DESÁTNÍK! Žlutý štráfek přes jinak pusté a prázdné výložky.
    V morseovce jsem náhodou ke svému obrovskému překvapení vynikal - od jedenácti let ji každý správný (tj. každý) zlínský kluk z baťovských čtvrtí musel umět a používat, opticky (baterka) aji akusticky. Ale Brňáci ji neznali, ani jeden!! Nedělali bobříky, nic (ovšem ilegálně, tajně).
    No to jsem se rozepsal. A jenom z nadšení, že najednou zřím KVEKOTY! 44 107 55

    OdpovědětVymazat
  8. Jaroslav VELINSKÝ
    OSTROV KAPITÁNA DOUGHERTYHO

    Kapitán Hank si nasadil k očím triedr a díky tomu nám mohl přetlumočit Crippsovo P. Y. U., vysílané staromódní vlajkovou abecedou. “Přeje nám šťastnou cestu,” zabručel.

    “To je od pana Crippse pozolné,” řekl Wang.

    “Mít vlajky, odsignalizoval bych mu G. T. H.,” řekl kapitán Hank. “To se mu to semaforuje, když je tam a ne tady.”

    “Co je to G. T. H.?” zeptal se Grimshaw. “V životě jsem takový signál neviděl, pane.”

    “To je můj čistě soukromý kód,” řekl kapitán. “Znamená to, aby táhl k čertu.”

    OdpovědětVymazat
  9. Tak Velinský mě otrávil, Z. Ž., myslel jsem, že moje zkratka, kdy jsem se podepisoval Civilní Jméno, APZ, B.D.P. je originální. No - vymnyslel jsem zase kolo. (APZ je Asociace profesionálních zvukařů a B.D.P. znamená Běž Do Prdele!)
    Já vím, "su sprostej jak dlaždič", ale občas bylo třeba upustit páry...

    OdpovědětVymazat
  10. = go to hell. A v rozporu s polovinou slovníků to není naprosto ekvivalent JDI K ČERTU, nýbrž JDI DO P*DELE. Čili zcela nepřijatelný ve společnosti. Na tom pro mne nic nemění, že obě fráze se v obou jazykových prostředích (nemůžu u AJ říct zemích) žel žel žel i tam každou chvíli slyší. Smutek. Je doba vědomého i nevědomého stírání všech rozdílů. Jeden z nejhorších, nejzoufalejších omylů této doby.

    OdpovědětVymazat
  11. AadABBartoš:
    - no proboha protože poctivý starší člověk na určité úrovni, s rozhledem, vzděláním, určitou pověstí v oboru se nesníží k tomu, aby s někým takovým DISKUTOVAL, reagoval na něco takového (tím neutrem myslím to ABB), pošpinil se jím. Howgh. Sunt certi denique fines, amici.

    OdpovědětVymazat
  12. "Enemže" Jakube - opravdu mám ověřeno, že obvykle tomu, kdo začne nahlas křičet a okřikovat toho druhého právě došly argumenty. (Zcela výjimečně jen trpělivost. Obvykle se vzápětí vzpamatuje a omluví.) Uvádím bez příčinné souvislosti s A.B.Bartošem.

    OdpovědětVymazat
  13. No to jest arciť většinou vpravdě pravdou, také pravda, není-liž pravda... jen co je pravda.
    Hele, podívejte, co teď překládám ze starší němčiny v kurentu - už překlad z latiny z roku 1502: My Vladislav, král uherský a český etc. z Boží milosti potvrzujeme, že před Naše Královské Veličenstvo předstoupil Náš věrný urozený pán Jiří z Vlašimi a Úsova a ve jménu rychtáře, konšelů i celé jemu náležející obce M. dovodil, jak na ně (rychtáře a přísežné přísedící m-ské) v soudních věcech určité osoby apelovati uvyklé jsou, a jak oni, dojde-li k nim občas v takových sporech obtížný případ nebo vynoří-li se pochybnost v posuzování a rozhodování, ze svého středu k vyššímu právu do u nich se nacházejícího Nového Města jisté vyslance vyšlou, aby tam měšťanům příslušný obtížný případ předložili... etc. Dobrý?

