Prohledat tento blog

neděle 27. listopadu 2022

Zahraniční agenti a Ruská federace

   V Rusku přituhuje. Liberální prostředí se stává volným polem pro protistátní a protinárodní činnosti stejně jako u nás. A stejně jako u nás je prováděno místními (v tom případě ruskými) občany pod vedením západních struktur. Takovým lidem se v Rusku říká zahraniční agenti. Než spustí povyk liberálové a jásot čeští národovci tak bych chtěl upozornit, že daná omezení nejsou ničím novým a je s podivem, že je Rusko doposud nezavedlo. V USA za II. světové války a několik let po ní bývala tato opatření běžná, Například internační tábory pro Japonce, i pro ty, kteří zdánlivě neměli s americko-japonskou válkou nic společného. 
   V Rusku se zatím v tom směru udělalo poměrně málo: Byla zastavena činnost jedné soukromé TV stanice, dvou rádií a byly, pokud vím, vypnuty dvě sociální sítě po nichž se šířila protiruská propaganda. U nás (pochopitelně v opačném smyslu) se oficiálně neudělalo ani to. Zato byly zastavovány weby, které neměly příliš provládní názory a veřejnoprávní rozhlas a televize byly obsazeny lidmi, kteří by byli v Rusku považováni za "zahraniční agenty". Což je pochopitelné, když tento "status" má i naše vláda.


   Zato na Ukrajině to vzali od podlahy. Je jediná státní televize, která šíří provládní propagandu,  tři rozhlasové stanice, z toho jedna zcela podřízena vládě, která je zásadně protiruská a celkem pochopitelně proamerická - i když ne absolutně.  

   Ukrajina sleduje své vlastní cíle - nebo si to aspoň myslí. Ukrajinská propaganda se šíří hlavně pomocí internetových sítí, které se tváří jako občanské. Ve skutečnosti jsou to často najatí blogeři a youtubeři, kteří ukrajinskou propagandu šíří podle odzkoušeného návodu USA. Když v RF právě proto zastavili činnost tří sociálních sítí, reakce mladých Rusů byla neuvěřitelně hysterická. S těmi sociálními sítěmi se jim zhroutil celý jejich svět. Prostě nedostali svou dávku drogy.

   U nás máme zatím relativní svobodu slova, ale už se pilně pracuje jejím omezování "zákonným způsobem". Nevládní, protizápadní (= protiamerické) názory věrchušce vadí velice. A jsou to přitom z 90% autentické občanské postoje. O protivládních trollích farmách pod hlavičkou RF nic nevím což neznamená, že neexistují. Ruské provládní propagandistické weby se opravdu nedají číst, je to primitivní propaganda, na kterou nikdo nereaguje. Mladí mají mozky čistě vymyté naší proamerickou a proruskou propagandou a nic dalšího jim tam nevleze, staří zase bezpečně poznávají propagandu, kterou museli poslouchat až do roku 1989. 


Tohohle youtubera zastřelili v bance,
když z legrace inscenoval
její přepadení,
   Takže shrnuto, RF se snaží omezit jednak protiruskou propagandu jak na sítích tak ve sdělovacích prostředcích a rozhodovací procesy o státních zakázkách. 
Co je dnes známo o obsahu pozměňovacích návrhů výboru Státní dumy pro bezpečnost a boj proti korupci: 

   Výbor Státní dumy Ruské federace pro bezpečnost a boj proti korupci podpořil novelu o vstupu v platnost zákona upravujícího činnost zahraničních agentů , pokud bude přijat, od 1. prosince 2022. Byly provedeny změny v návrhu zákona o regulaci činnosti zahraničních agentů v Ruské federaci , uvádí RIA Novosti . V rámci jednoho legislativního aktu se navrhuje spojit a aktualizovat hlavní ustanovení různých federálních zákonů. V souladu s tímto jediným zákonem bude vytvořen statut zahraničního agenta. Státní duma tento návrh zákona přijala v prvním čtení 7. června.

   Novely, které dnes, 27. listopadu 2022 schválil výbor Dumy pro bezpečnost a boj proti korupci, zejména stanoví, že zahraniční agent není oprávněn vyučovat ve státních a městských vzdělávacích organizacích; vzdělávací aktivity ve vztahu k nezletilým rovněž nemohou provádět organizace uznané jako zahraniční agenti.

   Zahraniční agenti nebudou oprávněni provozovat významné objekty kritické informační infrastruktury a činnosti k zajištění bezpečnosti těchto objektů. Zahraniční zástupci nejsou oprávněni podílet se na zadávání zakázek na zboží, práce a služby za účelem uspokojování státních a komunálních potřeb, ani se podílet na organizaci a provádění veřejného environmentálního přezkumu, a to ani jako expert.

