Prohledat tento blog

středa 3. září 2014

Kdo začal harašit zbraněmi?

Pohádka:

   Indiáni, kteří před časem prodali kus země bílému muži a ten tam postavil železnou cestu pro své ocelové oře zjistili, že udělali velkou chybu. Z účinků ohnivé vody, za kterou ten kus země převážně prodali už vystřízlivěli a tak zjistili, že dráha rozděluje jejich rezervaci nejméně na dvě části a zbytek rozdělila odvěká nenávist jedněch k druhým. 
Nakonec stařešinové na Velkém shromáždění ve Velkém vigvamu rozhodli, že se ocelovému oři postaví do cesty. Na koleje navršili vše, o čemž se domnívali, že jeho pohyb může zastavit. Totemy, stany i ulovenou zvěř. A postavili tam hlavně mladé bojovníky na koních. Ti, vzájemně se podporujíce bojovými pokřiky, statečně vytrvali na kolejích až do příjezdu lokomotivy.

  Další zimu bylo v mnohých vigvamech smutno. Neměl kdo lovit, nastal hlad. Slabší pomřeli a silní se stali slabšími. A tak museli bílému muži postoupit další kus své země, aby jim dal aspoň trochu kukuřice na holé přežití.
   Ve Velkém vigvamu se od té doby vyprávějí příběhy o statečných bojovnících, kteří se dokázali postavit ocelovému oři a kteří na naše počínání shlížejí shora, kam je k sobě tenkrát povolal veliký Manitú.



   Slova, slova, slova, ideologické masáže - propaganda běží naplno a už začaly pálit i "těžké kusy". Obě strany sporu, na jedné straně USA a EU a na straně druhé RF používají propagandistické lži k ospravedlnění svých kroků. Asi by bylo kontraproduktivní se pokoušet rozmotat ten spletenc lží. Navíc - validních informací není - novináři jsou většinou na jedné nebo na druhé straně sporu. Buď je to tak pohodlnější nebo zkrátka musí. 
Faktem ovšem je, že většina obyvatelstva se odklání od oficiální propagandy (alespoň v Česku) což nahrává druhé straně. Ankety to ukazují poměrně jasně.
   Neboli: Když se něco tak krvepotně tvrdí, ovčan z Kotlinky začne  být velmi podezřívavý. Je to instinkt daný několika generačními zkušenostmi a potvrzovaný zkušenostmi čerstvými - bojem proti globálnímu oteplování (které je zneužíváno k tvorbě zisku - od solárníků a větrníků až k pěstitelům řepky.) puzení zavést centralizaci a a vybudovat stát zvaný EU - což by bylo ku prospěchu těch největších, Německa a Francie, kteří by pak vše "demokraticky" rozhodovali. 




















    Ruské publikum ovšem bere tenhle spor jako pokus o oslabení a destabilizaci velké Rusi a každý krok, každé prohlášení, každý pokus o sankce USA a EU proti Rusku posiluje pozici Vladimíra Vladimíroviče Putina. Podpora "cara Putina" už brzy bude 99% nebo se aspoň k tomutio číslu bude blížit. Pochopitelně tu nejde o vlastní postavu bývalého člena KGB. Západ útočí na Rusko, na jejich vlast. Putin je jenom její představitel. 

   Rusové, žijící u nás jsou rovněž s Putinem, Ukrajinci naopak na rozpacích. Nemají instinktivně rádi Rusy, kteří jsou vždy připraveni  zahrát si na silnější "bratry", jako tomu bylo v případě Československa v roce 1968. Na druhé straně obyčejní nedůvěřují Porošenkovi - považují ho za člověka, který z důvodů osobního prospěchu (nebo touhy po slávě) vede Ukrajinu do války, kterou Ukrajina prostě nemůže vyhrát. Nemůže vyhrát již jenom proto, že ani USA ani EU nejsou na měření sil s "ruským medvědem" připraveni - a ani si ho nepřejí. Slibují, slibují ale do měření sil ve skutečnosti nepůjdou - stejně jako v době mnichovské zrady.*    Domnívám se, že Majdan, velký lidový protest proti tehdejší věrchušce s Janukovyčem v čele (vlastně je to postava "Normalizátora" (G. Husáka) poté, co zkolabovala "oranžová revoluce", protože její čelní představitelé neodolali a začali krást příliš brzy, byl zneužit ukrajinskými nacionalisty k prosazování jejich vlastních cílů. V ten moment zavětřila EU a dostala nápad, jak získat další trhy pro odbyt svých výrobků a USA, které vlastně - permanentně a latentně - proti Rusku bojuje. Nerostné bohatství a obrovská rozloha zemědělské půdy, která dosud nemá své soukromé vlastníky je taky silným lákadlem. Takže bipolární svět se po rozpadu CCCP nijak moc nezměnil, změnila se jenom rétorika. Rusko, jako největší "pohrobek" Sovětského svazu se zdál být Západu snadnější kořistí. Ukazuje se, že není a že na pokusy o porobnení / oslabení dokáže adekvátně odpovědět. 

