Prohledat tento blog

středa 16. listopadu 2022

Na dvou stranách plotu

   Nejspíše jste už viděli na YouTube snímek, jak na sebe štěkají dvě skupiny psů, každá je jedné straně plotu. Pak někdo otevře vrata - a je klid. Jen někteří zvláště vzteklí psi se uchýlí na stranu, kde plot je a štěkají dál. Lidi nejsou psi, ale chovají se velmi podobně. Nevíme, na koho štěkáme a proč, ale štěkáme, protože někdo je za plotem. Ten plot je pochopitelně jen ideologický a propagandistický.



   Mám rozepsaný jiný článek o tom, co je patriotismus a jeho odrůdy, ale náhodou jsem se dozvěděl novinky z ideologického boje mezi Západek a Ruskem. Kdyby se to netýkalo reálného života, byla by to poměrně hloupá SF. Jenže se týká.

   Nejdříve jsem poslouchal, jak nějaký redaktor v TV hodnotí video záběr ministra Lavrova na verandě hotelu na Bali, kde se konala konference G20.
A svým vlastním rozumem přišel na to, že Lavrov je nedůvěryhodný, protože má na stole I-phone západní provenience, též hodinky na jeho ruce nejsou ruské a na tričku má, ó ta  hrůza,  symbol, který používá nějaký západní LGBT výtvarník, "který nijak neskrývá svoje sexuální preference". Nevím, jestli je to vůbec k smíchu. Už fakt nemají co by použili. 

   Druhá záležitost je méně úsměvná. Rusko zintenzívnilo nálety dronů na ukrajinskou infrastrukturu, hlavně na elektrické rozvody. Sedm miliónů domácnosti je dnes bez proudu,. Pokud budeme počítat jednu domácnost jako u nás, tedy 3 lidi je to 21 000 000 lidí., kteří svítí svíčkami (než v obchodech dojdou) kafe si vaří na lihových vařičích (pokud si je stihli koupit) a i do vysokých pater chodí pěšky a patrně jim ani neteče voda, protože i vodárny a čerpadla potřebují elektřinu. Počítám, že i zásobování teplem spíš nefunguje. President celé Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj sice v TV prohlásil, že vše bude vzápětí opraveno, ale moc Ukrajinců se to asi nedozvědělo, protože jejich mobily a laptopy mají vybité baterie. A televizory bez proudu nefungují.

   Dále se ve zprávě na LN tvrdí, že podle ukrajinských zdrojů bylo na Ukrajinu nasměrováno  90 dronů a 70 z nich bylo sestřeleno. Těch dvacet primitivních letadýlek s motory z mopedu a nesoucích 50 kg výbušniny tedy nadělalo na Ukrajině obrovskou škodu. 

  Co by bylo, kdyby těch 70 dronů nesestřelili si ani nesnažíme představit. To by se ukrajinská města dostala někam na začátek novověku. Bez elektřiny, bez vody, bez veřejné dopravy, bez fungujících nemocnic (záložní naftové generátory nemají nekonečnou zásoby nafty) - a bez internetu. V některých městech už podle záběrů nefunguje ani veřejné osvětlení a lidé chodí po ulicích s baterkami - do té doby, než se jim vybijí.

   Navíc ony sestřelené drony spadnou kdekoliv do zástavby - na přiloženém videu je vidět hořící obytný dům - a hasiči nikde. Otázkou zůstává, odkud je ten záběr hořícího paneláku. Stejné totiž stojí i na "osvobozených" územích Luganska, Doněcka a jiných. A tam zase přilétají ukrajinské (americké!) rakety HIMARS, kterými Západ vybavil ukrajinské vojska v nemalém počtu. Tam je to asi v pořádku, protože bombardování civilních struktur patří ke správným postupům. Už od roku 2014, kdy začala občanská válka proti převážně ruskému obyvatelstvu výše zmíněných oblastí, které se chtěly odtrhnout, protože proběhla jejich "derusifikace".

O té etnické nebo spíše národnostní čistce se krátce po roce 2014 přestalo psát ale to neznamená, že přestala. Tamní Rusové se bránili, protože jim byla zakazována ruština, školy vyučovaly jen ukrajinsky, úřední jazyk byl také ukrajinština atd. a to přesto, že velká část Ukrajinců tam žijících mluví a píše rusky.

