Prohledat tento blog

sobota 18. listopadu 2017

Doba hysterická



 Doby už lidstvo zažilo různé. Byla doba dřevěná, kamenná, bronzová a pak i železná. Pokaždé trvaly mnoho tisíc let.


  Nyní nastala doba hysterická. Není tady poprvé, ale dnes má pro šíření onoho zmiňovaného fenoménu, hysterie, zvlášť dobré podmínky dané rozvojem a rozšířením komunikace po celém světě. Neříkám, že každý, ale kdekdo se může virtuálně potkat s kdekým. Rychle kdekoliv. Ani nemusí mít nějakou tvář. Na internetu všichni nosíme nějakou masku. Vystrkujeme místo sebe svůj nick, avatara.



   To je pro šíření falešných zpráv to nejlepší prostředí. Některé zprávy snad nejsou snad přímo falešné - jsou jenom prakticky neověřitelné. Přesto se vesele šíří dál, dokonce daleko snadněji než ty zprávy ověřitelné. Těch ověřitelných je nesmírně málo. Snad devadesát procent zpráv by se dalo bezpečně zařadit do do kategorie JPP - jedna paní povídala. A z těch je, jak se domnívám, většina zpráv úmyslně zkreslených, tendenčních, nepravdivých, lživých.

   Tak tomu bylo už od starověku a asi i předtím. Jenže to šíření bylo tehdy mnohem pomalejší a nesnadnější. Jak řekl Jan Werich - než jeden král mohl vyhlásit tomu druhému válku, musel vyslat poselstvo - a to často týdny i měsíce putovalo k se vzkazem k protistraně. Odpověď trvala nejmíň stejně dlouho. A tak se klidně mohlo stát, že jeden z panovníků mezitím zemřel - a bylo po válce. 
Problém jsou spíše zprávy pravdivé. Protože nevíme, které to jsou.

   Rychlé a snadné šíření neověřitelných informací způsobuje v lidech pocit, že se někde něco důležitého děje, co by jich mohlo týkat. Nebo že musí ke každé takové zprávě přidat svůj anonymní (a nejčastěji zlý) komentář. Komentáře se hromadí a v určité skupině lidí, kteří se znají z internetu nebo z televize  to brzy vyvolá falešný pocit, že to, co se propírá v médiích nebo na intermnetu je realita. Nic není realitě vzdálenější.


   Hysterii vidím v davovém šílenství, které je schopna moderní technologie vyvolat. Vezměte jenom zcela apolitickou akci  #metoo,  "já taky". Postarší herečky nebo jiné ženy, které už nejsou pro muže tak atraktivní, jak byly zamlada, nejsou už ani tak žádané ve svém profesi si náhle po desítkách let vybavují nehezké zážitky s dotěrnými muži. Nejčastěji jsou to muži dodnes mocní a bohatí, kteří by případně mihli být ochotni zaplatit nějaký ten miliónek dolarů za to, že případ nebude dán k soudu. Případně se u soudu domáhat finančního odškodnění v podobné výši. Po Facebooku i jiných sociálních sítích se valí obrovská lavina takových zpráv.

   Netvrdím, že muži, využívající své profesní či společenské převahy nad mladými krásnými dívkami neexistují nebo že jich je málo. Není. Všiml jsem si takových i já. Někdy podmiňoval režisér obsazení pěkné ženské role "osobní konzultací" někde v soukromí, jindy to bylo jinak - ale v principu stejně. Mladá ambiciózní herečka ovšem měla vždy na vybranou. Odmítnout a riskovat, že některé její kolegyně na nabídku vilného režiséra přistoupí nebo se takového intimního večírku zúčastnit s rizikem, že "konzultace" k získání kýžené role nakonec nepomůže. Některé volily tak, jiné onak. Pokud to byla opravdu dobrá herečka, roli získala i bez zaujímání horizontální polohy. A pokud byla jenom mladá a krásná, tak hrátky nemusely mít valný vliv na přidělení role. Obvykle nějakou roli dostaly i když to nebyla zrovna ta, po které toužily. Ale rozumně odhadly, že tohle někde žalovat by byla nanejvýš jejich ostuda - i když jejich kolegyně tyhle hrátky pochopitelně sledovaly a ve vhodné chvíli jim je připomněly. Dokonce jsem sledoval, jak kdysi mladá začínající herečka "balila" pana režiséra, aby se dostala k dobrým rolím. Povedlo se. Tohle ale mělo dobrý konec. Jednak ta herečka byla opravdu talentovaná a nesmírně pracovitá a na rolích vyrostla a jednak si ji pan režisér vzal za ženu. Účelu bylo dosaženo a vlastně nikdo nebyl škodný.

   Ovšem inzerovat takovouhle v podstatě běžnou lapálii po desítkách let je naprosto nesmyslné počínání. Tyhle záležitosti jsou už prakticky nedokazatelné a pokud mohu ještě věřit soudní mašinerii i neodsouditelné.  Tím, že se případy ocitnou na sociálních sítích se dá dosáhnout jen další vlny hysterie, kdy si prý osvícený, ale značně pokrytecký Západ začne hrát na neporušenou morálku. A netýká se to jen hereček. Ozývají se i sportovkyně že jim někdo "sáhl na zadek". Ovšem takové obvinění ve veřejných médiích se prakticky rovná odsouzení. I kdyby obviněn vyhrál svůj soud, tak bude jeho profesní kariéra narušená nebo zcela přerušená i kdyby vyhrál následný soud, kdy by se bránil pomluvě. Proto se někteří obvinění pokoušejí o omluvy, o jejichž upřímnosti by se dalo s úspěchem pochybovat. Ale tak jim poradili jejich mediální guruové. Jen málo z nich mělo odvahu obvinění striktně odmítnut.  

  Jen tak matně si vzpomínám na rumunskou gymnastku Nadiu Komaneciovou. Ta prý(!) byla diktátoru Čaušeskovi doslova k "libovolnému použití."  To někdejší několikanásobnou mistryni světa  nakonec přimělo k útěku na Západ. Nicméně dnes už o té době nechce mluvit. 

 Nakonec žvást z jednoto netového portálu: "Ale já se domnívám, že umění by rozhodně nemělo zobrazovat mladé dívky, které se cítily jakkoliv nepříjemně nebo pod nátlakem." 
   A protože ony mladé dívky mohou kdykoliv později prohlásit, že se cítily být pod nátlakem, umění by nemělo zobrazovat mladé dívky vůbec. O mladých chlapcích to ovšem platí analogicky. Takže umění by raději nemělo zobrazovat žádné lidi. A to jsme už kdesi v islámské ideologii.

   Jak normálně a rozumně proti té internetové hysterii vypadá historka, kterou nedávno vyprávěla jednomu reportérovi zpěvačka Ewa Farna. Jak říkáme po našemu "bardzo šumna děvucha".  Když jí před několika málo lety naznačoval jakýsi producent, že se o jejím účinkování v televizi musí spolu dohodnout někde v soukromí, sdělila mu, že tedy vystupovat nemusí, ale na pokoj s ním nepůjde. Myslím, že i tak tenkrát v TV vystoupila, ale to už v rozhovoru nebylo. 

   České i polské holky (Ewa Farna je obojí) prostě mají dostatek sebevědomí. Doufám, že to tak i zůstane. Nemusíme kopírovat od  Ameriky všechno - i když se o to někteří moc snaží.  

