Prohledat tento blog

úterý 16. prosince 2014

Předvánoční úvaha









             motto:
              Už nejsou fronty na pomeranče.
              Zato jsou fronty na úřadech práce.




 PAMATUJTE SI TO DATUM – 22. LISTOPADU 2014

   Doufám, že vám neušel jeden fakt: 22. listopadu 2014 (velice příhodně právě v týdnu, kdy se halasně oslavovalo pětadvacáté výročí Velkého Sametového Listopadu) se v naší zemi pořádala sbírka potravin pro lidi bez prostředků, a např. seniorům nebo svobodným matkám se rozvážely pytlíky mouky nebo těstovin, na které nemají peníze. A naše servilní televize to ještě vychvalovala jako ušlechtilý projev charitativního cítění občanů. Myslím, že každý slušný člověk se při těch záběrech musel stydět – za režim, kde jedna sedmina lidí žije na hranici chudoby nebo pod ní a kde charita musí nahrazovat samozřejmou sociální péči, i spolu s těmi, kterým nezbývá než takovou žebračenku poníženě přijmout.

   Jestli to je výsledek Listopadu 1989, pak všechny ostatní jsou nicotné a směšné.
 S výjimkou snad toho, kam přišly peníze, které tak zoufale chybí – těm, kteří mají jachty na Jadranu a byty v Emirátech, to samozřejmě vyhovuje.

(Konec citátu.)

   Tenhle text mi dneska došel v mailu od jedné známé herečky - říkejme jí třeba Klára. Na první pohled se zdá, že herci jsou (alespoň se to traduje) svou přirozeností levicoví. Jistě. Herec, zpěvák nebo tanečník  je odkázaný buď na vrtkavou přízeň publika ale i šéfa, ředitele. Nebo na přízeň  věrchušky. Takže vlastně patří mezi finanční "spodinu". Těch bohatých umělců není zas tak moc a ještě se mi zdá, že to jsou z větší části ti, kteří prodávají jen pozlátko. Seriály, muzikály populární "hudba". Lidově - leštěné prdy.

   Na druhé straně je to tak správné. Divadlo, kino, televize a nakonec i ten rozhlas má především bavit. Bavit pokud možno široké publikum, nikoliv snad nějakou samozvanou intelektuální elitu. Nebo dokonce mocné tohoto světa, věrchušku. I když byly doby, kdy především na oblibě u věrchušky závisela hercova kariéra. Ve středověku i dříve. Období "reálného socialismu" nevyjímaje. Kultura musí bavit. Vychovávat může až v okamžiku, když lidé přijdou. Když nepřijdou, tak může být hra sebemoudřejší,  hudba nejvznešenější, ale sedadla v prázdném hledišti vychovávat nelze.

   Inu, zazvonili jsme klíči a to, co bylo korupcí prožrané až k samým základům existence se víceméně samovolně rozsypalo. Jenže zbyli lidé, kteří v tom uměli chodit. Kteří měli známosti, styky. Ti, po nezbytné rychlé úpravě zevnějšku (převlečením kabátu) se nenápadně ujali řízení naší kotlinky.  Jistě, nebyli sami, byli mezi nimi i poctivci, nepohodlní lidé, kteří pořád šťourali do oněch "styků".

   Bylo s tím třeba něco udělat. Takže byli angažováni naši čačtí žurnalisté (taktéž v nových kabátech) aby pro změnu něco vyšťourali na ně. A kdo hledá, najde. Nikdo není dokonalý, jak se na závěr praví v jedné americké filmové komedii. Našli nebo si vymysleli a neprodleně spustili mediální hnojomety.

   Soustředěnou palbu takových zbraní vydrží jen málokdo. Nemají prostě zkušenost, jak takové špíně odolávat. Byli naivní a mysleli si, že lidé, "ovčané" dokáží rozlišit pravdu od lži. Mýlili se, lidé se zbývali svými malými problémy a mozek z nich použilo jen malém procento.
Takže naivové postupně z větší části politiku opustili. A "teď už máme, co jsme chtěli!"  Nebo snad ne?

