Prohledat tento blog

pátek 12. března 2021

Übermenschen

"Řekl bych, ze vysílám signál, a to velmi zřetelný, že vláda je nepřítel!" 

Obsedantní představa, že jen já mám pravdu. 
A to bez ohledu na to, zda vláda má ve všem pravdu nebo ne.  

 

   Na světě jsou lidi obyčejní, vznešení, vyvolení, poddaní, podvolení. Páni i kmáni. To závisí na majetku a taky velikosti klacku, kterým jsou schopni bránit svá privilegia - ať už poctivě vydobytá nebo získaná násilím, rodem. Koupená nebo ukradená. 

   Pak je tu ještě jedna skupina - nadlidé. Ti se jimi většinou vyhlašovali sami a sami tomu věřili. Kněží ve starém Egyptě, faraoni, starověcí občané, středověká šlechta. 



   Takový nadčlověk má pocit, že ze své pozice prostě smí víc, než ostatní. Jenže ne vždy je dost bohatý, aby si podřízenost ostatních mohl koupit nebo nemá tak velký klacek, aby si úctu vynutil. Roztodivní vzdělanci, kteří se lísali k mocným a bohatým aby získali jejich ochranu (a peníze), taktéž umělci, kazatelé morálky atd.

   Někteří ze zmíněných nadlidí mají dostatek charisma a okolí o své výjimečnosti dokáží přesvědčit. Mnozí z nich se pak stávají diktátory. Lenin, Hitler, Mao Ce Tung. Ti ostatní se vzájemně utěšují myšlenku, že jejich genialitu či krásu okolí prostě nechápe.

   Dalo by se říct, že jsou to namyšlenci, žijící ve svém bludu. Ale není to tak jednoduché,. Mnohdy jsou to novátoři, prosazující něco, o čem tady dosud nebyla řeč. Ve vědě, technice uměn i společnosti. Zda byli nebo nebyli Übermenschen ukáže až čas. (Tesla, Watt, Musk.)

    Příkladně populární umělci - Ilona Csáková, Anna Geislerová, mladý Hrušínský a spousta dalších. Domnívají se, že když natočili dobré písničky, filmy nebo vlastní divadlo tak mohou svá moudra šířit po celé Kotlince. Mimo ni ne, tak zas tak moc neznamenají. Kritizují strážníky, kteří zpacifikují tu ženu bez roušky,  onde zase muže za totéž. Když je u toho dítě, tím lépe, je to mnohem srdceryvnější. 

   Jak známo, kameru má v mobilu už kdekdo a když se v záznamu "odstřihne" to, co zásahu předcházelo, vypadá to pro srážníky nebo policisty opravdu dost nepěkně. Jenže v tom, "co předcházelo" je právě ten háček. Dost špatně se mi věří tomu, že strážníci zastavili toho muže a když si okamžitě nenasadil roušku, tak ho bez dalšího svalili na zem a spoutali. U té ostravské kauzy je to ještě znatelnější - tam ženu zpacifikovala až přivolaná státní policie. To, co se dělo před začátkem záznamu si lze jen vyfabulovat - nebo věřit naprosto rozporným výpovědím jedné nebo druhé strany. Pro obtloustlou matku, která si bere své dítě "na pivo" a je jak sama říká "odpůrkyni roušek" to byla výzva, ať se legitimuje. Udělala-li by to, maximálně mohla dostat pokutu. Ale nejspíš jenom napomenutí. Jenže to odmítla a místo toho "pí*ovala". Policistka ji upozornila, že v tom případě bude předvedena na oddělení k zjištění identity. Načež se ta hodná maminka začala rvát. Ptám se - co měla policie udělat? Nechat ji jít? Nesplnit jasně dané příkazy? A příště zase? 

   Ostatně - našel jsem jiné video, než to, co bylo uveřejněno v TV, které +/- potvrzuje moje domněnky. Nicméně - strážník byl taky poněkud hysterický.   

   A ještě jeden záběr z USA. Čisté jsem to nikde nenašel, takže jen útržek ze zpráv. A máme tu dokonce, kromě hysterie i krásně předvedenou černošskou diskriminaci Asiata. 
Poklekejte dál na znamení podpory či podvolení BLM, sportující debilové! 

