Prohledat tento blog

neděle 20. června 2021

Stroj na peníze



 V jedné diskuzi padl (nedávno) takový názor, že někteří ekonomové žijí ve své bublině někde v dolních patrech pověstné slonovinové věže a že obyčejní lidé mají jiné starosti a jiný způsob myšlení. Ekonomové vidí věci v souvislostech a mají přehled - a víru, že to, co poznali se dá aplikovat na reálný život. Lidé mimo tuto intelaktuální věž se ptají, k čemu jim to bude dobré. 


  Vlastně k ničemu. Nejsou schopni nejen ovlivnit třeba množství peněz, které je v oběhu nebo zákony, které směřují k ovlivňování nejen toků  peněz ale svobody ve společnosti. A ty svobody si každý vykládá jinak. Každý by rád ty svobody měl nastavené tak, jak vyhovují právě jemu. Na ostatní lidi se vy... vykašle.

   Čili za vším hledej člověka. Člověka, který je ovlivňován okolím, politikou, reklamou. 

   Kdysi na začítku minulého století objížděli bohaté sedláky agenti. Upravení, představující spíše bohatce než podomní obchodníky. Navšívili obvykle místního nejbohatšího sedláka a nabídli mu "tiskárnu na peníze". Je známo, že bohatí lidé mají neodolatelné nutkání být ještě bohatší, takže agenta hned nevyhodili a nechali si ten stroj předvést. Byla to zdobná krabička z tvrdého dřeva s kličkou a dvěma štěrbinami. Do jedné z nich se zastrčil papír o rozměru určité bankovky a pomalu se začalo točit kličkou. Jak papírek pomalu mizel ve štěrbině, začala ze štěrbiny na druhé straně vylézat bankovka. Vypadala jako pravá - hlavně proto, že pravá byla. Totéž se stalo i s druhým kouskem papíru. Vylezla další bankovka. Obchodník ale varoval, že se nesmí tisknout moc bankovek po sobě, že bankovky pak budou nekvalitní. A že už musí jít, nabídnout ten strojek ještě sousedovi. Ty dvě bankovky prodejce věnoval zákazníkovi jako pozornost.  Sedlák se "zamyslel hlavou" a zeptal se, kolik že by stála tiskárna. Agent se chvíli ošíval a pak si řekl o nemalou sumu. 

   Budete se divit, ale našli se lidé kteří si tu tiskárnu zakoupili. Hned druhý den zjistili, že ze strojku už nic nevylézá a že byli dokonale podvedeni. Když pak krabičku násilím otevřeli, našli tam jen váleček a fólii, která jednou stranu vydávala předem připravené bankovky a druhou stranou "polykala" ty čisté papírky.

Nikdo se nezeptal toho agenta, proč to prodává, 
proč si prostě ty peníze nenatiskne sám pro sebe.

   No a tak je to s reálnými lidmi. Vidina zisku je zaslepí a stávají se idioty - i když mají vystudovanou nějakou vysokou školu.

   Nakonec: Ty zprávy se objevují v médiích každou chvíli. Někdo vám skrz internet nabízí dědictví, jen tak, že příjemce dědicví zemřel, obmyšleným  můžete být i vy, jen je třeba zaplatit nějaké (nemalé) poplatky. Předem, pochopitelně. A postupně, abyste  nevylekali hned na začátku. Když už do toho nějaké peníze vložíte, nechcete o ně přijít a tak hrajete tu hru, kterou můžete jenom prohrát.

  Nebo slib manželství, láska na dálku, ale je třeba se vyplatit z vojenské služby, zaplatit cestu do Česka, léčbu dítěte, poslední splátka dluhu bývalému manželovi. A pak že konečně přijede a nastane pravá láska. 

   Podvedených je na velikost Kotlinky opravdu dost na to, abych pochyboval o nějakém vyšším průměru IQ české populace - i když mám podezření, že některé historky jsou vymyšlené samými novináři. 

   Nebo vám zavolá/napíše banka, že máte nějaký problém, že vám někdo "naboural do účtu" a že pro obnovení normálního stavu potřebují jméno a heslo k vašemu účtu. Že ho máte vepsat do formuláře, na který hned dostanete odkaz. Vypadá to tam jako obvykle, tak vyplníte, požadované, zvolíte si nové jméno a heslo, potvrdíte telefon - a tak odevzdáte své peníze útočníkovi.* 

  Nebo reklamy na nějaký zázračný prostředek na aritické klouby, na vysoký krevní tlak nebo na prostatu. Reklama je vždy sestavená naprosto stejně. Nějaký vědec, (někdy student) nejlépe z města, kde bydlíte (a kde máte poskytovatele internetu) nedávno vynalezl) účinný prostředek, o kerém se ale nesmí moc mluvit, protože to farmceutické koncerny hned zakáží a který byl čistě náhodou právě dnes zlevněn na polovinu a vám je nabízen přednostně.