    OdpovědětVymazat
  14. Četl jsem to třikrát Jakube, než jsem to pochopil.
    A to mi žena vždycky lavávala, že píši v nesmyslně dlouhých souvětích a tudíž tomu nikdo neporozumí, leč já jí oponoval, že o to mi právě jde, adresát je nucen o textu přemýšlet a to jej uchrání před překotnou a tudíž možná i nesprávnou interpretací mého dopisu a zabrání tak možným nedorozuměním mezi mnou a tím, který můj oficiální dopis obdržel...
    Boha jeho! - to už raději natáčet se dvěma muzikálovými hvězdami, které se vzájemné upřímně, leč tajně nenávidí najednou a nepoštvat si proti sobě ani jednu z nich.
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  15. Na vojně při kontrole přítomnosti hlásil dozorčí čety při čtení jmen těch, kdož byli právě někde ve službě, příslušnou zkratku, jako např. PDÚ (pomocník dozorčího útvaru) nebo DATP (dozorčí autoparku) a podobně. Takže to probíhalo nějak takhle:
    "Zde." "Zde." "Pédéú." "Zde." "Déátépé. "Zde." "Zde." "Bévéká."
    ... "Co je to BVK?" "Bůh Ví Kde."
    ---
    Co se týče titulů u podpisů, tak jedna spolužačka na ČVUT důsledně ve formulářích dopisovala předtištěnou zkratku "s." (soudruh/soudružka) na "sl." (slečna).

    OdpovědětVymazat
  16. Já jsem, blbec nebezpečný, v pubertě ve čtrnácti vymyslel číst s. jako svině. Že se to (na školních nástěnkách na chodbě) bude líbit holkám. No - pár jo, ale pár takových, co na začátku pionýra vymršťovaly sbalenou pravici, bylo šokovaných. Pohoršeny na ultimo. Pak mi došlo, jaký su vůl. Mluvím o roce 56-57! Vedle bylo Maďarsko...

    OdpovědětVymazat
  17. Jak nám zprávy stárnou. 8-D
    19.5. ještě majdanští fašisté, dnes možnost autonomie, referenda a ruština jako státní jazyk...
    Nemám rýč, tak nebudu rýpat. 8-D
    ABB? Asi jsem natvrdlý, ale taky mě napadl jen Breivik a Bartoš. Jeden i druhý magoři. Tak jako neposlouchám Rychtářovy výlevy o Ivetce, tak neposlouchám tyhle týpky a jejich výlevy. Nemám jaksi potřebu.
    Co se sběren týče, stačilo by platit jen na účet a povinné ztotožnění dodavatele s dodávkou, jinak ztráta licence. Totéž by pomohlo u heren - v obou případech asi "není politická vůle" (tak jako u předražených ubytoven. 8-(

    OdpovědětVymazat
  18. Zkratky:

    ABB mi také nejvíce připomene Bartoše a Breivika. Ten první je úplně mimo realitu, ten druhý jenom částečně, protože ho štvou správné věci, jen je řeší ne zcela vhodným a přístojným způsobem. ABB jako firma vyrábí věci, které mohou zajímat zase jen větší firmy, co mají kapitál na stavění budov, takže známá širší veřejnosti rozhodně nebude.

    Meshita = MEga SHIT Anti-civilisation

    V angličtině ta zkratka dává docela smysl ne?

