Prohledat tento blog

úterý 9. února 2021

Poslouchat vládu... aneb zamyšlení vzpurného poddaného.









To je velké téma k zamyšlení. Proč bych měl?
"No pfece noumáuní, Lůďo."


   Jistěže. Kdyby nebylo četných příkladů, že to bylo špatně. Jak se nejpozději ukázalo později. Jak mám vědět, ve kterém případě poslouchat vládu a ve kterém ne? Tuhle ano, tuhle ne? A jestliže nějakou poslechnu, dostanu to vyžráno stejně jako když jinou neposlechnu. Že nějaká vláda byla podložena něčím, a proto poslouchat ji bylo špatné či dokonce zločinné, kdežto jiná je podložena něčím jiným, proto neposlouchat ji je špatné či dokonce zločinné?

   Vláda expertů. Na základě čeho mám poznat, že expert je expert? Řídit se podle odborníků? Jak mám vědět, že odborník je odborník.
Například odborníci na rasové otázky, jejich studie... Jako by nebylo. Spousta jiných případů. Plné baráky odborníků a stohy studií vládě proletariátu a o budování světlých zítřků o tom co s těmi, kteří mají odlišný názor než jimi předklázaná jediný správný světový.

   Odborníci na ochlazování v sedmdesátých letech. Odborníci na oteplování nyní. Odborníci dokazující, že kameny nemohou padat z nebe, že člověk nemůže přežít rychlost vyšší než čtyřicet mil v hodině, že vlastní silou nemůže vzlétnout a letět (jde to, třebaže je to na hranici možností),

   Odborníci psychiatři. Máte neklidné dítě? My ho zklidníme. Rozčvachtáme mu kousek mozku a bude OK. Lobotomie vyrábějící slintající idioty jak na běžícím pásu.

   A nad tím vším aby občan musel pokývnout hlavou a podřídit se tomu. A jestliže se potom ukáže, že to bylo špatné, noví Jakobíni mu to dají vyžrat. Jak byl blbý, a v některých případech dokonce zločinný. Že poslechl.

   Poslouchat vládu proto, že je "demokratická"? Tedy "moudře vybraná lidem"?  Tedy moudrá? Cožpak demokracie tohle zaručuje? Což nebylo prakticky prokázáno, že nezaručuje?

   Kterak mám vědět kdy a kterou vládu poslouchat a kdy a kterou vládu neposlouchat? Podle nějakého experta či expertů?
   Jenže kterak mám vědět kdy a kterého experta poslouchat a kterého neposlouchat? Podle nějakého experta, který doporučí experta? ......

   Tak proč, apriori bych měl poslouchat vládu jenom proto, že je to soubor lidí nazvaných vláda? Nějak vybraných způsobem, který nijak nezajišťuje jejich kvalitu a prospěšnost?

   Že bych měl poslouchat jenom proto, že byli vybráni nějakým nynějším způsobem, příznačným pro nynější politický systém, který podle odborníků, kteří jsou jeho součástí, představuje apriori dobro? Při pohledu tisíce let do minulosti, při pohledu na celou cestu lidského vývoje? Vzniku a vývoje všeho?

Tak proč?


Schumacher


12 komentářů:

  1. Neposlouchat !! A je to!
    4p

    ps. Poslouchejte vlastní tělo.

    OdpovědětVymazat
  2. To vše jsou Schumachere otázky docela vážné.
    Ovšem: Pokud se "neposlouchání" rozšířií, bude to znamenat anarchii (už se začíná lehce projevovat), každý si bude dělat co chce a na co má buď dost inteligence, síly nebo peněz*. A anarchie, jak je patrné z mnoha případů v historii, končí obvykle tím, že se objeví "charismatická osoba", jak říkám "pán s knírkem" který začne dělat pořádek. Tudíž despotismus nebo chcete-li diktatura. Nevím (nemusím všechno vědět) o žádném případě, kdy se anarchie proměnila v něco jiného.
    V anarchii se žije hodně špatně., nic společného nefunguje, protože nefungují ty společné instituce - buď je nikdo nerespektuje (a neplatí) nebo se jich zmocní mocní - bohatí.
    Takže nemyslím, by to byla cesta ke štěstí.

    Občasné drobné revolty sice jsou, ale nemají velký význam. Například nedodržování protiepidemiologických pravidel vede k většímu šíření koronaviru a (možná) i jeho větší mutaci. Až začne revolta ve zdravotnictví, bude to docela katastrofa

    Navíc každá ta revolta je dána postavením revoltujících ve společnosti. Hospodští, vlekaři, pořadatelé festivalů, drobní obchodníci, hoteliéři atd. atd. Tu a tam jdou jejich "požadavky" proti sobě. Tedy - anarchie.
    Toho pána s knírkem nám nebude nikdo dosazovat - po tom bude "společenská poptávka".
    Dokonce uvažuji, jestli současný premiér není tak trochu "pán s knírkem" jako následek politických bojů (podrazů) v předbabišovské době.

