Prohledat tento blog

sobota 23. dubna 2022

Vlastenci i nacisté a co z toho plyne.





   Většina lidí nosí v sobě  pocit příslušnosti ke své národnosti, ke svému  mateřskému jazyka. K té národnosti se hlásí. Někdo tiše a skromně. To je vlastenectví. Pak jsou to lidé, kteří svoji příslušnost k určité národnosti prohlašují velkohubě. Národovci. Pak ti, kteří svůj národ prohlašují za nejlepší ze všech. To jsou nacionalisté. Když to dělají násilně a ostatní národy podceňují a snaží se je podrobit, jsou to nacisté. Bohužel ta definice je dost spojitá, jedna kategorie přechází plynule v druhou. 




   Božská propaganda! Určitě si pamatujete na propagandistické klipy islámského státu, kde jeho bojovnící s vzletnými proslovy a s vítěznou podkresovou hudbou podřezávali nožem své zajatce, káfiry, před TV kamerami. Naturalistiky, protože doopravdy. Toho kata nakonec někde dostali. Říkali mu John, protože podle přízvuku pocházel z Londýna. 

  Oficiální klip Ukrajinské republiky vychází ze stejné situace. Stejné aranžmá. Místo Johna krásná Ukrajinka v národním kroji s čelenkou srpem podřízne hrdlo zajatého Rusa. Je vidět odhodlání v její tváři, pak už jen spousta krve. 

   Opravdu jemná propaganda. Slovani jsou holt takový holubičí národ. Ještě že to v těch klipech nedělají doopravdy. Ten "Rus" ještě hraje v jiných, pozdějších klipech - třeba v podzemí Azovstalu. Jinak bych musel konstatovat, že Ukrajinci jsou nacisté. A to je dneska vstupenka do potíží...


   Určitě si vzpomínáte na "uličku zničených ruských tanků" v městečku Buča u Kyjeva. Neskutečný amatérismus ruského velení. V době, kdy už bylo známo, že mezi ukrajinskými vojáky i obyvatelstvem je už dostatek lehkých protitankových zbraní z Ameriky to byla hloupá hromadná sebevražda. Za každým domkem v té úzké uličce mohl být schován jeden útočník s  protitankovou střelou Javelin nebo NLAW. Pokud se podařilo zasáhnout a zastavit první a poslední tank kolony, byly ostatní tanky jako ty růže  na střelnici. Ujet se už nedalo, otočit v úzké uličce taky ne. Byla to taková tanková jatka. Ruský velitel té tankové jednotky patří před vojenský soud! 

   Někdy uvažuji, co by se dělo, kdyby Rusko nezačalo útok na Ukrajinu pod krycím názvem "spěcoperácia". Stav byl následovný: Ukrajinská armáda už osm let vytrvale likvidovala odštěpenecké republiky na východě. Ty byly podporovány z RF jednak materiálně, jednak "zelenými mužíčky" z Ruska, neoficiálními vojáky. 

   Po cvičení ruské armády u hranic Ukrajiny (taková náhoda - obsazení Československa následovalo hned po společném cvičení vojsk Varšavské smlouvy Štít 68) a "proticvičení" ukrajinské armády u hranic Ruska na východě a na jihy u Krymu byla vojska připravena na obou stranách. Kdyby Rusko 24. února nezačalo, jsem přesvědčen, že by se ukrajinská armáda pokusila o likvidaci Luganské a Doněcké republiky a zkusila by znovu obsadit i Krym, již dříve obsazený Ruskem. V rozmezí několika málo dní nebo i hodin by se situace vyvinula úplně stejně s tím, že ten, kdo by zaútočil první měl jistou vojenskou výhodu. Napadený zase výhodu propagandistickou.

   Politické zdůvodnění by se zajisté našlo. Že Rusko podcenilo sílu a fanatismus ukrajinské armády je zřejmé, ukrajinská armáda byla a je stále složena ze značné části z nacistických jednotek typu "Pluk Azov", který svoji ideologii ani nezapírá a hlásí se k odkazu Stěpana Bandery a jiných nacionalistů, kteří kdysi bojovali společně s Hitlerem proti Rusku. Banderovci nakonec po porážce na Ukrajině přecházeli i přes naše území o čemž vypráví film "Akce B".

   Když se to vezme kolem a kolem, ten konflikt byl nevyhnutelný a kdyby nezačal 24. února, začal by o několik málo dnů později. Proč byla situace taková jaká byla jsem popsal už při začátku nepokojů na Ukrajině v roce 2014. Lze dohledat na mém blogu. Tam jsou i příčiny. Velmocenská politika Ruska, a plíživá expanze NATO na východ. 