    Jakubovi S.:

    Určitá míra nerozvážnosti a nedomýšlení dopadů a následků vlastních činů k pubertě patří. Na druhou stranu, v tak "radioaktivní" době je to poněkud na pováženou :-)

    Ukrajina:

    Asi už hoši konečně pochopili, že poštvat proti sobě NATO a Rusko se jim zjevně nepovede (ani jeden ze zmíněných se totiž ještě totálně nezbohnil) a začínají brát zpátečku. Potlačili by to nejraději bez vyjednávání, vojensky, VVP by je docela rád nechal, kdyby to neprováděli příliš řeznickým a provokujícím způsobem, i jeho to tíží, ale ona armáda je v rozkladu a policie také. Hoši tak akorát mohou vyplout z parlamentu, nafasovat zbraně a zkusit si to jít urovnat vlastníma rukama, nebo natisknout prachy a zkusit někde naverbovat nějaké žoldáky... No podělali si to sami jak mohli nejlíp, no tak ať si to teď i rozpletou. Bude to víc než poučné a výchovné, pakliže to ve zdraví přežijí.

    Sběrny / jinému Honzovi:

    Jedině vedle policejní stanice s povinným policejním záznamem o transakci, tedy zadokumentovat strany obchodu, třeba i sejmutím otisků a odběrem DNA, a vyfotografovat zboží. Slušných lidí je málo a se zmetky to jinak nejde. Ke zmetkům řadím i majitele a personál sběren, sám sice nekrade, ale kupuje to od zlodějů.

    Kdyby byla povolena ochrana majetku na americké úrovni, nepotřebovali bychom ani tak moc policajtů, ani tak moc soudců, ani tak moc věznic, jenže pro mnohé vlivné hajzly je ta ochrana grázlů před slušnými lidmi báječný byznys...

    Konversace, zejména písemná / StK:

    Zpravidla to vyžaduje co nejjednodušší věty a co nejkratší text. Je to ta nejlepší cesta k dosažení cíle. Nutit někoho myslet, potřebujete-li aby konal, naprosto není na místě, to se pak nedivte, že to drhne...

    OdpovědětVymazat
  19. To Drak:
    Jistě, složitá souvětí a archaické výrazy byl můj "specifický osobní humor". Asi mu moc lidí nerozumělo (ale někteří přece - třeba s Radkem Lipusem si většinou dopisujeme ve verších), ale mě to MOC bavilo. Většinou by se ty "složité dopisy" daly zkrátit na "Pane, naprosto se mýlíte. Vaše požadavky jsou nesmyslné nebo nesplnitelné. Už s vámi nehodlám nadále komunikovat."
    Ale zamotaně to nebylo až tak urážlivé. [;>)

    OdpovědětVymazat
  20. Korespondence pomocí složitých a archaických výrazů / StK:

    No, pakliže Jste chtěl, aby se Vám napříště vyhýbali a sdělili jim to slušně, zdvořile, dalo by se říci tak nějak po japonsku, tak to pak to bylo na místě a naprosto správně :-) Někdy ta práce s tím spjatá, aby člověk neměl pověst hulváta co každého pošle za 5 vteřin do kamsi, do daleka, stojí za to :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Na doplnění ke Kocourovu vysvětlení ještě několik radioamatérských zkratek: HI - výraz radosti, LID - špatný operátor, OW - manželka, XYL - provdaná žena, YL - přítelkyně, slečna. A k tomu ještě několik zkratek, zejména těch užitečných při spojení s radioamatéry ze SSSR a NDR: CP - Čest práci!, DSW - Do svidánija!, MSK - moskevský čas, OB - Starý brachu! (old boy), OC - Starý (důvěrně - old comrade) soudruhu!, PZDR - Blahopřeji!, TOW - soudruh, WSEM - výzva stanicícm (v LD státech), ZDR - Buďte zdráv!, 55 - Mnoho úspěchů (s německými amatéry)
    Zdroj: příručka Radioamatérský provoz, Naše vojsko 1963

    OdpovědětVymazat
  22. Zkratky / Pedrovi:

    No, nic proto zkratkám, ale jednak si dnes báječně pokecáte i bez nich, prostě obyčejnou lidskou řečí a druhak si to musíte pamatovat včetně morseovky. No a to není moje silná stránka... Ani zkratky, ani morseovka. Ale mám rád lidi co to umí a líbí se mi je při tom cvrkotu pozorovat. Ale dnes už se většinou jen krafe hlasem.

