Prohledat tento blog

neděle 5. prosince 2021

Nezbytnost pozitivního myšlení jako obrana

Kde kdo brblá a otravuje život sobě i bližním. 
Co s tym, synci a ďouchy?







   Někteří lidé do omrzení opakují, že se v žádném případě nenechají očkovat pro covidu. Prý by jim to "omezilo osobní svobodu". Zatím se přece očkovat nemusí, pokud nechtějí zastávat některou z profesí, kde by byli potenciální infekční hrozbou pro ty, které mají ošetřovat, léčit a chránit a pokud jim nevadí, že je okolní země (ale i zámořské) nebudou ochotny vpustit na své území. A navíc je pravděpodobné, že nová vláda povinnost očkování zruší - nebo aspoň zruší částečně.



   Nechápu tedy moc dobře, proč stále na různých diskuzních fórech nebo webech tohle své rozhodnutí inzerují. Už to řekli několikrát. Proč pořádají demonstrace na toto téma. Jako by chtěli přesvědčit sami sebe. Jednou přece řekli NE, nátlak na ně ze strany státu je nepřímý, asi stejný, jakým tlačí nějaký obchodník (Microsoft) ke koupi svého nového SW. Takže se po razantním vyslovení svého výsostného rozhodnutí mohou zahalit do důstojného hávu mlčení a nevykřikovat ho dokola aniž byli tázáni. Mně nijak neškodí.  Asi, tak jak mi neškodí moucha, která brzy ráno naráží do okna. Ale otravuje to.

   A na druhé straně se na ně mezinárodně připravují velmi škaredé věci. Cenzura. Ta jim zřejmě nestojí za zmínku, tohle jim asi neubírá jejich osobní svobody. Na stát dopadne cenzura jen nepatrně, okrajově. Ale na ně a na ostatní, kteří nemají zrovna kompatibilní názory s věrchuškou velmi těžce. A takových "nekompatibilních" je spousta. Možná většina. A do té množiny patří nejen ti, kteří nesouhlasí s očkováním, ale i ti, kteří s očkováním nemají problém ale mají problém se spoustou jiných věcí. 
U cenzury je podstatné, kdo cenzuruje koho. Jaké má cenzor zadání. Ať je to počítač nebo nějaký najatý Indonésan v počítačovém sále kdesi daleko v levné Asii. 

   I tak - cenzoři, kteří mají přístup ke komunikaci na netu  dostávají od někoho zadání. Ale málokdy se dozvíme jak to zadání doopravdy zní a kdo je vydal.  A zda má k takovému úkonu právo - snad kromě "práva mocnějšího". Proto, i když to považuji za poněkud otravné, nehlasuji pro zamezení přístupu ke kyberprostoru pro lidi, kteří melou stále totéž, desinterpretují výsledky výzkumů a zpochybňují nezpochybnitelné. Protože kdyby se začalo tady omezovat, je jisté, že se bude omezovat i jinde a že to skončí ve stavu, ve kterém jsem žil dlouhá léta. Někteří tomu stavu říkali "totalita". 

   Když poslouchám některé zprávy ze zámoří, mám pocit, že se ve Státech tomu stavu začínají docela blížit. Strhávání soch, poklekávání před fotbalovým zápasy, zákazy používat některých slov, zákaz používat přirozené označení pohlaví. Tohle, v  trochu jiném provedení, znám důvěrně. A v devadesáté roce jsme se toho zbavili jen na krátko. To, co k nám přicházelo od východu se nám vrací ze západu. Komunismus  či lépe totalita převlečená za aktivismus, genderismus, Green Deal, Black Power, #Mee-too atd. 

   Ty kauzy jsou vlastně jen názory nějakých nátlakových skupin, "neziskovek". Průšvih je to, že na ně "mocní" reagují. Ustupují, omlouvají se. Stávají se z nich tak "Podvolení", protože se bojí o své židle nebo peníze, případně o obojí. A ti "mocní" mají vliv daný jejich postavením a ovlivňují ostatní. Nejhorší je ten atak na školách. Školy tak vychovávají zmatenou generaci, podobně jako byla zmatená generace těsně poválečná. Vrstevníci mých rodičů. Lidí plných prázdných hesel, nebo lidi, které už zajímají jen peníze. Kanonenfuter pro nové ideologické bitvy. Kamenivo, ze kterého se budují obranné hráze proti budoucímu, hypotetickému nepříteli.mProti nepříteli, kterého si teprve stvoříme, abychom směrovali budoucí hněv svého lidu na něj, aby nedopadl na nás.
 
   Když takové požadavky s klidem odmítnete za cenu zostouzení, nestane se obvykle nic. Eskalace bude chvíli pokračovat a pak si neziskovky a nátlakové skupinky vyberou jinou, snadnější oběť. Aby měli aspoň nějaký úspěch. Aby se zavděčili svým sponzorům. Nejlepší je takové lidi zažalovat pro nactiutrhání nebo poškozování dobrého jména o značnou sumu. Sice asi nevyhrajete, protože najednou nebude koho obžalovat, ale dají vám už pokoj.