   Pokud má někdo pocit, že Rusko je už slabý hráč, že se má hrát s čínskou kartou ať si vezme školní atlas a podívá se pořádně, jak je Ruská federace veliká a kolik má obyvatel.

   Ovšem Západ (t.j. i my, jsme "Západ " ať už se nám to líbí nebo ne) si otevřel druhou frontu - islamistický jih, který je hlavně nebezpečný proto, že "brány" byly už kdysi otevřeny a "trojský kůň" je dávno uvnitř. (Gastarbeiteři, kteří dělali práci, kterou Němci / Francouzi ochotni dělat nebyli.) 
   Podívejte se na procenta islámských obyvatel ve velkých zemích ve Francii, v Německu, Itálii. A tohle "etnikum" (nejsou ti jen Arabové, jsou to nakonec i rodilí Němci) je chudé a jako každá chudina radikální. Nemá co ztratit. A jednotícím ideálem pro takové může být jen něco jednoduchého a patřičně útočného - komunismus nebo islám. Komunismus (Brigade Rose např.) už poněkud  vyčpěl, takže islám.

   Tenhle problém Rusko nemá - respektive má, ale dokáže se s ním rázně a nedemokraticky vyrovnat. Když selhávají státní složky, použije se propagandy a "lidové gangy"  vykonají veškerou likvidační práci za policii, které pak stačí jen přivřít oči - xenofobie je v Rusku stále dost. (Vzpomeňte na všeobecné odsouzení děvenek, co provedly onen slavný happening v kostele. Pussy Riot. Ani patriarcha vší Rusi se jich nezastal...[;>))

   Ale my ho máme. V Kotlince ještě jen takový umírněný - tu jakýsi nikáb, tu hidžáb, tu stížnost českého muslimstva na policii. Není jich tu moc. Zatím. Ale vzhledem k tomu, že muslimové ve skrytu svých bytů plodí a plodí, může to být za dvacet let úplně naopak  V Německu a podobných zemích snad už za deset let. Nechápu, kde bereme tu drzost si otevírat na východě další frontu.

   Než začnete některé straně věřit, přečtěte si pár článků. Důvěra vás přejde. Budete muset konstatovat se Starým Kocourem: Všichni lžou. A furt. Musíme se s tím naučit žít - a nepodléhat ani panice, ani propagandě. 





  • Vyzbrojme Ukrajince. Stejně - co bychom asi tak měli dělat se zbraněmi, které jsme v době míru vyrobili. 






  • Naše lži / propaganda je stále nestydatější. Jako ten (v divadle) proslavený výkřik principála: "Kašpare přidej, je to málo!". Druhá strana ovšem "propaguje" (čti lže) stejně, nebo možná ještě více. Ale to jsou "ti druzí". U nich se to předpokládá. A pořád se mi vtírá do hlavy ona příhoda s pasáčkem, který volal "Vlk!" tak dlouho, až ho přestali brát na vědomí. A jednoho dne vlk opravdu přišel. 



Právě proto se vracím k už dost provařenému tématu. 
Kdyby Ukrajina s povstalci jednala, požadovala mezinárodně kontrolované referendum a volby a taky je uskutečnila, nemuselo umřít a stále umírat tolik lidí. 
A možná by to vedlo k poražení separatistů. Lidé na východě země si přejí hlavně mír. 
Zdá se mi ale, že se ten konflikt, lokální válka někomu zatraceně hodí. 
Když se zamyslím komu, dost mě zamrazí.