  Takový systém by nedokázal přežít, kdyby okolní země na tom nebyly podobně. A to nejen ty "nově osvobozené" ale i ony stále dokola zmiňované "staré demokracie". Tam je snad finanční situace lidí lepší - i když i tam jsou velmi chudí, chudí, bohatí, velmi bohatí taky a ti mezi tím.   

   Nicméně se vytvořila jakási třída, skupina, kteří sice nemají do žlabu tak vysoko, a žijí si celkem pohodlně a starají se i o druhé. Bohužel často způsobem, který "těm druhým" naprosto nevyhovuje. Jsou to "sluníčkáři", kteří se domnívají, že svět je skvělý - jen trochu více chtít. Jenže to chtějí hlavně po druhých. "Multikulturníci", kteří tvrdí, že se lidé vzájemně snesou, ať už pocházejí z jakékoliv kultury,. Což jednak není pravda, jednak požadují po majoritě, aby plně respektovala jakoukoliv minoritu se sebezvláštnějšími kulturními návyky. Třeba takovými, které považují ženu za věc, kterou lze kdykoliv prodat, znásilnit nebo i zabít. Které zakazují nejen alkohol a vepřové maso, ale i zpodobňování člověka, hudbu jinou než duchovní či bojovou a pro něž je někdo jiné víry bezcenným odpadem, který je třeba zlikvidovat. "Hyerkorektníci", kteří zakazují nazývat věci pravými jmény, nepřijímají rozdílnosti mezi pohlavími a podobně. Hysterici, kteří spustí obrovský mediální humbuk proto, že poctivý modelář nakreslil na historické německé letadlo hákový kříž - který tam ovšem patří. Nebo si na satelitních snímcích všimnou, že nějaký úřad má budovu, která, pozorovaná z oběžné dráhy nebo letadla hákový kříž tvoří.

  A takových blouznivců je "na západě", zdá se, spousta. Nebo se naši  žurnalisté snaží o to, vzbudit přesně takový dojem. A naše "věrchuška"? Těm se takové věci nesmírně hodí do krámu. Odpoutává to pozornost od platů poslanců, ředitelů polostátních podniků, zmanipulovaných zakázek atd. Když je nejhůř, začne se poukazovat, že to nebo ono zakazuje, případně přikazuje Evropská Unie. Nebo NATO.

   Pak nastane zmiňovaný 22. listopad a sbírají se potraviny pro ty, kteří na ně nemají. Není jich (těch zcela nemajetných) tak mnoho. A mnohým se "nemajetnost" stala životním stylem. Dávky v nezaměstnanosti nebo hmotné nouzi už pár dnů po obdržení putují do pokladen hospod, heren nebo kapes dealerů drog. Někdy je to jen pár hodin. A pak není na jídlo. 

   I na takové se skládáme. Ale nevím, jestli bychom se zrovna za tohle měli stydět jako národ. Spíše za ty, kteří se nedokáží postavit na vlastní nohy, i když by to šlo. Jen by sami museli trochu víc chtít - sami od sebe.

   Takže přesto, že si uvědomuji, že současný stav není v pořádku, nedokážu jednoznačně ukázat na viníka,. Jsme jimi tak trochu všichni, kteří bez rozmyslu věříme tomu, co do nás média hučí. A právě o tom píšu tenhle blog. O nutnosti používat vlastního mozku a pokud se dá, ověřovat, ověřovat a ještě jednou ověřovat  každou informaci. 


Jinak jsme my ty ovce,  se kterými si každý bača dělá co chce. 
Vyvolávat strach nebo pocity viny je celkem snadné. 



12 komentářů:

  1. Tak hlavou,jo, používat mozek, jo,jo, co takhle raději studovat možnosti, nikoho nenavádím, jen přiučuji: http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2011_09_674-677.pdf

    Ten TT listopad jsem se cítil trapně a nechápavě a hlavně poníženě.
    4P

    OdpovědětVymazat
  2. Ten začátek mě odrovnal - tohle, ty první odstavce, no to snad - a pak sláva: je to citát! No proto... To sou fóry!
    K politice - napadá mi krásné upozornění Maxe Frische (můj převod): Kdo se nezabývá politikou, ten již ono politické stanovisko, jež si chtěl ušetřit, zaujal: slouží vládnoucí partaji. - Psáno 1948!

