Prohledat tento blog

úterý 25. ledna 2022

Schumacherovy poznámky 2004 - 2008

Možná, že bychom se Amiši mohli nechat inspirovat.







(Amišové, křesťanská komunita ve Spojených státech, v běžném životě se zříkající většiny novodobých technických vymožeností, jejíž členové se živí zemědělstvím, řemeslem a obchodem s „ekologickými“ potravinami).




   Už delší dobu ve mně dloube myšlenka co to je ta životní úroveň. Jestli do ní nezahrnujeme spoustu krámů, za které utratíme spoustu peněz, které nám přinesou jenom krátkodobou radost a abychom přišli na to, že je vlastně nepotřebujeme a že jsme je koupili jenom proto, že jsme si je nechali vnutit reklamou nebo abychom zaplnili prázdná místa ve své hladové duši. Místo abychom se navzájem bavili, čučíme do bedny nebo teď už na nějakou velkorozměrnou placku, abychom se po x hodinách otráveně zvedli "to byla zase blbost". Ale druhý den uděláme to samé. Místo aby věci sloužily nám, sloužíme věcem. Máme je rádi neodřené a neošoupané a výrobci je vyrábějí aby jenom tak vypadaly pěkné, aby zakrátko zošklivěly a byly k vyhození jakmile přijdou o pel novosti. Místo dubového stolu na několik generací, cosi viklavého z pilin co se nejdéle do pěti let začne sypat a loupat. Navoněný papundekl, plast a organický tmel místo kamene, cihly a malty nebo betonu. Neustále natíráme a opravujeme, aby se nám to nerozpadlo a emailujeme a malujeme "aby bílá bělejší byla". Necháme si vnucovat věci náročné na údržbu nebo neudržovatelné. Nic proti nejnovějším technologiím a materiálům, ale proč je používat za každou cenu i tam, kde mají omezenou funkčnost ? Vezměte si třeba montážní pěnu. Vybunzíruje každou skulinou. Vynikající pro přichycení a vyplnění spár, do kterých jinak nic jiného nenacpete. Ale použít jí jako hlavní upevňovací materiál místo malty nebo cementu ? Fuj. Je to rychlé, levné, zatím to drží. Ale co po dvaceti nebo po stu letech ? Kdo že by o něčem takovém přemýšlel.


Navrhuji změnu názvu České republiky

  na Region Čechy a Morava... V eurojazyce Region Bohmen und Maren. V historických pramenech bychom k tomu jistě našli množství vzletných výroků o jediné možnosti, osudové a historické nevyhnutelnosti. Na druhou stranu je pozoruhodné, že třeba Slovinci přijali ústavu bez problémů. Možná, že kdybychom si tu smlouvu podrobně prostudovali, nalezli bychom mnoho skulin a nejednoznačností, které bychom mohli využít jako zbraň v náš prospěch. Zdá se, že ve výhodě bude kdo v Bruselu bude mít lepší právníky. Napadat, žalovat, odvolávat, rozkladovat, namítat, zdržovat, poukazovat na špatný překlad, žalovat za průtahy, požadovat náhradu škody za tohle a za tamto, důsledně trvat na tom či onom nesmyslu. Protože, nedělejme si iluze, že s naším reálným lidským a ekonomickým potenciálem mimo EU obstojíme. Ale mohli bychom si vydupat lepší podmínky. To bychom ovšem museli mít vládu, která by za naše peníze hájila naše zájmy. Je otázka, zda vůbec máme nějaké konzistentní zájmy vyjma toho za co možná nejméně dostat co možná nejvíce bez toho abychom se sami přičinili.

Právo právníků

   je zdeformovaný odraz reality ve virtuální realitě stvořené legislativním procesem jako nástroj prosazování moci a nadále žijící oportunně a nezávisle na politické vůli, která byla jejím zdrojem.


Připojuji svůj hlas pod petici požadující zákaz srpu a kladiva.

   A navíc navrhuji jeho rozšíření na pilu, šroubovák, kleště a jiné nebezpečné a špatné pocity budící nářadí.


Sepsal (před lety) Schumacher


K sakru, proč se ti Amišové tváří tak spokojeně!
I ten kůň vypadá, jako by se usmíval!!




Kocourovy poznámky:
Je zajímavé, že mnohé myšlenky jsou stále platné. Jako by bylo zbytečné psát nějaké nové. A naopak - jsou tam mnohé inspirace. Třeba všimněte si jisté podobnosti Amišů a ortodoxních Židů. Ona i ta naše účast v EU je o nedostatku chuti být co možná soběstačnými. O symbolech jsem už psal.  Přeceňují se.  O odtrženosti práva a spravedlnosti také. A ne že by zákonodárci vždy ctili přirozené (jednoduché, vidlácké) právo.


Telegraficky:

Proč rozumní musí trpět pod blbými vládami?

volenými svými blbými spoluobčany? Proč musí vyčerpávat svůj potenciál, proč musí plýtvat tím nejcennějším co mají, svým životním časem. aby alespoň omezili zhoubný dopad té idiocie na své životy? Proč musí trpět pod politikou vlád, které místo aby se činily ve prospěch těch, kterými jsou placeny, daňových poplatníků, jsou jen převodovou pákou prosazující cizí zájmy? Ptejme se. To snad není trestné. Zatím. 

Schu.

 

4 komentáře:

  1. A do háje........nemá cenu to tapetovat, proto odkaz který OBUVNÍKOVU myšlenku rozvádí a potvrzuje, zůstala tu v B@M jen inkludovaná chátra a obrovské hordy studovaných kecofilů.
    https://www.macekvbotach.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=140950
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. JO, jo. Jen ve spěchu nenalezen echt výraz.
      Myslete si co chcete, dělám to taky, jen ten Klaus asi dostává s věkem nadhled.
      https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/rozhovor-co-by-melo-otrast-clovekem.A220123_174713_p_politika_wag

      Vymazat
    2. Na rodném a křestním listu mého dědečka Václava stojí nahoře: Království české, dále i Königreich Böhmen. Morava se k tomu počítala už odedávna.
      V historické literatuře najdeme Bohemia at Moravia, Čechy a Moravu,Böhmen und Mähren. Němečtí socialisté zbytek ČSR, který se skládal opravdu jenom z těch dvou zemí, nazval protektorátem a začlenil do rajchu.
      Ale nálepky jsou méně důležité, než obsah.
      Svět se řítí opět do pasti, děti začínají vyučovat své rodiče. Mám také děti, ale ty vždy poslouchaly, co jsem jim kázal já, ne politici. Asi proto, že by se jinak v tom světě bály. Ty jsou dnes ale už zaměstnány myšlenkami, jak bude za 10 roků, až půjdou do důchodu. Celý svět na vodík, větrníky, solárky, miliardy hladových žebráků, kam půjdou?

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)