Good and bad vibrations
 
  Pokud začneme podléhat znechucení, zapikolujeme se za nějakým názorem a tak jaksi z principu ho začneme obhajovat a necháme se vtáhnout do boje za jakoukoliv "správnou věc", stáváme se "zbrojnoši královi". Nasměrovat náš hněv na jinou stranu není pro ty, kteří se tím živí zas tak těžké. Jsme zvyklí bojovat proti tomu, koho nám ukáží. Stačí šikovně otočit kormidlo. Viz Orwell 1984. 


  Ovlivnit lidi, kteří si udržují "dobré vibrace" a nehledají nepřítele je o hodně pracnější. Ne, že by to vůbec nešlo, ale dlouho to trvá a výsledek je nakonec nejistý. Napřed v nich musíme vybudovat pocit, že za jejich problémy může někdo určitý. Současně je třeba je indoktrinovat, že by to měli "nějak" řešit. A máme tu za čas nas*aného občana, který píše do diskuzí na netu, hlasitě nadává v hospodách a v tramvaji, chodí hulákat na demonstrace. Na Staroměstské náměstí i na Letenskou pláň. A vymezuje se proti každému, kdo má jiný názor. Materiál je připraven, stačí vytýčit směr. Takže paradoxně ti, kteří protistraně nadávají do ovcí jsou sami ovcemi, jenže to neví.



...a hlad žene vlky z lesa ven!

==============

A pro ty, kteří jsou ochotni hledat světlo na konci tunelu přednáška Václava Cílka.


5 komentářů:

  1. Pořád nerozumím tomu, proč nikdo na takový dobře shrnující a vyčerpávající komentář nereaguje.

    Ano, žijeme ve značném chaosu, už proto, že připustíme, dovolíme, aby nám do hlavy lezl balast. A rochníme se v něm, místo, abychom včas odskočili. Nestíháme se nadechnout a získat odstup, jako strháváni vírem.

    Starý Kocoure, skoro se vším souhlasím, jen s jedním ne.
    Nesměšovala bych nátlakové skupiny a neziskovky (většinu z nich). Že se do neziskovek ukryla hromada ženštin, které by dříve pracovaly v NF, v ÚV SSM, pionýrských domech a různých sekretariátech, o tom nepochybuji.

    Ale na druhé straně: vidíte dříve nemyslitelnou domácí péči a léčbu, péči o postižené - kdysi uklizené, aby nebylo vidět na jejich trpné odcházení atd.. Také v počátku pandemie neziskovky sehrály nezastupitelnou roli.
    Někdy se výsledky jejich aktivního zájmu o postižené nebo o děti v nouzi rovnají zázraku. Znám ze zkušenosti.

    O absurditách "korektnosti" všelijaké pochybovat nelze...
    Za vším je nedostatek občanské - lidské odvahy.
    A historické zkušenosti. My jsme si už nabančili.

    Stella






    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ........Takže paradoxně ti, kteří protistraně nadávají do ovcí jsou sami ovcemi, jenže to neví.....(to je lakmus agrase) agresivita roste, vaxeři hnaní propagandou mají převahu reklamní medializace mainstrému, napětí je cítit na každém kroku, pro "neúčastníka" z míst nezasažených nákazou i propagandou obou skupin je jediná možnost dobrovolné izolace a je to poměrně těžká věc. Ať tak nebo tak účast na koncertu filharmonie je stejný, doslova, problém jako preventivní prohlídka u lékaře o dostupnosti akutní péče případně vakcinace nebo testu ani nemluvě (zájezd HD pomalu na dva dny). Platí jediné: kdo nerozpaží, propadne roštem. Pamatujte, že úspěch vám nikdo (nejen přítel) neodpustí.
      4p

      Vymazat
  2. Ano Stello, my jsme už přes hubu dostali, a tolikrát, že tuhle zkušenost nám nikdo nedokáže vymluvit. Jenže tenhle výcvik není přenosný o víc, než jednu generaci. Naše "děti" staršího středního věku o tom ještě nějaké ponětí mají. Jenže jejich děti už ne, zkušenost se ředí.

    Stran neziskovek: Neziskovka je velmi široký pojem. Kromě sešlostí, které altruisticky konají dobré, skutečně dobré skutky se do toho názvu schovají i neziskovky, které ten název nesou neprávem. Jsou to spíše "ziskovky", které doslova "tyjí" jak ze státních příspěvků, tak z dobrovolných darů. Jsou takové, které spotřebovávají na vlastní provoz prakticky veškeré finance. Na mzdy, na zakázky pro své přátele atd. K potřebným jde tak málo, že to nestojí za zmínku. Některé ty dary prakticky vyžebrávají nebo si citovým vydíráním potenciálních dárců vynucují. Takže zase jsme u toho, co tu píšu opakovaně - posouvá se význam slov, někdy až do přesného protikladu významů původních.
    Overtonovo okno. Ale to znáte. Mnohokrát popsáno v literatuře minulého století. Např. Orwell.

    OdpovědětVymazat
  3. Hlučení na náměstí....Cargo efekt.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)