    OdpovědětVymazat
  23. Zdravím všechny diskutující (nějak jich ubylo)a připojuji odkaz na docela zajímavý článek z oblasti školství => http://veselylubos.blog.idnes.cz/c/410425/Vazeny-pane-ministre.html
    (jen dokládá názor, že studovat "se vyplatí").

    OdpovědětVymazat
  24. Ne! NEZAMYKAT, NEZHASÍNAT! Já mám alibi. Dva dny konečně na chatě a tráva, tráva, tráva. Pak hned dva a půl dne s konfederační armádou (můj termín = Konf. pol. vězňů) až nad Jáchymov, Ostrov, Horní Slavkov, tryzna a mše u sv. Jáchyma a zpátky. Dechová hudba AČR zahájila hymnem Svatý Václave - neřekli byste, že něco takového jde, a bylo to úžasné! Kard. Duka - prima chlap, mukl, syn mukla. Sobotka, paní Kavalírová, vojáci kladli věnce, asi dvanáct, i od slovenských spolumuklů, skautů, KPV, vlády. V H. Slavkově tryzna za osm (tuším) mladinkých vězňů, co zkusili utéct - bez zbraně, prostě tak - nevyšlo to: zastřeleni, ubiti (doslova), oběšeni - široký rejstřík měli, hoši šikovní hlídací. Čerstvého kněze Bulu pověsili, že prý komusi s čemusi napomáhal. No atakdál. Věru kypěl tehdá krásný nový život, lokali jej plnými doušky, jak vybízel Pavka Kohout. Dnes to je nuda... Jo a pan Sedláček (87), na 16 místech tehdy během dvanácti let, mi na pokoji před spaním jen tak sdělil, že jednou bachaře napadlo, co tak jednoho co tam byl pro víru stylově ukřižovat. Čtete dobře. Uskutečnili to. Doklady nejsou, svědci nejsou, v parlamentě se to SEMELE páté přes deváté. Promiňte tohle před usnutím.

    OdpovědětVymazat
  25. Studovat se opravdu vyplatí, Formane!
    On rozumný člověk přece nestuduje proto, aby "měl papír", ale aby o věci něco věděl. Jsou dokonce obory, kde se nestuduje na vysokých školách, ale v praxi.

    Že není dosažené vzdělání patřičně ohodnoceno? Je to možné. On ten papír asi nezaručuje, že jeho nositel je lepším učitelem, než ten bez papíru.

    Vzpomínám si na jednoho učitele (učil nás jenom jeden rok, čtvrtou třídu), který s námi možná ani přesně neprobral předepsanou látku. Zato od té doby vím, co udělá olověná střela v těle zvířete, jak funguje DUM-DUM a co je to vlastně kozlice. Netuším, jestli tenhle učitel - nimrod měl patřičný papír. Ale zato měl respekt a nejen u kluků. A ledacos nás naučil. [;>)

    OdpovědětVymazat
  26. Nezaručuje, ovšemže. O tym žádná, potvrzuju, nikdy jsem si to nemyslel.
    Ále jendže... musí být nějaké zásadní kritérium. Je mi líto. Jinak by se platy atd. určovaly tak, že by každého nového kantora, každého přestoupivšího, každého po x letech učení zvizitýrovala putovní komise, viděla, zhodnotila, uvážila, uzavřela - a navrhla (nařídila?) výši platu. A těch komisí by neustále putovalo po xyz školách v zemi neúrekom. Surreálná představa.
    Ale jak jinak?

    OdpovědětVymazat
  27. Já nevím Jakube,
    ona každá škola má svého ředitele. A ten by měl vědět, zda je ten nebo onen učitel/profesor "přínosný" - tedy jestli naučí a jestli ho děcka/studenti "berou".

