Prohledat tento blog

sobota 6. února 2021

O strachu a kázni

 Hysterie a pár facek




   Bylo, nebylo ale kdysi dávno se jeden tanečník, gay, líčil i na tréningy. Baletní mistr mu říkal, ať toho nechá, že to je baletní tréning a měl by působit spíš mužně a hlavně pořádně tančit a ne mít podmalované oči. Jenže onen hošík se rozčílil a začal na baletního mistra ječet, že mu po tom jak vypadá, vůbec nic není. No - neměl pravdu, tanečník je na divadle proto, aby ztvárňoval roli a ne proto, aby lovil známosti mezi jemu podobnými. A jak tak ječel, přistoupila k němu znenadání sólistka Alice, o půl hlavy větší než on a dala mu dvě pořádné facky a zařvala "Do šatny a umejt! Hned!" Stalo se a za pět minut mohla zkouška pokračovat. 


Co z toho vyplývá? Mohu sice protestovat a dělat vlny, ale musím se připravit na to, že mi někdo nafackuje, třeba ten, kdo pracuje na tomtéž díle a jehož těmi svými obstrukcemi zdržuji od práce.

   Poslední dobou roste nespokojenost lidí s jakýmikoliv omezeními. Trvá to už příliš dlouho, stále se něco zakazuje a zase povoluje, příkazy jsou nejasné a zmatečné. Takže se z trucu otevírají hospody, pouštím lyžařské vleky a protestuje na ulicích. Máme přece svobodu a demokracii. Jenže do počtu jich tak mnoho není, jenom je o nich hodně slyšet. 

   Na co tihle nespokojenci zapomínají, že máme současně epidemii koronaviru, mnohé nemocnice jsou na hranici svých možností a že umírají lidé. Je slyšet hlasy, jestli to bylo "na covid" nebo "s covidem". jestli by nakonec ti staříci a stařenky neumřeli tak jako tak. Protože oni chtějí na dovolenou, na lyžovačku, do hospody, do salónů krásy, fitcenter a podobně. Že se tak šířím nákaze prostě neberou. Místo toho každý, kdo umí na klávesnici najít vhodná písmenka nebo umí mluvit přichází se svou teorií, jak to prý ve skutečnosti je. Skutečných, ověřených informací se nedohledáš. Jsou to samé odkazy na podivné názory jiných podivných lidí. 

   To, že na netu se nacházejí hned vedle reklam na uzdravení z všemožných chorob "do tří dnů" postupem, který vymyslel buď "český profesor"  nebo dokonce "student z Ostravy" (samozřejmě neexistující) a kterýžto přípravek můžete mít za pár set/tisíc korun i vy, pokud si ho objednáte a zaplatíte do 17 minut, (stopky běží)  je jenom takovou třešničkou na dortu. Prostě barnumská reklama, žvanění a "pevné názory odborníků" které se nedají rozumně dokázat tak nějak k sobě patří. Jenže vytvářejí "informační šumové pozadí" - i když je čtenáři nesmyslnost takových informací zřejmá tak to zahlcuje vnímání informací užitečných.

   Když jsem chtěl získat nějaké skutečné, seriózni informace tak jsem se přes polské weby dostal až k italským. Tam byla první vlna "koronáče" dost krutá, ale vzniklo z toho několik skutečných poznatků, kdy a kde se virus šíří. Včetně plánků, kde v jednotlivých případech  lidé nakažení a zatím nenakažení seděli, jak dlouho tam byli a co dělali. 

   U nás takové informace, pokud se na internet nebo do TV vůbec dostaly, zapadly v halasu těch, kterým vládní opatření nějak zkomplikovala život. Hospodští, umělci, vlekaři, hoteliéři kterým pandemie narušila vydělávání peněz. Kteří "vědí", že celá situace je jen hysterie, živená vládou, výrobci vakcín a lékaři. Anti-pandemická hysterie, vyvažovaná jinou hysterií - mainstreamovou a vládní.

   Lidé nemají ten správně velký strach a nedodržují ani logická pravidla s přesvědčením, že "mi se řece nemůže nic stát". Já na ty hory (do hospody, k moři) prostě chci a tím pádem musím. Je to jednak nadutost - hřbitovy jsou plné lidí, kterým se také "nemohlo nic stát" třeba při předjíždění přes plnou čáru nebo křižovatky na červenou. A taky bezohlednost k těm, kteří jsou ohroženi - a třeba víc než oni. Prý se mají postarat sami o sebe. Jak prosím? Sedět doma a spoléhat na to, že jim "někdo" donese aspoň potraviny? To je dokonalý egoismus.

