Prohledat tento blog

sobota 22. ledna 2022

Óda na moudrost









 Přestože se o tom dá docela pochybovat, stále máme svobodu projevu  a dokonce i svobodu po projevu, dohlížitelé, hlavně ti neoficiální, nemají dost kapacit všechny názory na netu řádně zkontrolovat a probrat, které jsou správné a které škodlivé. 



   Pochopitelně podle jejich ideového zaměření. Je nutný shodný aspoň rámcový vektor zdroje a dohlížitele. Pokud se někdo z nich (Manipulátoři  a spol.) už ozve, je to většinou na udání někoho jiného. Takového, který nemá dost odvahy ozvat se sám. Teprve zaštítěn komunitou se cítí bezpečněji. To ale platí převážně jenom pro "ideozločiny" proti "Západu".

   Pro názory z jiných oblastí vědění nebo názorů takové bohumilé organizace nejsou. Spolek Sysifos je majiteli jediných nezpochybnitelných pravd pravidelně zašlapáván do země včetně jeho členů. A věru hodil by se nějaký soudce.

   Nejde o to, že na internetu máme spoustu názorů na každou věc, o některých agresivnějších se dozvíme, o jiných nemáme šanci - v mocném šumu nekoherentních nepodložených informací některé střízlivé hlasy prostě zaslechnout nelze. Což je škoda. Ale velké weby a média hlavního proudu někomu patří a "za někoho kopou" takž rozdílné názory mají smůlu, v "záři reflektorů" se ocitnou nanejvýš jako odstrašující příklad.. 

   Pokud se podíváme mimo mainstream je tam situace podstatně barvitější. Jak v článcích, tak v reakcích na ně, nejen v polemikách, ale hlavně v diskuzích. 

   Nestačím se divit, kolik skvěle erudovaných odborníků máme na všechny možné obory. Epidemiologie, virologie,  lékařské vědy. Pochopitelně také v řízení zdravotnictví , jeho financování. Ba i krátkodobí futurologově tady jsou, Už dnes vědí, jaké následky zanechá prodělaný covid nebo naopak očkování proti němu. Samozvaní sociologové už dnes vědí, jak se na to všechno bude dívat budoucí generace. Politologové amatéři přesně vědí, jak se bude vyvíjet mezinárodní situace, co má v úmyslu USA, NATO, Rusko, Čína i řeba YUkrajina. Vojenští odborníci, kteří většinou skončili ve své vojenské kariéře jako desátníci nebo na vojně nebyli vůbec znají přesné počty zbraní a jejich dislokací té či oné strany. Vědí, jaká je jejich účinnost. Klimatologové s velkou suverenitou předpovídají stav klimatu zeměkoule za padesát či sto let. Ekonomové předvídají nebo hodnotí situaci 

   Tohle vše je k přečtení - není třeba ani hledat, jejich neoddiskutovatelné závěry vlastně čtete nebo posloucháte stále. Má to chybičku - jejich argumenty jsou neověřené, neověřitelné nebo podpořené názory jiných amatérských vědců z podobného tábora nebo, nejčastěji fakta, která jsou vytrženy z kontextu, neúplné, použity jsou jenom ta, která se hodí pro podporu názorů pisatele.

   Takže pro orientaci čtenáře nebo posluchače jsou vlastně bezcenné, Nikdo, kdo se v problematice nevyzná nedokáže určit, co je relevantní názor a co fabulace. Pokud se tyhle názory týkají oboru, ve kterém pracují bývají pro ně nanejvýš zdrojem pobavení. Protože o tom ví víc, než jen "něco málo." 

   Čím jsou tyhle "mluvící hlavy" "slabší v kramflecích", tím jsou jejich slova suverénnější a nepřipouštějící jiný názor. Což vyvolává u těch, kteří mají jiný "neoddiskutovatelný názor" neodolatelné nutkání odpovědět svou jedinou správnou pravdou a místo diskuze nastává hádka, která obvykle končí osobními invektivami. Říká se, že je to tam "jako v židovské škole", ale asi to nebude tak moc přiléhavé, protože židé jsou většinou velmi chytří. Což se o účastnících takových diskuzí po několika málo replikách obvykle říct nedá. Zvláště kontraproduktivní je diskutovat s lidmi, kterým se přihodila psychická nehoda, které se lidově říká "zadrátovaný mozek". Jejich uvažování totiž probíhá bez jakékoliv změny pořád po stejných "drátech". Přinutit je ke změně názoru nelze. Podobají se počítači, který má něco nezměnitelně naprogramováno, zadrátováno.  

   Takže to vypadá, že je často moudřejší mlčet. Pokud jste zklamáni výsledkem mé sobotní předpolední úvahy, nedivím se. Všichni to vědí, ale někdy na to zapomínají. Ti mazanější naschvál a baví se tím, ti srdečnější z roztržitosti a nechají pak za zatáhnout do bezcílné diskuze, kde se snaží obhájit svůj názor, který ale protivníka nezajímá, protože má svůj vlastní, daleko lepší.




Inu, jak je uvedeno v podnadpise tohoto blogu: 

Tady se nic zvláštního nedozvíte. Jen staré recyklované pravdy. Ale i na ně se dneska často zapomíná.


Žádné komentáře:

Okomentovat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)