    Podle mých zkušeností z jiné oblasti: Ony jsou taky školy pro herce, zpěváky a tanečníky. Ba i pro orchestrální hráče a dirigenty. Ti, kteří školy absolvovali a třeba s vynikajícím prospěchem vždy křičeli, že se ten jejich diplom přece musí nějak projevit na výplatní pásce. Jenže publikum, to nevděčné, povrchní publikum rozhoduje jinak. A pokud se chce divadelní ředitel rozhodnout, koho si chce udržet a koho může postrádat, volí obvykle (dlouhodobou) popularitu umělce*. Počet červených diplomů nerozhoduje, jen talent a píle. Diplom je dobrý hlavně na to, aby ho/ji do Ústavu vůbec přijali. Ale po přijetí následuje celoživotní závěrečná zkouška, která končí až odchodem do důchodu nebo smrtí.
    Ovšem jde to i bez diplomu. Jenže toho talentu musí být násobně více a člověk musí mít taky trošku toho "pokakanýho štěstíčka", aby dostal šanci se předvést. A aby u toho byl někdo, kdo ten jeho talent dokáže rozpoznat. Od toho jsou takzvané konkurzy. Kdy se zpívá nebo hraje za plentou a ona (tak trochu směšná?) komise si dělá čárky. Pak se to sečte. Konečné slovo má šéf souboru a ředitel.
    ====
    Jako typický autodidakt asi nemůžu mít jiný názor. Celý život mi ředitelé promíjeli nedostatek oficiálního vzdělání. Ale mezi těmi všemi mistry a magistry jsem nikdy nepociťoval nějakou méněcennost a oni se ani ke mě jako k méněcennému nikdy nechovali. Některé věci věděli ze školy lépe, ty jsem si pak musel nastudovat sám doma, některé jsem z praxe věděl lépe zase já.

    [;>)

    */ Pravda - někdy třeba zohlední i sexuální orientaci nebo povolnost - ale pak nebývá ředitelem dlouho.

    OdpovědětVymazat
  28. Nejsem si jist, jestli jsou herci a zpěváci dobře srovnatelný materiál pro ostatní pole (pl.) lidské činnosti. No ale pokud někde, tak asi ve školách, tedy ZŠ a SŠ.

    OdpovědětVymazat
  29. Já se ve školství neuměleckého směru zas tak moc nevyznám, Jakube.
    Ale tu a tam narážím na "nevzdělance", kteří vesele konkurují vyškoleným odborníkům. Abych nechodil daleko,můj syn je vyučený elektrikář s maturitou, pak chvíli studoval na VŠ strojařinu, ale nebavilo ho to, pak dělal osvětlovače v divadle, což ho rovněž "nenaplňovalo" a tak zkusil konkurz na programátora v Praze - tedy obor, který byl několik let jen jeho koníčkem. Za pár dalších let už dělal šéfa asi čtyřiceti lidem ve funkci, která se jmenuje "programový architekt".
    Tož co s tím? A on na to žádný papír neměl a nemá ho doposud.

    Čímž netvrdím, že vzdělání je zbytečnost. Rozhodně není. Ale samo o sobě neznamená tak mnoho. Měl jsem na úseku člověka. který byl vystudovaný inženýr - slaboproudař, měl konzervatoř a v teorii hudby nástavbu, tak byl MgA. Vše v pořádku - až na to, že mu dělalo potíže odbavit obyčejné představení.
    No a co dělali před nástupem do našeho Ústavu jeho úspěšnější kolegové? Byli tam:
    úřednice, zubní laborantka, tanečník, důlní elektrikář, spojový mechanik, operetní sborista, prodavač, opravářka elektroměrů...
    Absolvent speciální průmyslové školy nebo oboru zvukař na konzervatoři ani jeden. Až poslední dva roky u nás funguje (a velmi dobře) člověk, který má zvukařinu vystudovanou. Je stejně dobrý, jako jeho kolegové, blbečkové nestudovaní. Jistěže takový lékař nebo právník to studium nutně potřebuje, aby vůbec mohl začít. Ale papír není všechno. Mladí lékaři si předcházeli zkušené sestřičky, když se měly dávat komplikované injekce. Prostě ta "středně zdravotnická osoba" s letitými zkušenostmi tohle uměla mnohem lépe. (Zase: zdaleka to neplatí vždy a dokonce ani "obvykle".)