*/    Nazývat Sobotkův opatrný postoj k sankcím, které pravděpodobně budou citelnější pro ty, kteří je vyhlašují než pro ty, proti kterým je určena- a zase to nejvíce odskáčou ti malí, kteří nemají takové rezervy hospodářského výkonu jako ti velcí mnichovanstvím je velký omyl. Mnichovanský scénář se bude realizovat, až kdyby Rusko doopravdy napadlo Ukrajinu. Což by ale pro Rusko nebylo výhodné. Rusko se potřebuje udržet na svých pozicích a neztrácet dále územně ani jinak. V Pobaltí bude klid až do okamžiku, než se tamní vlády, které kolikrát mají národnostně pomíchané obyvatelstvo s nezanedbatelným ruským sektorem budou snažit ty své Rusy nějak "předělat na Litevce nebo Moldavany. Ponížit jejich národní hrdost. Pak by opravdu mohl nastat krymský efekt. Každý tlak budí protitlak - tak aspoň jsme se to učili ve fyzice na základce.


Appendix:

Putinův sedmibodový plán. Uvidíme, co z něj vzejde. Pokud ho Ukrajina předem odmítne - co to asi znamená? Přinejmenším "presumptivní nedůvěru". Nebo to, že mír na Ukrajině není žádoucí. Prostě se nehodí do krámu. Co je panu Jaceňukovi po mrtvých. Doněck je přece tak daleko. A s příměřím na Ukrajině by asi přišel u jistých kruhů o přízeň. 

Severoatlantická aliance podpoří Ukrajinu přibližně 15 milióny eur (asi 420 miliónů korun), oznámil ve čtvrtek generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.   

15 000 000 €  je cca 420 000 000 Kč. Na jednoho Ukrajince tedy připadne 9,20 Kč.




Appendix II  - Odpověď Jinému Honzovi

Inu, Jiný Honzo, já zase vidím a slyším, že propaganda čili lži se v tomhle sporu (ale i v jiných sporech) generují po tunách. Propaganda samozřejmě byla, je a bude. Když se ale věrchuška dohaduje o aktech, které ublíží obou stranám (a to dokonce i v případě, kdyby Putin nereagoval, s čímž se ovšem nedá počítat) měla by mít k rozhodování tvrdá fakta.* 
Je jisté, že sankce se ani pana ministra obrany ani pana presidenta republiky  nedotknou tak, aby si toho všimli. Těch malých tam dole (na obou stranách) ovšem ano.

Navíc: Právě propaganda a ochota velké většiny lidí ji slepě naslouchat mě zlobily a zlobí natolik, že jsem po umlčení diskuze na Šamanově blogu založil tento. Neposuzuji, kdo má pravdu, nestavím se ani na jednu stranu. Ale upozorňuji na to, kdo a jak hodně lže. A na to, jak snadno lze lidičky donutit k souhlasnému "hajlování". (To slovo je tu jen jako příklad.) 
Zjištění smutné - lidi čtou jeden zdroj, na který jsou zvyklí, poslouchají oblíbenou stanici a dívají se na jednu TV. Když náhodou přeladí nebo se dotanou na web, který tvrdí něco jiného, než na co jsou zvyklí, tak jsou nějak nespokojeni, zneklidněni, jejich svět je najednou osvětlen pro ně divným světlem a jdou raději rychle zpátky tam, kde jim budou dokola opakovat, co už dávno slyšeli.** 
To je obecný jev už od starověku, takže se ani tak moc nedivím. Jenže jsem zklamaný, že to platí stále v tak masívní míře. Ne náboženství, ale propaganda je "opium lidu". 
Bohužel, lidé nejsou ochotní přemýšlet. Papouškování jim jde daleko snadněji. 

   */ Pokud jsou veškerá fakta jen ta, která jsou (na obou stranách sporu) v médiích a jiná (tvrdá) věrchuška k rozhodování nemá a přesto rozhoduje tak, jak rozhoduje, je to pro mě dost hrůzné zjištění. 
Nijak moc se to neliší od ideálů / ideologie džihádistů.  Allahu Akbar!  Alláh je jediný a šmytec!

   **/ Mám šanci se o tomto sporu denně bavit s vysokoškolsky vzdělanými Rusy i Ukrajinci. Tam je míra fanatismu daleko vyšší než u nás. Takového i onakého. Vytahují historické argumenty a každému se líbí jiném historické období. Kdy jejich země měla navrch. 

