Prohledat tento blog

sobota 23. dubna 2022

Schumacherova úvaha z verpánku


Směřujeme k civilizační katastrofě? 

Přinejmenším nám začínají „zajímavé časy“.


   Na základě dostupných informací, ruské napadení Ukrajiny považuji za strategickou chybu. Výhodnější bylo nechat nepřítele táhnout prvního i za cenu prvotních politicky využitelných ztrát, a pak ho porazit tvrdým úderem opodstatněným jeho dobře mediálně pokrytou a využitou agresí. Tak jak to nyní činí druhá strana. Kromě toho, eskalace nebyla v původním plánu. Tím bylo rychlé ochromení ukrajinské armády a obsazení hlavního města. Toto se nezdařilo. Proto byl spuštěn nepřipravený obsazovací plán. Eskalace původní "policejní akce", stoupající vojenské, hospodářské a politické náklady vedou ke snaze je kompenzovat vyšším ziskem. Jako v restauraci "Zaplať a sněz co zmůžeš." Ruské vedení již na začátku intervence předvídalo vysokou cenu. I kdyby nedošlo k rozsáhlé invazi. Stupňující se sankce, nátlak, za porušování lidských práv kdekoho, za nestrpění působení zahraničních rozvratných agentur pod krytím "neziskových organizací" Sorosovsko - Bidenovské osy, za nezpřístupnění surovinových zdrojů zahraničním investorům prostřednictvím s nimi propojených vybraných "ruských" (tak jako na Ukrajině "ukrajinských" oligarchů)….z nedávných dějin známe různé záminky a argumenty pro nátlak, organizování převratu a pro válku třebaže formálně nevyhlášenou, protože jak glosoval Karel Čapek, „na slabší stačí policejní výprava“, všude tam, kde je nějaký významný obchodní, zdrojový či strategický zájem, s tím důsledkem, že Rusové skončí jako cizinci ve vlastní zemi.


   Jaký na obou stranách bude konečný poměr nákladů a zisku? S jakými důsledky? Výhodou Ruska jsou zdroje. Technologie? Vždycky někdo rád prodá. Jestliže je za co. Jisté je, že poměry v Rusku se zhoršují a budou zhoršovat. Jenže stejně tak i v Evropské unii. Někde více, někde méně. To povede, až začnou chodit účty, které je nutno platit, ke zhoršení životní úrovně většiny voličů a v tom důsledku ke změně volebních preferencí. Argumentace, že za všechno může agresívní Rusko v čele s Putinem bude fungovat jen v omezené míře. Stávající opozice toho nepochybně využije. A krize, jak známe z dějin, rodí opozici novou tam, kde stávající je slabá.


   Nynější krize je důsledkem nenažrané snahy Západu, přesněji některých vládnoucích obchodně-politických skupin, o expanzi dále na východ, protože profit z dosavadní expanze do někdejšího sovětského "cordon sanitaire" byl vyčerpán. A jak víme z dosavadní historie, úspěch euroamerické civilizace je mimo jiné, založen na faktoru expanze. Jenže už není kam expandovat. Expanze se zarazila na hranicích Ruska. Afriku obchodně, s vojáky za zády, dobývá obchodně Čína, ale její vliv sílí i v Jižní Americe. Rusko tak je zahnáno do čínské náruče, nyní již více než miliarda a půl Číňanů proti stotřiceti milionům Rusů. To je základem další těžké krize v budoucnosti, protože Čína strmě stoupá technologicky, obchodně a vojensky. A potřebuje zdroje pro tu miliardu a půl, která touží, včetně čínského rolníka v čínském zapadákově, po "Západním" blahobytu, takového jakého si nyní užívá, zatím, několik set milionů lidí. Nejbližším zdrojem je ruská Sibiř.


   Úpadek je pozorovatelný i v USA, mimo jiné v důsledku toho, že do tamního „tavícího kotle“ ustal příliv vhodnými vlastnostmi obdařených obyvatel Evropy odcházejících za možností si polepšit svobodným využitím svých schopností. USA ztloustly a zpohodlněly.


   Z toho pohledu, nynější politika zlenivělého hédonistického Západu, který přešel na strategii "konzumuji tady, smrdím jinde", směřuje k civilizační katastrofě. Pokud nedojde k změně. Jak víme z dějin, změna je vždy podmíněna tlakem. Čím silnější tlak, tím rychlejší a výraznější změna. Jenže také víme, že ne nutně k lepšímu.