    Pak následuje podrobný popis jak to funguje s mnoha latiskými slovy (často hodně nesmyslnými), pak je dlouhá sekce  reakcí spokojených zákazníků - někteří ještě nejsou zcela přesvědčení, protože to dostali teprve včera a nakonec zlatý hřeb programu: cena s formulářem pro objednání. A na obrazovce běží nezbytné stopky nebo čítač, který odpočítává minuty a vteřiny do konce platnosti slevy nebo poslední kusy ve skladu za cenu ve slevě. (Oblíbený je údaj posledních 17 minut a 14 posledních kusů. Asi na to mají napsané rutiny.)
    Lék bývá obvykle běžný, neškodný preparát za deseti i vícenásobek ceny (tabletky ze sádry už tak neletí), jen je přebalený do jiné krabičky. (Další lumpárna. Co práva?

   Vždy stejný postup. Já, přízemní člověk nechápu, jak by na to někdo mohl skočit. Ale asi skočí, protože by zadavatelé za takovou reklamu zbytečně neplatili, kdyby nefungovala.


   No a teď se teprve dostáváme k vlastní úvaze. Může teoretický ekonom, třeba Markéta Šichtařová  nějak predikovat,  co "prostý člověk" udělá? Nebo o udělá vláda, EU, velcí hráči - konsorcia, korporace. Každý má své priority, všem jde o maximalizaci zisku. Dokonce i dnešní progresivismus  nebo třeba elektromobilita je založena na to, že přijetím těchto podmínek firmy získají. Třeba vládní dotace. Nebo sympatie veřejnosti, hlavně menšin. Černé modelky, retušování křížů na řeckých kostelích, gay móda atd. Podle mě nemohou. Teoretická ekonomie se poslední dobou často míjí s realitou. Takže co píše paní Šichtařová nebo pan Pikora čtu stejně povrchně, jako informace o tom, co se stalo první pikosekundu po Velkém třesku. Můžeme o tom psát, mmůžeme se o tom hádat, ale věci zůstanou takové jako jsou. 


Když někdo lidem nabídne tiskárnu na peníze, vždy najde dost zákazníků.  


23 komentářů:

  1. ..stroj na prachy je dobrá věc.......
    "Pokud by lidé k očkování přišli a dostali by pět set korun na ruku, tak si myslím, že by si to hodně z nich rozmyslelo. Nebo že přivedou svého dědečka, ale to už jsou technické detaily.“ Dodávám: Nemohu si nevzpomenout na letitý výstižný vtip. Kdo získá pro vstup do KSČ tři nové členy, nemusí rok platit členské příspěvky. Kdo získá pro vstup do KSČ pět nových členů, nemusí doživotně platit členské příspěvky. Kdo získá pro vstup do KSČ deset a více nových členů, dostane potvrzení, že s KSČ neměl nikdy nic společného."

    A já se ptám koupíte si ten stroj ???
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, EKo, to by ses divil. Asi deset let tomunazad, docházela jsem k trestnímu soudu jako přísedící.Po dvě funkční období - 2 x 4 roky jsem měla možnost poznat dosud nepoznané. Přihlásila jsem se k té práci dobrovolně, páč jsem zvědavá, a dodávám, že bylo na co.Rozhodně nehodlám vyzradit nic důvěrného,to se nesmí, ale strojek na peníze v jedné kauze zafungoval taky. Oblafnout se nechalo dost lidí, mezi nimi i jakýsi pan inženýr přes nějaké stroje. Ani ten nerozpoznal zradu. Kdybych se tam nemusela chovat solidně a důstojně, válela bych se smíchy v taláru ještě teďka. Nikdy nezapomenu.

      Vymazat
    2. To, že někdo absolvoval nějakou školu neznamená, že je opravdu vzděalaný. A i když je v něčem bezesporu vzdělaný, neznamená to, že je skutečně moudrý.

      Ale tohle nemusím Astře připomínat, to spíš povzdech pro jiné.
      Absolventy i vzdělance.

