Prohledat tento blog

pondělí 7. března 2022

Neinformace

Nejsmutnější příběh z Ukrajiny?

Otázka v očích: Lidi, co blbnete!

  Zmatený záběr, když se do jedoucího auta začne někdo trefovat ze samopalu. Řidič to dostane, kňučí tam pes, asi taky zraněný. Ten druhý v autě, syn, volá na svého tátu, který mezitím stačil zastavit a vyskočit z auta a byl znova zasažen na silnici, ať proboha zůstane ležet. Pak postřeleného  vleče mimo silnici mezi stromy. 

Střih.

Už se nestřílí. Ticho. Na krajnici stojí rozstřílené osobní auto. Krev. O pár metrů dál, mezi stromy, sedí bez hnutí vlčák a věrně hlídá svého mrtvého pána. 

Tak tohle asi z hlavy tak brzy nedostanu. Jsou prostě momenty, které si pamatujete do smrti.  


   Pokud si někdo chce udělat obrázek o tom, co se děje na Ukrajině a shání informace na všech dostupných stranách, tak za den dva zjistí, že je to nemožné. To, co se dozví je naprosto roztříštěné, to není  spektrum, ale chumel informací, vzájemně si odporujících a hlavně zcela neověřitelných. Už z principu neověřitelných.

   Jedna a tatáž událost je uváděna naprosto odlišně a skutečnost může být ještě jiná. Pár příkladů: Záběr z palubní kamery na auto, jedoucí před ním. Je zasaženo nějakým granátem a zničeno. A komentáře: To stříleli Rusové na humanitární koridor u Mariupolu. To stříleli příslušníci Azovských jednotek na silnici u Oděsy. Kdo tam nezná okolí (to snad mohou znát jen místní, silnice je ve fádní krajině a není se čeho chytit) tak nepozná ani kde to bylo. 
   A kdo že střílel? To si může každý doplnit podle svého gusta . Proruští trollové přesně vědí, že to byl prapor Azov nebo ukrajinská armáda, ti druzí zase vědí, že to byli předsunutí ruští vojáci, kteří mají za úkol znemožnit evakuaci. Dokonce ani rozhovor s místními nic nepřinese, protože asi opravdu není možné určit, kdo a odkud ten smrtící granát poslal. 

   Takhle je to se vším. Vidíme nějakou drastickou vojenskou akci a výklad může být naprosto indiferentní. Velký panelák po výbuchu, spousta mrtvých a zasypaných civilistů. Nelze jim pomoci, protože na místo je soustředěná dělostřelecká palba. Prý to byla ruská raketa, která ten panelák zasáhla. Zdroje z druhé strany tvrdí, že dům podminovali, nenechali obyvatele odejít  a pak odpálili Ukrajinci (Azov), aby bylo možno dokázat, jak jsou Rusové bezcitní. I to je možné vysvětlení.  Stejně pravděpodobné jako to první. 

   Stejné je to s postřelováním předem domluvených evakuačních tras pro civilisty a následným zákazem ukrajinské armády civilistům se na tuto cestu vydat a uniknout z obleženého města. Civilové tedy musí zůstat v městě jako živé štíty. Pokud Rusové masivně zaútočí, padne krev těch zabitých lidí na jejich hlavu. A tak - komu to zastavení evakuace pomáhá? Rusům nebo Ukrajincům? Propagandisticky Ukrajincům. Proč by to dělali Rusové? Chtějí snad vybít veškeré civilní obyvatelstvo a být odsouzeni celým světem? Ale může to být fake. Jistě, propaganda běží na obou stranách na plné pecky. A žádná pecka nevynechává. 

   Zvlášť dojemné snímky a videa se v médiích opakují do zblbnutí. Paní, nesoucí svého kocoura přes provizorní dřevěnou lávku, spíš prkna, která jsou tam místo mostu, který vyhodila do povětří ukrajinská armáda, aby zabránila postupu Rusů. Nicméně tuhle informaci jste se dozvěděli před dvěma dny jinde a musíte si je spojit. Přes ta halabala poházená prkna přecházejí stovky obyvatel, kteří se nechtějí nechat zabít. Chromá paní s berlemi, kterou ukrajinští vojáci musí prakticky přenést. Několik matek s dětmi v náručí. A nový záběr na paní s berlemi, později kdy ji vojáci stavějí na zem. A záběr na paní s kocourem. tentokrát zblízka. Kocour je krásný a docela klidný. Asi se v okolí momentálně moc nestřílí. 

   Hořící radiolokátory Ukrajinců. Hořící tanky ruské armády.  Mrtví ruští vojáci. Záběr na fasádu velkého paneláku, silně poničeného střelbou. Mrtví ukrajinští vojáci. Mrtví civilové. Ženy, děti...

