Prohledat tento blog

čtvrtek 1. září 2022

Jak to vidí Králík




   Začal jsem dnes večer sepisovat, co se dneska přihodilo u Záporožské atomové elektrárny. Mezi tím jsem si odskočil na blog https://www.litterate.cz/ a tam jsem našel text, který byl prakticky stejný. Je zbytečné psát prakticky totéž. Požádal jsem o povolení k přetištění a dostal jsem ho. Tady je.  



K dnešním událostem na Záporožské jaderné elektrárně

   Před pár dny vedení Mezinárodní agentura pro atomovou energii(IAEA) oznámilo svůj záměr JE nejen navštívit, ale také tam nechat stálé pozorovatele. Vypadalo to jako jasná snaha o zabránění ostřelování – pokud tam budou inspektoři, žádná ze stran si netroufne jadernou elektrárnu ostřelovat.



   V té době začala Ukrajina požadovat demilitarizaci jaderné elektrárny, stažení těžké techniky z areálu a okolí JE, předání její ochrany Národní gardě Ukrajiny nebo NATO, stažení vojáků ruské Národní gardy do vnějšího pásma ochrany JE.


   Dnes dopoledne měla komise IAEA dorazit do areálu. Dnes v noci na pobřeží kachovské vodní nádrže asi 3 km severovýchodně od Záporožské jaderné elektrárny v oblasti rekreačních chat přistály 2 sabotážní skupiny Ozbrojených sil Ukrajiny, 64 osob na 7 motorových člunech. V 05:20 zahájilo dělostřelectvo VSU palbu na stanoviště ruské Národní gardy na území JE a asi v 06:00 ukrajinské sabotážní skupiny zaútočily. Jejich úkolem bylo prorazit na území JE a zajistit přístaviště pro hladké přistání hlavní výsadkové skupiny. Ve stejnou dobu opustila Nikopol druhá vlna výsadku – 2 čluny(motorové pramice), každý pro 140 mužů, oba vybavené minomety a zásobou patřičné munice. S přihlédnutím ke vzdálenosti byl předpokládaný čas jeho přistání na kotvišti v areálu JE cca 7:30.

   Plán nevyšel. Jednotky ruské Národní gardy první úder vydržely a kolem 07:00 ruské letectvo?/vrtulníky?(na obloze bylo obojí) potopilo oba čluny druhého sledu. Části předsunuté útočné skupiny se podařilo stáhnout na místo nočního přistání, kde byla ostřelována z vrtulníků a v podvečer byla úplně zničena, do zajetí padlo pár těžce zraněných vojáků.

   Plán připravila britská rozvědka společně s GŠ VSU a cílem bylo obsadit Záporožskou JE a udržet ji do příjezdu inspektorů IAEA, protože ti by potvrdili, že je ukrajinská a Rusové by ji v přítomnosti inspektorů nedobývali zpět a elektřina by opět proudila na kyjevskou část Ukrajiny a VSU by získalo hezký nástupní prostor k útoku na levém břehu Dněpru.

   Kolem 8 ráno VSU ostřelovalo oblast, kde měla mise IAEA přejít frontu, ale existuje video, jak mise bez problémů přejíždí na ruskou stranu. Šéf mise prohlásil, že se plány nemění a na území JE chce ponechat pozorovatele. Mise do areálu JE dorazila odpoledne, pohybovali se tam bez ochranných vest a přileb, pár inspektorů v areálu JE zůstalo, zbytek odjel.

   Celková ztráta elitních jednotek VSU(specnaz) a Hlavního zpravodajského ředitelství AFU se odhaduje na 320 osob, z nichž 230 bylo vycvičeno ve Velké Británii. Podle neověřených zpráv bylo na pobřeží Dněpru u Nikopolu, odkud byly vypraveny ukrajinské čluny, zabito 6-8 důstojníků britského ministerstva obrany. V současné době jsou v zajetí již 4 důstojníci VSU.

Oblasti zamoření při jaderné havárii AE
   Možná tahle akce byla to překvapení, které Rusům sliboval Zelenský. Dle nepotvrzených zpráv úřad prezidenta hledá zrádce, který vše prozradil Rusům. Rusové totiž nelenili a ihned oznámili, že Kreml věděl o plánech Hlavního zpravodajského ředitelství ozbrojených sil Ukrajiny využít přílet mise IAEA a provést obojživelné přistání s cílem zmocnit se JE. Pokud by vše vyšlo dle plánu, chtěli samotnou misi držet jako rukojmí a jadernou elektrárnu zaminovat a požadovat úplné stažení ruských jednotek z území Ukrajiny, včetně Krymu. Pokud by požadavek nebyl splněn, tak chtěli zaminovanou JE odpálit. Pokud by vše nevyšlo dle plánu, chtěli se vydávat za ruské speciální jednotky. Zní to jenom mne jako námět akčního amerického trháku?

Foto jednoho z člunů/pramic: https://t.me/lostarmour/772 
Prý jich na druhém břehu čekalo víc.
===

O.T.: Putin neztratil glanc a přišel se rozloučit s kytkou https://t.me/boris_rozhin/62036




Sepsal Králík 1962    


2 komentáře:

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)