Prohledat tento blog

pondělí 11. dubna 2022

Oligarchové a jiní exoti


   Pokud opravdu chcete pochopit, co se dneska děje na Ukrajině, je třeba se podívat zpět v čase. Nehodlám tu uspořádat školení o dějinách území, nyní zvané Ukrajina. To je tak asi na  tlustou knihu (nebo spíše několik) ale kratší ohlédnutí je nutné, protože jinak naběhneme na "mainstreamovou pravdu" a nepochopíme vůbec nic. 

Ukrajina je území, na němž žije z historických důvodů několik národností a několik etnických skupin, které mají různé cíle. Odlišné cíle. Za doby existence SSSR byly všechny odlišnosti násilně mocí potlačeny, po odpojení Ukrajiny od Sovětského svazu se začaly skupiny rychle profilovat a snažit se o vliv. Největší odštěpeneckou skupinou jsou Rusové a rusky mluvící Ukrajinci, proti kterým bojuje státní moc Ukrajiny už dlouho. A státní moc je navázána (řízena) na oligarchy, kteří si usurpují vliv v určitých sektorech a územích ze zcela jasných finančních příčin. 

Následuje seznam oligarchů. Je ho ovšem třeba brát s rezervou - sestavil ho jeden z nich, bývalý poslanec bývalé Nejvyšší rady Ukrajiny Oleg Carev, t.j. "ruský separatista", jeden z představitelů "Novoruska". Ta skupina "Novorusů" se několikrát tranformovala, spojovala a rozdělovala a je příčinou doposud nevyřešeného konfliktu na východě Ukrajiny - Lugansko a Doněcko. Ten se právě pokusil poněkud nešíkovně vyřešit Putin zahájením "spec-opearace" a vyvolal tím celoukrajinskou válku, ke které se s chutí zapojily i jiné mocnosti, hlavně USA a EU v domnění, že se jim podaří oslabit Rusko a získat tak nad ním vrch. Ovšem Rusko, jak je vidět, nesouhlasí. Nehodlá se podřídit diktátu Západu a o podporu se obrací raději k Číně. Čímž Západ ztratí i ten vliv na Rusko, který zatím má a spojenectví RU a Čína, byť patrně dočasně posílí.

No a když připočítáme zábor Krymu Ruskem, byť byl podpořen dvěma referendy (Západem ovšem neuznanými)  a zastavení přívodu sladké vody na Krym, o který se jako o pomstu postarala Ukrajina, tak máme zhruba zmapovány příčiny ukrajinské krize.


=========

Zástupce posledního legitimního svolání Nejvyšší rady Ukrajiny Oleg Carev přímo z předměstí Kyjeva řekl "Ruskému jaru" o všech složitostech současné ukrajinské elity.


"Hlavní aktiva na Ukrajině patří politikům a oligarchům. Vlastnili média a administrativní páky, drancovali zemi a podváděli lidi."
 "Níže jsem z paměti uvedl seznam řady odporných postav. Nikdo z uvedených nevzal zbraň do rukou, všichni vytáhli své příbuzné a stáhli finanční prostředky do zahraničí. Ti všichni rádi obětují životy obyčejných Ukrajinců ve snaze zůstat u koryta. Zároveň nikdo z nich nic neriskuje."


1. Zelensky V.A. - rodiče a příbuzní Zelenského a jeho manželek uprchli do zahraničí.

2. Porošenko P.A. - pouze hotovost asi miliarda amerických dolarů vyvážených do zahraničí. Více než dvě miliardy dolarů jsou na zahraničních účtech. Děti byly převezeny do Velké Británie.

3. Kuchma L.D., zeť Kuchma Pinchuk V.M. - více než tři miliardy jsou na zahraničních účtech v Itálii, USA a dalších zemích. Všichni příbuzní a Pinčuk sám uprchli do zahraničí.

4. Avakov A.B. - více než dvě miliardy dolarů v USA a dalších zemích. Vzal všechny své příbuzné do zahraničí.

5. Yermak A.B., vedoucí kanceláře prezidenta - asi jedna miliarda dolarů je na zahraničních účtech. Rodina se nachází ve Velké Británii.