Když se tak rozhlédnete, většina roztodivných hnutí kolem nás má charakter (nejen poněkud) hysterický. Oteplovači, kteří chtějí jímat kravské větry do silonových pytlů a zakázat elektrárny, matky, které odmítají rodit v nemocnici a dávat své děti očkovat a pak žalují stát, že se nepostaral, fotbaloví fanoušci, ochotní se pobít do krve za svůj klub,  vítači imigrantů, kteří otvírají náruč všem - bohužel ne(jen) tu svou, ale "náruč" nás všech atd. 
   Odmítači presidenta Zemana už opravdu nevědí, jak jej dehonestovat - bývalý disident Tomáš Hradílek dokonce drží hladovku. Na protest má každý právo, jen je třeba domyslet, proti komu je protest zaměřen. V Hradílkově případě je veden proti potenciálním voličům Miloše Zemana. Tedy proti volící většině národa. V případě Tomáše Hradílka, se kterým jsem se osobně několikrát setkal mě pronásleduje podezření, že si chce opět užít trochu té mediální pozornosti,. Po osmadvaceti letech už málokdo zná jméno Hradílek, tak je třeba lidem oživit paměť. Ovšem vzhledem k jeho věku je to počínání dost nebezpečné - zdraví (a život) máme jen jedny. O úspěchu téhle hladovky se dá pochybovat. Jestli umře (s čímž nepočítám) s preferencemi Miloše Zemana to nehne - spíše mu přibudou působením efektu okopávaného "outsidera" stejně jako pomohly útoky Andreji Babišovi.

   Lidé, kteří tleskají protikuřáckému zákonu si neuvědomují, že tady opravdu nejde ani o zdraví hostů ani personálu. Do zahulené hospody nikdo nemusí chodit. Být v určité, nekuřácké hospodě přece nepatří mezí základní lidská práva. Jenže tady byla snaha politiků vyhovět sedmdesáti procentům nekuřácké populace. Připsat si body. A hned se našla spousta odmítačů tohoto zákona stejně jako spousta přitakávačů, rozdělili se na přibližně stejně velké skupiny, ve kterých jsou jak skalní nekuřáci, tak militantní kuřáci - a nekonečná slovní bitva je na světě. Přitom jde jen o to, zda se má stát svými zákony vměšovat mezi názory lidí. Protože kouření není jediná činnost, která ohrožuje "národní zdraví". Můžeme do nich započítat skoro vše - od alkoholismu přes přejídání až po veganství nebo nechráněný sex. Takoví lidé sice ohrožují většinou sami sebe, snad kromě alkoholiků a narkomanů,  ale odčerpávají peníze ze zdravotního pojištění a pak nezbývá dost na léčbu lidí, kteří si svou nemoc nezavinili. 



 Na našem vzoru, Západě se už začínají objevovat první vlaštovky - zákazy příliš sladkých nebo tučných jídel. Objevují se pomalu i v naší Kotlince - zákaz automatů na sladkosti ve školách už vstoupil v platnost. Docela rozumím tomu, že výrobci "zdravých potravin" tohle docela vítají a jsou ochotni upustit na úplatcích politikům i nějaký ten miliónek v naději, že lidé začnou kupovat to jejich zboží, kde jsou místo tradičních surovin často jen neškodné náhražky. 

   Neškodné - ale jen do doby, než jiná "zájmová skupina" dokáže, že ta nebo ona přísada je "rakovinotvorná", třeba jako aroma, používaná do Tuzemáku, nápoje kdysi dávno zvaného Tuzemský rum. A kauzu už rozebírají naši odvážní novináři - a nadávají na Brusel. Ať už rum pijí nebo ne. 

   Čili tohle vše je konkurenční boj, do kterého se nechávají zatáhnout politici a zákonodárci. Pak je ovšem náš právní řád tak složitý a nepřehledný, že se v něm nevyznají ani právníci a právní bitvy bývají nekonečné. Soudci sice mají zaručenou práci na roky dopředu - ale my všichni tohle divadlo povinně platíme z našich daní.

  A tak dále a tak podobně. Oslavy osmadvacátého výročí "sametové revoluce" jsem viděl jen v TV a jen kousky, ale docela mě z nich "otřepalo". Vybavil jsem si zcela automaticky své mládí v "totalitě" a nějak mi začaly obě období splývat. Politici a jejich (nájemní) spřízněnci vytvořili v Praze atmosféru, za kterou by se nemusely stydět ani normalizační oslavy VŘSR sedmého listopadu. Projevy, kladení věnců, místo lampiónů svíčky, míso mávátek a třepetalek červená, rudé karty. Politici, současní i budoucí (kandidáti na presidenta) se střídali u význačných míst v Praze a všude pronášeli plamenné projevy ve smyslu "Demokracii si vzít nedáme!" Přitom ovšem nezapomínali na své vlastní, tak říkajíc partikulární zájmy: 

Praha, Václavské náměstí, 17, 11. 2017, 18:50 - Na Koncert pro budoucnost dorazil Michal Horáček. Divil se, že nebyl vybrán jako řečník jako další prezidentští kandidáti Hilšer, Fischer a Drahoš.
"Oni si asi myslí, že já hodnoty 17. listopadu neztělesňuji. Nevím, proč bych já, aktivní aktér revoluce a účastník všech jednání, měl být s listopadem spojován méně než ti, kteří tam nebyli"  řekl prezidentský kandidát Michal Horáček.

    Tenhle politicko-žurnalistický kvas je v našich zeměpisných délkách i šířkách běžný už mnoho desítek, ne-li celé stovky let. Ale nikdy nebyla tak zřetelná "spoluúčast" publika. Pravda, probíralo se to vždy po hospodách (chlapi)  a v obchodech (jejich krásnější polovičky), ale nevznikala taková "hnutí", vzájemně si odporující a často odporující i zdravému rozumu. Téměř jakýkoliv podnět vzbudí celonárodní diskuzi, kde se proti sobě postaví zhruba stejně silné tábory a už to jede. Osobní urážky, falešné zprávy i argumenty, napadání, vzájemné žaloby. Elektronická i tištěná média (ta trochu méně, plocha papíru se přece dá prodat na inzerci), televize, rozhlas. A internet, Tweeter, Facebook... 



Ve veřejnoprávních i soukromých celoplošných médiích je natolik tristní situace, že o tom napíšu zvlášť. 



71 komentářů:

  1. Nemusíme kopírovat od Ameriky všechno - i když se o to někteří moc snaží.
    No, odhadem 80% občanů netuší "vo co gou" jako příklad hláška z FB:Jé to sem nevěděla, to je pěkný toho budu volit. Není co dodat, jen mám obavu, že až dojde na překročení tlaku, bude pěknej mazec. Osobně jsem připraven k taktickému vyklizení pozic do předem připravené dependence.
    Pěkný den, 4P

    OdpovědětVymazat
  2. MeeToo, aneb umečená kampaň:

    Docela by mi zajímalo, koho to Harvey Weinstein dožral, nebo komu vadil natolik, že nechal odpálit tento velice vražedný ruční granát v obrovské výtahové kabině, plné lidí. A to je asi tak vše, co si z toho otravného debilního humbuku odnáším dál.