   Zahraniční agenti budou mít zakázáno provádět tvůrčí činnost na úkor rozpočtů rozpočtového systému Ruské federace. Politické aktivity, které mohou vykonávat zahraniční agenti, nemohou zahrnovat aktivity v oblasti ochrany tradičních rodinných hodnot. (Zákaz propagace LGBT+)

   Zahraničními agenty nemohou být funkcionáři mezinárodních organizací, kteří vstoupili do Ruska v souvislosti s plněním svých služebních povinností, zaměstnanci zastupitelských úřadů mezinárodních organizací na území Ruské federace, zaměstnanci zastupitelských úřadů a funkcionáři jiných organizací, kteří v souladu s mezinárodní smlouvy Ruské federace, získaly obdobný status jako mezinárodní organizace, organizace a jejich rodiny.
     

   Rovněž sdružení zaměstnavatelů a obchodní a průmyslové komory registrované v souladu s postupem stanoveným zákonem nemohou být zahraničními zástupci.

   Novely rovněž stanoví rozšíření omezení a zákazů stanovených daňovým řádem Ruské federace na zahraniční zástupce, a to i ve smyslu uplatňování zjednodušeného daňového systému. Budou se na ně také vztahovat omezení a zákazy stanovené federálním zákonem o postupu při uskutečňování zahraničních investic do podnikatelských subjektů, které mají strategický význam pro zajištění obrany a bezpečnosti státu.

   V Rusku může být vytvořen jednotný registr osob spojených se zahraničními agenty, který bude vést Ministerstvo spravedlnosti Ruské federace, uvádí TASS

   Předpokládám, že u nás v kotlince takový registr existuje jen se o něm nemluví a nepíše. Předpokládám, že jsem tam poctivě zapsán.

===

Příběh pokračuje:

   Po Lotyšsku a Litvě bylo v Estonsku od 8. prosince zastaveno vysílání pořadu Déšť (v Rusku považovaného za "zahraničního agenta)" jak informovala místní média. Tato informace je také potvrzena v kanálu Telegram

  Již dříve tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov v komentáři k lotyšskému rozhodnutí zrušit vysílací licenci kanálu označil situaci za příklad mylných iluzí, že někde je lépe a svobodněji než v Rusku.

  Oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová zase upozornila na skutečnost, že Západ na odebrání licence nijak nereagoval a neobhajuje svobodu slova. Připomněla také, že v „totalitním Rusku“ vysílal televizní kanál „Déšť“ 12 let a ve „svobodné Evropě“ - 4,5 měsíce.


   Valerij Fadějev, šéf prezidentské rady pro rozvoj občanské společnosti a lidských práv (HRC), dnes označil zablokování stanice v pobaltských zemích jako trest za "hloupou naivitu".

===

A odjinud: 

   V Německu, našem vzoru demokracie byl pozatýkána skupina lidí, která se pokoušela z Německa opět udělat císařství. Poněkud operetní skupina důchodcovských naivů, kteří před časem zaujímali vysoká postavení byla v noci pozatýkána, jedna z osob, soudkyně soudu kterou nelze jen tak zbavit mandátu byla vrtulníkem odvezena někam na území bývalé NDR do přísně střeženého vězení. Zatím, podle poledních zpráv v rozhlase je zatčeno přes padesát lidí a další zatýkání se očekává.

   Ti, kdo si myslí, že by se to u nás v Kotlince nemohlo stát, jsou stejní naivové jako ti z výše uvedených zpráv. Stále platí staleté moudrosti předků:


Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti!
Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!
Pro pravdu se lidé nejvíce hněvají!


Z ruského webu a německého rozhlasu přeložil a svévolně doplnil StK.

5 komentářů:

  1. Je s podivem jak obecenstvo reaguje-"nereaguje" na prorežimní propagteror vedený MV- Rakušanem v KRITu.
    podotek: zahlédl jsem kocoura an seděl na sloupku u Hnojiště, zakopal jsem se nedaleko a začal obnovovat znalost jazyka co používá русский алфавит.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné, StK, pověsil jsem si to do své galerie.

    OdpovědětVymazat
  3. Ovšem na druhou stranu, zřídit státní úřad pro informace prodávající státní tajemství akreditovaným špionům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořádek musí být! Jinak byste lezli po stromech jako opice!
      Nejsem znalec, ale není to ze Švejka?

      Vymazat
  4. Napadla mě myšlenka.
    Když říkat pravdu znamená zrazovat svou vlast - co je to vlastně za vlast?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)