Prohledat tento blog

neděle 13. ledna 2019

Klinická diagnóza aktivisty


Kauza Klinika z pohledu mimopražského vidláka



   Několik dní se na internetu i TV zprávách řešila „Akce Klinika“. Zdali dokáže (jestli si troufne) exekutor, tedy státní moc, dostat z prostor bývalé plicní kliniky „aktivisty“, kteří si tam udělali klubovnu a jakýsi hodinový hotel. Nejvyšší soud rozhodl, že budova jim nepatří. Přesto že už bylo v minulosti učiněno několik pokusů squottery vystrnadit, nepovedlo se. Bránili se pomocí právníka, podávali odvolání, vraceli se a bůhví co všechno.

Tentokrát jim ale asi jejich právník (tuším, že je to právnička) poradil, že to mají vzdát a celý případ tak vlastně zmizel ze zorného pole (lehce hysterické) veřejnosti.
Rozebírat celou kauzu nehodlám, to už udělali mnohokrát jiní. Ale při té příležitosti mě napadlo několik bočních otázek, kterými se páni žurnalisté příliš nezabývali.


  • Kdo vlastně jsou rodiče těch aktivistů? Vědí o tom, co dělají jimi živení potomci? Oblečení i technika, kterou „aktivisté“ používali rozhodně nevypadala, že byla vytažená z popelnice.
  • Jsou snad před Klinikou někteří, kteří si dokáží na sebe vydělat? V práci si vzali volno, že mohou trávit tolik času happeningem?
  • Nejsou tam nakonec profesionálové, kteří případ nesledují, ale přímo vytvářejí? Co na to říká vedení veřejnoprávní instituce tedy rozhlasu?
  • Ti, kteří dosud stanují na střeše prý nemají kam jít“. Takže to jsou jediní skuteční bezdomovci. Ostatní kam jít tedy mají. Domů? Nebo jim pan primátor nabídne nějaké bydlení? Nebylo by spravedlivější, kdyby ho nabídl i ostatním bezdomovcům?
  • Kdo je ten šedovousý pán, který s aktivisty diskutoval o Janu Palachoví? Sympatizant, náhodný kolemjdoucí, novinář nebo policista v civilu? Nebo snad dokonce politik?
  • Pražský primátor Hřib, Pirát, prý prosí (koho?) o darování Kliniky aktivistům. Okolní obyvatelé, kteří nesou s nelibostí hlučný "provoz" Kliniky jsou mu lhostejní? Nebo doufá, že tím přiměje ty mladé lidi, „klinikáře“, aby přišli k příštím volbám a volili Piráty? (Domnívám se, že zrovna tihle k volbám nechodí.)
  • V budově se až do konce její „okupace“ svítilo. To opravdu nikoho nenapadlo vypnout proud a znepříjemnit tak aktivistům pobyt? A kdo vlastně ten proud platil?
  • Jenže kdyby vše probíhalo normálně (čti podle zákonů a rozhodnutí soudu) nebylo by o čem psát vzrušené články, že páni žurnalisté! A politici by se nemohli tak snadno "profilovat".


   J.X. Doležal (toho nemusím, ale je to opravdu dobrý provokatér) promluvil k tématu „fetišizace osobního vlastnictví“: ...skutečně žijí, skutečně existují a skutečně věří tomu, co říkají, tedy do té doby než je odpor k fetišizaci vlastnictví uplatněn pokusem o demokratizaci jejich mobilního telefonu...




   Tyhle "boční" otázky mě napadly při čtení celého průběhu kauzy Klinika. A zřejmě nejsem sám, objevují se i v komentářích na webech, které se Klinikou zabývají. Zdá, že aktivistům mnoho lidí nefandí. Možná jsou ti nesympatizující jen nevzdělanci, vesničané a vůbec spodina společnosti. 
   Tak mě napadá, jestli celou záležitost tajně nevyprovokovali zlí pravičáci aby se tak veřejně a na příkladu ukázala scestnost mladých levičáků. Tedy aktivistů a jejich poměrně nestravitelné názory a chování. Jeden čas se dokonce nechali slyšet, že z Kliniky vytvoří uprchlické centrum pro ty imigranty, které stát nechce přijmout. 
Nejspíš to ale bude můj vidlácký, stařecký stihoman. 


