Prohledat tento blog

sobota 11. prosince 2021

Tanec smrti a sbor sýčků

Mraveniště?  Kdepak! Lidské mega sídliště!
   Kde kdo si stěžuje, jak vláda, ta nebo ona, obě jsou bez důvěry (nejen PS ale i mojí) se chová tak, že jí věřit prostě nelze. Jenže farmaceuti to dělají taky. Jde jim o zisky. Je to celé tak reklamně přepísknuté, jako reklama na nové automobily, mobily, HiFi zboží. Tedy na věci zbytné až zbytečné. A přesto pořád kupujeme nové mobily, auta, televizory, šaty - ačkoliv ty staré nám ještě dobře slouží. To vše pod heslem "udržitelný rozvoj", kterému každý rozumí tak, jak chce on sám. Nebo spíše tak, jak to po něm chce reklama. Spousta reklamy. 

Všimněte si, že ať se ve světě stane cokoliv, co by nás mělo zarazit, přinutit přemýšlet tak reklama se nezastaví. Tam a tam vybuchne sopka, epidemie, válka - ale reklama si dusá dál jako nezastavitelné techno moderní doby. A je tomu  tak odedávna. Při popravách českých pánů na staroměstském, náměstí pracovali kromě kata určitě i kapsáři a prodavači nějakého občerstvení. 

Mrzí mě, že umírají lidi. Lidi, které jsem znal. Ve skutečnosti - a reálně na koronáč. On asi nikdo není schopen nahlas říct "Víme ještě prd! Lidi budou umírat, pokud si nedají říct a nebudou se chovat tak, jak se při pandemii sluší." Hra na všemocnou medicínu a vědu obecně - ekonomii v to počítaje - bude brzy u konce. On ten "Římský klub" s jeho předpověďmi vypadá čím dál tím pravděpodobněji. Jakožto sběratel dystopické, speciálně postkatastrofické literatury začínám tušit konec lidské kultury v dnešním smyslu slova. Všichni, kromě naprostých pesimistů tuší restart. 

   A asi bude nutné systém násilím vypnout a nechat určitou dobu vypnutý, jinak zůstanou vědomostní "viry", memy, které jsou schopné nakazit lidstvo znova. A možná se vůbec vyhubit nedají a zmizí, až zmizí lidi. Třeba tu pak budou nějací mravenci kteří tu žili už před 65 milóny let nebo jiná "civilizace", která nic neví o právu na  "osobní svobodu". O právu na svobodu projevu. O důležitosti "nedotknutelnosti majetku". Nepřípustnosti otroctví. Rovnosti všech lidí. 

   Všechna tato práva, i když vypadají bůh ví jak vznešeně a spravedlivě rozleptávají naši kulturu, civilizaci. Mravenci jsou tady už snad desítky miliónů let. Nemají slova, nemají písmo a přesto jsou evolučně podstatně stabilnější než ty opice, které vlastně před nedávnem slezly ze stromů a začaly se sdružovat v prvobytně pospolné společnosti. 

  Jistěže ne všechny "zvyky" civilizace jsou výplodem lidstva. Války mezi sdruženými tlupami šimpanzů v oblasti Velkého afrického zlomu jsou už vědecky zmapované. Bojuje se o území, zdroje potravy nebo vody. Ty tlupy jsou ale organizovány podle alfa samce, který všechny přepere a má svoji kohortu, ve které je určitě aspoň jeden opičák. který čeká, až alfa zestárne a zeslábne, aby ho přepral a vystrnadil. Alfa samec odchází z tlupy a obvykle zakrátko zahyne. Věrní bojovníci se buď přidají k novému šéfovi nebo jsou odsunuti mezi "ostatní". Zbytek tlupy, samice a dorost prostě vezmou změnu vedení na vědomí a zařídí se podle toho. Takový přirozený světa běh.

