Prohledat tento blog

čtvrtek 25. března 2021

Krychle, kýble a frťany




   Marian Kechlibar si na svém blogu postěžoval, že lidé si neumí představit malá a velká čísla. Sice ho správně přečtou, ale představa kolik to vlastně je tak nějak chybí. Taková obyčejná sedlácká představa. Zkusil jsem převést čísla kolem covidu19  na představitelná množství. 



O strašném koronáči 

  Jako jednotku jsem si určil 1 milimetr krychlový. Je to přibližně jeden krystalek hrubého krystalového cukru. Ten bude představovat jednoho člověka.

  Tedy v ČR je cca 10 703 000 lidí, tedy kubických milimetrů. Ty by vytvořily krychli o hraně 220,52 mm, tedy obsah 10,7 litrů. To je střední kyblík.



  Infikovaných bylo do dneška 1 486 510 lidí, krychle o hraně 114,1 mm obsahuje 1,48 litru tedy asi 3 půllitry Jinak řečeno každý sedmý občan prodělal nebo právě má koronáče.


  Na covid (nebo s covidem, to je teď jedno) zemřelo do včerejška 25 258 lidí, krychlička bude mít hranu 29,3 mm a vleze do ní 0,025 litru, tedy malý frťan a kousek. Jinak počítáno zemřel každý 425. člověk. 

 Krychličky uvádím jenom pro představu, posunem desetinné čárky bych dostal obsah v litrech hned. 


Hrozivé vedlejší účinky

   Vakcínu dostalo do včerejška už 1 418 114 lidí, tedy 1,42 litrů - necelá tři piva. Nežádoucí účinky byl zaznamenány v 67 případech, ne všechny byly prokazatelně vlivem vakcinace a byly většinu lehké.

   Krychlička o hraně 4 mm t.j. půl fazole nebo zrnko kávy. Chcete-li to jinak tak jeden z 21 165 očkovaných lidí měl jakési vedlejší účinky, které stály za nahlášení. Na komplikace po očkování dodnes nezemřel nikdo.


   To je všechno, co jsem chtěl říct. Na netu i jinde se každý problém obalí tolika slovy slovutných odborníků a patřičnými HLP, že člověk prostě ztratí přehled. Proč se nechat očkovat, proč se nenechat očkovat, kdo slavný po očkování málem zemřel a kdo si ani nevšiml, že byl očkován atd. 

Těchhle pár řádků a optických představ to doufám dá do pořádku. 


HLP: Hluboce lidský příběh. To, co čteme, když nás chce nějaký pisálek o něčem přesvědčit a chybí mu argumenty.


3 komentáře:

  1. Myslíte že je to "FAKE" ? Cituji:
    Pokud mám s přihlédnutím k zdravotnímu stavu a věku využít vakcinaci, kterou pod pohrůžkou možných omezení prosazuje vláda prostřednictvím ministerstva zdravotnictví, preferuji jednoznačně vakcínu dostupnou od 24.3.COVID-19 Vaccine Janssen,COVID-19 (Ad26.COV2-S [rekombinantní])
    Schválena Evropskou lékovou agenturou (EMA)
    Zdroj: https://www.covid19vaccinejanssen.com/cz-cs/i-am-a-healthcare-professional

    Ptáte se proč? 1. Protože J@J vyplácí největší odškodné poškozeným.
    2. Protože korupční(dotační) vláda prosazuje své EU koně.
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. Štěstím pro celou akci "očkování" bylo, že prakticky neexistuje "volba vakcíny". Co je, to se aplikuje. Jinak bychom byli svědky vzájemného osočování, firem že vakcína konkurence je špatná, soudní spory, atd. Ony už stačí ty šachy, které se hrají dnes - prodává se jen vyšší nabídce, neplní se smlouvy, EU se proto snaží o zákaz vývozu, Británie vyhrožuje zastavením dodávek...
    Prostě kšeft musí běžet, i kdyby to stálo miliony... ...životů?
    Nehezké svědectví o nás, o druhu Homo Sapiens.
    Nedělejme si o sobě iluze.

    OdpovědětVymazat
  3. Máme všichni plnou hlavu toho covidu, očkování a jiných problémů dne.
    Přirovnávat však lidské osudy k nějakým půllitrům je ovšem úchyl.
    Mám přítele, který vlastné penzión. Od něj vím, že musí mít kapacitu nejméně 40 lůžek, aby mohl přijmout výpravu s autobusem.
    Běžný rychlík má kapacitu asi 400 sedadel. Vlak vezoucí dobytčáky s vězni, určenými k likvidaci, měl kapacitu 1000 vězňů. To je asi tak rozpětí které si lze představit.
    Takže snad představitelnější je, že teprve padesát plně obsazených rychlíků statisticky přiveze jednoho z cestujících s nějakými závažnými vedlejšími účinky. To by třeba v Praze trvalo několik dní.
    U Astry Zenecy je ovšem velmi zřejmá souvislost s hormony, t.j. antikoncepcí u žen- muži se v té statistice prakticky nevyskytují nad obvyklý průměr.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)