Prohledat tento blog

pátek 5. března 2021

... a přijde zase slunce.





  Dneska dávám mnou okupovaný kyberprostor zcela k dispozici panu Vlastimilu Vondruškovi, neb mi mluví z duše, mnohem líp než bych to dokázal já sám. 
Mám doma několik jeho knížek a už dávno jsem zjistil, že máme podobné uvažování. Je příjemné zjistit, že nejsem až takový exot, za jakého mě někteří považují, protože se odmítám účastnit všeobecného brblání a nadávání. Kdekoliv. To stejně slouží jemnom k vzájemnému ujišťování, že je všechno špatně a ke sdílení "blbé nálady" jak pravil kdysi dnes již klasik Václav Havel, několikanásobný president Kotlinky. 

Tenhle fejeton mi loni unikl a možná nejsem sám. Tak tady je.



Každá bouřka vyčistí nebe a přijde zase slunce


17.10.2020

   Jsem znechucen z toho, co se v posledních dnech děje. Světem se šíří zákeřná nemoc. Už samotné diskuse, jestli je hodně nebo málo zákeřná, jsou směšné. Je to nemoc a tečka. Za virus (samozřejmě pokud nebyl vyroben uměle) nemůže nikdo. Ale i pokud byl vyroben uměle, rozhodně za něj nemůže naše vláda. Za to, co se děje, také nemůže vláda, ale virus. Jenže my rádi hledáme viníky, rádi někoho pronásledujeme a urážíme. Je zoufalství číst nebo poslouchat donekonečna se opakující komentáře těch politiků, lékařů, umělců a novinářů, kteří si často hojí spíše své ego a mindráky, než aby se pokoušeli hledat rozumná slova. Většina z nich nechce někomu pomáhat, ale mantrou je „já to přece říkal už dávno“ a „vláda to celé dělá špatně“. Druhá poloha podobných vystoupení je fňukání. Úplně jako živá voda na mne zapůsobil rozhovor s jakýmsi obchodníkem zjevně s vietnamskými kořeny, který konstatoval, že se mu opravdu nedaří, nemá příjmy, ale nějak to musí vydržet. Pak následovalo padesát českých podnikatelů a umělců, kteří houfem vysvětlovali, že jim vláda musí pomoci, jinak zkrachují. Ekonomika je složitá a finanční toky povedou ke krachu mnoha podnikatelů, jenže to je přece normální. Kdo nestojí na pevných nohách, nemá rezervy a žije jen okamžikem, ten prostě bude mít problémy. Firmy vznikají a zanikají, lidé se rodí a umírají, katastrofy přicházejí a odcházejí.


   V kritických situacích má člověk zatnout zuby, zmobilizovat síly a rezervy, a snažit se přežít. Jediná možnost, jak se v krizových situacích nezhroutit, je myslet na budoucnost, přemýšlet, co mohu odvrátit a co ne, a co budu dělat, až se situace zlepší. Ohlížet se dozadu a spekulovat o tom, kdo za to může, je totální hloupost. Kdo může za povodně, viry či klimatické změny? Mocná příroda. A my musíme dělat vše pro to, aby nás nesmetla, a ne mezi sebou hledat viníky.

   Jsme neuvěřitelní. Na jednu stranu chceme vybít skot, nahradit automobily se spalovacími motory všestranně komplikovanějšími elektromobily (a jak se zdá, zdaleka ne tak šetrnými k životnímu prostředí, jak aktivisti doufají) a zaplavit Evropu miliony nekvalifikovaných a těžko přizpůsobivých lidí. To nám nevadí a tváříme se, že nás to nijak nebude omezovat. Pak ale přijde virus a my se hroutíme, pokud nám zavřou bary, divadla a nebudeme moci jet na dovolenou k moři. Ochotně ničíme tradice a odvěký řád naší evropské civilizace, ale nepřežijeme měsíc v karanténě doma.

   Místo rozumu čekáme na to, co nám kdo nařídí, co kdo za nás udělá, co nám řeknou v České televizi. Pod tlakem nás, lidí, se před létem uvolnila opatření, jak zabránit dalšímu šíření viru. Uvolnila se proto, že bychom asi povstali, pokud by nás nepustili na dovolenou do Chorvatska, pokud bychom nemohli sedět v barech a opíjet se, pokud bychom se nemohli zfetovat na technoparty. Ti hloupější okázale slavili konec koronakrize. Vždyť to přece řekli naši politici (a zasloužila se o to samozřejmě opozice) a hlásili to v České televizi. Ti chytřejší, kteří vědí, že se nedá věřit ani politikům, ani České televizi, se dál chovali opatrně. V situaci, jako je tahle, je totiž jedinou možností být odpovědný dobrovolně.