    Měli bychom si vážit toho, že ovčan z Kotlinky pochybuje a nepřiskočí jako železný hřebíček k jednomu nebi druhému pólu magnetu. To není ani tak ona známá česká "vyčůranost", to je letitá zkušenost, že pravda bývá jinde. (1938 -1945 - 1948 - 1968 - 1989) Přesto, že jsem zažil okupaci v roce 1968 (jako voják!), nejsem ochoten bez přemýšlení zaujmout protiruský postoj. A to bez pořádných důkazů o "zločinnosti" - jednak separatistů, jednak Ruska a naopak "andělsky čistých" úmyslech jak Západu, tak Ukrajinské věrchušky. Na možné pohnutky pro rozpoutání tohoto sporu jsem upozorňoval už dříve.
   V počtu zabitých děvčátek nebo babiček granátem, který přiletěl "odněkud" to ale není, Jiný Honzo. Ani v počtu vojáků, kteří si během své zasloužené dovolená jdou "jen tak ze sportu" zabojovat do cizí země. Druhá strana má zase svá "národní milice" a "soukromé armády oligarchů". Jistě, nejsou pořádné důkazy. Ani tam, ale ani onde. Dostáváme k nám "na západ" informace už značně filtrované. K nefiltrovaným se dostává těžko. Argumenty z oficiálních ruských webů jsou totiž ještě mnohem primitivnější, vylhanější než ty naše. Ale tam to stačí - Rusové jsou z 90% pro Putina.   132 000 000 lidí to všechno Putinovi schvaluje. 


  Národnostní boj prostě čas od času destabilizuje různé státy. Pátá kolona Sudetských Němců je přece dobře známá. Proto už tu skoro žádné pro jistotu nemáme. Ale necháváme tu vznikat jiné diaspory. Až tu bude dost muslimů, tak uvidíme, co se bude dít. [;>/

   Téměř nikdy se rozpad nepovede tak krásně, jako v případě Československa. Buď budeme preferovat možnost národního sebeurčení - nebo stabilitu státu. Nemůžeme měřit jiným metrem Jugoslávii a Ukrajinu -  to jen například.


17 komentářů:

  1. Bleskový první komentář: to je krásné! Hluboké. Chytré. Smutné. Poučné.
    Vymyšleno? Stalo se? Napůl?
    Schiller: Mut zeiget auch der Mameluck, / Gehorsam ist des Christen Schmuck . . .
    Můj překlad: Odvaha? Mameluka ctnost. / Křesťana zdobí poslušnost . . .
    Hergot, mně to po ránu de. Su genyjální, že to nende dál.

    OdpovědětVymazat
  2. StK, vize je neradostná. Prostě musíme čekat, až Vovka Putlerů překročí hranici NATO. Pak už to pojede je z kopce dolů. Jediné, co mě na tom baví, bude to, že ti, co nejvíc vřískají proti NATO a EU půjdou do maskáčů jako první - a přesně proti těm, komu tak fandí. Jinak si asi západ svým mnichovanstvím připravuje dalšího diktátora. Bohužel atomového.
    Co se týče muslimů, tam je to snazší - struna se napíná a jednou praskne, pak už to nebude multikulti demokracie, ale tvrdá ruka těch, kdo mají na své straně peníze. Obávám se, že obyvatelé slumů to nebudou...

    OdpovědětVymazat
  3. Kocoure,
    několik poznámek:
    "Heim in Reich" se z pobaltí (ani odjinud) neozve, dokud nezískají ruské menšiny pocit, že by u báťušky mohlo být lépe.

    Pussy riot byly opravdu pussy. Nehodnotím trest, ale jít provokovat do kostela svědčí o inteligenci mnohem méně než podprůměrné.

    Je zajímavé, že před "humanitárním konvojem" to vypadalo že separatistům dochází dech a najednou se vzchopili

    Dosáhnout lze nejvýš tolik svobody, o co je ochota se bít, ne o čem se žvaní

    Sankce bolí obě strany, a pokud je v táboře vylašovatele snaha aby silnější jedinec trati méně, je to fraška

    Jaká byla role ekologických aktivit při kolíkování hřiště?

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, to je i můj názor.

    OdpovědětVymazat
  5. K refreshi odporu separatistů / banditů / povstakců či jak chcete až "po konvoji":
    Je to rálné podezření, ale video, foto i jiné materiály nic nezachytily. Jediný skutečně podezřelý fakt bylo to, že některé kamiony byly skoro prázdné.