   Na takovou policii by byla škoda utrácet peníze - je neschopná si poradit s jednou podnapilou osobou, která se "vzepřela státní moci" jak rádi říkají kritici. Jak bychom po takové policii mohli  chtít, aby zatýkala zloděje, lupiče, rváče nebo opilé řidiče, kteří ohrožují své okolí? Pokud by to nedělala, určitě by se na netu objevilo spousta názorů. že by bylo lépe policii zrušit. Nakonec - proč by ne? V USA to kdesi ve vyloučených lokalitách velkých měst hnutí BLM prosadilo. Zrušili i policejní stanice. Pokud jsem se dočetl, občané začali po několika dnech volat po okamžitém návratu policie, protože se vlády nad ulicemi ihned chopily zlodějské gangy a nedalo se tam žít ani s pistolí v kapse - oni ti gangsteři mají taky pistole a na rozdíl od běžného občana nemají skrupule je bystře použít. A terorizovali lidi naprosto rovnostářsky - běloch, černoch, Asiat nebo Hispánec - alles gleich.

   A právě do těchto a podobných kauz se vměšují naši nadlidé. Moc toho o případu nevědí, o to jasněji je jejich názor na viníky. Policie. Vláda, ANO, Babiš, Hamáček. Pána Boha vynechají.

   Filmoví tvůrci, žijící ze státních dotací dostanou povolení uspořádat předávání "Českých lvů" nikoliv on-line, ale s nějakými dost drastickými opatřeními naživo, kde se mohou předvést v róbách a perfektně padnoucích oblecích - a pak, po té slávě s přítomnosti televize se sejdou kdesi na dvorku bez roušek, bez rozestupů, kouří a konzumují. Neuvědomí si, že "skoro každý"  má v mobilu fotoaparát. Uveřejněné fotky (samozřejmě, fotit a neuveřejnit je by zavánělo vydíráním) naštvou ty, kteří se snaží v rozmezí daném 4R fungovat. 

Takže my musíme a nadlidé nemusí? 

Stačí mít dostatečně vysokou hladinu testosteronu a vše je dovoleno


   Proč by ne, ale musím se připravit na důsledky.  Galileo Galilei nakonec odvolal, Giordano Bruno ne. A jejich osud byl proto dost odlišný.  

   Když jdu na pivo a budu ho konzumovat hned u okénka, což prý není povoleno, stačí, abych si sebou vzal malé dítě a stanu se nepostižitelným?  Bude mě chránit nějaká webová komunita? (Možná bych si dítě mohl půjčiti u sousedů, že?) Když odmítnu požadavek policie, jakkoliv se mi zdá nesmyslný (a nesmyslný může docela dobře být) má policie právo to opravdu nechat tak nebo má plnit rozkazy?

   Tyhle svobodomyslné odbojníky ovšem nemáme jenom u nás. Jsou všude po světě. Záběry z USA, Řecka nebo Španělska to potvrzují. Taktéž noční bojůvky s rabováním obchodů, zapalováním aut a házením Molotovových koktailů na policii. Tohle jsou ti bojovníci za osobní svobodu?  Možná za tu svoji - ale ne za moji. 

   Spodina se ujímá vlády nad ostatními v okamžiku, kdy to výkonná moc a její represivní složky přestávají zvládat.  To není začátek revoluce. To je jen začátek anarchie. Revoluce vznikne až pak, až se připojí většina. Ovšem pak běda menšinám. Všem, nejen vládnoucím. Bude se gleichschaltovat. 


Kdo to vlastně řekl, že když se kácí les, létají třísky?


   „Tři souběžné planetární krize – změna klimatu, úbytek přírody a znečištění – představují ještě větší nebezpečí než covid-19,“ píše v závěru svého článku výkonná ředitelka Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Inger Andersenová. U takových prohlášení mě vždycky napadne, čím by se v duchu taková osoba zabývala, kdyby ji umíralo dítě nebo ona sama. Prostě otázka priorit. Nebo dokonalého mimoňství.



6 komentářů:

  1. Pak je tu ještě jedna skupina - nadlidé evoluční.
    Znám osobně jeden případ kdy se z relativně normálního člověka, řemeslníka,bez zvláštních osobních předpokladů pro výkon řemesla, stal nadčlověk evolučním procesem. Byl zvolen preferenčním kroužkováním z nevolitelného místa kandidátky ODS do PS parlamentu. Klaka fanoušků a pivních známích přátel zajistila snad 3000 preferencí a to už třikrát v řadě. Evoluce se začala projevovat již v polovině prvního mandátu, a dnes? Neodpovídá na pozdrav, vjíždí bězně do zákazů, vyměnil manželku za družku, s přezdívkou zlatokopka, prostě papaláš. Ten už nikdy nebude vytírat MÁJKU rohlíkem na oplechovávané střeše. Za ty tři mandáty vystoupil jednou s věcnou poznámkou a jednou byl spolu-předkladatelem zákona o drobném chovu a zahrádkách. Hra před parlamentní kamerou na "demo-kradeje" je samozřejmá, tu se naučil bezvadně.
    To jsou ti ke kterým mám mít důvěru?
    Takžetak!
    4P