A na závěr pozvánka na kulturní obohacení z Východu. 
Jsem si zcela jist, že bude plno. Bez ironie. Praha je kulturní město.


====


   Piráti už vědí, jak znemožnit Číně špionáž. Nápad  první místopředsedkyně Pirátů překonává i výtrysky inteligence Kateřiny Jaujau, jinak též zvané "Biomasa". 
   Už přímo vidím, jak si Piráti mezi sebou rozeberou jednotlivé provozy koncernu HAUWEI a osobně dohlížejí, jestli se do integráčů nedostávají špionážní obvody.  Jo - jak se vlastně pozná špionážní integrovaný obvod?

Nicméně tvrdím, že Olga Richterová je hezká holka.






18 komentářů:

  1. Tady máme co činit s pozůstatky totality. Mládenci a slečny si myslí, že mohou obsadit neužívanou budovu jménem jakéhosi nedefinovatelného "lidu". Považují se za jeho zástupce, ale neptali se ho na to, jestli s tím souhlasí.
    Zrovna v Praze jim to neprojde, ale jinde se jistě podobné akce dějí, aniž by kdo zasáhl. Zahrádkáři, kterých chatku obsadili soudruzi a soudružky aktivisté, to raději vzdají, nenajdou nikde účinnou podporu.
    V Mnichově také dlouho dumali, až je napadlo, že budou kontrolovat drogy. Zapůsobilo to, kolem Monopteru v parku, dříve okupovaného feťáky, je klid, chodí tam maminky s dětmi. Injekční stříkačky tam vysbírali a nové už budou kdesi jinde.
    Současná německá kancléřka Anděla má za sebou také několik měsíců mezi squatery, až ji tam navštívil tatínek a poznamenal "tak tys to tedy někam dopracovala".
    Ten to nepovažoval za politickou činnost a na Andělku to zřejmě zapůsobilo.
    Mládež se radikalizuje hlavně na školách, kde se probírá ten hnusný kapitalismus a potřeba politického odporu. Páni profesoři a docenti mají penzi jistou, mohou se tedy nechat unášet vznešenými myšlenkami.
    V Paříži byl profesoren jakýsi Jean-Paul Sartre, měl i později slavné posluchače, třeba Kambodžana Pol Pota. Pol Pot to pochopil, Kambodža má špatné složení obyvatelstva- místo na demonstrace se tam chodí pracovat na pole a tím se obohacují kapitalisté. Takže se pustil do vylepšování, pár miliónů vesničanů jeho spolubojovníci vyhubili ale složení stejně nezlepšili.
    Takže čeští aktivisté zatím jenom demonstrují, jsou však příznaky, že se ochota k násilí obecně zvyšuje. Takových pokusů o vylepšení složení parlamentu, jako vloni a letos, bylo dříve daleko méně. I těch zavražděných dívek přibylo. Prostě se to násilí stěhuje k nám do Evropy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To Milda:

      Nevím jak páni profesoři, ale páni žurnalisté na tom všem mají opravdu velkou zásluhu / vinu. Místo stručné zprávy to emotivní (ať už souhlasné nebo nesouhlasné) se tady rozmazává to hnědé po stole. "Národ" miluje emoce, senzace. Stačí srovnat náklad Blesku a nějaké seriozní tiskoviny.

      Tak je mu to vzrušení třeba dát, protože čtenost / poslechovost / počet prokliků je to, co přesvědčí sponzora, aby listu / stanici / webu dal lukrativní zakázku na reklamu. No a z té jdou přece penízky, ne?