6. Tymošenková K.A., zástupkyně vedoucího kanceláře prezidenta - více než jedna a půl miliardy amerických dolarů staženo na zahraniční účty. Rodina uprchla do Velké Británie.

7. Lutsenko Y. V., bývalý generální prokurátor Ukrajiny - více než 800 milionů dolarů staženo na zahraniční účty. Žije ve Velké Británii se svou rodinou.

8. Jaceňuk A.P., bývalý premiér Ukrajiny – více než dvě miliardy dolarů jsou na zahraničních účtech. Jaceňuk a jeho rodina žijí ve Spojených státech. Pouze v Miami koupil 15 módních chalup.

9. Akhmetov R.L., oligarcha - jmění asi 15 miliard amerických dolarů. Jen v roce 2021 "vydělala" 6,5 miliardy dolarů zvýšením sazeb za služby, elektřiny a cen energií. Fondy jsou umístěny v zahraničí. Rodina je v zahraničí.

10. Kolomojský I.V. a Bogoljubov G.M., oligarchové – hotovost, více než šest miliard amerických dolarů, v zahraničí. Rodiny jsou v zahraničí.

11. Korban G.B., lupič, oligarcha, hlavní viník kotle Ilovaisk a smrt tisíců vojáků ozbrojených sil Ukrajiny - více než jeden a půl miliardy dolarů bylo staženo na zahraniční účty, rodina žije v Izraeli.

12. Bratři Kličkovi (Vitaliy a Wladimir), oligarchové - více než dvě miliardy amerických dolarů byly vybrány na zahraniční účty. Rodiny žijí v Německu a ve Spojených státech.

13. Jaroslavský A.V., oligarcha - více než jedna miliarda amerických dolarů je na zahraničních účtech. On a jeho rodina jsou ve Velké Británii.

14. Kosyuk Yu.A., oligarcha, majitel společnosti "Myronivsky Hliboproduct" - více než 1,6 miliardy amerických dolarů bylo staženo do zahraničí. Vzal všechny své příbuzné do zahraničí.

15. Turchynov A.V., bývalý úřadující prezident Ukrajiny - více než miliarda dolarů na zahraničních účtech. Rodina uprchla do zahraničí.

16. Nalyvaichenko VA, bývalý předseda SBU - více než 500 milionů amerických dolarů je na zahraničních účtech. Rodina žije ve Spojených státech."


Stačí?

Můžeme tomu věřit zcela, zpola nebo vůbec. Rozhodně ale něco takového existuje, těch dalších vedlejších  projevů je na podpoření takové domněnky víc než dost.

A ještě: Takový seznam by se mohl s větší nebo menší přesností sestavit v jakémkoliv státě. I v tom našem. 


Ale ti oligarchové, loutkáři, nemusí být nutně Češi. Ba ani Evropané... 


=======

Bajka o cenzuře v hlavním proudu


Když léta chodíte k jednomu lékaři a ten vám postupně zakáže: 

- pití piva
- kouření
- sladkosti
- bůček
- kávu
- atd.
  je celkem pochopitelnou reakcí, že změníte lékaře. Pokud budete mít smůlu, narazíte na jiného šarlatána. To je osud. Ale k čemu je lékař bez pacientů? Je vůbec potřeba? 


Nicméně jsou i takoví, kterým se to bude líbit a nakonec poslechnou i příkazu aby přestali jíst úplně.

14 komentářů:

  1. Zdeněk Žíkovecký12. dubna 2022 v 8:17:00 SELČ

    Obdivuji tenhle politicky korektní newspeak, který desetitisíce zavražděných a miliony uprchlíků označuje eufemismem "nešikovné řešení ukrajinské otázky".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PODOTEK:Pane Žiíkovecký kde je v uvedeném článečku napsané "politicky korektní newspeak"?? (jen T.P. nic za tím nehledejte), možná čtu moc rychle.....
      4p

      Vymazat
    2. To tam není napsané, to je můj komentář k tomu, co je tam napsané. Pod politicky korektním newspeakem rozumím eufemismy jako "protektorát", "bratrská pomoc", "normalizace", "kulturní obohacení", "transžena"; jakož i dysfemismy "rasizmus a xenofobie", "populismus", "nenávistný projev" a podobně; a to nejen už zavedené fráze jako tyto uvedené, ale obecně vyhýbání se nazývat věci pravými jmény, přestože skutečný stav všichni znají. Představa, že podstatu věcí lze změnit tím, že je přejmenujeme. (Nebo jak napsal Karel Čapek: Lokalizovat konflikt: ponechat oběť jejímu osudu. Likvidovat konflikt: podrazit jí nohy.)