    OdpovědětVymazat
  2. Že jsou tu ještě větší nebezpečí než covid-19, to se mi nejeví zas tak mimo, i když mám samozřejmě podstatně odlišný názor na to která to jsou. Migrace, nesoběstačnost, a jako základ všeho lidská lenost a ztráta pudu sebezáchovy.

    OdpovědětVymazat
  3. A co se týče společenské angažovanosti umělců, vadilo by nám to kdyby byli nebyli na opačné straně barikády ale na naší? Není to vlastně chvályhodné, že se angažují ve společenských otázkách, ať už si o jejich konkrétních názorech myslíme cokoli?

    OdpovědětVymazat
  4. Nejde mi o to, na které straně barikády se umělci nacházejí. Vadí mi jejich licoměrnost. Koušou do ruky, která je krmí. Žebrají o dotace a když je dostanou, postaví se proti státu. Filmaři nebo mladý Hrušínský.

    Ale hlavně ten pocit některých umělců, že jsou "lepšolidé" je až směšný a trapný.
    Mám k nim blízko a vím, že jsou to převážně lidé pocitu, prvního pohledu na věc. Založením komunisté, i když tvrdí opak a na komunisty nadávají. Když se ovšem jedná o kšeft, náhle jsou z nich tvrdí kapitalisté. Vím bezpečně, občas jim nějaký kšeft zprostředkuji.

    Klidně by zabili kočku, která jim loví myši, protože "chudinky myšičky". Ale po čase budou nadávat, že jim někdo vyžral sýpky nebo spíž a ptát - kdo za to může. A žádat solidaritu od těch ostatních.

    OdpovědětVymazat
  5. Umělec se stane teprve poté UMĚLCEM" když se mu dostane publicity, veřejnost jeho jméno a kontrfej zná. Barvami postříkané plátno nebo nějak pomačkaný kus plastu jsou za normálních okolností odpad, ale ve spojení s JMÉNEM nabývají zázračných hodnot.
    Cesta ke slávě ovšem vede výhradně přes cesty již aktivních politiků, ku zkrášlení potřebují trochu doho velebného dýmu, kadidla, barevná roucha a cestující "krále umění". Důležité je, nejdřív se těm podporám režimu zalíbit, podpořit jejich popularitu, ale i opačná sázka může vyjít- vsadit si na opozici, která by mohla jednou vyhrát.
    Tam, kde už za tím zadkem už stojí dlouhá fronta ochotných tam vlézt, je ta opozice někdy lákavější- nějaká ta petice zajistí signatáři budoucí kariéru, pro jistotu ale nevynechat ani jiné petice, několik legitimací politických stran je také dobré zabezpečení, jedna z nich vždy bere!
    Samozřejmě, příspěvky něco stojí, ale na chudého kumštýře se vždy bere ohled, třeba se mu i něco podstrčí. Zakázku na nějakou výstavu, umělecký objekt před budovou, tu dostane jenom ten, kdo s těmi influencery je zadobře.
    Skutečně úspěšný umělec rozhodí své sítě co nejšíře- zachytí všechny trendy své doby- od klímy, umírajících lesů, prasečího moru, šílených krav, po udržitelnou energii nebo neudržitelné emise, se vším si zkušený umělec i bez vysoké školy, ale se správnými konexemi poradí.
    Nebezpečí však hrozí vždy- zanechávat po sobě stopy, to se může vymstít. Členství v KSČ, kariéra v Restauracích & Jídelnách (viz Brettschneider ze Švejka), v Prognostickém ústavu, cesty do kapitalistické ciziny, přezdívky ve spisu u StB, to vše mohou i po "prohlédnutí" a napravení našeho umělce jeho konkurenti zneužívat.
    Umělec proto stojí nad stranami, ON ví, kam svět spěje, znázorní to barevnými fleky nebo svařenými železnými odpady a prkénky z klozetů. Proto je vždy připraven, propagovat tu stranu, která víc nabídne.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)