    OdpovědětVymazat
  3. Plamenné výzvy:

    Chvíli jsem na to hleděl nevěřícně. Pak jsem si promnul oči a pochopil, že je to citát. A ano, kyberprostorové poštovní schránky mnoha z nás se stávají terčem takovýchto a jiných plamenných výzev.

    Na něco takového je třeba hledět tak, že rozesílání hromadných plamenných výzev jakéhokoliv druhu se považuje za jeden z nejtěžších prohřešků vůči slušnému chování na Síti, tedy vůči netiketě. Dole pod textem bývá ještě výzva k dalšímu šíření plamenné výzvy na co největší počet adres. To je prohřešek ještě větší, za to by autora měli rovnou zastřelit bez ohledu na obsah plamenné výzvy. mamlasů všelijakých je mezi námi hodně. Lidí se slušným vychováním a kusem cti v těle je mezi námi bohužel spíš méně než více, ale ti určitě podobné plamenné výzvy ani nepíší, ani nerozšiřují. Naštěstí vítězí přirozená lenora spolu se zbytky soudnosti a plamenná výzva se nakonec přestane šířit.

    Poté, co jsem většinu svých zdrojů a šiřitelů plamenných výzev upozornil na to, že je to vlastně nevychovanost, rozesílat takhle hromadně a řetězově maily a vyzývat k témuž jiné, asi jsem byl zařazen mezi vyvrhele a vyškrtnut ze seznamu.

    Příliš mi to nemrzí, stejně bych se neměl zbytečně rozčilovat :-)

    Jeden čas se šířily podobné bláboly, jakoby z pera Milana Lasicy a dalších. Ilustruje to jen, jak se autoři podobného sajrajtu neštítí skoro čehokoliv, jen aby "zaujali". Kdyby jim "prošla" vražda v přímém přenosu, asi by neváhali ani 1/2 vteřiny.

    Nemám tenhle žánr v oblibě, stejně jako propagandu, řev a otravný humbuk jakéhokoliv druhu a jsem docela rád, že jsem pokusem šířit osvětu dosáhl aspoň toho, že už nejsem na seznamech potenciálních příjemců. Byl bych sice raději, kdyby to dotyční pochopili a zmoudřeli, ale to bych asi chtěl moc, a člověk prý nemá být nevděčný a má se spokojit i s dosažitelným málem. Tak mi tedy musí stačit aspoň to vyřazení ze seznamů :-)

    A jinak si myslím, že sociální systém a vztahy ve společnosti se mají nastavit tak, že, když se někdo ocitne v nouzi, a to se reálně vzato stát může, mělo by mu být pomoženo tak, aby se zase mohl postavit na vlastní nohy. Pokusí-li se toho někdo zneužívat, měl by se dostat mezi ostatní případy. V ostatních případech by měl být dát volný průchod přírodním zákonům a jiným zájmům, třeba těm na ochranu majetku, zdraví a života...

    OdpovědětVymazat
  4. Odkaz vedle na "matrix", tj. "tohle" - krásný, zcela i mně srozumitelný a pochopitelný koncizní sumář poznatků, závěrů, tezí. Číst - díky!
    Ludwig Börne: Wo wir unfähig sind, die Gesetze der Notwendigkeit zu erkennen, da glauben wir frei zu sein.
    Kde nejsme s to rozeznati zákony nutnosti, tu věříme, že jsme volni. (1808) No - ?

    OdpovědětVymazat
  5. St. Kocoure, vy jste nás úvodním citátem vyvedl z míry všechny. Hrozně. Zamrazilo mě a chtěla jsem utéct.
    Víte, co by mě zajímalo? Kde ve skutečnosti výsledky té sbírky skončí.
    V ostatním se shodujeme asi všichni. Použiju cizí slova o tom, že demokracie je svoboda a odpovědnost. A lenoch lenochem zůstane, sobec sobcem právě tak. Proto v čele státu mají být osvícení... A exekutiva k něčemu taky má sloužit.
    Za sebe a svou zajištěnou, ač skromnou rodinu říkám, že tak dobře hmotně,jak žijeme dnes, jsme nežili nikdy.
    Jsem přesvědčena o jedné věci. Že všelijací bývalí nemakačenkové z řad profesionálních stranických a odborových funkcionářů, následně jejich potomci, estébáci atd., kterým se dřív s minimální námahou žilo pohodlně, potichu vyčkávali, až lidi pozapomenou, a teď útočí na všech frontách. Viz internet. Jdou za nimi mladí, kteří si školu odseděli, nebo se v ní občas pro formu ukázali, a teď se diví, že papír je málo. Nedomluví se cizím jazykem, nespočítají nic, manuální práci dělat nebudou, vstávat ráno nechtějí - kdo za to může? Režim.
    Jak pohodlné. (Stranou ponechme nesmyslnou nabídku zbytečných škol.)
    ST.