    Nadávání na vládu na blozích je zcela kontraproduktivní, slouží tak nanejvýš na "upuštění páry" diskutujících. Rozumné názory bývají smeteny názoru těmi "správnými" - podle argumentačního vybavení a sebevědomí ostatních.

    Nicméně je fakt, že nějaké společenské zřízení musí existovat. Ve všech případech mé oblíbené postkatastrofické literatury ho SF spisovatelé předpokládají. I v menších počtech postižených, než by byla "Kotlinka". Je to jakási samo-organizace tlupy holých opiček.

    Co děla? Kdybych to věděl, už dávno jsem nemilosrdným velitelem Kotlinky. [;>))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já si taky zaáchám. Dostalo se mi privilegia, že budu vzhledem ke stavu let a chorob první v řadách na očkování. Už mám třetinu února v čudu a nic. A to jsem přihlášená nejen u praktika, ale i na radnici, a budu čekat zřejmě na věky. V truhle už mi to bude houbeles platný, akorát že už budu mít klid. Po klidu v tomhle chaosu opravdu toužím! A jen ty sliby padaj z nebes vedení státu a bordel v informacích.

      Vymazat
    2. Milá ASTRO.
      Čekej to nejhorší a budeš vždy mile překvapena. Jak říká mladší generace "hoď se do klidu"
      4p

      Vymazat
    3. In God we trust the old tomCat!
      Možná je to jen můj dojem, ale všechno se děje podle kusu chleba:
      „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.“
      „Nabídnout přátelství zamilovanému je jako darovat chléb žíznivému.“
      „Chléb daruj každému, ale u každého ho nejez.“
      „Odříkaného chleba největší krajíc.“
      „Všude je chleba o dvou kůrkách.“
      „Nejen chlebem živ je člověk.“
      „Kdo se mnou chléb jíst nechce, s tím já koláče jíst nebudu.“
      „Sůl na chléb, a ne chléb na sůl se dává.“
      „Lepší doma krajíc chleba než v cizině kráva celá.“
      „Muž se snaží, jak by chleba nabyl, žena se snaží, jak by muže pozbyla.“
      „Chléb na cestě netíží.“
      „Chléb za břichem nechodí.“
      „Jez chléb a pij vodu, nepřijdeš na chudobu.“
      „Chléb, cibule a svoboda jsou lepší než kuře, med a robota.“
      „Nejlepší je dnešní maso, včerejší chléb a loňské víno.“

      Vymazat
    4. Kocoure, nabízím jako krirérium svědomí

      Vymazat
  3. V klidu jsem, protože neklidy všeho druhu mám už dávno za sebou, EKo.
    K tomu chlebu jen malá poznámka - se zetěm si vyměňujeme poznatky o tom, jakou plíseň chytil jeho chleba a jakou můj. Jak to teď matlají a z čeho, to by jeden neuhád, jsou různé barvy plísní - bílá, černá, zelená ba i šedá. Za dva dny v domácnosti chleba chytne slinu a zkazí se. Andrej má zřejmě nějaké špatné receptury ve svých fabrikách.Nějak podivně nás krmí, nejen chlebem.

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud to alespoň tršičku jde, Andrejovu chlebu se vyhýbám a problémy s plísní nemám pokud mi nezbyde jooo moc dlouho

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kapitáne, je to takhle : Dalším oblíbeným kritickým tématem je používání zbylých rozemletých chlebů (které neopustí hygienické prostředí pekárny) v novém těstu – tato praxe je však stará jako samotné pekařské řemeslo a pekařští mistři potvrdí, že výsledkem je vláčnější těsto. Tzv. pastování nikdy nikomu v historii nevadilo, až teď na něj „odborníci“ poukazují jako na něco nepatřičného.
      To je v pořádku až sem, ale v PENAMu&ANDREJ se na pastování používají všechny vratky (někdy až 80%z dodaného zboží) z marketů a to je problém zavlečených plísní. Takžetak.

      Vymazat
  5. Chléb nutno vhodně uchovávati. Z pece vychází terilní. Závada není v něm, ale ve způsobu uchovávání.

    OdpovědětVymazat
  6. Inu - to jsem předpokládal, že každý ví. Mi se zabalený PENAM toastový chléb ještě nezkazil nikdy. A to ten pytlík jím déle než týden. ¨

    Dtto kvalitní tvrdý sýr. Pokud chytne plíseň, tak jsem si ji tam zanesl sám. Čisté ruce, čistý nůž, čisté prkénko a hned se sýrcem šup do potravinářské fólie. NOVÉ, čerstvě odvinuté!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělával jsem kdysi ostrý domácí kečup a rybízovou šťávu zcela bez konzervantů a zavařování a z několika set lahviček 0,25 l se mi zkazila jenom jedna.
      "Antikovidová čistota"

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)