   O rovnosti všech členů společnosti by mohli docela dobře svědčit třeba už zmínění mravenci. Jsou specializovaní, každý má své úkoly, svou stavbou těla a rozhodně se nemůže  o své újmě změnit v jiného specialistu. Dělnice, vojáci, královna.  Systém z hlediska Homo sapiens zcela nelidský - jak jinak. Ale prověřený desítkami miliónů let existence tohoto druhu. Ovšem jednotlivý mravenec moc dlouho nepřežije. Silná je jenom celá kolonie, mraveniště.

   I mravenci mezi sebou bojují. Takže ani války v říši hmyzu nejsou zvláštností - o boji každého jedince o svůj vlastní život - tedy schopnost zanechat své geny není třeba pochybovat vůbec. Bez množení a předávání genů by neexistoval život. Ale v rámci jednoho mraveniště se boje nekonají, protože by to vedlo k jeho zániku. A právě tyto dvě vlastnosti - specializace neboli naprostá nerovnost a spolupráce v rámci skupiny, nikoliv boj jsou příčinou úspěšnosti druhu Formica.

   Ta spolupráce a předurčení role ve společnosti se netýká jenom mravenců, ale většiny hmyzu. A nejen hmyzu. I vlci nebo lvi mají pravidla, která v rámci smečky dodržují. Protože kdyby je nedodržovali, vyhynuli by - a to velmi záhy. Obecně se tomu říká přírodní výběr a na Zemi žijí v současnosti jen takoví tvorové, kteří tímto výběrem prošli a procházejí a tady se můžeme v úvahách vrátit k Homo sapiens. Přírodní výběr běží neustále i když trvá miliony let. 

   Proto vyhynuli jak cromagnonci, tak neandrtálci. Vědci se přou z jakého důvodu přesně, ale to není až tak důležité. Podstatné je, že vyhynuli a že se Příroda nebude mazlit ani s námi, pokud nebudeme dodržovat zásady přežití jednotlivce a druhu.. To jest dostatečně se množit a zachovávat rod a organizovat se tak, abychom byli schopni odolávat vnějším nepříznivým vlivům. Současné "výstřelky" naší civilizace odporují oběma těmto základním podmínkám.

   K tomu se přidává ještě vyčerpávání zdrojů, znečišťování okolního prostředí - což u zvířat nastává sice také (putování přemnožených lumíků za potravou a jejich hromadné úhyny po cestě,, kdy nenajdou vhodný biotop) ale zvířata si to uvědomují jen intuitivně. My to dokážeme pojmenovat - a začít se o problému hádat. Nebo diskutovat, to jen otázka terminologie.*

   Ve skutečnosti se konec této kultury/civilizace blíží plíživě. Začínáme si zvykat, což nemusí být ku prospěchu věci. Diskuze, vzniklé na základě odlišných názorů, často (většinou) nepodepřené ověřitelnými fakty které nevedou k ničemu, nanejvýš k osobním invektivám. 

   Kromě zaneřádění kyberprostoru HOAXY je to hlavně všudypřítomná reklama. Dá se u některých webů zrušit tím, že si zaplatíte provedení bez reklamy, ale mezitím už renomé těch webů pokleslo natolik, že se mnozí čtenáři nedají zlákat ani na "bezreklamové" koukání či čtení, jehož kvalita je ovlivněna vlastníkem toho či onoho média a je politicky všechno možné ale jen ne neutrální. Jsou tedy média poplatná, nedůvěryhodná. A reklama na věci zbytné až zbytečné ubíjí pozornost natolik, že vede (aspoň mě) k vypnutí počítače. A sáhnu po knize, e-knize  nebo audioknize. 

