Prohledat tento blog

úterý 1. prosince 2020

Asi jsem naivní...


   „Je to něco, po čem všichni voláme,“ prohlásil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Copak je to, po čem všichni voláme? Měl by to být centrální úřad Státní hygienické služby, který by byl vybaven pravomocemi rozhodovat o uzavření obchodů a dalších provozoven a také by směl nahlížet do mobilu kteréhokoli podezřelého. 

Píše Aston na svém Psovi. Neviditelném.


   A velmi si  plete pojmy. Nebylo by možno "nahlížet do mobilu" nýbrž pouze zjistit, kde mobil ve sledovaném období byl*.  Asi jsem naivní, ale nijak by mi osobně nevadilo, kdyby to "Minizdrav" věděl 21 dní zpětně. Nemám co tajit. Nekonám tajné výpravy. Ostatně - kdo koná? Pokud je to proti předpisům (např "koronáčova omezení") tak si přece mohu pomoci tím, že nechám mobil doma nebo ho vypnu. 

   Pokud chci konat nějaké protistátní či kriminální akce, tak přece nebudu tak hloupý, abych na to používal svůj běžný mobil. Ale také nesmím platit kartou a přihlašovat se na internet. Takže vyzdvihnu si hotovost, se kterou všechno platím, obstarám si mobil na předplacenou kartu a teprve pak začnu s protistátní činností. No ni, synci? A nosím kšiltovku hluboko do čela a sluneční brýle, abych to ztížil kamerovému systému s rozeznáváním tváří.  

   Je pravda, že když podlehnu moderním výdobytkům, když mám svůj mobil, kde mám internetové bankovnictví, pomocí mobilu  platím, v obchodě i jinde, přes internet se dotazuji na jízdní řády nebo na průjezdnost silnic. Nehledě na to, že si můžu ve svém  "chytrákovi" tu trasu naplánovat a nechat svůj pohyb v GPS trasovat. Je pak moje věc, že když se někdo zmocní obsahu mého mobilu, tak ví všechno.  Nebo když se zmocní mého mobilu fyzicky, třeba zašátránim v mé kapse**. 

   Je to podobné, jako když si ředitel Dbalý z Homolky pečlivě vede deníček, od koho dostal úplatky, v jaké výši a kolik si na ně koupil drogy. A dělá si selfíčka se svazky bankovek s nápisy "Moje!". Když si na něj došlápli, tak se divil a trapně se vymlouval. Jeho právníci se pak musí ztrapňovat u soudu když se vymlouvají jako malí kluci. Ale nakonec - jsou za to placeni.

   Kdo si už nedovede představit svůj život bez svého chytrého mobilu je ovšem ztracen. A byl by ztracen ještě víc, kdyby "spadla" GSM síť.  Takový člověk, pokud si navíc pořídí "internet věcí", tak je pod dokonalým dohledem BB včetně zásob ve své lednici i lékárničce.

Kdo chce kam...





Piráti jsou ostře proti - ale budou, pokud se dostanou "k lizu",
 právě taková nařízení/zákony  zavádět.

Dovedete si představit, jak tajné pak budou elektronické volby?

 
========================================


*/ Někdy se to hodí. Třeba když vám ukradou mobil a máte známého v patřičné GSM. Takhle získal zpět svůj mobil jeden můj známý. Šel pak na danou adresu a jenom řekl "Naval mi můj mobil!" Navalil.
Policii to ovšem operátor nesdělí - jen na soudní příkaz. 

**/ Včetně vašich selfíček, třeba v choulostivých situacích. Málokdo odolá, aby si tak trochy "nezavydíral".  

3 komentáře:

  1. Nápad je to šílený, ale většina hlupáků bude pro a ostatním to "vadit nebude" , přeci nic špatného nedělají, tak se nebojí. Ale příjde den! Jak jen to je po Německy?
    Pěkné........ J. Strakoš 1.12.2020 5:35

    To je super, jak v jednom odstavci jde uvést negativně Klause (který na potlačování práv dopředu upozorňoval) a ve zbytku textu poukazovat na potlačování práv.

    Aston by se očividně taky raději mýlil s mainstreamem než měl pravdu s Klausem.

    4p

    OdpovědětVymazat
  2. Es kommt der Tag!
    Myslím, že jednou přijde - ale až já odejdu (doufám). Ale až přijde, nebude potřeba aby se přijímal zákon nebo ten zákon projde správně navoleným, zákonodárným shromážděním zcela hladce.
    To je jeden aspekt. Ten druhý je v článku - není jenom ten telefon. A data už existují - zatím na různých serverech. Až je Velký Bratr dá dohromady, nastane situace #1984. A takové diskuze, jaké vedeme tady nebo na jiných webech už nebude prvoplánově pitomá s nadáváním na všechno možné (Babiš, Zeman, TV) a vzájemně se napadající idioti) protože nebude! Prostě nebude.
    Zbude šeptanda, "nenápadné" schůzky "rybářů", "chalupářů", "modelářů" atd. kde se bude řešit, jak přežít ve zdraví (hlavně duševním) nastalou situaci. Jak od roku 1948 tak, v zostřené verzi, od roku 1970. Proto patřím mezi hlupáky, kteří se touhle situací nevzrušují.

    Lidi si holt stále pletou svobodu s anarchií.

    A ještě cosi: Když vidím tu urputnou snahu jakákoliv i rozumná opatření přečůrat, ošvejkovat tak se tomu nápadu nedivím.

    Berte to pragmaticky...

    OdpovědětVymazat
  3. OT: Internet věcí už pilně útočí!
    https://www.datart.cz/vysavac-roboticky-irobot-roomba-i7-cerny.html

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)