    Myslím, že ti kdož opravdu zažili nějaký opravdu nehezký, protože nejspíš neodmítnutelný tlak na poskytování sexuálních, řekněme eufemisticky protislužeb, tak ti o tom nechtějí hovořit veřejně úplně stejně, jako Nadia Komaneciová. Proto bych jí věřil, že k tomu došlo a že si to nevymýšlí.

    Musím konstatovat, že mi ta kampaň přijde jako mimořádně otravná a odpudivá a že už se těším, až ten zatracený humbuk zase utichne.

    Hradílek a další odmítači Zemana:

    Už jsem říkal, že nejsem bezmezně oddaným příznivcem Zemana. On pro určitý typ lidí má určité charisma, já mezi ně nepatřím, ale volby před nějakou dobou dopadly tak, jak dopadly a já prostě beru na vědomí jejich výsledek a nebudu skákat po hlavě jen a pouze proto, že nedopadly tak, jak já bych si zrovna přál. Já ne, ale už několik let po sobě mi s tím otravují jiní a když jsem několik let po sobě nucen pozorovat a poslouchat, jak si kdejaká nula zkouší získat pozornost a popularitu okopáváním Zemanových kotníků, tak musím zhnusen konstatovat, že mi připadne, že Zeman sice není ani zdaleka ideálním hradním pánem, ale to, co ho chce nahradit, že je o několik řádů horší, nežli Zeman sám. A co k tomu říct víc? Obávám se, že zůstane-li Zeman po volbách na Hradě, že to budu poslouchat pořád dál. Spolu s Kocourem konstatuji, že ti umanutí pitomci jsou natolik pitomí, si prostě nedokáží ani domyslet, že ten jejich otravný humbuk působí proti tomu, co by jeho prostřednictvím chtěli docílit.

    Tuzemák:

    Na náhradu tresti prý bylo času dost. Pikantní prý je, že látky stejné, nebo příbuzné těm zakazovaným, jsou i v rumech opravdových, třtinových. Ty budou zakázány také? Arogantní debilita bruselských už dávno překročila rozumné meze a myslím, že tato a podobné buzerační aktivity způsobují tlakování papiňáku. Další podobné výplody způsobí, že na papiňáku dojde k zatížení pojistného ventilu nad únosnou mez a ten vesele bouchne. EU je na nejlepší cestě ke svému konci a není už otázkou zda nastane, je jen otázkou jak rychle to nastane a jak destruktivní následky to bude mít. Jasné ale je, že čím později se ten chcípající debilní spolek rozpadne, tím horší ty následky budou.

    Oslavy 17. listopadu:

    Vyhnul jsem se jim úspěšně fyzicky i zpravodajsky a... A ničeho nelituji :-) Ať se jdou všichni humbukáři, podvodníci a otrapové bodnout ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Harveyh W. byl Draku jen tzv. počinkovou náložkou. Ten zbytek obstarala hysterie, FB a podobné. Ta stádnost je strašná. Nevím přesně, co je to ten #haštag - ale přippomíná mi to "blábol pro dnešní den". Říkali jsme to mu taky hláška - bylo třeba něco z filmu nebo z projevu "státníků" - ale nepřikládala se tomu větší váha, než vtipné hlášce. Dneska se to bere vážně. Ať už je pravda o "Modré velrybě" jakákoliv, stejně asi jakživ nepochopím, jak bych si mohl podle návodu ze sociální sítě vyřezat nožem něco na předloktí.
      Jak slepá to musí být důvěra v guru, který je někde na druhém konci drátu.
      Jak už píši po několikáté: Ovce, ovce, ovce!

      No a s těmi "zneužitými a odhozenými", které si až vzpomněly po třiceti letech je to stejné. Co to nezkusit když jiná se nerozpakovala. Třeba za mlčení zaplatí. Nebo si mě někdo všimne.

      #METOO !!!

      Vymazat
    2. Našel jsem to! Pokud se chcete nabudit, počtěte si. Jistě, ta hesla je třeba domyslet do důsledků, ale to ti mlaďoši neumí.

      Vymazat
    3. Kocoure, nechci se nabudit, jen doufám, že buď dostanou rozum, nebo vyhrají Darwinovu cenu.

      Vymazat
  3. Akce na Cimrmanově (dříve Ferdinandově) třídě probíhala pod heslem "Děkujeme, že můžeme". Vzpomenul jsem si při tom na svoji babičku, která používala pořekadlo: "Když se nechce, tak je to horší, než když se nemůže".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje babička říkávala přesně to samé. Je to velice pravdivé rčení. Největším problémem dnešního světa je, že se dnes jen málokomu chce jednat a chovat se tak, aby byl aspoň snesitelným pro své okolí, když už ne užitečným a prospěšným. Každý by chtěl jenom brát aniž by za to cokoliv dal. Zkrátka počty „chovných“ kusů rostou nepoměrně rychleji, nežli počty těch „tažných“, mraky managorů a ani jeden řemeslník. Je vlastně už jen otázkou času, než to všechno kolem nás v křečích padne na držku. Bude se nám chtít udělat s tím něco dřív než se to padne na hubu, nebo ne? Mám obavy, že nejspíš ne, že něco se začne dít teprve až se to celé sesype.

      Vymazat
    2. Nic nevydrží věčně. Jak dlouho měla vydržet R-U monarchie? Jak dlouho Republika Československá? Jak dlouho měly vydržet věčné časy se Sovětským svazem? Jak dlouho má vydržet EU? Jak dlouho má vydržet Česká republika? Poodstupme, vylezme na kopec a rozhlédněme se po kraji dějin kam až dohlédneme. Říše Dolního a horního Egypta, Řecko, Řím... vše v přestavě, že to bude nafurt. Jak pošetilé! Zářné zítřky nastavené jako mrkev před osla aby snaživě táhnul, aby ti, které nese či veze, je měli už dnes.

      Vymazat
    3. K tý babičce, zrovna čtu ČECHA-Z DRUHÉHO KOPCE. Líp bych to nenapsal " V televizi je jeden z mnoha pořadů o vaření: Karolína, domácí kuchařka. Tu paní upřímně nenávidím. Kromě jejího oblíbeného rčení „Jak říkávala už moje babička…“ je vidět, že ta otomilá baba neumí vařit, protože drží kuchyňský vercajk jak Žižka telefon. Existuje ještě blbější pořad o vaření a ten se jmenuje Herbář, kde dvě anorektičky předvádějí, jak by se dalo vařit, kdyby to uměly. Ty jsou také otomilé. Moje maminka říkávala, když něčeho byla přehršel, že vaří každý, kdo má do zadele díru." OOOOO to platí ovšem na tomto světě, na politice úplně bez vyjímky.
      Sníh kryje stopy exploze i hov.n, tak pozor na cestě.
      4P

      Vymazat
    4. Nejsem agresívní typ. Opravdu. Ale když se povede někomu mě vytočit, mám co dělat, abych nepoužil pěst.
      Několik útržků z oslav 17. listopadu (neuvěřitelně mi to připomínali oslavy 1. máje) mě přivedlo jen k pochechtávání. Co mě zdvihlo ze židle byl nápis na jednom transparentu pražského kavárenského mládežníka: "Chceme žít, ne dřít!" Na to bych měl odpověď. Vlastně dvě. "Bez práce nejsou koláče!" a druhou "Za co, soudruzi neomarxistíé, za co chcete žít?"
      Byl jsme docela rád, že to bylo v TV. Být tam osobně, už mám na krku fyzické napadení. Ten obličej s řídkou bradkou neurčité barvy by byl skvělým terčem pro moji stařeckou pěstičku. Pak bych asi dostal na budku (bylo jich tam dost), ale to je jedno.