   Téměř veškerá moderní hnutí a směry jsou nelogická, poplatná nějakému směřování - ať už přímo politickému nebo kulturnímu. Kdybych je tu měl všechny vyjmenovat, možná bych se dostal nad povolenou velikost článku, BLM čili černý rasismus, progresivisté čili převlečené Maovy Rudé gardy, různá genderová hnutí, která tvrdí, že pohlaví vlastně neexistuje, že si je můžeme volit podle momentální nálady, #MeToo, kde se odkvétající hvězdy nebo ženy obecně snaží po desítkách let obvinit bohaté nebo aspoň vlivné muže ze sexuálních útoků v dávné minulosti. Kolik jich je oprávněných nevím, ale obviněný nikdy není osvětlovač, řidič náklaďáku nebo pekař. Ubránit se lze (pokud má obviněný čisté svědomí) jen striktním odmítnutím a podáním protižaloby pro nactiutrhání. O takových koncích se už v bulváru nepíše není to zajímavé. (Čímž nepopírám, že mohlo  takovým sexuálním útokům docházet. Znám i takové muže.) Otázkou je, kdy se jedná pouze o nemravné nabídky a kdy o sexuální vydírání. A téměř vždy byl sexuální nátlak kompenzován nějakými výhodami. Třeba hlavní rolí ve filmu atd. 

    Progresivisté bourají sochy "hrdinů minulosti", pokoušejí se tak změnit dějiny, uráží je ledacos pro ostatní nepochopitelného a hlavně křičí. Co je ovšem horší je strach lidí na rozhodujících vedoucích místech o své postavení. Tak raději přijímají neexistující vinu, omlouvají se kdekomu za kdeco a poklekají před kdekým.  Jinak se stává, že je mediální humbuk z jejich pozice smete. Takže ne "vina bílého muže" ale zbabělost bílého muže. Neschopnost odolávat hlasům ze tmy. A každý úspěch oněch "neziskovek" je vede k dalším a dalším útokům. 

   V TV, rádiu i na netu vystupují důstojní lidé ozdobení akademickými tituly před jménem i za ním, často z oboru jen přibližného než je ten, o kterém hovoří. A mluví tak, jako kdyby byli certifikovaní nositelé jediné pravdy. Jiní zase předestírají svou, zcela  odlišnou pravdu, Běžný posluchač nebo čtenář nemá možnost si objektivně ověřit, kdo tu pravdu skutečně má a kdo jen předestírá svůj soukromý názor. Tam, kde člověk může zjistit pravdu, fakta, tenhle druh pábení moc nefunguje.**

   Bankovní podvody, atd. jsou určeny pro lidi, kteří nejsou odborníci a ani nemají takový základní instinkt. Nejsou prostě dost pozorní. To všechno vede lidstvo k myšlence, že je něco špatně. Že by jinde mohlo být lépe. A máme tu migrační vlnu. Ony ty vlny byly i kdysi (Irové, Židé, Středoevropané mířící do země zaslíbené - USA), ale zatím nikdy nebyly tak masové a tak násilné.

   Jedna společenská třída vyhrožuji jiné, národy se nejsou schopné dohodnout ani na to, jak postupovat proti současné pandemii coronaviru. Nejen národy mezi sebou, ale ani příslušníci jednoho státu, Je tu určité množství lidí, kteří se očkováním cítí být omezení ve svých právech a bojují proti němu. A velmi nahlas demonstrují svůj odpor. Proč, to nevím. Zatím je k očkování nikdo nevleče násilím. Ale to je jenom jedna z mnoha faset celkové civilizační patálie. Nicméně se zdá, že se tady pomalu posouvá Overtonovo okno. Co bylo před několika týdny nemyslitelné už není, už se o tom diskutuje a za čas se možná uzákoní docela.

  A je tu mnoho dalších symptomů konce - třeba neochota mít děti. Buď to zdůvodňují progresivisticky, že nechtějí své děti přivést do světa  odsouzeného tak jako tak k zániku (Proti vyhynutí) nebo se vymlouvají, že musí mít napřed postavení, majetek, něco si užít a až pak... 