    Vše jsou to jen slova, sova, slova. Tak se původně jmenoval i tenhle článeček.
    Nechtějte po nikom, aby bral jako skutečný důkaz záběr jedoucího tanku skrz křoví. Snad měl ruské označení (nevím) ale technická kvalita záznamu je podobná jako z před dvaceti lety. Nevíme kde, a kdy by pořízen. Kým je irelevantní. Jako skutečný důkaz je to ale bezcenné. Zase zbývá věřit / nevěřit komentáři k záběru. Z druhé strany se zase falšují fotografie, upravují již jednou vyřčené (a nahrané) věty a tvrdí se, že "byly vytrženy z kontextu". To je kouzelná formulka, tou se dá zrelativizovat úplně všechno, najde-li se posluchač, který si nechá namluvit, že jeho intelekt přece...

    Myslím, že se takový záznam vezme, doplní se tam formulace, které v inkriminovaném případě řečeny nebyly a pak se bude tvrdit, že to bylo vystříháno. (Mají si mě najmout. Tohle umím. Ale jsem dost drahý. [;>)

    Car Putin dobře ví, že kdyby vkročil na NATO, na "Krakonošovo" nezbylo by "Severoantlantikům" nic jiného, než opravdu začít III. WW nebo jednoznačně (a navždy) ztratit tvář. Putin dobře ví, že tak silné zase Rusko není a hlavně už mu asi řekli, že případná nukleární válka by neměla vítěze - jen samé poražené. (Tenhle nepopiratelný fakt je vlastně jediným důvodem, proč už nežijeme v období PO III.WW.) Všechny ostatní politické i hospodářské "mírové" aktivity kohokoliv jsou před tímhle faktem zanedbatelné.

    Pokud není zločinec naprosto šílený, odpálením granátu ve výtahu, ve kterém jede i on sám jen planě vyhrožuje.
    Přesně proto je tak nebezpečné, aby islámský svět měl atomové zbraně. Oni opravdu dostatečně šílení jsou.


    Takže zahrádka NATO je pro ruského medvěda naprosté TABU. Medvěd je sice silný, bezohledný - ale ne šílený.

    OdpovědětVymazat
  6. Doufejme... zatím.
    WW3 už mohla začít několikrát. A je dobře, když se o tom dozvíme až dodatečně... Jako když byla tzv. karibská krize. Staral jsem se v Brně o študácké radosti a starosti a tohle mi došlo až po delší době.
    VELICE doporučuju úžasný zasvěcený hluboký rozbor Tomáše Urbana v článku Duch, jímž se napájí putinovská Rus, v ORIENTACI LN 30. srpna. Dejte odkaz, je-li to na i-netu!
    Je tu i o znepokojující možnosti, že Ras Putin zabloudí definitivně do ortodoxního mesiášství.

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes si telefonovali Putin s Porošenkem
    a dohodli se, že se možná dohodnou. Uvidímne, jestli to není Putinova klička aby kázal Západu, že se snaží... (To by znamenalo, že sankce jsou pro Rusko dost citelné.) Ovšem hned na to se ozval Jaceňuk, že něco takového jako jdnání s bandity (povstlaci, separatisty) nepřichází v úvahu. Kdo má větší váhu? Nesmiřitelný ukrajinaský patriot nebo pragmatičtější oligarcha Porošenko? Klička, který jediný z tamních politiků ví, jak to bolí, když dostanete do zubů "uklidili" (myslím jako starostu Kyjeva) do ústraní. Jeho názor bych rád slyšel. Je to boxer, bojovník a je zvyklý bojovat podle psaných i nepsaných pravidel. Rozdávat ale i přijímat rány.

    Ten ať promluví!

    (Premiér Jaceňuk mi (opticky i akusticky) připadá jako zlý, nenávistný skřet. Ale pravda - podle vizáže se často nedá posoudit vůbec nic. I když...)

    OdpovědětVymazat
  8. Pardon za překlepy, jejich koncentrace nějak vzrůstá. Bude to chtít silnější brejle - nebo aspoň pomaleji psát i číst. [;>(

    OdpovědětVymazat
  9. Putin se projevil. Povstalci zastaví palbu. Ukrajinci se mají stáhnout z dostřelu a "někdo neurčený" má dopravit humanitární pomoc a opravit škody. Zcela altruistické...

    OdpovědětVymazat
  10. Tomu nějak nerozumím. Tohle řekl kdo? Putin?

    OdpovědětVymazat
  11. Ještě malinká poznámka Jiný Honzo:

    Tenhle Putinův bod dle dvou zdrojů zni:"7. Opravárenské čety pro postižená místa Donbasu, které znovu vybudují zničené objekty sociální a životně důležité infrastruktury a pomohou s přípravami na zimu."