      Vymazat
    5. Obuvníku, ta monarchie mohla vydržet podstatně déle, kdyby nebyla dávala tak nebývale obrovský prostor k rozmachu arogantní hlouposti mnohých jejích činovníků. Chyby a jejich následky se vršily od dob prusko-rakouské války až nakonec po několika desítkách let způsobily zánik monarchie. Unijní činovníci se chovají podobně arogantně debilně zároveň a také už je jen otázkou času, kdy to tu EUnii nakonec pohřbí. Konec konců, něco podobného se více či méně táhne celou zmiňovanou historií.

      EK, to chce klid. Kdyby byla Karolína tím nejhorším, co lze na světě potkat, tak by ten svět byl naprosto pořádku a docela fajn. Karolína mi v zásadě nevadí, dívám se na ní jen velmi málo kdy. Anorektičky jsem vůbec neviděl. Nechybí mi to. Na světě jsou ale mnohem horší věci, věřte mi.

      Kocoure, to chce klid. Latí po hubě můžeš toho lempla klidně přetáhnout, ale chce to vhodný čas, místo a příležitost. Do té doby to chce klid a nohy v teple :-)

      Vymazat
    6. Bingo, Draku,
      Monarcie vznikají, rostou a arogaností a hloupostí činovníků (+ případně ještě s přispěním dekadence smetánky) zanikají. Ať jsou na svém vrcholu jakkoliv mocné. A s nimi zanikají i jejich národy, jazyky a kultura. až na pár výjimek.
      na jednom konci světa Čína, tam pro mne jakožto vzdáleného pozorovatele se drží pořád jakás takás kontinuita. Ale Číňanů je a bylo opavdu hoooodně.
      A na druhém konci světa, nepříliš daleko od nás Židé. Ti mne vysloveně fascinují. není jich nikterak moc, nikdy nevytvořili zvláště rozsáhlou říši, dokonce často byli někomu podrobeni. ale jsou. Stále. a stále sví a stejní.

      Vymazat
    7. Řím zanikl, ale Italové jsou tu dodnes a latina se v té italštině i po té době rozeznat dá. Zaniknou-li Italové, nebo ne, to se uvidí až podle toho, jak úspěšně, nebo naopak, se Italové spolu se zbytkem Evropy dokáží vypořádat s okupační invazí islámu na evropský kontinent.

      Vymazat
    8. Milý EKokarolíno, tu madam též bytostně nesnáším. Nic nevyzařuje. Jen jakousi laxnost, žádné nadšení pro dobrý žvanec. Už jsem ji dlouho neviděla, ale zřejmě máme stejné gusto, EKo. A ještě taky je mi nevolno, když vidím, jak blazeovaně přistupuje k vaření Babica.

      Vymazat
  4. Jsou nádherné, ty vize sociologických inženýrů, jak bude všude robotizace a všichni se budeme jen bavit a vzdělávat. Pochopitelně i hlupáci - Gaussova křivka IQ je zákon.
    Jen tak se mi vybavují třeba záběry, jak indické či snad pákistánské děti vybírají smetiště a docela odborně tam dolují a třídí druhotné suroviny. Ručně, bez ochranných prostředků. Roboti? Tohle ti idealisté ale nechtějí vidět. Suverénně hovoří o naprosté robotizaci (asi RUR podle Čapka?), přitom hodně z nich nedokáže ani sestavit skutečně funkční tabulku v .xls.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děti na smetišti - jestlipak to bude pokračovat stejně jako ve sci-fi povídce "Enklávy"?

      Vymazat
    2. (dovětek: vygůglil jsem si, že ty Enklávy jsou on-line na Počteníčku (podobně jako i "Smrtonosné poslání..."). Asi si to časem prolistuju, co dalšího tam mají.)

      Vymazat
    3. Kdo je to Karolína? Tady je to bývalá koksovna. [;>D)

      Vymazat
    4. Jestli jsem to správně pochopil, mají na mysli tuto dámu:

      http://prima.iprima.cz/porady/karolina-domaci-kucharka

      Mně ta paní nijak ani nepobuřuje, ani mi nevadí, na rozdíl od jednoho holohlavého hulváta, ze kterého mám podobné obavy, jako před časem z Jirky Paroubka, že až třeba otevřu kočkám kapsičku, že snad i z té na mě vyskočí...

      Vymazat
  5. Re sousedův pes podleze plot:
    1) Jednoho je možné nakrmit, ale když každou chvíli podlézá další a další...
    2) I kdyby byl jen jeden, tak mě zajímá, jestli má vzteklinu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lezou jich mraky, množí se jako krysy, užitek z nich není žádný a vzteklinu mají skoro všichni. Účelné je nakrmit to houfné poselstvo leda tak olovem v ocelovém plášti. Tam bych nešetřil.

      Vymazat
    2. Dovolím si malé upřesnění, košilka a plášť střely není totéž. Plášť střely bývá obvykle ze slitiny mědi nebo z měkké oceli plátované tombakem (?Cu10Zn), zatímco košilka je obvykle olověná a je to vrstva mezi pláštěm a ocelovým nebo jiným tvrdým jádrem střely. Košilka slouží jako měkká mezivrstva, která brání nadměrnému opotřebení polí vývrtu při zařezávání do vodicí části střely.
      účinek na měkké cíle zde, http://gunlex.cz/clanky/hlavni-clanky/1899-sellier-bellot-hs-a-tb
      Tak tím po nás budou střílet.Hlavně neznečistit životní prostředí!
      4P

      Vymazat
    3. EKoSchweizerische Industrie Gesellschaft (SIG)24. listopadu 2017 v 7:57:00 SEČ

      Neodolám, překrásných zbraní, Schweizerische Industrie Gesellschaft (SIG), vhodných na uvedený náboj je v česku doslova několik max. desítek a není až tak těžké vědět. Jsem staromilec, mám rád železa, ale stávají se těžká, neskladná, náročná na opečování (to rád) a hlavně dohledatelná. Nové plasty nejsou tak (možmá řízeně, "kurvítka")trvanlivé ale nenáročné a účel plní přinejmenším stejně. Plast náležitě ošetřený mechanicky a nakonec EMP se stává velice těžko identifikovatelným, proto vhodným k nekontrolovatelnému použití. V kruzích omezovačů hlavně odborných se již hovoří o zavedení časově řízené degradace plastové zbraně jako ochrany před černým trhem. Dovedeno ad absurdum si na získané povolení zakoupíte zbraň která podlehne po jeho vypršení samodegradaci. No potěš Jakeš. V ozbrojených složkách se zbraně přeci také inovují, že. Skutečně si myslíte že jde o SF? Já váhám.
      4P

      Vymazat
    4. Degradační sci-fi? Pakliže ano, tak nejspíš jen dočasně.