   Pak už bývá pozdě, následuje umělé oplodňování nebo adopce. Nebo smíření s tím, že žádné děti mít nebudou. V obou případech jejich geny nebudou mít pokračování - a to je možná dobře. Ale oni budou umírat s tím vědomím, že po nich nezůstane vlastně nic. Zásluhy budou zapomenuty, majetek se rozdělí ve zbytku rodiny nebo připadne státu a oni budou ležet v hospici nebo LDN, koukat do stropu a dumat, k čemu vlastně ten jejich život byl. 
   
   Jsem milovník dystopické, speciálně postkatastrofické literatury. Mám ji skoro dva metry. Takže možných konců civilizace znám spoustu. Epidemie, atomová válka, obsazení světa jinými tvory. Nejblíže současné situaci se mi zdá román Knuta Fandbakkena "Bídné roky", který popisuje rozpad hodnot společnosti. A zdá se mi, že tuhle  paralelu docela vidím.


Tohle je danse macabre, zatím jako ploužák. Ale bude to accelerando.
A já se dobrovolně zařazuji do sboru sýčků.


Homo sapiens odchází... 




A co budou dál dělat naši přeživší potomci? 

   Budou si muset vybrat z možných scénářů nebo si udělat vlastní. Ale čím hlouběji se propadnou, tím budou mít větší naději na to, aby lidstvo restartovalo úspěšně. Aspoň do úrovně těch šimpanzů. Technologie se časem znovu vynaleznou (dnes se nad některými starověkými technologiemi, ztracenými v čase docela podivujeme, ba dokonce je ne zcela chápeme), společenská atmosféra pokročilé svobody, nedotknutelného vlastnictví a absolutní svobody slova už se snad nebude opakovat jako dnes. Rozhodně si myslím, že to nebude ani komunismus, ani despocie ale cosi založeného na přírodních zákonech.  Tedy pokud nebudeme jako vyhynulý, kdysi  nejvyspělejší druh nahrazeni inteligentními mravenci nebo rakopavouky z Pandory. 



Rakopavouk z Pandory                       (Foto StK)



*/ Proto je na mém blogu diskuze jen přes redakční uzávěru, kdykoliv tu nebyla, vzápětí se tu utkalo několik diskutérů v disciplíně "uraz toho, s nímž nesouhlasíš" a  v desítkách (stovkách) diskuzních poznámek už nebylo racionálního vůbec nic a rozumná poznámka se v nich prostě ztratila. Takže jsem zvolil raději mít 80 - 120 přístupů za den než jich mít stovky a balast v diskuzi. Nakonec - stačí se podívat na jiné blogy a weby. Těch "diskutérů" kteří se nahrnou pod jakýkoliv článek je sice konečné množství, ale myšlenkového balastu - nebo přesněji řečeno svinstva dokáží nadělat spoustu.


**/ Znám skutečnost ve svém oboru, Přes padesát let profesionální praxe. Proto se uchechtávám, když se dozvídám o "legendárních" mikrofonech", "proslulých" mixážních pultech, "nedostižných" digitálních editorech atd. Dobře, ať si to kupují milovníci Hi-Fi - mají na to dost peněz. A nakonec - co s penězi, které vydělají, že? Mají to propít?
Co mě ale dost překvapuje, že na tyhle marketingové kydy naletí i profesionální kolegové. Nemám jaksi sílu jim některá fakta o "legendách" uvádět na pravou míru. Zkazil bych jim potěšení z výrobku, který si koupili. Dva měsíční platy za mikrofon v leštěné krabičce, nahraditelný většinou mikrofonů z police ve skladu. 
 


13 komentářů:

  1. Stella

    Všechno správně. Ony totiž všechny "složité společnosti" dopadnou vždycky stejně. Je to historický jev.
    Někdo se tím možná baví!
    Nejde o tragédii. Ale holt, když nás to postihne, není to něco k jásání. Situace, vývoj byl přehřátý! Proto ty absurdity a všeho moc.

