Prohledat tento blog

pondělí 20. července 2020

PPL neboli princip padajícího lejna

Malá poznámka k věci.



Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vysvětluje...

   Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se opětovně obul do hlavní hygieničky v Moravskoslezském kraji Pavly Svrčinové. Ta podle něj „absolutně nezvládla komunikaci s místní samosprávou i s veřejností“. Padla i výzva k rezignaci. Svrčinová přitom již dříve uvedla, že požadavek náhlého zavedení opatření pochází právě od Vojtěcha.


   Co se stalo? Téměř nic. Objevila se nová ložiska nemoci covid19 s neindentifikovatelným původem. Tak zvaná "komunitní" a hrozí obvyklé lavinovité rozšíření. Tedy "druhá vlna", i když se tomu zatím tak nesmí říkat..   

  17. 7. 2020 ve 14:00 se tedy na příkaz Krajské hygienické stanice v Ostravě vrátila některá protiepidemiologická opatření v MS kraji. KHS to má v pravomoci i povinnosti.

   Je to velmi nepříjemné, opět "hadr na hubu" v obchodech a tramvajích a zákaz letních fesťáků - ale co s tím. Při absenci vakcíny a skutečně účinného léku - na virózy obecně totiž žádné léky nejsou. 
   Na Karvinsku už stojí několik šachet, koronáč je i v Městské nemocnici Ostrava. Nechat to tak, tak se budou brzy muset zavírat další podniky, úřady, provozovny a obchody. Případně vyhlásit  karanténu pro celý kraj nebo některé okresy. Další stop-time pro hospodářství, což by strašně vadilo věrchušce.


   Ozvali se movitější Ostraváci (Z. Holušová*) i menší (hospodští ze Stodolní), že se opatření proti epidemii vůbec neměla dělat. Že prý není důvod. Jistě, oni přicházejí o prachy. Chápuj, i když nesouhlasím. Hejtman Vondrák se bojí ztráty obliby a tak "žádá vysvětlení". Na nic víc jako člen ANO nemá ani koule, ani nárok. 


   Opozice volá po odvolání ministra. Jsou nudní, vždy se chytí čehokoliv. Naprosto by mě vykolejili, kdyby resignaci ministra nepožadovali. Kdyby se opatření neudělala a virus bu se zase rozšířil, což by se rozšířil, zkušenosti už máme,  volali by po resignaci ministra nebo lépe celé vlády. Že nic neudělala. 

  Leč mladý pan ministr resignovat nebude. Problém mediálně hodil na krajskou hygieničku, že prý "nekomunikuje". Zase jakási novořeč. V telefonátu s Pavlou Svrčinovou (údajně) prohlásil, že opatření se maji zavést co nejrychleji. Stalo se. 


  Teď ale Adam V. mluví o tom, že ne zas tak rychle - mělo to prý být až od půlnoci. Tedy o deset hodin později. A paní Svrčinová tak má "zvážit své působení ve funkci". Ta pochopitelně resignaci odmítla, protože by tak přiznala svoji "vinu". Ať ji prý Vojtěch odvolá. Ale to asi bude muset mladý pán vymyslet dost pádný důvod. Jinak může následovat žaloba. 


   Ten pohled na princip padajícího lejna je neveselý. Nicméně se praktikuje i v našem Ústavu - pokud si pamatuji, tak nejméně posledních padesát let. Za totality i dnes, za "nových pořádků". Čili je to asi princip obecný.


   Nechtěl bych být politikem ani za nic. Pořád se starat, jak to, co dělám vypadá, ne o to, jaký to má skutečný význam. To, co vidím v našem uměleckém Ústavu v malém a zblízka mi úplně stačí. Jsem naprosto spokojený, že už několik let šéfuji jen sám sobě. 


   Málokdo má totiž koule říct - spletl jsme se, nesprávně jsem věc vyhodnotil nebo jsem něco zanedbal. Provést tzv. sebekritiku. Za život jsem potkal takých stěží víc než deset.



To chce totiž mít aspoň trochu sebevědomí. 



Na hudebních festivalech není dodržování "sociálního odstupu" žádný problém...




*/   Zlatuše Holušová, organizátorka (majitelka) Colours of Ostrava, která organizovala místo nich "NeFestival" pro 500 lidí prohlásila do kamery, že kvůli tomu přišla o 2 000 000.- Kč. To znamená, že je za ten večer hodlala vybrat na vstupném. Když to dám do kalkulačky, vychází mi, že jedna vstupenka by měla stát 4 000.- Kč bez DPH. Myslím, že tolik nestála - on by si ji za tu cenu asi málokdo koupil. Takže někdo tady lže.  