   Nic z toho současná společnost, nebo alespoň ta hlasitá, viditelná a přemoudřelá menšina, nechápe. Každý má samozřejmě právo na svůj názor a právo ho vyslovit, ale my nemáme povinnost to poslouchat. Teď vás napadne, že jsem nějaký moc přemoudřelý a dělám totéž, co sám kritizuju. Já to ale dělám účelově, protože se na svém blogu už diskuzemi o koronaviru zabývat nebudu. Kdo chápe, poradí si i bez moudrých rad, a kdo nechápe, tomu holt není pomoci. Je otázka, zda se vůbec dá pomoci naší zjemnělé, zlenivělé, poblouzněné a nesamostatné moderní civilizaci. Jenže je pravda, že podobné krize oddělí zrno od plev, protože každá bouřka vyčistí nebe a přijde zase slunce. A bude svítit hlavně těm, kdo se nehroutí a umí se o sebe postarat sami.

 


 


4 komentáře:

  1. Samozřejmě, v klidu je síla. Místo žehrání na jakési kobliháře nebo rouškaře se musíme pustit do užitečnější činnosti.
    První, co mne napadlo, je třeba se očkovat. Po očkování jsou naše problémy o hodně menší. Jenomže zde stojím v houfu konkurentů. všichni mají superdůvody, proč zrovna oni mají být očkováni jako první. Výběr z takových zdůvodnění- žadatel vlastní firmu, vyrábějící zdravotnické potřeby. Jiní provozují nápravnou gymnastiku s babičkami v okolí. I taxikáři se hlásí.
    Takže když mě už 5 týdnů ignorovali, je mi už 82, tak jsem napsal přímo na sekretariát ministrovi emailem, proč to nefunguje. A ejhle, druhý den přišla zpráva, abycg se dostavil do očkovacího centra, od úterý mám v sobě už tu slavnou mRNA od Pfizera. Zatím nepozoruji nic, za tři týdny mám druhý termín a pak uvidíme.
    Schválně jsem spočítal, kolik mám očkování od roku 1969, kdy mi byl ten německý průkaz vystaven. Je tam 27 záznamů! Český už bohužel nemám, bylo tam ale také dost. Václav Havel se mnou už soutěžit nemůže, ale Václav Klaus, "Kluk" a "Rek" by to mohl zkusit! K těm 42 doktorátům alespoň 28 očkování!
    Poctivý, zasloužený a v rigorozu obhájený doktorát, jako já, nemá.
    Teď ovšem musím ještě pomáhat své manželce, té chybí 4 měsíce do 80, ale to očkování potřebuje naléhavěji, než já. Druhá skupina má začít s očkováním až koncem března, pak musím jenom dávat pozor, aby ji nevynechali.
    To jsou krátkodobé výhledy, dlouhodobě to veřejnosti uniká, ale ty ztráty coronou bude muset někdo hradit. Tedy vlastně kdo? Vidím zde v první řadě naše úspory na stáří, ty ztratí hodnotu nejdřív. Ale to jistě nebude stačit, nakonec to zaplatí zrovna ti, kteří toho sami mnoho nemají. Ti mohovitější mají daňové ráje, poradce, vliv, ti se z toho vykroutí.
    Takže zase se připravujeme na pokusy, jak zvýšit daně, poplatky a jediné co můžeme udělat, opravdu důkladně si prověřit osoby, kterým to hodíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EKoPh.D. Environmentální studia - Fakulta humanitních studií ...9. března 2021 v 7:20:00 SEČ

      "SAMOZŘEJMĚ" v klidu síla není, tam je NULA, síly jsou vyrovnány. 3. pohybový – Zákon akce a reakce. Pokud sedíte v klidu tak vás ti silní-mocní ignorují, Váš příklad je toho jednoznačným důkazem. Také proto se již na našich "vzdělávadlech" nemá snad Isaac Newton vyučovat. Poctivé zasloužené vzdělání v této lžisocialistické pseudodemokracii nemá co dělat. Počínaje online výučním listem a konče doktoráte Ph.D. Environmentální studia - Fakulta humanitních studií ... Krompachy.
      A můžete se trumfovat!
      4P

      Vymazat
  2. Sděluji tady své zkušenosti s očkováním. První příznak, že se něco děje, přišel teprve čtvrtý den dopoledne. Najednou jsem měl pocit, že jdu moc rychle, pocítil jsem tlak na prsou. Mohlo to být i prudkou změnou počasí, ale u mně neobvyklé, počasí na mně moc nepůsobí.
    Trvalo to asi dvě hodiny, pak to náhle jakoby ze mně spadlo a jsem zase jako vždy, chodím dost rychle a jezdím na kole, myslím však, že takové příznaky jsou nutné, organismus musel zareagovat.
    Z jiných zpráv vyplývá, že podobný efekt lze očekávat i při opakovaném očkování, je to spolehlivé znamení, že nám nepíchli placebo.
    Až tohle přejde, začneme mít problémy s elektroauty, nejenom s těmi hotovými, ale i s vzácnými zeminami potřebnými k jejich výrobě, Čína je považuje za strategické zboží. Budou se dolovat na Grónsku, zase kus přírody v háji.
    Konec těžby uhlí, daně na oxyd uhličitý, to jsou všechno výmysly záškoláků, kteří nemají ánunk, co tím způsobí. Než začnu uřezávat větev, na které stojím, musí druhá noha už stát na té druhé, pevné větvi.
    Jak říkal Brežněv- stáli jsme před propastí, ale se stranou a vládou jsme udělali pořádný krok vpřed!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud "můžete" psát, čekám pokračování.....
      4p

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)