      Vymazat
    5. Ale kdepak "kurvítka" EK,
      prostě jen návrh optimalizovaný na minimální výrobní cenu. A samodegradace (nejen) plastových zbraní je této optimalizace přirozeným důsledkem. Stejně jako nerozebiratelnost a neopravitelnost kritických součástí.
      Pro ilustraci pár příkladůoptimalizovaného návrh, byť nevedoucích přímo k nutnosti brzkého vyhození
      měl jsem Automatickou pračku. nedlouko po záruce "odešla" pojistka hlídající zavření dvířek. Tož jsem ji přemostil a fungovala ještě dlouhé roky
      Nebo elektrická strunová sekačka, kde se po pár letech vyhřála tepelná ochrana. Když jsem viděl její cenu, protočily se mi panenky (a tuším že ani dostupnost nebyla právě hifi ... tož ven a přemostit (však vrtačku ze Starých Solidních Dob mám také bez ochrany a žádný problém).

      Protože tyhle věci používám (používal jsem) jen já, a zatím VÍM a chovám se podle toho, není problém.

      jenže možnosti optimalizace konstrukce se neustále vyvíjejí ...

      Vymazat
    6. S pračkou jsem to vyřešil úplně stejně, slouží dodnes. Pračky se jedna od druhé moc neliší, v zásadě jde jen o to jak ždímou a jak se řeší čištění vnitřních prostor.

      Vymazat
    7. Pračky: Mají buben motor, čerpadlo a programátor. Ty věci padají jedna po druhé: těsnění bubnu a dvířek, těsnění hřídele čerpadla, zubatý řemen, hladinové spínače, teplotní spínače atd. Postupně jsem byl nucen opravovat nová pračka obnášela skoro dva mé platy (tehdy). Ale vydržela od roku 1978 do roku 2010. Když se poondil i programátor, elektromechanická záležitost pro mě bez dokumentace nepravitelná a v ceně cca 60% nové pračky. Koupili jsme a Zatím pere a nic neříká.
      U nás bohužel / bohudík předměty vydrží násobně déle, než u jiných domácnostech. Sice ušetříme, ale vypadá to u nás jako v technickém muzeu. Tam jsem se naopak (v oddělení domácích spotřebičů) cítil jako doma... [;>)

      P.S. Dotaz - nenašel jsem na Počteníčku avizované Enklávy a rád bych si je přečetl. Nebylo by cosi přesnějšího? Navíc: Počteníčko se jmenuje strašně moc webů.

      Vymazat
  6. A že bys, prosím, alespoň naznačil, které to Počteníčko je to správné? Taky jsem hledal, ale ještě nenašel. Děkuji.
    (to mě občas namíchne na různých "help" fórech:
    - mám problém, pomozte
    - zkus tohle nebo támhleto
    - mohlo by pomoci ještě tohle
    - děkuji, už jsem to vyřešil
    No jo, ale JAK to vyřešil, to nenapíše :( Další se stejným problémem - starejte se sami.

    Vladimír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2014/10-2014/poctenicko-enklavy

      https://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2014/33-2014/poctenicko-smrtonosne-poslani-phinease-snodgrasse

      Google mi to dává mezi několika prvními odkazy, tak jsem považoval za zbytečné to upřesňovat, ale je možné že v dnešní době je to vyhledávání nějak personalisované a dává každému jiné výsledky.

      Vymazat
    2. (BTW, když už je řeč o dobrých povídkách, našel jsem také "Malý černý kufřík" v originále:
      https://gutenberg.ca/ebooks/kornbluth-littleblack/kornbluth-littleblack-00-h.html

      Vymazat
    3. Zdeňku díky za ty odkazy, ten Frederik Pohl jakoby mi mluvil přímo z duše :-)

      Vymazat
    4. Děkuji, našel a přečetl, pěkné.
      Mně ten strejda Gůgl nalézá jiné věci, 95 % mých dotazů je na italské weby a tak mi toho z Kotlinky moc neukazuje.

      Vymazat
    5. Vladimíre, strejda Google upravuje zobrazované výsledky podle toho, co, kdy a jak hledáte a na které odkazy se pak po vyhledání podíváte. Zkrátka přizpůsobuje se Vašim potřebám a přáním. To je někdy dobře a mnohdy ne. Strejda Google se dá požádat o výmaz Vašich osobních statistik, ale to nemusí být ono, protože by se přizpůsobování muselo zopakovat. Je to na místě jen tehdy, kdy z něho už nic dobrého neleze, pak není co ztratit. Leze-li pořád to co má a neutrální hledání bychom potřebovali jenom jednou, není dobré jít na to přes výmaz statistik. Strejda Google totiž není jediným vyhledávačem, je jich víc. Za pokus stojí třeba DuckDuckGo:

      https://duckduckgo.com/

      Ten si prý nic nepamatuje a nic nepersonalisuje, zkrátka každému ukáže to samé. Což je na neutrální vyhledání čehosi čas od času výborné.

      Většinou si vystačím s těmito dvěma a jen velmi málokdy zkouším něco jiného. A to něco jiného spíš ze zvědavosti, než nutnosti či potřeby.

      Vymazat
  7. Našel jsem to na "Uložto" a stáhl. Je to krátká povídka. Dám na cloud a odkaz tady.

    OdpovědětVymazat
  8. Ale kdepak "kurvítka" EK, ALE ANO, JEN JEDNA VELKÁ DOKURVENINA!
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, spousty současných výrobků jsou vlastně už jenom jedněmi velkými dokurveninami, které si koupíte bez jakékoliv radosti z nákupu jenom a pouze proto, že křáp dané kategorie prostě z nějakého důvodu potřebujete. Víte, že vás brzy po uplynutí záruky vyšplouchne, že na něm není nic dobrého a že lepší nekoupíte, neb v dané, či ještě aspoň dostupné cenové kategorii se nic nevyrábí. Kolikrát už ani v té luxusní ne, tam vám jenom ochotněji v rámci záruky mění křáp za křáp...

      Vymazat
    2. Došel jsem k závěru, že pračka za šest tisíc pere stejně kvalitně jako pračka za pětadvacet. Možná, že líp, protože není tak A+++ ekobio. Princip všech automatek je stejný. Nějaké množství textilu se převaluje v nějakém množství vody s agresívním pracím prostředkem. Čím více A+, tím v menším množství vody a s menším množstvím máchací vody. Menší spotřeba prací vody, znamená menší spotřebu elektřiny na ohřev. Jinak elektřinu nelze ušetřit, protože pčinnost ohřevu prakticky dosahuje sta procent. Účinnost všech motorů je zhruba stejná. V tom je celý zázrak toho drahého eko. A ceny. Jako bonus se přidává o něco účinnější odstřeďování vyššími otáčkami a vyfikundacemi pro menší vibrace bubnu. Plus o něco, snad větší výdrž. Jenže, bylo přání kvalitní pračky, koupena Miele, to je BMW mezi pračkami. Třebaže jsem byl pro AEG skoro za polovic. Miele při prvním zabíhacím praní na prázdno vyhořela. Opravář dal novou řídící elektroniku, že tuhle mají na případné opravy, že vydrží. Jinak, že kvalita, jo, bývávalo. Zatím pere pět let, čekám kdy dopere. Jak jsem zvědavej šťoura, zajímám se i o technologii praní a historii praček. Zjistil, že bubnové automatky se vyrábějí a prodávají proto, že jsou požadovány, že jsou požadovány proto, že jsou prodávány, a že jsou prodávány....uzavřený kruh. Bubnovka má výhodu v tom, že může fungovat jako odstředivka. Ovšem z principu, kvalita praní, zvlášť velké množství textilu ve stále se zmenšujícím množství vody, klesá. Méně pracího roztoku, méně máchací vody. naše první automatka Philco - Ford daleko víc šplouchala. V chaloupce dosloužila stará válcová vířivá Perota s porcelánovým šnekem. Pralo se v ní tak, že nejprve bílé nejméně znečištěné, pak se vyndalo k máchání, pak barevné...až nakonce montérky. Tak se prací lázeň ve které se prádlo skutečně intenzívně promývalo, pořádně využila. Stejný postup při máchání, akorát ve studené vodě bez pracího prostředku. Spotřeba vody velká, ale vydatná studna ji dala. Tohle bubnová automatka z principu neumí. Finkčně a výrobně je jednoduchá, všichni ji kupují a kupují i žravé prášky. Daewoo zkoušeli bublinovou pračku, ale neuspěli kvůli vysoko spotřebě vody.
      Otázka čím starou pračku nahradit. Na léto mám plán vyzkoušet praní v sudu ve kterém funkci šroubu nahradí 400w kalové čerpadlo. Jako outdoorová náhrada bubnové pračky zajišťující i kvalitní máchání by šla přizpůsobit čistá míchačka na beton.
      Ještě můžu zkusit zvukovou minipračku třeba z velkého plastového kanystru od Sava, mám dva NXT měniče po šedesáti wattech. Akorát účinný zesilovač ve třídě D, připojit přehravač, vybrat vhodnou hudbu, třeba metal.

