Prohledat tento blog

úterý 1. prosince 2020

New deal


  4. dubna 1984. Včera večer v kině. Samé válečné filmy. Jeden velmi dobrý o lodi plné uprchlíků bombardované někde ve Středozemním moři. Obecenstvo se ohromně bavilo při záběrech, na nichž se velký tlustý chlap pokoušel uplavat před helikoptérou, která jej pronásledovala; nejdřív ho bylo vidět, jak se převaluje ve vodě jako delfín, potom ho bylo vidět přes zaměřovače kulometu helikoptéry, pak v něm byly už samé díry a moře okolo se zbarvilo do růžova a potom se potopil, jako by těmi dírami do něho pronikla voda. obecenstvo řvalo smíchy, potom bylo vidět záchranný člun plný dětí a nad ním se vznášela helikoptéra, na přídi seděla žena středních let, možná židovka, s tříletým chlapečkem v náručí. chlapeček křičel hrůzou a ukrýval tvář na její hrudi, jako by se chtěl zarýt až do ní, a ta žena ho objímala a konejšila, i když sama byla ztuhlá hrůzou a stále ho co nejvíc kryla tělem, jako by si myslela, že ho její náruč uchrání před střelami. potom helikoptéra shodila dvacetikilovou bombu, strašlivý záblesk a celý člun se rozletěl na třísky. následoval úžasný záběr na dětskou ruku jak stoupá vysoko vysoko do vzduchu to musela brát nějaká helikoptéra s kamerou ve špici v řadách vyhrazených pro členy strany se ozval obrovský potlesk ale nějaká žena dole v proletářské části kina strhla povyk a křičela že by to neměli před dětmi ukazovat a že by to neměli to není pro děti to není až ji policie vyvedla vyvedla nikdo se nestará myslím si že se jí nic nestalo nikdo se nestará o to co říkají proléti typická prolétská reakce oni nikdy…

Potud George Orwell a jeho "1984"

   Zatím jsme v opačné fázi. Nebo přesněji řečeno v opačném gardu. Vzpomínám na záběry IS ze spektakulární popravy nějakého sestřeleného letce, snad amerického, kterého upálili benzínem v kleci a nastoupení islámští bojovníci se na to s povzdáli dívali. Nebo na táhlý záběr na člověka, kterého zaživa před kamerami podřežou. A my? Zachraňujeme imigranty, kteří k nám utíkají po moři. Prý válka a pronásledování v mateřských zemích. A tady co? Ghetta, NO-GO zóny. Když přistěhovalci zjistí, že to tady není takové, jak jim slibovali náhončí pašeráků tak zahořknou a a začnou proti našemu systému bojovat. Po jejich způsobu. Tu podřežou v kostele kněze, tu postřílí pár lidí na ulici, nebo dekapitují učitele. Nebo náklaďákem zmasakrují kolonádu, či vánoční trhy.

   A my? My se přece "semkneme". A přidáme "neziskovkám", aby je mohly uprchlíky vyzvedávat z moře hned za hranicí teritoriálních vod Alžíru, Maroka, Tunisu Sýrie, Turecka atd. Hlavně ze zemí, kde jsme poměrně velmi neúspěšně exportovali "demokracii", čímž  jsme tam rozbili pořádek, který sice byl často diktaturou, ale ve většině zmíněných zemí zemí se po zásahu Západu situace skokově zhoršila. Místo jednoho diktátora a jeho přisluhovačů tam teď o moc bojují (doslova!) různé frakce většinou, náboženského založení. Na lidi se neohlíží nikdo. Je jich přee dost, a moc. Většinou je v těch zemích populační expoloze, kterou nikdo nereguluje, není dost práce, potravy ani prostoru a lidé tak sedají do gumových člunů a jedou si polepšit k nám, do Evropy.

   Otázkou je, co bude dál. Jestli se budou lidé ochotni nadále smiřovat s divošskáým chováním příchozích, s jejich roztahovačností a budou poslouchat své vlády, které vypouštějí nesmyslná slova jako  Wir schaffen Das! a policie bude zasahovat proti těm, kteří proti takové politice budou  protestovat nebo se jednoho krásného dne situace zlomí, policie a armáda se přidá na stranu lidu a začne partyzánský boj proti nově vzniklému chalifátu. Třeba Francouzskému. 
(Marian Kechlibar :"Krvavé levandule" nebo "Podvolení" od Michela Houellebecqa - jako méně akční řešení.)

