Prohledat tento blog

čtvrtek 23. července 2020

Otázka terminologie aneb chřipečka versus pandenie

Covid -19


   Poměr úmrtnosti kolem 0,6 procenta je šestkrát vyšší, než 0,1 procento u běžné sezónní chřipky. Nemoci, jako je SARS, MERS či ebola, jsou mnohem smrtelnější - úmrtnost na ně dosahuje zhruba deset až 50 procent. Na tyto nemoci ale zemřelo mnohem méně lidí, než na covid-19, protože nejsou ani zdaleka tak nakažlivé nebo rozšířené; na SARS zemřelo 774 lidí, na MERS 858 a ebole podlehlo více než 11.300 lidí.




   Tohle nejsou zrovna údaje, které by potvrzovaly teorii chřipečkářů. A situace je oproti tzv. "španělské chřipce" před sto lety horší o mnohonásobně zrychlenou mobilitu populace. Mnohé, mnohem smrtelnější choroby (mor, cholera atd.) se kdysi tak nerozšířily a zcela nevyhubily lidstvo proto a jen proto, že nemocný, než dorazil z centra nákazy jinam cestou bezpečně zemřel. Dneska přeletí půl světa dvakrát, než se projeví jakékoliv přiznaky nebo než bude jako bezpříznakový a přesto virulentní rozsévat nákazu po několika místech světa.



   V Čechách je nejvýraznější ohnisko nákazy na Jablonecku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přes 24 nakažených na 100.000 obyvatel. V Libereckém kraji se kvůli zvýšenému počtu nově prokázaných případů vrátí roušky.


"Jde i o tisíce hospodských, kteří to mají sakra těžké i tak, o provozovatele hotelů a penzionů (kdo by teď jel na dovolenou do MSK?) a všechny další drobné podnikatele a živnostníky, kteří přežili první zavření země v březnu. Objektivně je navíc celokrajské opatření nesmysl. V Krnově je k 19. 7. jeden nakažený, v Opavě 3, v Rýmařově dokonce nikdo."

V.K. junior se zastává hospodských. Dejme tomu, i když si říkám, že prostě riziko podnikání reálně existuje. Kdokoliv podniká, postupuje riziko. Málo sněhu pro lyžaře, málo slunka koupání, málo turistů kvůli "koronáči"...  Opravdu si musí všichni ožírat zobák po 23:00 v hospodě? Nemohou-li si to odpustit, ať si koupí chlast domů. Mladý Klaus se pomalu zařazyje mezi ostatní "protestní strany", antibabišovce. Pomalu přestává být pro mě volitelný i on. Nějaké vize sice Trikolóra má, ale málo je propaguje. 



   A Praha si zvedá renomé "koronáče" jedním nevelkým nočním klubem. Prostě oni tam jít museli! Museli se tam "družit".A kolik takových klubů v Praze i jinde je? 

(To je řečnická otázka. Odpovězte si sami.)



   Ministr Vojtěch ve středu uvedl, že podle vývoje epidemiologické situace do pátku zváží zavedení preventivních celostátních opatření proti šíření nového typu koronaviru. Případná opatření nechtěl specifikovat "aby nevznikla panika".

   Přeložím: Až epidemie začne zase růst v Praze, druhá vlna, které se tak nesmí říkat, tak si celá republika nasadí roušky a zavřou se od 23:00 hospody. To v nejmenším. Přece neudou trpět sami, že?  Epidemiolog Prymula tohle předpověděl už před měsíci - a byl politiky raději "uklizen", aby nekalil vběrchušce radost z úspěšně potlačené epidemie. 

   A "koronáče" si úspěšně dovážíme i ze zahraničí, z bezpečných zemí. Tam je riziko o to větší, že kmen Covidu19 nemusí být stejný, jako ten náš, "český", zmutovaný. 

    Prostě realita nakonec vždy vybublá na povrch. Bez ohledu na katastrofické scénáře žurnalistů nebo naopak zářné vize dokonalého vítězství, jak to vidí politici.

   Základní princip je v lidech, kteří nejsou ochotni - nebo spíše schopni - změnit své zažité chování, své proiority. Bez hospody do rána, bez fesťáků, bez fotbalů s plnými tribunami by Češi asi nepřežilí...