   O tom jsem psal už tehdy, nebudu se opakovat. Vznikl tam trvalý konflikt, kde na jedné straně bojovala ruská menšina o svou existenci a na druhé nacistické seskupení Azov a jemu podobná, která sice nebyla součástí řádné ukrajinské armády, ale ta je podporovala. A Rusko zase začalo podporovat své krajany pomocí "zelených mužíčků", kteří sice nebyli oficiálně součástí ruské armády ale také měli její podporu. No a 24. února letošního roku začalo Rusko s "denacifikací" Ukrajiny - a je tu najednou občanská válka podporovaná (nebo spíše vyvolaná) západními  - speciálně USA - choutkami po hegemonii na celém světě.  a ze strany druhé Ruskem. Rusku jde o vlastní existenci - protože Ukrajina je jen nástrojem západního světa (USA) a ty potřebují Rusko rozdělit na regiony, gubernie a ty postupně ovládnout i se zdroji, které mají.

   Takže tu máme zástupnou (proxy) válku, kde se zámoří pomocí obětovaných ukrajinských vojáků a různých žoldnéřů pokouší o vojenskou porážku Ruska. A za to vše platí Evropa a co se týče hospodářských důsledků vlastně celý zbytek světa.
 
   Že to hrozí eskalací až do jaderné války celosvětového rozsahu je evidentní. Zatím se jedná o válku na Ukrajině, vyhlášené hospodářské sankce které, zdá se, dopadají více na Evropu a USA než na Rusko, které našlo spojence v Číně, která má o spojenectví zájem, protože chce, stejně jako Ukrajina "zachovat svou územní celistvost" a USA, na rozdíl od Ukrajiny podporuje odtržení Tchaj-wanu od pevninské Číny.  Je to pochopitelné, protože na Tchaj-wan by mohly posléze být umístěny americké vojenské základny a to by se Číně velmi nelíbilo. Vojenští experti tvrdí sice opak, ale kdybych měl spočítat, kolikrát se ty mluvící hlavy spletly, nedopočítal bych se. Ony se tedy spíše nepletou, ale vydávají expertízy na požádání zadavatelů.

   Ona ta ideologická propagandistická válka zuří vlastně od té doby, co jsem na světě a to už je dost dlouho. Protože moderním válečným postupům, i když jsem bývalý důstojník ČSLA už moc nerozumím a skutečná fakta se nedozvím, zajímám se právě o propagandu. Ostatně divadlo má k propagandě mnohem blíž než ke skutečnému životu. Mohu jenom konstatovat, že jsme se od dob mého mládí a dospělého věku vlastně jen překlopili ze sovětské strany, kdy za vše mohli "váleční štváči z Wall streetu" směrem zcela opačným, kdy je Rusko označováno za teroristický stát. Ačkoliv dělá totéž, co opačná strana. Dokonce jsme to dnes odhlasovali v parlamentu s podporou hnutí ANO. Myslím, že nám to moc nepomůže. 

Prostě jsme psi na opačné straně plotu.

Pár odkazů na články z dob minulých. V dosti předpovědích jsem se trefil. Což mě nikterak netěší:










================


Mezitím, co jsem ťukal tenhle článek přišly zprávy o dopadu ruských raket u jedné polské vesnice u hranic. Dva lidé zemřeli.

* není zatím potvrzeno (dokázáno, zfalšováno), že se jedná o rakety vypálené Ruskem. Ukrajina má systém protiraketový S-300 ve výzbroji ještě z dob SSSR.

*  ministerstvo zahraničí USA se k incidentu vyjadřuje opatrně. Jejich letouny se systémem AWACS totiž monitorují celé území Ukrajiny a přilehlých států

* Rusko, by muselo být úplně šílené, kdyby ty rakety poslali do Polska, které je členem NATO a donutili ho tak se zapojit do války přímo vojensky

* Ukrajině by se incident hodil z téhož důvodu.

* našim "novinářům" je všechno jasné - jako vždy.

* Rusko svou účast odmítlo jako pokus o provokaci,. On si někdo myslí, že by reagovalo jinak?

* Stejné hlupáctví, jako tvrzení, že si Rusové odpálili Nord Stream II  místo toho, aby Putin zdvihl telefon a nařídil otočit kohoutem a zastavit dodávky.

Zkoušíme, kolik lží a nesmyslů toho ovečky (my) snesou. A novináři mají možnost dokázat svou pružnost, jako kdysi.

 

 









3 komentáře:

  1. A přemýšlel vůbec novinář nad tím, kde byly ty věci vyrobeny? Zajisté Čína, kde se vyrábí 70% všech I-PHONE a mobilů a nebo, nedej Bůh, domácí provenience

    OdpovědětVymazat
  2. ........jen nechápu, za to mně omluvte, proč se ten pilot Poliského taraktoru nekatapultoval . Bylo to snad vadným výrobkem z Číny?
    4p

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)