      Tedy ne Hledej ženu, ale Hledej prachy!

      Vymazat
  2. Co k tomu říci? Jak už se psalo ve vzkazech, jaký vlastně důvod k dodržování zákonů a pořádku má obyčejný občan, prasečí rypák, kulturně-mediální frontou považovaný za oprávněného držet hubu a krok a platit koncesionářské poplaty a daně? Já bych řekl, že má leda tak chuť na další defenstraci a ža ta chuť je víc než oprávněná.

    Byla-li svého času zneužita banální potyčka Štěpána Kotrby s bezdomovcem k tomu, aby s ním ČRo ukončil spolupráci, jak to, že tato jindy tak „citlivá“ instituce neučiní to samé v případě pánů Jakuba Orta a Jana Škroba, kde zjevně o banalitu nejde? Na tyto dva „vejlupky“ jsou snad ve vedení ČRo hrdí? Pakliže jsou a nekonají jak by měli, tedy že ukáží „vejlupkům“ kde nechal tesař díru, měly by dotyčné „vejlupky“ vyrazit spolu s jejich vedením. Na případech lidí, jako jsou: Štěpán Kotrba, Michal Macháček, Jaroslav Šesták, Vladimír Franc a mnozí další je vidět, že neomarxistický pochod státními a nestátními institucemi, médii a školským a vzdělávacím systémem byl a dosud je až příliš úspěšný a že je nejvyšší čas začít s tím něco dělat a začít to dělat dřív, než nás ta anarchistická sebranka začne okrádat, mlátit a třeba i zabíjet na potkání, protože jak je vidět, platí pro ni jiné zákony než pro nás ostatní a z práce už nás vyhazují jak vidno a necháme-li to bez odporu pokračovat, tak bude jenom hůř. V souvislosti s tím podotýkám, že je už dávno zapotřebí podívat se pořádně na tok finací jak ze zahraničí tak i ze státního rozpočtu a tyto „vejlupky“ od financí buď odstřihnout, nebo aspoň pořádně nahlas ukázat prstem na toho, kdo je platí.

    Měl-li kdy Martin C. Putna nějaký můj respekt (nevzpomenu si), tak v souvislosti s případem žižkovské Kliniky o něj přišel.

    Kocour J.X. Doležala „nemusí“. Já ho také nijak zvlášť nemusím, na mě je prostě až moc „alternativní“, ale musím uznat, že zrovna v případě žižkovské Kliniky se zachoval jako OBČAN a že jsem mu za to vděčný. V Doležalově článku mi zaujal ostavec:

    Martin C. Putna, proslavený učitel Univerzity Karlovy, proslul především svým sporem s Milošem Zemanem. Prezident mu nechtěl dát profesuru. Nyní se ukazuje, že Zeman nejspíš měl pravdu. I já si myslím, že je lepší, aby lidé volající po cenzurování pravdivých informací, co se jim nehodí do krámu, nebyli profesory. Takto uvažující jedinci mají své místo v politických stranách pánů Vandase či Okamury, ale ne na akademické půdě.

    To, že J.X. Doležal Putnu „utřel“ za lhaní a pokus o censuru, to je v pořádku. To, že toho využil jako oslího můstku, aby si kopnul do Vandase a Okamury, ho v mých očích zbytečně sráží. Pokud vím, ani jeden z nich by se nebratříčkoval ani s Putnou, ani s osazenstvem Kliniky.

    J.X Doležal se ale občansky chová i v jiných případech, vzpomeňme například začátek tzv „migrační krize“, za to jsem mu vděčný rovněž, ale jak vidno, nikdo nejsme dokonalý.