  Rovněž chybí skutečná, experimentálně ověřená fakta jak se virus chová mimo tělo, jak dlouho a za jakých podmínek je nebezpečný na površích. Na čem, při jaké teplotě a jaké vlhkosti. Pídil jsem se i po informacích, jak sterilizovat roušky nebo respirátory. U výrobců jsem se dozvěděl jen málo, zdá se, že nejjistější je namočil lihem nad 60% a nechat vyschnout. "Pečení" v troubě při 90°C nebo v mikrovlnce není moc praktické a většina z těch výrobků se nedá/nesmí prát ve vodě. Nejčastěji se dozvíte, jak skvělý respirátor si můžete koupit - ale nějaké protokoly z měření účinnosti se prodejci neobtěžují uvádět. Jediné, co se dočtete je, jaké množstevní slevy dostanete, když si jich koupíte třeba sto. Ceny u naprosto stejných výrobků kolísá v rozmezí až 1:10. Obchodníci správně tuší, že teď je ta pravá doba na to, aby na strachu lidí vydělali a až tahle situace pomine, výdělky klesnou na snad až řádově nižší hodnotu. Pak budou roušky a respirátory "za hubičku" aby se zbavili skladových zásob*. Vládní opatření s dočasným zrušením  DPH jsou proti situaci na trhu přinejmenším směšno-trapná. K zastropování ceny respirátorů vláda nemá odvahu. Protože by někomu "omezila zisky".

   Zato vydává jeden soubor příkazů za druhým, do několika hodin jejich opravy a úpravy a lidé fakt neví. Takže se doporučení ani zákazy se nedodržují, epidemie se rozjíždí, tentokrát už do třetí vlny. Tahle situace není jen České kotlince, ta je víceméně v celé Evropě ba i v USA. Trvá to moc dlouho.

   Vlády - a nejen ta naše jsou mezi dvěma nebo třemi tlaky. Jednak tlak zdravotníků, kteří hlásí (nebo možná předstírají)** přetížení nemocnic a hrozí výpadky péče, podnikateli, kterým omezení krátí zisky a lidmi, kteří už "toho mají dost" a tak lavírují mezi zpřísňováním a uvolňováním omezení.  

   Rozhodnutí, zda se nechat nebo nenechat očkovat je rovněž zajímavé sledovat. Ochota byla malá, ale roste od okamžiku, kdy se začali tajně očkovat roztodivní potentáti "krajského formátu".  Závist je mocná čarodějka. 

   Ona ta nižší vládnoucí třída (ale i ta vyšší) je stejně pravidelně přistihována při porušování pravidel,  které sama vyhlašuje. Tu ministr Prymula, tu zase bývalý policejní ředitel Husák. Bývalý president V. Klaus ten prostě virem veřejně pohrdá*. Někteří z těch, kteří byli na straně "chřipečkářů" ale měli smůlu a koronáče chytli. Pokud měli těžší nebo těžký průběh a zůstali na živu se pak na netu omlouvají za své předchozí názory. Není nad vlastní zkušenost. Sáhli si na ta horká kamna. Takže teorie, že to všechno je jen hra vrchnosti, aby udržela póvl v poslušnosti je zcela mylná. Není tomu tak. Nepřeji mu to, ale chtěl bych slyšet Václava Klause co bude říkat po prodělání těžkého průběhu nemoci ciovid19. Pokud vůbec něco.

   Docela zajímavý je i postoj výrobců vakcíny. Dostali zaplaceno - a najednou mají potíže. Možná by ty potíže vyřešili rychleji, kdyby jim byla nabídnuta nová smlouva s vyšší cenou. Moc hezký byl moment, kdy začali operovat s tím, že když dokážeme z lahvičky "vydolovat" jednu dávku navíc, tak nám za stejnou cenu dodají o jednu pětinu lahviček méně.  Ale i tady nastala změna postoje výrobců vakcín v okamžiku, kdy do konkurenčního boje nastoupila ruská vakcína Sputnik. Nejprve to byla pochopitelně mocná kampaň vedená médií (ba i trolly) o tom, že vakcína není dostatečně vyzkoušená, není dostatečně účinná a hlavně je z Ruska. Poté, co se možností očkování ruskou vakcínu začalo zabývat i Německo, problémy AstryZenecy a Pfitzeru jaksi zeslábly a slibují dodávky, které ještě před dvěma týdny byly "zcela mimo jejich možnosti". Možná i zlevní. Bič konkurence...