    OdpovědětVymazat
  30. No to mě ale vůbec nepřekvapuje. Překvapuje mě, že by mě to snad překvapovat mělo - ? A ti lékaři-mlaďoši a sestřičky - dyť jsem měl a mám kolem sebe v rodině ve třech generacích pět-šest ranhojičů, další byli pořád v okolí v dětství, na dovolených... dyť to jsou legendy. A du se dívat na Atlantický val. Nebo s. Ransdorfa - ?

    OdpovědětVymazat
  31. Záleží na zdravotním stavu:
    Pokud člověk cítí jakousi skleslost, měl by si dát toho Rans-dorfa. Ten mu zcela určitě zvedne krevní tlak!

    OdpovědětVymazat
  32. No on to byl s. Filip, ale to je fuk. Průběžně mi zvedají mandle - už jen svou prostou legální spokojeností zářící přítomností na politické scéně, před mikrofony a kamerami našeho báječně demokratického státu. Myslím (viděl jsem jen část), že kníže samojediný se s ním nebavil.

    OdpovědětVymazat
  33. Oni ti co neměli oficiální papír ale byli dobří (v čemkoliv), tak taky museli studovat. Jen jim to nikdo nepředžvejkal a nepřipravil do žlabu, všechno museli sami. Třeba i metodou pokus - omyl. A přezkušoval je Život Praktický. Akorát že na stejný výsledek jako ti, co papír měli toho talentu a úsilí ti co papír neměli potřebovali víc.

    OdpovědětVymazat
  34. Ono je to ještě horší, Jakube:
    Soudruhy tam zvolili naši spoluobčané ve svobodných volbách. Ti se tam nedostali nějakou "cizí nepřátelskou silou". A pak se divíš, že vytrvale píši "ovčané". To už dávno není pokus o vtip, to je pláč staříka, který (doufám) ještě úplně nezblbnul.

    Pokud je opravdu inteligence rozložena podle Gaussovy křivky - kde je ta její opačná, zrcadlová část? Ti géniové, kteří by měli vyvažovat ony početné blby?

    OdpovědětVymazat
  35. Kocoure, ono to rozložení není souměrné, ale levostranné, takže jeden génius je vyvážen velkým množstvím blbů.
    Dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
  36. Prosím, vážný dotaz: opravdu je to tak? Je to, tedy to rozložení v průběhu té K u r v e , zjištěno a prozkoumáno a publikováno? A její platnost či neplatnost v různých oblastech myšlení, oborech aktivity atp.?

    OdpovědětVymazat
  37. Nevím jestli je to publikováno, ale NEMŮŽE TO BÝT JINAK. Zleva totiž existuje jakési omezení (čistě teoreticky 0, v praxi tuším že někde kolem IQ50?) pod kterým není dotyčný soběstačný, nenaučí se mluvit ani základní hygienické návyky. Lépe by to asi vysvětlil lékař nebo psycholog. Zprava žádné omezení není ...
    Ostatně podobně je to u platů, tam je také rozložení levostranné. Takže VŠUDE VE SVĚTĚ má většina zaměstnanců podprůměrný plat. Ale vysvětlete někomu, i relativně vzdělanému, že je to tak normální a jinak to být nemůže. Ono nesouměrné rozložení asi bude častější než si mnozí myslí. U nesouměrného rozložení je potřeba ještě znát medián, který je přesně uprostřed počtu (stejný počet je nad i pod), u levostranného rozložení je tedy vlevo od průměru.