=====

Ještě ke "koronáči" obecně:

   Dnes se média radují, že počet zjištěných nákaz koronavirem klesl pod 100. Kdyby si pamatovali průběh těch nesmyslných křivek aspoň 14 dní, museli by zjistit, že v pondělí je jich vždy méně, protože se prezedntují výsledky z neděle, kdy se provádí cca polovina testů než ve všení den. Ty výsledky jsou vlastně ze soboty, protože vyhodnocení trvá 24 - 48 hodin.  S radostnými oslavami  tedy vyčkejme na výsledky z úterý a středy. A ještě: Inkubační doba covidu19 je 4 - 10 dní. Takže ti, kteří se nakazili třeba 16. července začnou mít potíže až tento týden a pak se, po provedení testu teprve dostanou do statistik.  

   K tomu: Od poloviny dubna klesl počet vážných průběhů nákazy na cca 25% a taky přibývá tzv. asymptomatických případů. Opět to není níc, nad čím by se měla veřejnost radovat.  Znamená to totiž, že takový bezpříznakový člověk normálně pracuje, nic netuše chodí mezi zatím zdravými lidmi a trousí nákazu. Protože obrovská většina společnosti (99,86046‬ %) se z nákazou dosud nesetkala, tak nemá žádné specifické protilátky, žádnou imunitu - vakcína je zatím zkoušena na dobrovolnících jen v Rusku. Reálně hrozí druhá vlna epidemie, pokud začneme příiš rychle "uvolňovat". Nestraším, konstatuji. Uvidíme, co nám přinesou naši turisté z "oblíbených destinací".
  
   Jediné co na situaci je pozitivní je fakt, že virus pravděpodobně již mutuje a jeho agresivita slábne*. Ale oslabené (staré a nemocné - t.j domovy důchodců, nenocnice , LDN) může "koronáč" spolehlivě sprovodit ze světa, pokud se k němu přidá k nějaká jiná, třeba latentní nebo chronická choroba. Cynik by řekl, že se aspoň sníží náklady na LDN a Domovy důchodců tím, že vymřou již neperspektivní občané a ušetřené prostředky se moho investovat jinde. Třeba do některých neziskových organizací.



*/   Mutace viru , která svému nositeli příliš neublížila, je tedy nejspíše bezpříznaková se šíří daleko snadněji, než ta, která upoutá nemocného na lůžko, do isolace nebo ho rovnou zabije. To platí o všech virových epidemiích.

3 komentáře:

  1. Kvůli pár tisícům blbečků, kteří si nutně museli máchat zadky v Chorvatsku i jinde, bude těch deset miliónů lidí, co se ukázněně rekreují ve vlasti teď trpět a stonat víc, než by bylo v kraji zvykem. Vůbec nerozumím pokynům této vlády, a ty její hokuspokusy mi jdou na nervy.Jsem ohrožený druh - tedy družka - mám v čudu plíce a mlátí se mnou CHOPN. Tedy nejlepší strava pro koronu. Kdybych náhodou zdechla, zachovejte mi aspoň tichou vzpomínku. Já vám shora shodím nějakou tu bouřku, abyste věděli, zač je toho loket.

    OdpovědětVymazat
  2. Vzpomínku zachovám, ač Vás osobně neznám. Bohužel jen jako na produkt propagandy, který podlehl hejtování vlády, že za to může ten nebo onen blbeček. Nenechte sebou lomcovat závistí a nenávistí rozesetou s úmyslem rozdělit nespokojené do skupin co se rekreují, co nakupují v lídlíčku co chodí do lesa na procházky co čekají v čekárně u lékaře cococo..... a pěkně je postavit proti sobě, vše jen pro zastření skutečných všiváren, zlodějin a podvodů mocných.
    Pamatujte, že nenávist ruku v ruce s blbostí působí na všechny nemoci jako mocnitel který zabije násobně víc lidí než C-19. Tu blbost si podtrhněte sama.
    Žíjte v klidu jako dřív, roušku z mozku odložte. Pamatujte! "ŽIVOT JEŠTĚ NIKDO NEPŘEŽIL" !! Dá se jen prožít.

    OdpovědětVymazat
  3. Milý, kdesi vdálený EKo - roušku nenosím na obličeji ani v hlavě, blbá jsem snad jen tak přirozeně, jak každej člověk někdy bývá.Já už jsem svůj život prožila a to, co mi ještě zbývá, prožiju především tak, abych byla maximálně spokojená, pokud možno štastná a vyrovnaná, tak,jako stáří bývá. Nežiju v záštích a svoji imunitu si chráním tak, že nikomu nic nezávidím. Ani Chorvatsko ani nic jiného.

    Za všech režimů vždycky vrchnosti šlo jen a jen o prachy a o všivárny všeho druhu, to je mi ale fuk. S prachama nikoho nepohřbí.

    Závidím vám jen lesní procházky, to k dispozici nemám, ale v naší ulici je taky krásně a mně to stačí!

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)