   A co se týče Ukrajiny, jestliže může být Angličany dílem kolonizované rozdělené Irsko….a nikomu v EU to nevadilo ani nyní nevadí… Tak proč by měl být problém s Donbasem? Když nebyl s Kosovem? A co například Falklandy? A mnoho dalších příkladů z dějin nyní „demokratických“ mocností a podmocností, které jsou nyní pojímány se samozřejmostí. Dějiny britského impéria, Francie, USA, ale i Nizozemí… Tak proč by měl být problém například s Krymem?

Schumacher 
    

=== OOO ===  



Na rozdíl od Domova důchodců je věznice dostupná i pro nemajetné.



====

Kocourův dodatek -  bez něho by to nebylo ono:

   Vězení už u nás hrozí i za zločiny verbálního charakteru. Vyjádříte svůj názor, který není v souladu s oficiálním narativem a je to! Hranice, co zločin je a co není je ovšem značně rozpitá. A stále se mění. A měnit se bude. Stejně, jak bude vše zdražovat. 

   Pokud v těchto "zajímavých časech" chcete svým svým rodičům zajistit na stáří alespoň minimální péči, udejte je! Teď je ta vhodná doba! Teplo, čisto, čisté tepláky, jídlo třikrát denně. Dvakrát týdně koupelna. Pohřeb na státní útraty. Na svobodě by se jim mohlo klidně stát, že na takový luxus nedosáhnou! 

Ale pomněte na údajný nápis na jedné věznici:


Lidi, sakra neblbněte! 
Sem se všichni nevejdete!  


3 komentáře:

  1. Poznámka autorova: Doporučuji knížku "Jasmímek v Zemi lhářů"
    Sice je určena dětem, ale i dospěláci v ní najdou inspiraci k přemýšlení.
    Příběh je stále aktuální, a s ohledem na zdejší aktuální politické spektrum ale i situaci, nepostrádá nádech pikantérie.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem si na chvíli natáhl hnáty, ..."jsem stár, jsem stár, jsem superstasr!" a dostal jsem se do jakéhosi polospánku.

    Hlava začala přemýšlet bez kontroly - a já se v tom polospánku postupně rozčílil.
    Kura, co je mi po válce na Ukrajině! Já jsem přece nesliboval Ukrajincům, že je vezmu do NATO nebo do EU. Co je mi po tom, že neruští Ukrajinci začali utlačovat ty rusky mluvící. Nezajímá mě, že se ti rusky mluvící začali bouřit a ti "Nerusové" jim nechtěli přiznat jakákoliv autonomní práva. Co je mi po ukrajinském Majdanu! Proč se mám starat o to, kdo vyzbrojuje Ukrajinu. Je mi lhostejné, co tomu říká Rusko, nic s tím neudělám - a proč bych taky měl? Nechci se dívat, jak se vzájemně zabíjejí dva slovanské národy, kteří byli několikrát jako jeden! Nechci poslouchat, co tomu říkají různí myslitelé v Kotlince i jinde. Vládu našich Hobitů, kteří se starají tak leda o to, kolik mají jídla ve spižírně a jen čekají, kdy se objeví kouzelník Gandalf, aby jim opět předvedl kouzelný ohňostroj, jsem nevolil! Co je mi k sakru po tom, proč a jak chtějí západní mocnosti oslabit Rusko a ještě na tom vydělat?
    Tak proč musím poslouchat místo zpráv kecy, kterým se můžu bránit tak leda tlačítkem OFF?

    No co mám povídat, pobral jsem se z toho polospánku docela naštvaný. Kdybychom se kdysi chovali ke Slovákům stejně jako Ukrajinci k jiným Ukrajincům, mohlo tu už dávno být po pražském Majdanu a po bratrovražedné válce se Slovenskem, kdy bychom si vzájemně rozbili pár menších měst - a smrtelně se začali nenávidět.

    Naštěstí jsme všichni Hobiti, kterým hlavně leží na srdci kolik toho mají ve spižírně a těší se jako děti na Gandalfův zázračný ohňostroj... A to ostatní řešíme jako "smějící se bestie". Lepší řešení totiž nemáme.

    OdpovědětVymazat
  3. Říkám si. Nebudu už ty zprávy (hovadiny) poslouchat ani číst. A stále mi to nedá. Žena u toho sedí a sleduje, takže jsem pasivní posluchač, popřípadě divák. Jenom nevím, proč se mi stále vybavují monology ze Švejka, Zvonokos a v případě naší vlády Pětice z filmu Nejlepší člověk?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)