   A je tu ještě třetí cesta. Že se do vlády dostane nějaký nový člověk, kterému říkám "pán s knírkem" i když žádný knírek mít nemusí, dokonce to ani nemusí být pán. A opět budeme instalovat Velkého Bratra s jeho instrumenty, vaporizací atd. Orwell neznal internet s jeho schopností zřídit "Hyde Park" na každém rohu - tedy webu nebo blogu, na každém profilu osobním sociálních sítí. Proto o tom napsat nemohl. Docela by mě zajímalo, jak by to zpodobnil.  

Svoboda žvanit dnes může znamenat
nástup tvrdé cenzury zítra.

  Zatím to vypadá jako cesta pravděpodobnější. Nový úděl "po západním způsobu" v sobě nese jasné prvky totality. Nemožnost si byť jen myslet něco jiného, než určuje oficiální doktrína. Měnění minulosti - co jiného je strhávání soch v USA a Británii?  A sprejování soch u Praze?  Tenhle nový úděl, tak podobný světu Gerge Orwella, obohacený (zatím) inverzním rasismem - i když nyní jsou čenoši, jak to to tak vypadá, jen za "užitečné idioty". Pak nástup táhlé, nekonečné  války, aby byla možnost držet národy zkrátka. "Pochopte, je válka!" Ty restrikce budou mnohonásobně horší než jsou ty, které zažíváme v nynější "válce s koronáčem". 

   Těžko predikovat, ale zdá se, že na jedné straně by byla Amerika a Evropa a na druhé  Čína, Rusko a Dálný východ. Ale lze si jasně odvodit, že "demonstrace proti jakýmkoliv restrikcím"  by vlastně ani neměly šanci vzniknout. Strach by byl všeobecný, těžký a zdrcující. Policie by byla bdělá, udavači připravení za malý ústupek udat třeba vlastní rodiče. Pavlík Morozov měl skutečnou předlohu. Dovedete si představit demonstraci proti Adolfu Hitlerovi v době II. světové? Nebo proti Stalinovi po válce? (Možná nějaká byla - nejsem historik - ale povědomí o ní nebylo - a není.)

  A podvolení? Jistěže. Když vidím, jak se v USA běloši klanějí a líbají nohy černochům z nějakého pocitu imaginární viny nebo jen proto "že nechtějí mít žádné potíže - a co jim to udělá, že áno..." 

   Ale lidé si o to říkají sami. Svoboda nebo ta zvůle, která je nyní v módě - libovolné změny pohlaví, nadávání na vládu, presidenta nebo naopak na její a jeho oponenty, popírání nejen dějin, ale i současných skutečností nutně k nějakému druhu diktatury povedou. Šaríja nebo Farma zvířat. To jsou jenom dvě podoby nastolení nového řádu. Nelíbí se mi ani jedna. 

 Naši potomci ještě zažijí "zajímavé časy".

   K napsání těch několika vět mě přivedl reportážní šot, kdy se reportér ptal pražských chodců, zda by se nechali nebo nenechali očkovat proti koronaviru a proč. Odpovědi byly různé. Starší spíše odpovídali ano, pro jistotu, mladší ne, že vakcína není řádně vyzkoušená, nenechám si nacpat do těla taková svinstva atd. Jestlipak si je nechá do těla nacpat až ji bude hodně zle? Nebo jestlipak bude protestovat, když taková "svinstva" budou cpát do těla jejímu dítěti, když bude hodně zle jemu - nemusí to být pochopitelně koronavirus.

Orwell to věděl.
   Ovšem dorazila mě jedna postarší Pražačka (cca 75 let), která do kamery prohlásila, že očkovat by se žádném případě nenechala, protože žádný koronavirus prostě neexistuje. Prostě pštrosí taktika. Čímž to měla pro sebe vyřešené. Kdyby se už kolem mě "koronáč" neprohnal, možná bych taky uvažoval o tom, že to celé je možná jen taková kampaň, bouda na hejly. Ale pochybuji, že by se takové kampaně zúčastnilo tolik lidí, institucí a vlád nejen v Kotlince, ale i kolem. Ba i v celém světě.

   Ta neinformovaná nejistota, vzbuzená tím, že o pandemii mluví a píše kdekdo kdeco a není síly, která by těm žvástům zabránila i když jinde to na Facebooku stroje umí a dělají. Ta zpupnost Pražandy, která klidně tvrdí, že "koronavirus prostě neexistuje", tlak obchodníků a jiných podnikatelů, kterým opatření ničí kšefty, způsobuje značné pnutí. Tlak zezdola. Lidé si nedokáží ani a pár týdnů odříct návštěvy hospod, obchodů, lyžařských středisek, fotbalu, fitka  atd. a aby (si) to nějak zdůvodnili, citují "ty mluvící hlavy", které zdánlivě podporují jejich požadavky.