    OdpovědětVymazat
  3. Vyklizení "kliniky" by bylo bývalo daleko snazší, nebýt uzavření smlouvy o užívání, která legitimizovala jejich "bydlení". Asi byla napsaná tak, že vyklizení muselo být soudní cestou. "Klinikáři" měli podporu části radnice. Nebýt toho, tak v souladu se zákonem mohli být vyklizeni bez úřadování, násilím a za asistence policie. Jako každý kdo se vám nabourá do baráku. Naštěstí u nás není zákon chránící okupanty. Okupanta lze vyhodit bez soudu a navíc bude trestně stíhán.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, nájemní smlouvu ti vejlupci dostali proto, že mezi nimi byla dítka movitých a vlivných, jinak by dostali leda tak houby s octem. Proto byly veškeré zákroky proti nim takové nijaké, nedomrlé a paralyzované vlastně dřív, než začaly. Dost se na tom podepsala premiérova marná ochota a snaha vyhovět všem, což je nemožné, ale na jedné straně je to zneužíváno a na druhé to nakonec spolehlivě postupně naštve úplně všechny.

      Vymazat
    2. Co se týče paralýzy státní moci vůči zazobaným spratkům, tak v tom nejsme sami, viz například návštěva Donalda Trumpa v Hamburku a její průběh. Zdá se, že se znažíme dohnat a předehnat náš velký, německý vzor. Nic proti, ale nechápu, proč zrovna v tomhle?

      Vymazat
    3. Draku, vím. Salonní "anarchistická levice".
      Jako v Renčínově vtipu: "Zbohatli jsme, synku. Nyní si budeš moci dovolit i levicové názory."

      Vymazat
    4. Obuvníku, takoví by zasluhovlai spadnout s érem někde v zamrzlých velehorách, kde by poznali jak jsou nevzdělaní, blbí, nešikovní a nepraktičtí tak moc, že nesvedou nic užitečného, co by jim pomohlo k záchraně a že možná ani nesvedou sežrat se navzájem. Pakliže to svedou, tím líp pro zbytek světa.

      Vymazat
  4. Je to v podstatě jen peleš lotrovská, ti lidi tam. Dělají si hepenink na účet ostatních.Jedná se zřejmě ovšem také o lukrativní místo, které se někomu hodí k výstavbě pro hepenink na jiná témata.Ta mládež, co tam "žije" teď, to jsou zřejmě jen výpotky nějakých neblahých rodičů, kteří nezvládli výchovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, jak to tak kolem sebe sleduji, tak ze současných rodičů mám pocit, že ve spoustě případů a pravděpodobně v jejich drtivé většině se nejedná o selhání při výchově, ale že je to úmysl.

      Vymazat
    2. Koho kterého čí úmysl, dráčku? Těch mladých? Jestli ano, pak jsou to nevychovaní spratci. Kdyby je někdo vychoval správně, nedělali by to, co dělají. Chovají se snad tak tvoje děti ?

      Vymazat
    3. Myslím Astro, jak tak koukám na současné rodiče kolem nás, že z těch dětí vyrábějí nevychované spratky v tom lepším případě z opičí lásky a v tom horším úmyslně. Domnívají se totiž, že se jim pak povede líp. Že se budou chtít dík té nesnesitelnosti navzájem pozabíjet, to už jim debilům nedojde.

      Vymazat
  5. .....Horká novinka z ČT 24:"Nicméně tvrdím, že Olga Richterová je hezká kapybara"

    Jistým návodem na určení druhu hlodavců je vzhled a dorůstání chrupu. Zdroj W: Hlodavci (Rodentia) jsou zdaleka nejpočetnější řád z celé třídy savců. Většinou (jen většinou?) jde o menší živočichy. Jejich charakteristickým rysem je tvar a uspořádání zubů. Přední řezáky jsou přeměněny v hlodáky. Hlodáky mají přední stranu pokrytou tvrdou sklovinou a zadní stranu mnohem měkčí zubovinou. Díky většímu obrušování měkčí zadní části si zuby udržují stále ostrou hranu. Celý řád čítá přes 2500 žijících druhů.