    OdpovědětVymazat
  6. No ano. Jenže ne všichni kteří jsou na tom tak špatně jsou práce se štítící asociálové.

    OdpovědětVymazat
  7. teď jsem se trocha nas... ...štval. Systém mi sežral moji pracne nadatlovanou poznámku - a ještě po mě chtěl, ať mu já, majitel blogu prokazuji, že nejsem robot. Takže znova:

    K věci, Obuvníku.
    Jistěže nemusím být asociál, mohu se do problému dostat nešťastnou náhodou. Pak je tu ovšem stát, který by mě měl podržet nad hladinou. Jenže stát to činí pomocí svých údů, čili úředníků. A být úředníkem na sociálce je tom poslední, co bych v životě mohl dělat, to už raději sbírat mrtvoly, přejeté vlakem. Byl jsem (čirou náhodou, podotýkám) svědkem když na úřednici na sociálce řvala Cikánka, že se si to s ní vyřídí. A "strejda stát" reprezentovaný jejím nadřízeným mlčel, protože co by tomu řekli anirasisté či jiní jim podobní, mediálně zkušení, ke kterým se profesionální žadatelé vzápětí uchylují. Člověk, který se do problémů dostane poprvé v životě často ani neví, na koho se obrátit, o co může žádat atd., což profesionálové v oboru vědí naprosto bezpečně.
    Na tom spisku, který jsem uvedl v záhlaví mě fascinuje jen to, že mi ho poslala vynikající herečka, zkušená ženská, se kterou s život nijak nemazlil a která si dokázala vždy pomoci sama. A přepošle mi tak manipulativní text.
    Právě ta snadnost, s jakou takové názory rezonují mezi lidmi mě děsí a vede k tomu, že často píšu "ovčané".

    OdpovědětVymazat
  8. Systém svého pána a tvůrce vyzval atd. - Devět miliard Božích jmen. Že? A ještě víc jedna krása, co jsem shltl tak před třiceti lety a která končí tak, že si to celoživotně pamatuju: - a bleskově sáhl po vypínači. Ale vtom bleskl zkrat a vypínač se zatavil v poloze ZAPNUTO.
    Že mi někdo sdělí, jak se ta klasika jmenuje,a od koho? Jde o celoplanetární propojení inteligentních počítačů.

    OdpovědětVymazat
  9. Jakube, Artur Clarke : Zpráva o Třetí Planetě. Velmi se mi líbila povídka "Střílejte veverky".

    Kocoure, "řvala Cikánka, že se si to s ní vyřídí" na to je snadné řešení. Sebrat a vyřídit v následném zkráceném řízení ve lhůtě 48 plus 24 hodin. V případě dosavadní trestní bezúhonnosti uložit trestním příkazem podmínku (která v případě spáchání jakéhokoli trestného činu bude přeměněna na výkon trestu) nebo v případě úhonnosti podle okolností vzít do vazby, nařídit hlavní líčení a uložit nepodmínněý trest.

    Co se týče námitek stran nákladů na jeho výkon k tíži daňového poplatníka, jsem velkým příznivcem tělesného trestu jakožto trestu rychlého, účinného a nenákladného. Kdybych se stal, samozřejmě, že ne z vůle ovčanů, nýbrž z Boží vůle, ono to v a takovém případě ani jinak nejde, mocnářem, jedním z prvních výnosů by byl prýglpatent. Avšak z té příčiny všeobecného atheismu se ovčanstvu takového dobrodiní nedostane a tak mu nezbývá než strádat nespravedlností a ze své nelibosti si ulévat na takových fórech jako je toto, což je mu prozatím trpěno, neboť jeví se naprosto bezvýznamným.