   A taky neporazitelná vlastnost obyvatel Kotlinky: Vše lze "ošvejkovat". Hospoda, kde si hospodský najímá hosty jako degustátory a ti mu za degustaci platí. Nebo "kluby" jen pro členy, kteří znají heslo. Nic proti lidové tvořivosti. Ale jde ruku v ruce s neschopností se smířit s jakýmkoliv omezením.

Big Brother tě sleduje!

"Mně nebude nikdo nic přikazovat nebo zakazovat!"

   Tohle české furiantsví nemá moc smyslu. Zatím jsou to v podstatě jen relativně neškodné excesy. (Třeba podnik "Techtle Mechtle, který rozneslm nákazu po celé republice.) Ale je třeba hlídat i "druhý konec klacku". To co si jeden vyšvejkuje nebo vynutí, dopadne na druhého. Ne na věrchušku. Na bližního. 

   Neboli - prospěch jednoho je škoda druhého. Říkáme tomu sobectví. Řeči "svobodě" jsou jen zástěrka. Jde tu o prachy - ostatně jako obvykle. A někteří tomu nadšeně tleskají. 

"Čecháček se nedá! Na toho je každá věrchuška krátká!"


======================================


Takže o čem se tu vlastně bavíme?

   Ostatně konečně - ty řeči o "svinstvech", vakcínách, odhaduji na konkurenční boj farmaceutických firem, které hodlají dodávat vakcínu proti covidu-19 - a chtějí být monopolisty. Koronáč vyvolal strach v celém světě - řečičky o chřipečce přejdou každého, když se covid-19 prožene těsně kolem něj. A možnost stanovit si cenu dle libosti bez ohledu na nějakou konkurenci je prostě neodolatelná. A "najmout si tisíce "užitečných idiotů" není ani tak moc finančně náročné. Mnozí je dělají zcela zdarma jenom proto, že chtějí "bojovat proti věrchušce".

4 komentáře:

  1. ....Tlak zezdola. Lidé si nedokáží ani na pár týdnů odříct ..........no ano! Dokonce chtějí i utrácet svoje penize za jídlo, cestu do 80 km (tedy po objížďkách VVP) vzdáleneho marketu který zůstal otevřený neboť v něm není nákaza, do místní nonstop přívětivé Vietnamské rodinné večerky, nebo snad nedokáží pochopit že a teď přeháním, nesmějí ani dýchat? .....Tohle má budit důvěru v opatření? komu to můžete namluvit? jenom.......
    JsOu možnosti, důvěřuj ale prověřuj, věř a víra tvá, nevěř nikomu a ničemu. Vyberete si? Je to na VÁS!
    4P

    OdpovědětVymazat
  2. Lidé si nedokáží ani a pár týdnů odříct návštěvy hospod, obchodů, lyžařských středisek, fotbalu, fitka atd. Takhkle je to přesně. Těmi obchody jsem měl na mysli nákupní centra, kde se probírají módou, šperky nebo módními botami. Ne tedy nejběžnější potřeby.
    No - a na tom si trvám. Nikomu nevnucuji "důvěru v opatření", každý se může vystavit takovému riziku, jaké sám uzná za vhodné. To je svoboda. Jenom by neměl tomu riziku vystavovat své blízké a bližní. To není svoboda, to je sobectví.

    OdpovědětVymazat
  3. EKovířepřípodotek2. prosince 2020 v 8:28:00 SEČ

    Přípodotek.
    .......... Ta neinformovaná nejistota, vzbuzená tím, že o pandemii mluví a píše kdekdo kdeco a není síly, která by těm žvástům zabránila .......snad věříte blábolení morbidně obézního s multi diagnosou všeho možného : „Strhávám si masku a vracím ji sestře. Vedle postele stojí doktor, který mě pozoruje a mlčí. Vidí, že jsem bezradný. Dívám se na něj a prosím ho: Pane doktore, já už nemůžu. Odpojte mě.“ (BLESK) to už taxikář Robert může věřit že za jízdu z Wisoňáku k Pečkárně dostane 1200 Kč, tak je to s tou vírou....Už jsem "HO" měl, bez testů téměř všichni v lese, žádné drama ani na pasece, ani pod pařezem,ani za dubem, normálka rýmičky, to bude zdravá strava, kořínky listí, a čistý vzduch, teda když nepočítám nedým z páleného prošlého korditu. Pohyb je život!
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám jiné zkušenosti z blízkého okolí. Ale je to možná tím, že nebydlím v lese. [;>/

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)