    Většina hlodavců je býložravá (na první pohled). Jejich největším žijícím zástupcem je kapybara (ze zveřejněné fotky to není pravda) .
    A pak jezte zelené!!
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EK, narážíte snad na fakt, že ta ženská má trochu větší zuby? Mně je šuma fuk, jak vypadá, víc mi zjímají její názory a jestli je chytrá, jenže to asi nebude, protože zrovna do té její partaje se ti opravdu chytří zrovna nehrnou. Celé je to tam takové potrhlé panoptikum a doufám, že to zůstane panoptikem územně ohraničeným převážně na město pražské a že dalších posil se jim doufejmě už dostávat nebude. Je to takoví víc než důstojná náhrada zelenomagorů a těch jsem si už užili dost ne?

      Vymazat
    2. Narážim,narážím, po zvážení všech dostupných informací, tedy názorů, dat a pod., příjde i hodnocení vnějších znaků nutných k zařazení do říše živočišstva. Docela to funguje, stačí zavřít oči, poslouchat, otevřít a vona je to pravda, někdy se leknu, někdy zasměju nebo dál zkoumám. Fungovalo to na věci z oboru mé práce a zároveň koníčka.Když uvidím rozebraný "Hardware (z anglického významu „železářské zboží)", fukční rychle spolehlivě fugující, jednoduchý je to balada. A naopak, načinčaný šrot s povrchní, nepropracovanou, neucelenou konstrukcí s přehnaným důrazem na detail (tzv. tituly, před ivzad)je jasno. Funguje to i na lidi (no,no, mně). V poslední době je toho šrotu až dost. Takžetak. V případě té dámy je chytrost nahrazena vyčůraností.
      4P

      Vymazat
    3. Ta vyčůranost leda tak pro ní osobně a možná ještě pro její partaj ale nám všem ostatním bude v lepším případě k ničemu a horším bude na škodu.

      S tím hardwarem máte pravdu, tím jak rostou obchodní úspěchy atrap na úkor opravdového zboží, opravdové zboží podražuje na úroveň, která se jen těžko dá zaplatit a tím pádem se nám blíží okamžik, kdy už nic jiného, nežli atrapy, neboli šrot jak říkáte, nepůjde pořídit.

      Začíná být velmi aktuálním vědět kdeco a umět si kdeco i vyrobit.

      Vymazat
  6. V jednoduchosti je síla.
    To platí jak pro SW tak pro politiku ale třeba i pro kumšt. Speciálně muziku. I když - když je té jednoduchosti mnoho, je z toho popík. Ale rozeznat jednoduchost od primitivismu lze, Jednoduchost neznamená, že je něco okopírované, skoro stejné jako to jiné. Jednoduchost a kvalita se nevylučují - vezměme si třeba Osudovou od Beethovena. Ty čtyři tónu na tympán - a je to tu, je to ikona, symbol. Nebo abych zůstal doma začátek Vltavy. Dvanáct not - a každý to okamžitě dekóduje.

    Ad "lepšolidé" a "dobroserové: Bylo by krásné, kdyby tahle třída savců byla dislokována jenom v "Větším městě pražském". Jenže není. Tam je jen jejich nadlimitní koncentrace*. Sporadicky se vyskytují i jinde v Kotlince a "Juropě". Jsou to prostě SSL - samozvaní spasitelé lidstva.

    */ je to blízko vlády a různých centrálních institucí. A ty lze vydírat - aby si nepokazily "mediální obraz" a nedostaly nějakou nehezkou nálepku tak platí. Nahrává tomu i umístění redakcí a studií TV i rozhlasu. Jsou z 90% v Praze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není-li zjednodušování na úkor požadované funkčnosti, tak nic proti.

      Nejlepší dislokace SSL je na uzavřených psychiatrických odděleních. Od té doby, co se od této blahé praxe upustilo, jde to se světem z kopce, a to že fofrem.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)