      Vymazat
  2. Já si ten strojek nekouím, protože vakcinace je každého věc. S výhodeámi pro vakcinované ale soulasím, protože jsem jako očkovanec málo nebezpečný ostatním a to by se mělo brát v potaz.
    Ono s tím vtipem o přihoáškách do KSČ je to trošku mimo - ale hezký fakt je!
    Očkování - to je jako možnost bezplatně získat řidičák. Kdo nechce, nemusí, ale za volant ho nepustí.

    Kdo žije v hlubokých hvozdech, nijkam nejezdí a nikdo nejezdí za nímm má nalou šanci koronoče dostat. Já bohužel v lee nežiju, s lidmi se stýkat musím a tak jsem se šel bodnout.

    Elementary mr. Watson.

    OdpovědětVymazat
  3. .............Dle mého soudu zachutnala našim epidemiologům – zavíračům moc. Chtěli by si podržet co největší moc a snaží se toho dosahovat dalším a dalším strašením veřejnosti. Je pravdou, že česká společnost je v záležitosti nařízení rozpolcena. Polovina již nařízení, která jsou platná, stejně nedodržuje a vláda či ministr zdravotnictví tak ruší opatření, která vesměs nejsou dodržována. Přitom počty nových případů trvale klesají již řadu týdnů i v obdobích, kdy se rušila opatření již dávno nedodržovaná. Z toho lze vyvodit jenom jediný závěr – ta opatření byla zbytečná a jen otravovala život té části populace, která je ještě dodržovala.......Strašení mutacemi je pak v zásadě nekonečný příběh. Po alfě, betě, gamě a deltě přijde epsilon a omega atd. atd. O každé se bude tvrdit, že je „neznámou“, nebezpečnější atd. atd. ad libitum. Znovu tak opakuji jen jedno jediné – s takovým přístupem se normality a návratu do ní vlastně nedočkáme.....
    BEZ KOMENTÁŘE,
    JEN REALITA, NIC JINÉHO.
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si uvědomila, že za chvíli dojde abeceda...

      Vymazat
    2. Nedojde. Indexování mám zmáknuté. Po vyčerpáni základní řady nastane mutace alfa/alfa, alefa/beta, alfa/delta atd. Prakticky nekonečné možnosti.
      Otázka zní jinak - bude to ještě někoho zajímat?

      Vymazat
    3. To mi připomíná teorii matějkeltu:
      "Protože matějkeltologie znamenala vskutku pravou revoluci v matematice, je pochopitelné, že pro ni nestačila dosavadní symbolika skládající se z antikvy, kurzívy, fraktury, polotučného grotesku Gillu, řecké abecedy a písmene alef. Bylo nutno se vrátit až do doby úsvitu lidské kultury a zavést do symboliky klínové písmo."

      Vymazat
  4. EKOkdomlčí souhlasí?23. června 2021 v 13:40:00 SELČ

    .........Existuje proto jediná reálná cesta k normalitě. Přestat se řídit doporučeními samozvaných zachránců lidské populace a důvěřovat osvědčenému postupu. K němu samozřejmě patří i vakcinace, ale pouze a jenom na dobrovolné bázi. A prvním praktickým krokem by mohlo být, kdyby ze stránek Ministerstva zdravotnictví zmizely odkazy na počty nově infikovaných a počty nemocných na covid. Neuvádí se tam, kolik lidí se právě dnes seznámilo s diagnózou rakoviny, ALS, žloutenky, chřipky atd. atd. Nevidím proto žádný důvod, aby se v současnosti tento parametr vytruboval do světa. Vždyť se stejně tyto údaje jen zneužívají v politice, operuje se s rekordy apod. To prostě není cesta k normálnímu životu. A já i ve svém pokročilém věku chci žít opět normálně se všemi riziky, která skutečná normalita a osobní svoboda přináší.

    Jan Bartoň
    ............UŽ MLČÍM
    4P

    OdpovědětVymazat
  5. .......a to se mi .........
    http://nonserviam.cz/takhle-se-to-dela/
    4p

    OdpovědětVymazat
  6. Nic se tu neděje, tak vám dávám vědět, že jsem právě viděla opět našeho milého Kalouska. Zalívala jsem kytky za oknem a pán se plížil už bez hole - nohy hooodně od sebe, aby byla lepší stabilita, rozepnuté sako a košile, ruce rozpřažené - a místo aby přešel po nově namalovaných zebrách, střelil to úhlopříčně přes zdejší křižovatku. Náhodu nic nejelo, škoda, mohlo být dobrodrůžo. Je věrný svojí hospůdce tady za rohem, měla bych se tam jít někdy kouknout, ale nemám na to vhodného parťáka, škoda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, ber to trochu "COOL" ať z toho nekape "předsudečná nenávist". Pokud se bojíš s "Kaldou" na pivo nezalévej kytky když jde kolem, a nebooooo ho polej, je to na tobě.
      4p

      Vymazat
    2. EKo, to není nenávist, já mu ty vopice přeju, nemá zřejmě jiná rozptýlení. Zalejt bych ho bývala mohla, šel (spíš se plíživě plazil) pod mým oknem, ale jsem dobrosrdečná osoba, jen se tomu směju.