      Vymazat
    3. Joj, moje dětství...
      Po válce pračky nebyly a když byly, tak byly nad finančními možnostmi operní sboristky a zvukaře - mých rodičů. Takže táta se spolu asi s dalšími dvěma osvětlovači pustil do samovýroby.
      Buben z pozinkovaného plechu spájel zbrojíř, vrtuli odlil z hliníkového šrotu u zámečníků a hliníkové řemenice opracoval zámečník na starém soustruhu. Dřevěnou skříň sešroubovali stolaři. Gufera, řemeny a motor se koupily. Nevýhoda byla, že se to muselo startovat tlačítkem - původně třífázový motor měl pomocnou fázi z kondenzátorů. Ale byl silný a levný.

      Tak tahle pračka, která se nikdy nedočkala lakování skříně, protože byla stále v provozu, prala asi tak dva a dvacet let, kdy byla nahrazena bubnovou Philco. Donedávna ta "samodomo" ještě prala na chalupě.
      Mezitím táta zkoušel pračku se zvukovým měničem (příšerný kravál a pralo to mizerně), s ultrazvukovým měničem - byl k tomu třeba velký lampový zesilovač 150 W (8 x EL 34) a nepralo to skoro vůbec.
      Když jsem se "osamostatnil", měli jsme pračku ZANUSSI, ta prala 17 let, ale musel jsem si udělat zásobu těsnění pro čerpadlo, naučit se oživovat tlakové hladinové snímače atd. Jediné, co drželo byl buben, motor a ozubený řemen mezi tím. Když nakonec odešel elektromechanický programátor a povolaný opravář vyřkl sumu větší než polovina ceny nové pračky, bylo rozhodnuto.
      Teď máme jugošskou - a osm roků bez problémů. (Ťuk ťuk na dřevo). Poté, co jsem asi desetktrát rozebíral a skládal obludu jménem ZANUSSI - musel jsem ji přes práh stěhovat do klukova pokoje, v koupelně se nedala položit na bok jsme se rozhodli, že až tahle dojde, koupím novou. Cena je pro mě necelé dva týdny práce v ústavu - a tak nechám pračky odborníkům. [;>)

      Navíc mě bolí záda a pračka je vestavěná v kuchyňském lince. no - má já to zapotřebí?!

      Vymazat
    4. Obuvníku,

      máte pravdu, že ve všech pračkách se používají ty samé technické principy, takže z tohoto úhlu pohledu je poměrně jedno, kterou si kdo vybere.

      Pračky se od sebe liší jen:

      1) Otáčkami, na jaké si kdo troufne roztočit buben při ždímání a jak rychle tedy to prádlo po vyndání uschne. To ale souvisí i s vychytávkami, jako zavěšení, závaží, tlumiče, ložiska a pod. a to se na ceně rozhodně promítnout může.

      2) Softwarem, tedy jak moc si výrobce troufá označit prádlo za vyprané a vymáchané, když to nemusí být tak úplně pravda.

      3) Způsobem likvidace zápachu uvnitř pračky. Pere se na nízkých teplotách a stává se, že se v tom teplíčku a vlhku rozmnoží bakterie a jeto pak cítit. Jedna skupina výrobců to řeší chemicky a postihuje finančně zákazníka, druhá (myslím, že menší) koloběhem horké vody.

      Na ultrazvukové pračce pracují už hodně dlouho Japonci, ale k úspěšnému prototypu zatím nedospěli. Buď je to slepá ulička, nebo to čeká na principiální nápad, nejspíš velice jednoduchý a tím pádem i geniální.

      Kocoure,


      vzpomínám na vytrvalého a spolehlivého dříče, vířivou pračku Romo, kombinovanou se ždímačkou. V rukách šikovné ženské to byl neuvěřitelně zdatný pomocník. To byla ta Tvoje domácí v průmyslovém provedení. Vydržela 30 let? Přes 25 rozhodně ano.

      Automatka Philco - Ford našich známých vydržela v provozu s výměnami těsnění ve dveřích přes 30 let a i tak odcházela do důchodu ve funkčním stavu.

      Kocoure, největším problémem je ta odbornost sama, nevíš kam odešla? Proč? Čím jsme jí tak naštvali? Že by inkluzí a dalšími debilitami?

      Vymazat
  9. Pánové, bingo
    ještě bych dodal, že bubnová pračka jde snadno automatizovat, protože se jenom různě rychle točí buben. vířivá nevyždíme.jinak situace dost podobná.
    Nejprve vířivka, místo šneku vrtule, s ložiskem, řemenicí a guferem (možná tam klasické gufero nebylo a bylo to těsněno nějak jinak, třeba ala vodní pumpa MB1000-Š 120) vypadala relativně profesionálně. Motor klasický asynchroňák, zbytek buď pečlivější samodomo nebo možná předválečná kusovka (elektřina byla v naší vsi od poloviny 30. let). V tom případě by přěžila kolem 40 let.
    Potom zpředu plněná Tatramat. Výměna bubnu, topného tělesa. vlastnoruční výměna pár přehnilých kablíků (jak může shnít měď na měděnku?). přežila kolem 20let, další oprava by atakovala cenu nové
    Potom něco italského, horem plněné hopsavé. po cca 10 letech přemostěn mikrospínač hlídající zavření dvířek, sloužila dalších cca 5+ let
    posledních cca 5+ let levný čínský Whirpool, zatím funguje

    potvrzuji že veškerá núspornost je v použití menšího množství vody; při praní možná až tak nevadí, roztok je koncentrovanější. Jsa cimprlín, přidával jsem nějaké máchání už u Tatramatky, u každé nové přidávám víc, s vlastní studnou to není problém