   Záběr z dálky na jiný panelák pod palbou. Příšerný pohled, jak ruský kanon prakticky rozmlátí jedno patro. Snad deset zásahů. Rusové. Jen praktická otázka - proč plýtvají municí na zničení baráku, kde evidentně už nikdo nebydlí. Co se dělo předtím, než na ten barák začali pálit? Byli tam snad nějací ukrajinští vojáci připravení s RPG nebo postřelující z velkorážného kulometu ruské jednotky? Nebo pozorovatelna? Snajpři? To se nedozvíme. V komentáři je jen to, že Ruská armáda střílí na civilní cíl. 

   Záběr, tuším, že z Charkova. Noční bombardování města. Výbuchy na obzoru. Za dva dni letecký záběr toho místa. Ve dne. Byla to nějaká továrna nebo skladiště - pilovité střechy, kdysi patrně prosklené. Byly vidět ve světle explozí i na nočním záběru. Čistě vybombardovaná oblast, okolní zástavba bez zjevných škod. Jak se obvykle říká - chirurgická práce. Kolem letadla létají svítící střely ze dvou postavení protiletecké obrany. Patrně se netrefili, když je ten záběr k dispozici. 
   A zase ty pitomé otázky: Proč bylo právě toto místo vybombardováno? Kdo pořídil ten letecký záběr? Podle střelby na letadlo (letadla) to nasnímali Rusové. Jak se ten záběr dostal do české televize? Byl i v ruské televizi? S jakým komentářem?

   Dumal jsem, proč se Putin pustil do takového šíleného dobrodružství, které bude stát tisíce nebo možná desetitisíce životů ruských i ukrajinských. A podíval jsem se do svého blogu, co jsem o Ukrajině psal kdysi.  A cosi se tam rýsuje. Už osm let se bojuje na východě Ukrajiny mezi Vlastenci" kteří chtěli určitou samostatnost v rámci Ukrajiny a Ukrajinci, kteří jim to nechtěli povolit, Vznikly tzv. Minské dohody, o kterých posléze Ukrajina prohlásila, že je nehodlá dodržovat a vznikla tam vleklá občanská válka, zamrzlý konflikt s tisíci mrtvých, za nemalého přispění "dobrovolníků" z Ruska, tzv, "zelených mužiků", kteří pracovali pro Rusko i na Krymu. 

   Mezinárodní zásah pro podporu osamostatnění, sebeurčení Donbasu a Luhanska se, na rozdíl od konfliktu mezi Srbskem a Kosovem nekonal. Žádné "humanitární bombardování" Kyjeva nebylo. Nebyli to totiž muslimové, kteří si tak vynutili svůj stát na Srbsku ale (většinou) pravoslavní Rusové. A z těch strach nejde. Obvykle se neopásají výbušninou nejdou se někam mezi lidi odpálit. 

   Pokud si člověk pokouší sehnat poněkud pravděpodobnější informace a poslouchá jak naši TV tak ruský rozhlas, nedobere se ničeho. Názory politiků, umělců a "expertů" na všechno. Ty zprávy prostě nejde sečíst a dělit dvěma. Jsou naprosto nekompatibilní. Jedni o voze, druzí o koze.

   Rusko prý chce odpojit internet od Západu. My jsme to už přece udělali, zatím selektivně. Jenže je to těžké, internet není centralizovaná záležitost, je to síť a téměř vždy se najdou cesty, na které cenzura nedosáhla. A pokud za čas dosáhne, najdou se jiné. Je to hra na kočku a myš a myší je hodně. Rozhlasy mám všechny, TV najít na netu neumím. Ale nějak mi nechybí, Té úporné propagandy (je to něco jako úporný slovní průjem) je i tak víc, než se dá nést déle než několik minut.

   A když přijde domluvený čas, sebetragičtější zprávy a diskuze se nemilosrdně přeruší a (téměř) každá TV tam střihne reklamu. Pestrobarevné obrázky, nadšené krásné modelky a mužní modelové řeší, že si musíte hned zítra koupit něco, o čem jste do dneška netušili, že to potřebujete. Pro vaši čistou nezkalenou radost, že můžete utrácet své peníze. Pokud je máte. Pokud nemáte, hned vám někdo nabídne úvěr. A pak, až má TV vyděláno a obchodníci naději, že se na jejich zboží někdo nachytá pokračuje mediální masáž o politických problémech dneška. To je už nejen otravné, ale docela nechutné. Když jde o reklamu, válka musí počkat.