      Vymazat
  7. Politika je založená v zásadě vždy na nějaké nenávisti. K židům, Němcům, evangelíkům, katolíkům, nekuřákúm a kuřákům, nejosvědčenější nástroj politiky je nacionalismus a rasismus. V novější době ani to nestačí, rasismu a nacionalismu jsme se odřekli, hledají se nová, náhradní nebezpečí.
    Po umírání lesů, šílených kravách, ptačí chřipce, prasečím moru potřebujeme něco silnějšího: pandemie přišla jako na zavolanou, i klimatická katastrofa nevzbudils dostatečné obavy ze zítřka.
    Stoupnutí hladiny moří o dva metry za příštích sto let není dostatečně nebezpečné. I roztáté ledovce nepřinutí lidi k šílenství.
    Ale náhubky a testy, zákazy spalovacích motorů a topení dřevem nebo uhlím, uhlíková daň, to na delší dobu může vést k revoluci- ale skutečné, jako byla v Rumunsku proti Ceaušescu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se těším , jako na jablka v Těsíně…
      4p

      Vymazat
  8. Napřed musí o dost hůř - aby mohlo být líp. Dokud nebude toho po krk nic se nebude dít. Ale - to nebude už náš svět. Bude našich dětí nebo spíše vnuků. Přeji jim, aby mohli začít s čistým stolem. Bez neokomunismu, šestnácti pohlaví, strachu z konce světa a podobných nesmyslů. Prostě - zpátky na stromy.

    OdpovědětVymazat
  9. Daleko od Moskvy je také daleko od Bruselu. V Berlíně se už také věci dávají do pohybu. Vypadá to tak, že centrála ztrácí kontakt s firmou. Zkušenost ale říká, že od jednoho mantinelu budeme vrženi k druhému, tomu naproti.
    Zlato jsme už vyprodali, na zlatou střední cestu už nebude. Média jsou už nacvičená, hrají zrovna tu musiku, kterou momentální mocipání zaplatí. Kam to všechno spěje?

    OdpovědětVymazat
  10. Nechtěl bych být vulgární - ale tam!
    Nicméně - budeme muset počkat. Stejně nic jiného nemůžeme udělat. Ovlivnit můžeme tak asi desetitisícinu promile vhozením správného papirku do bedny. A to je málo. Navíc nevíme, který papírek je ten pravý.

    OdpovědětVymazat
  11. Mám prosbu. Už asi tři dny se snažím přijít na to, co je to PODCAST.Už jsem o tom přečetla všechno, co se dalo, ale pořád nemůžu najít, co to je. Je to nové slovo z angličtiny. Co znamená?
    Za našeho mlada jsme psali ve škole slohy - třeba to byl popis nebo zpráva nebo vyprávění na zadané téma.Teď píšeme na blogy svoje příhody, nebo představy nebo nápady.Jsou to zprávy, co je kolem nás. KOCOUR píše o focení a o divadle a o své práci tam, EKo o svých pařezech a o krásném způsobu žití v přírodě. SCHU popisuje foťáky,já si občas na něco zavzpomínám, DRAK nic, páč asi nemá čas, MILDA je vědec, tak nás učí koukat na ledacos jinak než to umíme - každý má nějaké libůstky. Nejsou to náhodou podcasty?
    Vždycky mě naštve, když se nedá pojmenovat něco nového česky!

    OdpovědětVymazat
  12. Co ekonomie se týče, stačí zdravý rozum.

    OdpovědětVymazat
  13. Nespoléhejme na to co můžeme ovlivnit vhozeným papírkem. Daleko větší význam maji naše všednodenní činy našeho všednodenního života.

    OdpovědětVymazat
  14. Budu stručný, psát na obrazovce je protivné ale v úterý se vracím do civilizace tak budu ocšírnějjší.

    OdpovědětVymazat
  15. JO PRAHA JE NÁŘEZ,,,,,
    Segrado,

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)