    Problém může nastat s další, zejména pokud tenhle Whirpool ještě nějakou dobu vydrží, protože náhrada asi bude IOT. nemám zájem aby na mne bonzovala že se chovám neekologicky (jednak nemám zájem o ekologicky úpornou vyrážku a potom mi vysloveně vadí /smrdí pokud je z prádla cítit prášek ... a přerážet to aviváží je vyhánění čerta belzebubem). Při současné minimalizaci výrobní ceny/ optimalizaci životnosti asi nemá výměna dokud bude stará sloužit cenu. snad ten IOT půjde vypnout, klidně i nevratně, bez vlivu na základní funkci

    Ano, jsem divný:
    věci měním když doslouží, nepotřebuji být frikulín a věci si vybírám podle vlastností které mohu/ umím využít
    z mých protelefonovaných minut a spotřebovaných dat operátoři neztloustnou a ani moc zisku negeneruji na příchozích hovorech
    nemám potřebu trousit o sobě imrvere co zrovna dělám a kam se chystám a servírovat velkým bratrům data na zlatých podnosech
    Myslím si o sobě, že na mě moc neplatí reklamy, ostatně ani neznám většinu reklamních hlášek - ověřeno s kolegy; určitě o mě neplatí že s kartou utratím víc než cash, nevidím rozdíl jestli vytáhnu z kešeně barevé papírky anebo potvrdím čísílko; i v dobách předplastových jsem obvykle s sebou nosil tolik abych si mohl případně udělat radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kapitáne,

      ohledně praček a výběru nových věcí souhlas.

      Co se toho IOT týče, s blokováním síťového provozu, tak se s klasickými „drátěnými“ a jejich WiFi-novými přístupovými body vůbec nepočítá. Ve pokročilém stádiu vývoje je několik bezdrátových technologií, provozovaných mobilními operátory, frekvence a technologie jsou vybrané tak, aby byly odolné vůči rušení v dnešním radiovým vlněním narvaném éteru. Jinými slovy, globální hajzlové se rozhodli, že IOT bude, a tak prostě bude. Že to má slaboučké šifrování k ničemu, které prolomí zdatnější děti, natož pak někdo zdatný a zkušený, to už ty debily nezajímá, protože proč by poslouchali výhrady někoho, kdo tomu rozumí že... Asi nebude nemožné, se tomu zatracenému hnusu vyhnout, ale nejspíš to bude vyžadovat znalosti a odhodlání je uplatnit a konat. Ta věc je mi velice silně proti mysli.

      Dalším krokem k naprosté ztrátě soukromí bude povinné zavedení bezdrátového „záchranného“ prostředku do každého nového auta, vyrobeného či dovezeného do EU. Ten prý zachrání život někomu, kdo se vybourá tím, že mu zavolá pomoc, ale ve skutečnosti bude především sbírat údaje o tom, kdy a kde se každé auto pohybuje. Na rozdíl od mobilu, který můžete zahodit nebo vypnout, tohle tam bude furt a zda to půjde vypnout, není jisté. Tak tohle na nás šije nikým nevolená Evropská Komise, které to umožnili naši volení zástupci tím, že jí hajzlové podepsali Lisabonskou smlouvu.

      Nějak jsem si při tom vzpomněl na Zemanova slova, že politika lze odstranit buď volbami, nebo Kalašnikovem. Ty zmetky v té komisi ale nikdo nevolil že...

      Vymazat
    2. Všechny tyto technické fičury mají jedno společné - když se ten systém zhroutí, nemají rozumnou náhradu. A zhroutit se může jakýkoliv systém - zvláště pak systémy složité. Viz Windows. Navíc podle zkušeností se každý rychle vyvíjený a implementovaný systém dostává do slepých uliček. Co se mělo budova několik (desítek) let se spíchne za pár měsíců a teprve pak se zjišťuje, že to nedělá, co má, že si to nerozumí s jinými systémy atd. Registr automobilů, registr pro vyplácení sociálních dávek. Nebo totálně nedodělaný systém e-receptů, který de fakto nic nepřináší - jen obtěžuje.
      Co se týče "dozoru" (špehování) státy nad občanem a jeho autem - na jedné straně je to příprava státu na stát totalitní, kdy takové databáze mohou sloužit k totálnímu ovládnutí každého z nás, na druhé straně vidím Úřad pro ochranu osobních údajů, jak se dere za práva zlodějů nebýt uveřejněn na netu. Těch rozporů je hodně.
      Poslední trend - programy na cloudu. Kdyby se stalo, mže spadne síť, mnoho IT podniků se zhroutí, protože jejich počítače nebudou k ničemu. Nehledě ke skvělé možnosti jednak ke krádežím dat, jednak k zavlečení mnoha nákaz do počítače nebo i systému.

      Předevčírem jsem šel kolem TV a mluvil tam v nějaké talk-show český egyptolog. Pravil, že v dlouhodobém horizontu se zhroutí každá civilizace právě pro svou partikulární přebujelost.
      Jinými slovy: Každá civilizace "dojede" přesně na to, čím se stala konkurenceschopnou jiným civilizacím a je nahrazena civilizací jednodušší, primitivnější, ale životaschopnější.
      Možná se ti mladší budou mít šanci se toho sešupu zúčastnit. Já asi ne a ani mě to moc nemrzí.
      Novodobý Pád Říma a nástup barbarů už tu byl a podrobnosti mě moc nezajímají.

      Vymazat
    3. Souhlas. Často a hodně jsem se o tom hádával, se IT drakovým alterego, který tlumil má technologická nadšení novověkého novotáře pro komplikovaná řešení. Skončilo to hledáním jiných diskusních témat, protože ustalo o čem se hádat. Vést debatu stylem "Jojo... Tak tak...Však však ...bylo nudné. Při předvánočním pivu nadhozené téma pračky a kurvítka skončilo harmonickým dvojhlasem.

      Hlásič v autu určitě, alespoň technicky, půjde vypnout aby průběžně nebonzoval. Ale pro případ maléru při kterém jde o krk bych si přál aby fungoval jak má. Když už tam bude, aby k němu bylo tísňové tlačítko. Nejen pro případ havárie. A když už tam bude, aby bylo možno aktivovat funkci hlásící pokus krádeže či vloupání aby přivolala nejbližší policejní hlídku. Jenže každý ne úplně blbý neschopný zločinec si opatří rušičku mobilního signálu.

      Vymazat
    4. Kocoure, fíčury, chamtivost, Řím... Ano.

      Tohle souznění je na pytel. Není o čem se hádat.

      Vymazat
    5. Jo Draku,
      ten šmírovací záchranný systém bude mít ůžasné vedlejší (anebo hlavni?) využití
      výrobce bude mí možnost uplatnit výluky z poruch protože jedíte moc pomalu, moc rychle, krátké trasy po městě, dlouhé trasy v horku ....
      pojišťovna bude mít důvod zvednout vám pojistku protože hodně najezdíte, pohybujete se /parkujete na rizikových místech, v rizikových časech, ...

      Vymazat
    6. Ti barbaři v dobách římských aspoň neměli mozky vypatlané agresivním islámem a byli tudíž civilisovatelní. O tento podstatný rozdíl tedy byli ti tehdejší barbaři lepší a o to jsou ti dnešní horší a mnohem hůř „přežitelní“ pro jejich civilisované okolí, pakliže je jejich okolí včas nepošle do pekel horoucích, kam na základě toho, co šíří kolem sebe, rozhodně patří.

      Vymazat
  10. Když jsme tak u těch zkurvítek: To není technický problém. To je problém lidsko-chamtivostní.