    Není neochota mít děti projevem čistého civilizačního individualismu? Ve srovnání s těmi mravenci (Číňany - vše podřídit celku). Nemyslím sobectví. Touhu po jiné seberealizaci.
    Dlouho jsem si myslela, že jde o podvědomé chování! Obavu z budoucnosti. Vyloučeno to není.

    Nic nového pod sluncem. Jen se nám tak občas zdá.




    OdpovědětVymazat
  2. Pokud by se civilizace zhroutila, tak na téže planetě už nová vzniknout nemůže. Na začátku se totiž potřebné suroviny daly těžit povrchově, zatímco dnes ta snadno dostupná naleziště jsou už většinu vytěžena a těžíme ve větších hloubkách, z mořského dna a na podobných obtížně dostupných místech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jakéže suroviny to budou¿
      To dnes vědět tak.".' A jak,( na ně ), to snad kajak. Nic jiného k tomu nelze dodat.
      4p

      Vymazat
  3. Myslím, že restart civilizace (kultury) možný je. Když pominu, že to může být civilizace jiného druhu než je Homo sapiens tak i Člověk bude schopen založit novou civilizaci. Ovšem bude to civilizace na nikoliv technickém základě. Třeba s větším využitím biologie než techniky, civilizace, která bude dbát aby nedošlo ka jejímu přemnožení atd. Takže aspoň některé principy hnutí Extinction Rebellion (Proti vyhynutí) bude nutno přijmout za své. Ale povedlo by se to pouze v případě, že se bude jednat o skutečný restart a začne se znova. Omezování, Green Deal, nemůže mít úspěch. Každý jeden se bude snažit pro sebe urvat co nejvíc z té dnešní "technické civilizace", která potřebuje suroviny, energii a vůbec extenzi. A vyznává nade vše tzv. "osobní svobody" i když jdou proti zachování druhu. Proto jsem uváděl ty mravence. [;>))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdřív je zapotřebí rozvinutá technika a teprve pak je možné nějak smysluplně rozvíjet biologii. (Stačí jmenovat třeba jen mikroskop.)
      A na obranu proti přemnoženým sousedům jsou také potřeba zbraně na technickém základě. (Biologické zbraně sice také existují, ale jsou vhodné nanejvýš k dosažení úplného oboustranného vítězství, jako například když atlantští mloci nasadili proti lemurským ten žaberní mor.)

      Vymazat
  4. Stella

    Nechci dělat reklamu tomuto svému starému vypisování, ale závěry v této knize jsou věrohodné. M. Bárta přišel až dlouho poté!
    Zhroutí-li se jedna podoba VYSPĚLÉ civilizace, nemusí ještě nastat konec lidstva.
    I když: v čase biologických a chemických zbraní je nejspíš zbytečné vůbec takto uvažovat.

    https://www.neviditelnycert.cz/blog/pel-mel/1666-a-jaci-jsme-byli-joseph-a-tainter-kolapsy-slozitych-spolecnosti.html

    Čapek to věděl dávno. Jak to tam je? Začne se znovu, nahý a maličký... To bude vědět z divadla St. Kocour.

    OdpovědětVymazat
  5. Konec lidstva? Lidí jako "druhu"? /

    Je empiricky zjištěno, že i při obrovských kataklysmatech, epidemiích a podobných událostech přežívá 7% populace. Na úplné vyhubení musí přijít takových ran osudu několik po sobě, než počet jedinců klesne pod hranici, kdy je možno obnovit populaci. Pod tento počet nastává příbuzenské křížení, následné hromaděná podobných poruch v dědičnosti a zánik druhu. Nebo je populace tak rozptýlená, že k reprodukci nemůže dojít z důvodu, že se jedinci prostě nepotkají. (Ale to je spíše situace ze SF.) Ale - možné to je.