    OdpovědětVymazat
  38. Jojo Kapitáne, medián a průměr...
    Statistika je exaktní věda, která pracuje s naprosto nepřesnými vstupními daty.
    ===
    Kdo to řekl, že věří jen těm statistikám, které si sám zfalšuje?

    OdpovědětVymazat
  39. Kocoure, já bych na statistiku nebyl tak zlý.
    Řekněme že umí získat nějaký, alespoň částečně smysluplný výsledek i ze vstupních dat zatížených chybou (neurčitostí). Jenže neurčitá vstupní data svádí k přiohnutí výsledku přání zadavatele a potom to může dopadnout jako poslednívolební modely i hůř.

    OdpovědětVymazat
  40. Já nejsem zlý, Kapiáne.
    Musel jsem ke statistice dokonce lehce přičichnout, když jsem se kdysi chtěl dozvědět, jak kdo vnímá akustiku prostoru. Subjektivní hodnocení - protože to je pro poslechové prostory a studia nejdůležitější - přístroje mohou ukazovat, co chtějí, ale ušiska občas mají jiný názor.
    Už jenom vymyslet nenávodné otázky byla fuška. Odfiltrování lžifaktoru druhá - a to byl soubor jen o několika stech respondentů. Nakonec jsem se dozvěděl, že to průměr i medián slyší stejně jako já. S tím rozdílem, že jsem uměkl ty chyby pojmemnovat.
    Stálo to zjištění (tedy jeho náprava) 7 000 000.- Kčs.

    (A tu větu myslím řekl Churchill. Nechce se mi to hledat...)

    OdpovědětVymazat
  41. Jo, říká se že to byl on. Zároveň jsem ale kdysi kdesi četl, že to není pravda.

    OdpovědětVymazat
  42. Kristepane. sedum miliónů. Za co, souzi, za co?
    Ad otázky: no ale přece jistěže začátek všeho vždy je vymyslet, formulovat, kodifikovat, ověřit si, probrat s ostatními atd. o t á z k y . Správné, jednoznačné, nenávodné, užitečné, co nejneutrálnější atd. A platí to i ptám-li se dokumentů, kronik, korespondence atd. Je to umění. Fuška. Ale bez toho je vše další napůl k ničemu!
    Dnes jsem to probíral s těma báječnýma mladýma z Paměti národa. Organizujou vyptávání se skoro už posledních, co zažili koncentráky, lágry, věznění, nucené práce atd. atd. Další krásné potvrzení, že nejagilnější část téhle generace se jasně začíná velice zajímat. Už několikáté! (Honza Palach.) Nemám rád patos, ale tady musím: zvedli prapor. Směj se, kdo chceš.
    Před pár dny jsem stál s ostatníma z KPV v Horním Slavkově tryznu před památníkem party vězňů, co 52 utekli. Nepodařilo se. Zastřelen, dva ubiti, pověšeni. Jen za to, že (beze zbraní) prostě utekli mimo lágr. Nikdo nepotrestán.
    A teď mi jeden, co tam byl, věcně vyprávěl, jak se bachaři neměli jak bavit, tak je napadlo zkusit jednoho silně věřícího - když má furt plnou hubu Ukřižovaného, že - taky ukřižovat. A provedli to.
    Ale s. Semelová a Konečná dobře vědí, že to vše je výmysl, klid.
    Dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
  43. A přes to všechno Jakube
    bych Martu Semelovou a to mladé tele Konečnou netrestal. Chtělo by to sehnat důkazy (to by byla práce pro historika nanejvýš na dva dni), posadit ty dámy do TV studia s ním a nechat historika, aby je umlátil. Těmi důkazy a "před tváří národa", jak se říká.
    Má to několik háčků: Na takovou debatu se nebude ten "národ" (ve skutečnosti ovčani z Kotlinky) dívat, protože na jiných stanicích jim ve stejnou dobu naservírují prefabrikované seriály o policajtech, ordinacích, clonách a bůhví čem ještě - už i skalní příznivci docházejí ke smutnému závěru, že nejen že máme málo herců (v Praze!). Takže si taková nadšená divačka pak plete postavy, když v jednom seriálu hraje herec klaďase a v druhém třeba zločince, ale máme málo i dramatiků - autorů, takže se v různých seriálech začínají už po několikáte opakovat stejná dějoví schémata se stejnými texty.
    Takový "panelák v dramatické tvorbě".
    Přes to všechno by taková "intelektuální poprava" myslím neměla valnou sledovanost. Proč? Protože ovčani si všimli jedné věci: naše média neinformují, ale formují "nového člověka", ovečku, která bečí na povel bačů (je jedno, kterého z nich) a hlavně - nepoužívá mozek. Ve Útulně, sloupku vpravo je odkaz, kde každý vidí, jak velké klíny se tlučou našim ovčanům do hlavy. Když jsem to viděl poprvé, měl jsem pocit, že se jedná o nechutnou ruskou provokaci. Antipropagandu. Není tomu tak, bohužel. Opravdu nás považují za takové blby.
    A ještě něco: Za protektorátu to tady bylo zlé - ale většina lidí pracovala, ženila se, měla děti a snažila se je vychovat. Po zásahu "spřátelených armád" vlastně totéž - ale dopad situace byl masovější. Ale ustáli jsme to. Museli.
    Dneska je to o dost horší.