    OdpovědětVymazat
  10. Je to čtyry dny, co jsem se pustil do tzv. Overtonových oken. A četl se stále vzrůstajícím zaujetím a znepokojením - až po drtivý a dokonale logický konec.
    A doteď mi to nejde z mysli. Tohle radši nevědět. Ale na druhé straně -
    Radši vědět. Ale co s tím? Skúčno, golúbčik. Davaj stakan...

    OdpovědětVymazat
  11. Ad Cikánka ta sprostá, Cikánka malá:
    Tohle se dá takhle řešit v pohodlí teplých kanceláří nebo podobných badatelen. V praxi jsem to nejen neviděl, ale ani jsem o něčem takovém neslyšel.
    Okna: Tenhle princip se přece používá od starověku. A nakonec si ten "ojebávbaný" člověk ještě řekne, že vlastně nedopadl tak zle.
    Financoval jsem své ženě dovolenou s milencem, ani jedno děcko není moje ale není to tak zlé. Mohla mě přece i opustit!!
    Čili relativita. Změna úhlu pohledu.

    Mimo jiné - používám při psychologických "soubojích s umělci". Takže se ani nedivím, že to někdo používá na mě.

    Ale Jakube - JE třeba vědět. I kdyby to chtělo "sto gramm vodky" dvakrát!

    Ovšem Obuvníku: Poslední věta tvého příspěvku je naprosto hnusná - protože naprosto pravdivá. Ale kdyby si člověk ani zanadávat nemohl...

    Kdyby si člověk ani zanadávat nemohl, městnalo by se to v něm a nakonec by bouchl jak saze. Možná to je důvod, že se ovčanům nechá (občas) trochu upustit páry.

    Hlavně aby pak vůbec stačil pojistný ventil! [;>))

    OdpovědětVymazat
  12. Ludwig Börne:

    Byl nepochybně velice bystrý a inteligentní pán a určitě je škoda, že mnohá jeho díla ani nebyla přeložena do češtiny a není zrovna moc znám ani autor sám, ani to, co napsal. Ta jeho neviditelnost není zrovna spravedlivá.

    Skuhrání nemakačenků / ST:

    Ano, toto je v mnohém ohledu správný postřeh a tato skupina lidí je to stranické podhoubí a zároveň voličská základna těch, co uplácejí voliče penězi, které v tom lepším případě někomu seberou a v tom horším si je vypůjčí na dluh.

    Cikáni a další zvýhodňovaní:

    Kdyby na úřadě řval a vyhrožoval úřednici jakýkoliv obyčejný neprotežovaný občan bílé pleti, nepochybujme o tom, že by si to pěkně odskákal a odešel by dle okolností buď s flastrem podmíněným, nebo rovnou natvrdo. Stejně tak by měla dopadnout i ta Cikánka. Všem stejně, a to jak práv, tak povinností, jinak to dříve či pozdě skončí v křečích a blbě. Nyní už zažíváme ty křeče a tupouni co ten čurbes spískali a nadále provozují a prohlubují se tváří jakoby se nechumelilo a odmítají vzít fakta na vědomí. Tím hůř pro ty neprávem protežované...

    Overtonova okna:

    Je dobré o tom vědět a je dobré o tom mluvit a čím víc lidí o tom ví a chápe jejich mechanismus, tím méně účinné takové svinstvo bude. Takže dostávat to mezi lidi ve svém okolí, samozřejmě prostřednictvím nevtíravé osvěty, je to nejvíce žádoucí, co se s takovou znalostí dá podniknout.

    Kyberprostor a hospody coby vypouštěcí ventily

    nám tu fungují již poměrně dlouho a vládnoucí padouši jsou dnes již natolik rozumní a osvícení, že je nechávají na pokoji a příliš do nich neryjí. Čas od času je spíš zneužívají, viz kupříkladu volební vítězství padoucha Obamy, kterého bylo dosaženo dík masivnímu oblbování v kyberprostoru, kteroužto technologii zvládali jeho soupeři mnohem hůř.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)