     Ale není to jen koronavuirus. Se stejným nadšením se snaží řidiči ještě rychle projet nechráněné železniční přejezdy, protože tříminutové zpoždění by asi ohrozilo jejich duševní rovnováhu. Motorkáři si po zimní přestávce potřebují nutně spravit jezdeckou sebedůvěru tak "sviští"a pilně se snaží dostát pověsti "dárců orgánů". Puberťáci se dotýkají nejen drátů na zem spadlých, ale i dosud nespadlých a stávají se in memoriam nositeli Darwinovy ceny.  Prostě kdekdo se snaží, aby byl trend české populace držen v táhlém poklesu. A to nezmiňuji feťáky, nenapravitelné alkoholiky, kuřáky a vůbec...

   Vypadá to, že se tady snažím o propagaci nějakého nudného zdravého životního stylu. Po práci pěkně domů, žádná hospoda, žádná "bezstarostná jízda", žádný fesťák, žádný fotbal - prostě nic, nic, nic!  Ale ne. Je prostě sorta lidí, kteří nechtějí číst knihy, poslouchat hudbu, dívat se na filmy, něco kutit v dílně nebo na zahrádce, hrát počítačové hry nebo šachy. Naučit se třeba finsky. Případně se jít podívat na kometu. Nebo do nějakého zbytku lesa na kopec nad městem. Pro takové je koronáč skutečnou pohromou, důvodem k vyhlášení občanské neposlušnosti. Vzhůru s Megamomentníky na Letnou! 


   Takže situace bude pokračovat nebo spíše eskalovat bez ohledu na snažení zpěvného ministra zdravotnictví a ostatní věrchušky. Prymulové a Maďarové si mohou říkat do TV co chtějí, povstání lidu, který sice má chléb, ale ne hry je už jisté. Vyjdeme na náměstí a budeme skandovaně odvolávat. 



Protože - KDO ZA TO MŮŽE?!  My přece ne, to všechno oni. Oni, ONI!





Co s tym, synci a děvuchy?


   No - asi nic. Nemáme vliv - jen se můžeme sami chovat aspoň trochu rozumně. 
Proč jsem to sestavil? Upřímně řečeno - já nevím. Je to jen podvědomé sestavování kostiček do jakýchsi "věšteckých obrazů". Pro úlevu. Pro pobavení.


Héé, héé, koronáč!


Dodatek: 

   Kulturní akce v rouškách! To bude príma fesťák - a jak snadno se bude hlídat dodržování!  Propánajána - ví z někdo těch potentátů něco o chování davu? Učí se to dokonce na školení požární bezpečnosti a skládají se z toho zkoušky! 
    A královna Zlatuše je stejně bude žalovat za ušlý zisk. ANO si tak pomalu chystá porážku v následujících volbách. Kličkování se možná cení na fotbale, ale ne v politice. A budou to ANO-nisti, kteří od následující garniduře budou schytávat za všechno. Musí se přece něco hodit na předchůdce, no ni?   

Pro obveselení:

   Šmejdi nevymřeli, šmejdi stále žijí a inzerují!  Na internetu. Spousta obrázků a slov - ale jedna informace u tohoto inzrátu chybí: používá to technologii Bluetooth, dosah je tedy cca 10 m v v bytě a max. 40 m v na volném prostranství. Takže když se po svém autě pořádně rozhlédnete, určitě ho najdete i bez toho "lokátoru".  Zavádějící jsou obrázky, které evokují možnost vystopování ukradeného auta. Ne, nanejvýš najdete zapadlé klíče v garáži.

   Ale aniž by člověk něco o těch výrobcích cokoliv věděl, je tu několik zřetelných indícií pro všechny podobné inzeráty: Inzerát je velkoplošný, velmi barevný.  Nabízejí se další výrobky zdarma k nakoupeným, (Kup dva, dostaneš tři... ) 
  Čeština inzerátu  má podstatné chyby třeba ve slovosledu. Inzeruje se vždy posledních několik kusů, a je prý se třeba rozhodnout hned, protože sleva už brzy skončí. Jsou tu jen pochvalné reference a otázky, na které se dá "příjemně" odpovědět. 

   Budete o pár stovek nebo tisíc lehčí (vrátit se to pochopitelně nedá a žalovat u soudu se to nevyplatí.) Tady naštěstí za vlastní nepozornost (či chtivost) nezaplatíte tak mnoho. Poučení je přiměřeně drahé a aspoň máte co dát do elektronického odpadu. 

====

Žádné komentáře:

Okomentovat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)