    Přečtěte si na blogu Petra Kubáče Žďorbovýrobu.

    Odkaz je dole, funguje.

    OdpovědětVymazat
  11. Sumasumárum na http://petr-kubac.blog.cz/
    jasná páka.
    4P

    OdpovědětVymazat
  12. Připomněli jste mi moji starou Tatramatku s vrchním plněním, která skákala při ždímání jako roztomilé hříbátko a já ji musela objímat přinejmenším jako milence, abych ji udržela na místě. Měla jsem tenkrát malinkýho pejska, ten přesně vytušil, kdy pračka začne hopsat, stál u ní a čekal až ho na ni vysadím. Lehnul si na zádíčka a nechával se masírovat. Byla to fuška udržel čoklíka i pračku v olrajtu. Ale i tutovka, že pračka neprojde zdí. Ještě nejmíň rok po koupi pračky nové jsem měla tik vyletět k ní a střežit její pohyby. Toho, kdo tu Tatramatku vymyslel, bych v ní ráda vyprala. To byl mistr nad mistry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ony pračky horem plněné jsou skákavé tak nějak z principu všechny, ale horemplněná Tatramatka byla jednička

      Vymazat
    2. Astro a kapitáne,

      malé, shora plněné pračky jsou vyráběné pro prodej v nižší cenové hladině a zároveň s tím jsou rozměrově menší, nejsou tam tlumiče buď vůbec, nebo jen symbolicky a tak nějak je to celé nějaké ošulené a nedokonalé a tak to když už to krom toho hopsání nedělá nic dalšího, co by bylo k vyloženě vzteku, je to vlastně docela klika.

      Vymazat
    3. Kdybych měl řešit hopsání a nechtěl vrtat do dlaždiček, asi bych to vyřešil přišroubováním na podložní desku zespodu opatřenou nějakým multipřícucem. Novodobé pračky nehopsají.

      Vymazat
  13. Draku, vím :),
    právě kvůli těm menším rozměrům musí mít buben i menší nebo skoro žádný rozkmit takže se skoro každý nevývažek přenáší rovnou na skříň
    občas je tam "pro uklidnění" závaží zvící asi kyblíku betonu; někdy to možná trochu pomůže, někdy to spíš působí jako "násobič rázu", takže když se zadaří pěkmý nevývažek (třeba skoro všechno prádlo se zmotá do jednoho chumlu), je pračka schopma rozmlátit koupelnu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu skákací potvoru už dávno nemám. Dávala jsem pod ni takovou tu vysokou černou gumu, ale ani to nepomohlo.Už je to dávno - skoro dvacet let.Teď mám pračku kvalitní, nehne se ani o milimetr.

      Spíš je třeba myslet na Vánoce, ne? Šílí se u vás doma? Nebo máte ženy v klidu? Včera jsem utřela prach.A to byl začátek i konec generálního úklidu. Ne že bych byla až taková lemra, ale po nemoci nemám ještě energii. Od té doby, co mi odstranili šedý zákal vidím i ta nejmenší smítka, ale nebere mi to rovnováhu. Budu "slavit" jako každý rok. Sama doma. Netřeba šůrovat. Všem jsem namluvila, že jedu za kamarádkou a bude klid.K večeři si udělám lívance, rozsvítím svíčičku, zavzpomínám a hotovo.Sentimenti mě nedoženou.

      Vymazat
    2. Ďjó Vánoce...
      To už bude brzy. Ale kluk je velkej, na Vánoce stejně nepřijedou, protože snacha ma alergii na kočky a u nás bydlí dva kocouři, kterém kvůli tomu přece nedám do útulku.
      Takže bramborový salát od bývalé sousedky (nikdo neumí lepší), telecí řízky (co bychom se nerozšoupli - Vánoce jsou jen jedny v roce), pak dobré kafe a pár kousků cukroví od sestry (to by muselo vyhrát celoevropskou soutěž - že se jí chce s tím tak patlat), vyměníme si knížky jako dárky a půjdeme si každý do svých komnat číst.
      Tak takhle to bude vypadat. Okna už máme umytá, 23/12 ještě vysaji a "vozdobím" pár větviček z borovice, které jsem dneska koupil na trhu.

      Vymazat
    3. Kocoure,
      jestli je to alergie fyzická (na kočičí srst nebojiné produkty), neměj to snaše za zlé, alergie na nějakou matérii, kdy organismus začne bláznit je sviňa, mám vlastní zkušenost. Některá jde trochu léčit (přivykat organismus, učit ho aby nebláznil) ale je to vesměs běh na dlouhou trať. A neléčená se často s věkem zhoršuje

      Vymazat
    4. Nemám ji to za zlé.
      Je alergická na koně a kočky. A miluje: koně a kočky, neodolá si je pohladit - a vzápětí opuchne a rozeběhne se celá alergická reakce.
      Byla už u nás, pod prášky, ale spát si u nás netroufla. To by její obvyklé medikamenty asi nezvládly. Spala u známých, kteří kočky nemají.

      Vymazat
    5. My Vánoce také nedramatizujeme.Jsou pro nás těšením na jaro. Nejlepší je to těšení.

      Užijte v pohodě a v těšení.

      Vymazat
    6. S alergiemi nejsou žerty, nedá se tomu poroučet, dá se to jen zvládat buď léky, nebo vyhýbáním se alergenům, nejlépe je kombinovat obojí.

      Obuvníku, přesně tak, do jara je sice ještě dost daleko, ale jednou přijde a je docela hezké se na něj těšit :-)

      Vymazat
  14. HOPSÁNÍ: jedna z nejdražších a skutečně nejlepších praček (konstrukčně jsou téměř totožné) na trhu, pokud nepočítám profi,30k+ https://www.miele.cz/domacnost/automaticke-pracky-1561.htm,zajistí klid a absolutně tiché praní na nejméně deset roků. Po této době se začne projevovat náznak hopssání a je třeba okamžitá (buben jinak zničí ř. jednotku)pouhá výměna tlumičů (2ks) a držte se, v ceně 180 Kč/ks.celkem+10 min práce netto 500 Kč v temném hvozdě. Tlumič je pravěké konstrukce, třecí mechanický,jako u "kubelwagenu". Opravič prohlásil, že zná pračky této značky starší 16ti let bez problémů. Ekonomika : pořízení 30000+ servis1000/ životnost16r min. rovná se 1937,5 Kč/rok. Není co dodat, jen zvážit zda k věku investora je jen náznak návratnosti či převáží jistota klidu dožití(vyber koho/čeho).
    4P
    ps. rakev nemá kapsy/prum. delka pob. důch.dávek 23 roků k 2016 zdr. ČSÚ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EK, to roztlučení řídící jednotky když odejde tlumič, mi přijde jako mimořádně zlomyslný konstrukčně-destruktivní počin. Nešla by přemístit?

      Vymazat
    2. dráta jest krátká
      4P

      Vymazat
    3. To se dá i prodloužit když na to přijde ne?

      Vymazat
  15. Není to tu běžné, ale po posledním technickém zahoření(zase vedle) je OK uklizeno a práce končí do druhého ledna a tak přeji pěkné vánoce s dostatkem zdraví ostatní je stejně karma.
    4P

    OdpovědětVymazat
  16. WAF je moje KARMA, Warehouse Aircraft Fighting.
    4P

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)