Prohledat tento blog

neděle 17. dubna 2022

Propaganda a smějící se bestie







Žijeme "velmi zajímavou dobu". Všichni vědí všechno o všem. Jenže - jistota, že to, co vědí je aspoň pravděpodobné není žádná. Vědět všechno tak vlastně znamená nevědět nic.


   Ani druhý extrém není k ničemu. O některých událostech se třeba dozvíte od opravdu důvěryhodného zdroje čistá fakta. Fajn, jenže to je jenom malinký díl skládačky, nedá se z toho usoudit skoro nic. Snad jen to, že tohle a tohle se opravdu stalo. Ale souvislosti budou opět neznámé. A jsme zase odkázáni na nespolehlivé zdroje a výsledek našeho uvažování může být naprosto mylný, i kdybychom se co nejpoctivěji snažili.

   Všechny strany stávajícího konfliktu, není to jenom Rusko a Ukrajina,  vydávají spousty písemných, zvukových i obrazových informací, které jsou ovšem naprosto tendenční a slouží jen a jen k mediální masáži svého i cizího obyvatelstva. To je oblast, která mě zajímá. O skutečné situaci "na bojišti" nebo z zázemí nemám šanci se dozvědět právě jen ty malinké isolované střípky, fakta, která ovšem nejdou dát do souvislostí.

   Účinná propaganda - nemyslím, že je to propaganda, která podporuje správnou věc - ale která je funkční se nikdy nesoustředí na nějaké tvrzení, protože to by bylo třeba dokzovat. A pokud se o to pokusí, druhá strana tohle tvrzení pochopitelně ihned napadne protitvrzením, také bez důkazů a je to najednou tvrzení proti tvrzení čili pat.

  Je několik způsobů, jak vyhrát propagandistickou válku. Jeden způsob je předvídat, co bude protistrana v nejbližší době a protitvrzení uveřejnit dříve. "My víme, co protivník připravuje. Bude tvrdit toto..."  V okamžiku, kdy s tím protivník přijde, už prohrál. "My to přece věděli!"

   Další faul se dělá tak, že se po neoficiálních kanálech (šeptanda) rozšíří nepravdivá informace o nějaké události, o nějakém úspěchu protivníka. Nechá se působit tak dlouho, aby se nepřišlo na to, že to je lež nebo nesmysl. A pak podáme rukolapný důkaz. Třeba rozhovor s člověkem, který údajně má být po smrti. Živá reportáž z města, které mělo být zničeno atd. Pak už není třeba nic dodávat.    

====

   Velitel ukrajinské jednotky bránící Mariupol řekl, že situace je kritická. Město může zachránit jen rychlá vojenská operace nebo politické jednání.

   Podle ukrajinského ministerstva obrany pokračují boje kolem Iljičovy ocelárny v obléhaném Mariupolu i v přístavu. Moskva tvrdila, že ocelárnu ovládla. Obojí může být částečně pravda. Jednotlivé skupinky obklíčených oddílů se občas pod rouškou noci pokoušejí z obklíčení uniknout. Jenže - zatím bezúspěšně. Ti, kteří nebyli postříleni byli zajati.

   Obklíčeni bojovníci pluku Azov a jiných zbylých částí armády UA výzvy ke kapitulaci odmítli a prohlásili, že budou bojovat do (svého) konce a poutat tak vojenské síly RU, čímž uleví jiným obklíčeným městům na Ukrajině. Je otázka, nakolik to je rozhodnutí obklíčených vojáků a nakolik jejich kyjevského velení. Ten postoj se může, až se zhorší životní podmínky obklíčených, brzy změnit. 

    Raketami Kalibr byla ze čtvrtku na pátek zasažena opravárenská továrna na rakety u Kyjeva. Prý je to odveta za diverzní akce ukrajinských vrtulníků na území Ruska. Ukrajinci se ale domnívají, že se jednalo o odvetu za potopení ruské vlajkové válečné lodi Moskva v Černém moři. 

   Rusko nikdy nepotvrdilo, že se loď potopila po zásahu ukrajinských raket. Tvrdí, že na ní vypukl požár. Nicméně nikde Moskva nevysvětluje, co požár způsobilo. Potopení lodi během následující bouře na moři je považována za velké vítězství Ukrajinců a značnou potupu Ruska, ačkoliv vojenský význam křižníku Moskva nebyl příliš veliký. Byl koncipován jako centrum protiletecké ochrany, deštník na poměrně velké území. 


Není možné se zabývat všemi fake, které se v propagandistickém boji mezi Ukrajinou a RF v současnosti používají. Fungují jenom v případě že si jejich publikum nepokouší data ověřit - což je ve valné většině případů.  Navíc jejich šíření je prováděno hlavně sociálními sítěmi a protože jiné než místní povolené sociální sítě nejsou jednoduše dostupné, většina obyvatel RF i UA nemá dobré informace o průběhu bojů. Protichůdné - to ano.  Ale dobré...?

====

   A někdy se přihodí drobnost, která je propagandisticky nádherně využitelná. To je ten záběr s ukrajinskou bábuškou, která si spletla ukrajinské jednotky a ruskými, nebo spíše se je rozhodla nerozlišovat. Ta ukrajinská jednotka rozdávala obyvatelstvu nějaké potraviny. Jednak to bylo přinejmenším slušné - místní obyvatelstvo za spory v Kyjevě a |Moskvě nemůže, jednak si chtěla armáda UA místní naklonit. A bábuška je přišla přivítat s sovětským praporem se srpem a kladivem. No - chybička se stala. Prapor ji vzali, hodili na zem a místo toho ji dali igelitku s něčím k jídlu a ještě jednu konzervu. 

   Jenže bábuška se urazila. Když nemáte rádi sovětskou vlajku, nechci váš dárek. Konzervu vhodila do igelitky a igelitku na zem. Co se stařenkou, která sotva chodí, navíc když se do diskuze s vojáky zapojil nějaký místní dědek, který říkal, že pod touhle vlajkou bojovali. Tam nekvalitní videozáběr končí. 

   Inu, chytli se toho ruští propagandisti a už to jede. K letošnímu výročí vítězství nad fašismem bude mít bábuška bronzovou sochu v životní velikosti. Sochař to slíbil a bronz se určitě taky najde. Několik výtvarníků se pustilo do práce a už je spousta obrazů na toto téma. Připomínají většinou ikonu - ostatně jak jinak v Rusku. Co mi ale nejde do hlavy je fakt, jak se ten záběr, patrně snímaný některým z ukrajinských vojáků dostal do rukou Rusů. Vždyť se to téměř rovná vlastizradě!



Potom se nepovažujte za smějící se bestie!




1 komentář:

  1. Propaganda taková, maková....jenže nakonec objektivní fakt: Vůdce padl. Krabice se Schrödingerovou kočkou byla otevřena. A bylo jasno. Tak to bývá i v jiných případech.
    Třeba i v nynějším.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)