      Vymazat
  2. Pane Žikovecký, neberu Vám váš názor i když já mám asi trochu jiný. Ale hodlám tu dodržovat "pravidla moštárny". Ne trollům a spammerům. Toto není "Neviditelný pes".
    Hádat se o tom, co je a co není "newspeak" je zhola zbytečné, protože představa každého diskutéra je zcela individuální.

    OdpovědětVymazat
  3. A ten váš názor je, že se tam masové nevraždí, neznásilňuje a nerabuje, a nebo že je to v podstatě přijatelné jednání, jen by se to mělo dělat "poněkud šikovněji"?
    Dobře, už končím, netřeba zveřejňovat a reagovat, jen jsem se tu stavil podívat, zda jste nezměnil názor ani po té, co Rusové jednak ještě přitvrdili a druhak byly zveřejněny informace o těch nových Katyních a Lidicích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Žikovecký, Vy jste zřejmě člověk, který vždy ví, nikdy nemusí říct "Já nevím". Proto je váš názor pevný a určitě i správný. To já bohužel nejsem.
      Nepodhazujte mi ale myšlenky, které jsem neřekl, respektive nenapsal. To nemám rád a mohl bych použít ikonku s popelnicí. Klidně si nalaďte náš objektivní rozhlas a televizi a budete šťasten. Nenechte se rušit ve svém přesvědčení.

      Vymazat
    2. P tom, co jsem viděl hejtmana Kubu v novém tričku, podobnost znaků čistě náhodná :
      https://pbs.twimg.com/media/FMyjk8PXEAQ1fmd?format=jpg&name=large
      a dál viz jeho Twitter,

      shledávám komentář na adresu StK lehce pikantním.




      Vymazat
    3. "Nepodhazujte mi myšlenky"
      Jaké myšlenky vám podhazuji? Vždyť jsem nenapsal žádné tvrzení, ale otázku. Takže mi nepohazujte, že něco podhazuji.

      Vymazat
    4. Takže se taky jenom "ptám": Nejste vy náhodou agresivní a hádavý člověk?
      Té agrese je kolem dost, není třeba ji zvyšovat.
      Pokud se vám tedy tady něco nelíbí, nečtěte to.

      Vymazat
    5. Hádavý? Dotazy pokládáte za hádku? Vidím, že to opravdu nemá smysl, to je marnější než komunikovat s cizincem; a nejen že se nedovím, _proč_ si to myslíte, ale ani jak si tedy myslíte, že to ve skutečnosti je - kromě toho, že je to určitě nějak jinak, než jak informují sdělovací prostředky. (I blbec má občas pravdu; absolutní blbec ji má v polovině případů, jako když si hodíte mincí. Není tedy řešením všechna jeho tvrzení invertovat, tím bychom dostali úplně stejnou blbost. Věřit konspiračním teoriím je v podstatě stejné jako věřit veřejnoprávním médiím.)

      Vymazat
  4. Problém ukrajinské desinformace je vyřešen, detektiv Lukašenko v Buči nafotil a identifikoval Angličany, zřejmě měli volanty vpravo. Ti znásilňovali dívky a ženy, vraždili náhodné chodce a dokonce měli i bagr a hned je zahrabávali.
    Ukrajinské nebo ruské oligarchy naposledy zahlédli na tichomořských ostrovech. Ti mají jiné zaměstnání, než na potkání vraždit chodce. Obdivuji ty Angličany, jak to dokázali, jako James Bond do té ruské přesily tak nenápadně proniknout a udělat takovou diverzi.

    OdpovědětVymazat
  5. Mildo, vy píšete jako někdo jiný... (?)

    OdpovědětVymazat
  6. Doplňuji : Zločevskij - spojka s Bidenem mladším.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)