Prohledat tento blog

sobota 17. září 2022

Skrytá nebezpečí ruského pasu









  Protože naše média rozhodně neposkytují pravdivé informace, pídím se po informacích kde se dá. Je to časově náročné, ale domnívám se, že to, co zjistím, je pravděpodobnější než to, čím je zásobován běžný obyvatel Kotlinky. Takže dneska jedna úvaha, vycházející z informací ukrajinské bloggerky Olexy Medveděvy.  



   Člověk, který utíká z oblasti bojů na Ukrajině má několik možností. Pokud je mohovitější až mohovitý, utíká na Západ. Tedy do Polska, na Slovensko nebo k nám, do Kotlinky. Jednak má prostředky (obvykle se žádají dolary) na podplacení pohraničníků, jednak si cennosti, auta, peníze, zlato odvezu sebou. 

   Ti méně bohatí a chudí (takových je na Ukrajině, zdá se, velká většina) utíkají často na opačnou stranu, do Ruska. Vezmou doklady, nějaké ty rodinné památky, pokud je v troskách svých domů vůbec najdou, kočky a psy, nabalí vše do tašek, vezmou za ruku své děti a jdou. Někdy kolem fronty projdou, někdy je cestou postřílejí ukrajinští. Ale protože tam, pokud se nechtějí brzy vrátit domů do rozbitých měst a vesnic potřebují momentální pomoc, někde bydlet a mít možnost pracovat aby se uživili a nebyli závislí na humanitární pomoci, potřebují doklady. Ruské doklady - pas.

   Ti, kteří jsou už nemají sílu na to, aby někam utíkali přežívají ve sklepích, bez vody, bez elektřiny, vaří si ze zbytků potravin jídlo na ohníčku před domem a modlí se, aby to už skončilo. Je jim jedno, pod koho budou patřit. Doufají jenom, že fronta se posune a už se nevrátí. Pokud se dostanou pod ruský vliv, opět potřebují ruský doklad. Už jenom proto, aby se dočkali nějaké speciální lékařské péče. A aby mohli někde pracovat a vydělat si na živobytí.

   A tady je ten problém. Ukrajinská vláda připravuje zákon, kterýž bude trestat všechny držitele ruského pasu, všechny, kteří se zúčastní plebiscitu o přistoupení země k RF ať hlasují jakkoliv, kteří posílají děti do ruských škol a pochopitelně i učitele, kteří učí podle ruských osnov. Taktéž všechny, kteří schvalují ruský postup, mají doma ruské vlajky a jiné materiály a podobně. Stačí mít v telefonu ruské přátele nebo roidinné příslkušníky a už jste označen. Udavači se najdu vždy a udávání se odměňuje. 

   Navrhované tresty jsou od dvou do patnácti let vězení. Jaký by byl trest za skutečnou spolupráci -  tedy kolaboraci s Ruskem nevím, ale předpokládám, že to bude stejné, jako při okupaci Československa Německem za protektorátu. Tedy smrt. On ten nacionalismus je vždycky stejný, stejně nemilosrdný. Těch podobností mezi německou okupací před osmdesáti lety a přístupem ukrajinské vlády je víc. Třeba dokonalá cenzura novin, rozhlasu a televize. Internet ještě odolává - ale nikdo neví, jak dlouho to bude trvat, než se podaří pro západní část Ukrajiny ucpat i ty škvíry.

   Rusofobie je nyní nový, moderní trend celého západu. A stejně jako sankce škodí více těm, kteří je vyhlašují než těm, proti kterým se vyhlašují. "Gosudar" Putin, který má v Rusku 80% podporu má totiž velmi silné zbraně. Účinnější ne HIMARS-y nebo houfnice 777. Jsou to kohouty na produktovodech a vývoz některých nedostatkových surovin. Západ to už pociťuje a snaží se chybějící suroviny nahradit tím, že je nakupuje přes prostředníky, aby neporušoval své vlastní sankce.  

   Což je pochopitelně dražší a množství také není dostatečné. A zdá se, že každý stát postupuje jinak, jednota Západu se drolí. Nejpevnější postoj zaujímají USA, které podle mě celý problém před mnoha lety vyvolaly a udržují víceméně "občanskou válku" v chodu. Ale i státy EU budou asi mít docela horkou zimu, Obyvatelstvo se nějak odmítá vzdávat svého způsobu života proto, aby se někdo za mořem mohl stát absolutním hegemonem na celém světě. Nic po tom není.

   Demonstrace probíhají leckde, v zemích, kde jsou obvyklé, ale i v zemích, kde demonstrovat a volat po odstoupení vlády obvyklé není. 

   Se zvyšujícími se cenami všeho možného a stále omezenějšími dodávkami energií nejen pro domácnosti a instituce, ale i pro firmy, které budou krachovat a propouštět se napětí v západní společnosti bude stále více radikalizovat. 

Zdá se, že nás čeká studená ale horká zima.

   Doufejme, že jen ta. Že nikoho nenapadne začít používat atomové zbraně. Protože tam by eskalace následovala v řádu hodin a západní svět, kterého jsme součástí by už nebyl k poznání. To, že by nebyl k poznání ani ten východní by nám nebylo k ničemu. 

Někdo by si mohl myslet, že jsem zatrpklý skeptický stařík a dopadne to jinak.
Kéž by měli pravdu!





Poznámka pod čarou: 

  Obyčejní, nepříliš bohatí Ukrajinci, ať už utíkají kamkoliv nebo zůstávají na místě nebývají příliš dobře oblečení a jejich domácnost je taky viditelně chudá. Knihy jsou tam výjimkou. Jejich děti, psi a kočky jsou ale vždy v pohodě. Taková malá pěkná přirozenost v dnešní nepřirozené době.

A zatím v Litvě je pod drastickou pokutou zakázána píseň Kaťuša. Jiná taxa je, když ji někdo začne zpívat, větší, když ji dokončí. Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči. Kolik je za jednu notu?
Jako ve filmu Princezna se zlatou hvězdou na čele. Co bylo natočeno jako filmová nadsázka se stává trapnou skutečností. 

Ať žije a vzkvétá nacionalismus, to je přesně to, co svět opotřebuje.  [;>/


6 komentářů:

  1. Ono by to i tady mohlo dojít k tomu, že mít v pasu ruské vízum bude na pováženou. Ještě že jsem tam alespoň jednou byl.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky tam mám ruské razítko. Dokonce dvě. Asi bych měl svůj pas raději spálit, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ProBoha nepálit, bude potřeba, mám ještě ukradenej červenej, plnej, i Vladivostok tam je. A pro pamětníky , Humla nemusím, tady ale věštil dobře. https://www.youtube.com/watch?v=orQMX1J8kY8
      4p

      Vymazat
  3. StK, pro to nedáte jako článek na Litterate?

    OdpovědětVymazat
  4. Mám na to svůj blog. Občas na sebe upozorním odkazem. A nepíšou mi tu lidi. Zato docela slušně čtou, je to 200 - 1 000 přečtení za den. Vždy to potěší.

    OdpovědětVymazat
  5. jestli máte ruské razítko v pasu, pořiďte si ještě jeden pas.Je to legální. Já si ho pořídila při cestě do Egypta, protože jsme měli izraelská razítka...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)