   Ovšem největší roli hrají novináři. Píšící, mluvící i "ukazujcí". Ani nemusí být pod tlakem svého vydavatele - majitele. Ale potřebují napsat nebo odvysílat určité množství slov či minut a aby se na to vůbec někdo díval, musí mít svou senzaci. Ber kde ber. Poslední dobou se jim objevilo nové téma, rozhodnutí Ústavního soudu o neústavnosti dosavadního volebního systému - ale nevydrželo to moc dlouho. Pandemie táhne víc. Teď máme koronavirus "britského typu", dokonce už někdo objevil další nebezpečí -  smrtelnou, neléčitelnou houbovou chorobu.  To by mohlo zabrat. Jenže lidi tak nějak spíš otravuje fakt, že si nemohou koupit nové boty, když jim ty staré dosluhují, Nebo cokoliv jiného, co vládní experti nezařadili do "nezbytných potřeb". 


Byli jsme i před Covidem a budeme i po něm...



Sranda musí byť i kdyby tatu věšali!

*/ Takže obchodníci s respirátory se modlí, aby se neočkovalo moc rychle a možná jsou skrze zakoupené "novináře" i autory zpráv o neúčinnosti vakcín nebo o jejich nežádoucích účincích. I ty nejhorší zprávy však informují o cca 1 promile vedlejších účinků - a zatím ani o jednom případu úmrtí. Soudní spory o poškození zdraví očkováním se určitě objeví, ale až pandemie dozní.  

**/ Ostravské krematorium, které hlásilo nemožnost spálit dostatečné množství nebožtíků je už v pohodě, poté, co se mu zakázalo pálit mrtvé z Polska - což byl asi docela dobrý džob. 

***/ Je to ještě horší postoj, než když vodárny zvyšovaly ceny vodného proto, že lidé začali šetřit vodou. Tam se ještě dá pochopit, že fixní náklady jsou stejné - ovšem méně je pro mě k pochopení, že ztráty v potrubí zaplatí spotřebitel, takže se tím není třeba nějak zabývat.

=====================================================

Odjinud, ale jen úhlem pohledu:

...Náš Marťan by se pak musel podivit, proč skryté lobbistické tlaky nevytáhne na světlo opozice. Proč třeba Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová nebo Vít Rakušan to nevybalí na vládu rovnou, proč se schovávají za floskule o nedostatečné komunikaci a vysvětlování. Pak by se udeřil do zeleného čela, protože by mu došlo, že opozice bude potřebovat před volbami sponzory víc než vládní hnutí ANO (to má své jisté z Agrofertu), a tudíž nemůže žádné lobbistické tlaky jmenovat, poněvadž by si ohrozila eventuální příspěvky do volebních fondů, které budou letos beztak hubené. A po středě tohoto týdne, kdy Ústavní soud hodil záchranné lano přinejmenším dvěma politickým subjektům opozice, budou sponzoři ještě žádanější. Našeho Marťana by též pobavilo, že opozice nepoukazuje na zmatky, který panují v eurounijních objednávkách a dodávkách proticovidových vakcín, přestože to jsou tytéž zmatky, jež vyčítá vládě. Náš Marťan by si však rychle domyslel, že opozice nesmí v této, ani v žádné jiné souvislosti kritizovat Brusel, protože bude potřebovat podporu EU jako další volební klacek na Babiše.

František "Mrož" Novotný na Neviditelném psovi

4 komentáře:

  1. Mám známou, která chodí dva až třikrát týdně na zkoušku,je-li nebo není-li nakažená. Nenapadlo ji, že se programově vrhá do jámy lvové, protože do těch míst většinou proudí masy nakažených, kteří už tuší, že by mohli být, nebo se bojí, že budou mít.A jasně, že spadla klec. Naposledy seděla vedle nákazy a už lítá v karanténě. Prohlásila ovšem, že chce-li navštěvovat svojí matku a svoje vnoučata i děti, musí přece vědět,smí-li. Je to spíš k smí-chu. Lidi blbnou strachy.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tak.
    Ale předběžná opatrnost se vyplatí. Nezabrání, ale sníží riziko. Všeobecně. Viróza PC taky není nic příjemného - a často mívá horší následky než koronáč.

    (Tu mrzne a sněží. Poletech to vypadá, že nastala normální zima.)

    OdpovědětVymazat
  3. Výkrmna poháněná strachem.
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3631770713565290&id=100001971915146

    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti, co nejsou nebo nechtějí být na Ksichtoknize je odkaz bezcenný,

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)