Tentokrát poznámka už hned po napsání: 

   Rusko nabízí zřízení několik humanitárních koridorů, na kterých je schopno zajistit bezpečí evakuovaných. Ukrajina (a pochopitelně i my, Západ) to označilo za neakceptovatelné. Za výsměch. Proč? Protože evakuační trasy vedou do Ruska. Nějak mi nejde do hlavy, proč je to špatně. Utečencům přece jde o život, chtějí pryč z války, na místě nechávají všechen svůj majetek, se kterým se už patrně neshledají. Co nezničí boje, rozkradou jejich spoluobčané*. Běženci si berou jen to nejcennější, jen to, co unesou - děti, psy a kočky. Proč je nechceme pustit do Ruska? 

*/ Rozkrádá se už teď. Bylo už zveřejněno několik záběrů, jak Ukrajinci, civilové, nemilosrdně  mlátí přistižené zloděje, přivázané ke stromu nebo pouliční lampě. Při druhém opakování byli zloději v komentářích označeni za zrádce Ukrajiny. (Takoví byli a jsou vždy a všude, vzpomeňme jen na rabování po povodních nebo po loňském tornádu.)   



Fotky dneska nebudou. Nejsem masochista a tuším, že vy taky ne.

Ale neodpustím si odkaz na Tarasovu terasu.  Zatarasil to tam pěkně od podlahy.

8 komentářů:

  1. Tak co?
    Nikdo nemá odvahu se pustit do třaskavého tématu? Nebo naprosto se vším souhlasí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Málokedy je konflikt čiernobiely. Ale akurát v prípade masívnej invázie Ruska na Ukrajinu sa mi vidí, že omnoho väčšie zlo spáchala Ruská federácia než predtým Ukrajina (poprípade to môžeme cynicky glosovať slovami Fouchého: "Bolo to horšie než zločin - bola to chyba!").

      Možno sa tí Ukrajinci boja viac dlhodobej vyhliadky, ktorá ich po prechode humanitárnym koridorom bude čakať v Rusku, než života (dúfajúc v pár dní) v krytoch po paľbou...

      Vymazat
    2. naprosto se vším souhlasím................... "to" je jen otázka času a dostatek katalyzátoru, jak řekl jeden chemik, jméno jsem zapoměl.
      4p

      Vymazat
  2. Možná byla reakce Ruska neadekvátní. Jenže Ukrajina jak se zdá směřuje k echt nacionalismu - o tom tu máme málo zpráv. Ale pozoroval jsem to už v roce 2013 - Majdan, Oděsa a spol. Ale to neposuzuji, neumím. Jen si tak stýskám, že kvalitní informace prakticky neexistují - a to si je obstarávám z obou stran, Z třetích stran jsou to už jenom názory a komenty.
    A odpověď "západu" je jen dráždivá - Rusko nezastaví.
    Znám hodně způsobů, jak vyhnat medvěda z brlohu, ale žádný, jak ho dostat zpátky.
    (Německý generál, jméno jsme zapomněl.)

    OdpovědětVymazat
  3. Proč je nechceme pustit do Ruska? Důvod je stejný jako v případě Ukrajiny. Aby nebyli pod ruským vlivem. Aby měli svobodu, demokracii a lidská práva. Která, ppod ruským vlivem by neměli. Byli by na tom přinejmenším stejně mizerně jako kdejaký Rus. Jen díky nám, naší vyspělé kultuře šířící svobodu, demokracii a lidský práva, se všude na světě mají daleko lépe než by se měli bez toho. Jako například v Idáku, Lybii, Sýrii, a nyní na Ukrajině. I my se, nyní téměř zcela plně osvobozeni od ruského vlivu, máme daleko lépe než před několika lety. Sice když jsem o tom tak nahlas meditoval, moje autí jen vztekle klaplo uzávěrem nádrže.

    OdpovědětVymazat
  4. Každému kdo se podivuje nad Ruskem, doporučuji odebrat se do zdejších Beskyd, či na Slovensko, do Nízkých Tatier, a prvního medvěda na kterého narazí, nakopat do zadele. Pak ať se podělí o své zážitky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když už jsme u těch němých tváří: Prchající Ukrajinci si sebou berou i své "mazlíčky". Kočky, psy... To mi je dost přibližuje. Ne své "stříbrné příbory" nebo Leninovy spisy, ale kocoury. Tedy - maminy kromě dětí (což je samozřejmé) táhnou v taškách i kočky. Chlapi ne, ti asi mají v taškách ty příbory...

      Vymazat
    2. "nezabezpečené kontejnery v obcích a u turistických zařízení způsobují návyk medvědů hnědých na lidskou potravu"
      Čili za problémy s medvědy mohou především ti, kdo je krmí.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)