    OdpovědětVymazat
  44. Sorry. Ku své hanbě jsem zjistil, že se v noční totální únavě opakuju. No aspoň je vidět, jak mi tyhle věci leží v hlavě.
    V sobotní Orientaci LN dvě strany velmi podnětně o Edvardu Benešovi - moc doporučuju! Mj. velice zarážející fakta o Jakschovi v Londýně apod.

    OdpovědětVymazat
  45. Jo ale ohledně předpokladu (ne)sledovanosti navržené debaty - ne! Tvrdím, že by se na to při dobré prezentaci dívala půlka národa!!
    Ano, samotného mě překvapuje, jak se ze mne v některých směrech najednou stává celkem optimista. Tzn., že jsem duševně mladší než kalendářně. Že občas velice stojí o debaty se mnou lidičky o generaci-dvě mladší? Prima.
    Minulý týden jsem v jídelně v KV najednou zjistil, že dělám houfu pozorných lidí, vč. školáků, přednášku o mládí Tomáše Bati, Kotěrovi, válečných dodávkách...no prosím.

    OdpovědětVymazat
  46. „Tři stupně lži - lež, hnusná lež, statistika.“
    Benjamin Disraeli

    OdpovědětVymazat
  47. DISRAELI. Jasně. Tak zas další chytrý úspěšný slavný zámožný hebrej. No můžete je nenenávidět? Dyť si o to koledujou!

    OdpovědětVymazat
  48. S tím stadiónem Šachťoru (nikoliv Shakhteru...) to je tedy síla. Dík. Jak to, že na takovéto "zpravodajství" redaktor i jeho šéf nedoplatí? Krutá logika velí jasně odpovědět.

    OdpovědětVymazat
  49. No tak vidíš Jakube.
    Je to na netu, je to zatraceně průkazné - a nic. Ticho po pěšině, nikdo se ani neozývá, nikdo, ani jeden dement nic nedementuje.
    Takže "argumentační poprava" soudružek Semelové a Konečné v TV by skončila také "tichem po pěšunku".

    To, že ty kolem sebe máš lidi, kteří se o něco zajímají, přemýšlejí je iluze - to je jako sedět uprostřed oázy na Sahaře a myslet si, že všude, kam až oko dohlédne jsou samé stinné palmy, fíkovníky a studánky s čistou vodou.
    Kdykoliv opouštím Ústav, taky vypínám senzory na nevkus - aby se mi venku nespálily.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)