    A teď jak by znít měl:
    1. Opravárenské čety vyslané z Ukrajiny: Putin tedy "přikazuje" Ukrajině, co má dělat. Na to nemá právo. Rusko přece rozbilo, ať Rusko opraví...

    2. Opravárenské čety, které vyšle RF: Putin si dělá cestičku pro zabrání východní Ukrajiny. Opravárenské čety z Ruska jednak budou místním obyvatelstvem vnímány jako spasitelé, jednak mohou připravit podmínky pro snazší postup Ruska v případě, že se příměří nezdaří a pochopitelně - vše to bude ku prospěchu Ruska.

    3. Opravárenské čety vyšle "někdo": Ten Putin si z nás snad dělá srandu. Tak to, co rozbili (asi separatisté, kdo jiný) má opravit "někdo". Kdo Putine? Kdo?!

    Pochopitelně nezastávám ani jeden z těchto názorů. Prostě NEVÍM. Jen názorně předvádím, že špatné úmysly se dají podhodit jakémukoliv řešení. Nebo se pletu?
    Kromě toho: celé to "sedmero" je pochopitelně tak obecná záležitost, že bych ho byl schopen za čtvrt hodinky napsat i já a dokonce bych nemusel přitom letět do Mongólie. Kdyby ovšem Putin nic takového nevydal (i s tím vědomím, že to skoro nikomu nebude stačit) ozvaly by se hned hlasy, proč na tristní situaci adekvátně nereagoval.
    (Čo je to také adekvátně?)

    OdpovědětVymazat
  12. Údajně (hlásila ČTV) se náš president zmínil na sumitu NATO o ochotě ČR se připojit k sankcím proti Rusku, pokud budou předloženy nějaké skutečné důkazy o angažmá ruské armády na Ukrajině a kdosi z činovníků NATO jej "zpražil " otázkou jestli má naše republika tajné služby. Pokud ano, ať mu ony dodají důkazy.
    Když si to tak vezmete, je to hodně velkopanské jednání. Zemana sice moc rád nemám - ale žádný poblouzněný seveřan mi na presidenta sahat nebude!

    (Pokusím se najít původní zprávu...)

    OdpovědětVymazat
  13. Tady to je:

    ...další sankce proti Rusku.

    Český prezident Miloš Zeman, který Českou republiku na summitu zastupuje, poznamenal, že Praha bude žádat jasné důkazy o ruské přítomnosti na východě Ukrajiny.

    Švédský ministr zahraničí Karl Bildt ale míní, že Rusko už na Ukrajině zcela zjevně intervenovalo dvakrát: nejprve při obsazení Krymu a nyní ve východních částech země.

    "Nevím, jestli existuje česká zpravodajská služba, máte ji? Mohl by se zeptat jich," navrhl švédský ministr zahraničí Bildt na adresu českého prezidenta před novináři.

    OdpovědětVymazat
  14. Takže se zdá, že opět máme právo "držet hubu a krok". Jako před rokem 1989. Chtít důkazy po někom, kdo jimi zdůvodňuje společné počínání je asi velká drzost od presidenta tak nepatrné země, jakou je Kotlinka.

    P.S.: Nemáte pocit, že se s námi už nejen orá, ale i vláčí?

    OdpovědětVymazat
  15. Jojo, každou chvíli. Ále jendže na poli po orání, vláčení atd. pak následuje, že něco žádoucího začne růst. Kdežto tu -
    Dnes v novinách zcela neuvěřitelné líčení stavu a vyhlídek výstroje našich chudáků vojáčků. Naprosté fiasko objednávky různých nových uniforem. Trapné, tísnivé, zoufalé to jen sledovat. Že si vojáci sami kupují a LÁTAJÍ staré obnošené a potrhané uniformy. Co je moc, to je příliš!

    OdpovědětVymazat
  16. Já toho švéda pochopil jinak - v době, kdy Putin sám přiznal "zatoulané" výsadkáře a o dovolené bojující vojáky (s úplnou výstrojí a výzbrojí) bych nečekal, že Zeman plácne něco takového. Nebo spíš jsem si myslel, že je to další z jeho sarkasmů. To chce vidět Putinem vlastnoručně podepsaný rozkaz k útoku na sousední zemi?
    Ani se nedivím, že si z něj veřejně utahují.

    OdpovědětVymazat
  17. Moje řeč jiný Honzo

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)