   Lze dumat co kdyby - ale jako obvykle je to k ničemu. Teď jsme v opotřebovávací válce mezi Ukrajinou, podporovanou celým "Západem", tedy EU a USA a Ruskem, ke kterému se skoro nikdo nehlásí veřejně, ale co se týče ekonomické síly státy silnějšími, které ovšem Rusko zjevně nepodporují vojensky. Západ pod vedením USA se snaží Rusko oslabit hospodářsky i vojensky aniž by sám příliš vojensky zasahoval. Podporuje Ukrajinu zastaralým zbytným vojenským materiálem, finančně a pomocí vojenských poradců a instruktorů se snaží ukrajinskou armádu poněkud "modernizovat". Což také nelze provést za dva měsíce. 


   Ve výsledku: USA na tom všem vydělají hospodářsky - nabídnou nám plyn a ropu, který my stále odebíráme z Ruska, ale snažíme se od těch dodávek odejít, což bude stát, pokud se to vůbec  povede, nepředstavitelné množství peněz. Takže my tu válku vlastně zaplatíme. A mrtví - Kanonenfutter to budou Ukrajinci a Rusové v poměrně rozbité zemi, která si bude žádat opět obrovské investice. USA je dodá a my, "EUrosajuz" to opět zaplatíme. Rusko je vlivem hospodářských sankcí nuceno přeorientovat svůj obchod na východ a jih, na Čínu a Indii, které také trochu vydělají, Rusko bude muset prodávat pod cenou. Ale vznikají tak nové hopspodářsko-politické vztahy, které nahradí vztahy Ruska s Evropou a Západem vůbec. Mocenský svět se změní. 
 Pravděpodobně nikoliv k lepšímu. Aspoň ne v Evropě.


 O povaze Rusů:

   "Jsme hrdí. A vždy budeme hrdí. I na naše Rusko i na našeho prezidenta. Vladimira Vladimiroviče Putina si velice vážíme. A jsme na něj také hrdí. I na náš lid jsme hrdí. I na naše vojáky, na naši ruskou armádu. Ať se Západ na nás nehrne, my se nezlomíme, nezalekneme se. Jen budeme ještě odvážnější," prohlásila matka výsadkáře Vladimira Zozulina, když za svého syna přebírala Zlatou hvězdu hrdiny Ruské federace.

   Zní to hodně propagandisticky, pro obyvatele Kotlinky až nepravděpodobně. My jsme zvyklí přežít v jakémkoliv režimu. Sehnout se a hned jak to jde, zase se narovnat. Ale takové a podobné názory jsem nejednou slyšel na vlastní uši od rodilých Rusů ale i Ukrajinců. 

Vlastenectví nebo nacionalismus?

    Tohle si asi neuvědomují všichni ti komentátoři, kteří prorokují brzkou prohru Ruska. A zapomínají na to, jak si CCCP - (tedy hlavně Rusko) poradilo s Hitlerem. A s komunismem. Na rozdíl od nás jsou to lidé prostší a proto i zásadovější. Ne všichni, ale velká většina, bez ohledu na vzdělání a postavení. Můžeme se posmívat, ale měli bychom s tím počítat.

Oni to totiž myslí smrtelně vážně.



Vážně si někdo může myslet, že Ukrajina někdy bude klidná země?
Při takovém rozdělení národností a  politických preferencí? 
Národnostní (ruskojazyční) je rozděleno velmi podobně. 



Jako obvykle - dodatek:





   Že to Rusové myslí vážně svědčí i nové a nové parafráze na bábušku, které nevyměnila rudý prapor za misku čočovice - za humanitární pomoc. (Za tohle uniklé video bych taky někoho postavil před válečný soud. Ukrajinský, pochopitelně.) Nesmečovat na tuhle nahrávku by mohl jedině naprostý propagandistický idiot. Že je to pojato po "rúskom spasóbu" je jiná věc. Ale Rusové jsou na takovou pompu zvyklí, rozumí ji. U nás by to u smějících se bestií neprošlo.

Ale poctivě vzato - výtvarník tam dostal všechno. Přítomnost, minulost i budoucnost v jednotě. I tu stařenku, reinkarnovanou do mladé bojovnice a nad tím Matka Vlast pod zářícím sluncem vítězství.

Nevím, kdo maloval tuhle alegorii, ale byl to docela machr! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)