    Druhý způsob je definitivní a nezvratná změna přírodních podmínek, natolik významná, že se ji nelze přizpůsobit. Populace živoří a když počet jedinců klesne pod výše naznačenou mez, vymře rychle. Zánik dinosaurů například.

    Ale přizpůsobivost Homo sapiens je obrovská. Srovnejte třeba životní podmínky australských domorodců a Eskymáků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozn.: Proč je to právě 7% zatím nikdo nevysvětlil. Ale po důkladné deratizaci kanálů v jednom městě tam zbývá právě těch 7% potkanů.

      Vymazat
    2. Nabyl jsem přesvědčení, že zánik lidstva je jistý již pouhým sledováním ČESKÉ TELEVIZE. O těch ostatních není ani řeč.
      Podivné chování proniklo už i do „Lesa“. Ato je vážná věc.
      4p

      Vymazat
    3. K číslu 7 %, jak jednoduché, 3% ženy, 3% muži, 1% ti ……..(doplň podle odvahy)
      4p

      Vymazat
  6. Homo sapiens, tedy biologicky shodný typ s námi, je datován do doby asi 50 až 70 tisíc let před naším letopočtem.
    Podobně, jako u ostatních ssavců, bylo těch druhů více, v důsledku přizpůsobování se přírodním podmínkám byli větší nebo menší, snědé nebo bledé pleti, víme o nich jenom to, co považujeme za jejich kamenné nástroje a kosterní pozůstatky. Veškeré kultury té doby neuměly psaát, proto jsou první opravdu spolehlivé informace teprve z doby klínového písma a později i hieroglyfů.
    Jedno však lze odhadnout: veškeré známé kultury měly omezenou trvanlivost- řádově tisíciletí. Poté z nějakých příčin zanikly.
    Můžeme si jenom představit, jak to probíhalo. Několik roků sucha, nějaký virus nebo bakterie a zůstaly po nich jenom opuštěné stavby. Také jistě válčili, tím si omezovali i populaci, která se jakžtakž uživila sběrem nebo loupežnictvím.
    Nevidím proto žádnou záruku, že i tato kultura, založená na nekonečném růstu produkce o nejméně 3% ročně, těžbě omezených zdrojů, přeceňování vlastních schopností a vedená polovzdělanci by měla vydržet dalších tisíc let.
    V této kultuře se neustále zvětšují velkoměsta, vznikají tak hotspoty, kde ten zánik začne. Tento vývoj není udržitelný, někdo musí vyrábět potřebnou energii, uklízet odpady a výkaly, čistit pitnou vodu a vyrábět potřebné zboží, jenomže ze 7 miliard lidí bude za pár let těch miliard 20 a pak to skončí krachem.
    Přeživší budou na ploché zemi, daleko od těch hotspotů, uživí se z vlastní zahrádky, ale budou se muset bránit hladovým nomádům.
    Vývoj začne zase od základu. Budou se stavět obranné zdi, zemědělci budou v noci hlídkovat v polích. Všechno zde už bývalo, vývoj probíhá v uzavřených kruzích. Každý začátek v sobě zahrnuje i konec a tím i nový začátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..jen na začátek toho konce světa tapeta:
      Stát reaguje bděle, občas hystericky. Všechny, od skeptiků přes pošuky až po šílence, dává do přihrádky „nenávist“. Jako by jiný postoj prostě musel být nenávistný. Člověk se zážitkem komunismu si vybaví rok 1981, kdy noviny otiskly fotku Havla a Landovského u stolu na venkovském dvoře a k ní popisku: „Půllitr již prázdný, ale hlava plná nenávisti.“ A vznikají úřady typu Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které mají boj proti dezinformacím v agendě (čti v plánu).

      Tažetak
      4p

      Vymazat
  7. Opulentní. Výživné. Ňam.
    Přeji všem aby příští rok alespoň nebyl horší než letošní.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)