Prohledat tento blog

sobota 4. března 2023

Brjanský incident


   Cítím hrdinskou sílu v chlapci Fjodorovi, jedenáctiletém Feďovi, který svým činem porazil ozbrojenou smečku vzteklých nacistických psů!
(Z ruského rozhlasu Vesti FM)








  Ruské SMI (hromadné sdělovací prostředky) jsou plné teroristického napadení ruského území v oblasti  Brjansko. Spousta informací, které jsou většinou falešné, vymyšlené.



   Počkal jsem den a zapátral, co se tam stalo. Realita je taková: Z příhraniční oblasti Ukrajiny se na ruské území vypravila skupina teroristů, aby udělala nějaký rozruch na ruské straně a přiměla Rusy k nějaké reakci. Přešli přes hranici, vzdálenou cca 300 metrů a ráno v osm hodin dorazili na silničku, vedoucí okolo vesnice. Vesnice se sestává, jako obvykle, z několika chudých domků podél silnice. Tam právě projížděl automobil, řízený místním obyvatelem Tkačukem, který vezl na zadním sedadle tři cizí děti do školy, protože škola byla v jiné vesnici. Tak to bylo domluveno mezi rodiči těch dětí. 

  Teroristé byli v zimních maskáčích, takže na silničce se určitě vyjímali hodně zvláštně. Docela rozumím tomu, že se řidič polekal a začal ujíždět. Takže skupina zahájila palbu, řidiče zastřelila a z auta udělala, řešeto, Inu, Žigulík není tank. Řidič zahynul na místě (zůstaly 3 děti a žena, měl 56 let), auto se pak zastavilo na krajnici, Útočníci vyzvali děcka na zadním sedadle aby se sebraly a zmizely. Jedenáctiletý Feďa, ačkoliv jednu zbloudilou kulku schytal taky, vzal dvě malé holky a utekl s nimi do lesa. Prodrali se zasněženým lesem, přelezli nějaké klády a dostali se na jinou silnici. Tam je naložil kolem jedoucí traktor a odvezl do nejbližšího domu, kde se schovali, protože teroristé procházeli vesnicí a dívali se do oken, kde se schovávali místní a náhodně postřelovali ploty a okolí. 

   Paní, která děti schovala u sebe doma zavolala telefonem na místní pohraniční posádku, která se za hodinu a půl dostavila a útočníci se stáhli na ukrajinské území. Patrně ne moc rychle, protože měli šanci ústupovou cestu na několika místech zaminovat. Nebo to udělali předem a s vývojem situace počítali. Za další dobu dostali dělostřelci RF koordináty a vypálili několik granátů na Ukrajinu, na místo, kde se pravděpodobně ještě zdržovali útočníci. Jestli to mělo nějaký účinek není známo.

   Po skoro další půlhodině přijeli saniťáci a kluka odvezli do nemocnice, kde se pokusili kulku vyjmout, což se jim po čtyřech hodinách povedlo - zasažený byl totiž zepředu na levé straně, kulka prošla mezi žebry a zastavila se až o lopatku. Po cestě, snad zázrakem, nezasáhla ani srdce ani nějakou důležitou tepnu. Už se probudil z narkózy, mluví, pije a jí. Zdá se, že to přežije bez následků. Do nemocnice k němu přivezli i jeho mámu, která žije sama, bez muže. Má tři syny, dva nejstarší jsou na frontě a tři dcery. (Finanční podpora vícečetných rodin bude v Rusku asi docela silná.)

   Kromě mámy za Feďou přiběhl do nemocnice i místní gubernátor, který mu přivezl počítač, po kterém malý hrdina prý toužil. Gubernátor se tak zviditelnil, ale jak se dozvěděl, po čem ten klučina baží, netuším. Asi intuice. Nebo každý správný ruský kluk z vesnice touží po počítači a gubernátoři to vědí.


Několik dalších faktů: 

  • Teroristé děcka nezastřelili, ačkoliv určitě mohli, ani po nich nestříleli, když už utíkali. Střelná rána totiž byla zepředu zleva.. 
  • Skupina se údajně skládala výlučně z rodilých Rusů, kteří přeběhli na stranu Ukrajiny. Není patrné kdy zradili, jestli před válkou nebo během ní a jestli byli předtím v ruském vojsku takže by se jednalo o vojenské zběhy. 
  • Z kluka se stal místní hrdina, jeho jméno se promítá v blízkém městečku videoprojekcí na věž TV vysílače, kresba (komix), jak chrání ty dvě holčiny je vylepována po zdech v celém kraji.
  • Krajští činovníci už dali návrh na vyznamenání chlapce medailí "Za odvahu" a Kreml dekoraci prý přislíbil.
  • Po bitvě každý frajtr generálem - a tak se ruským  mediálním prostorem, hlavně sociálními sítěmi, šíří nekompromisní názory, kdo selhal při ochraně hranic, kdo mám být odvolán a jak se to má správně dělat. Stejně jako o nás - amatérských odborníků je víc než dost. Výtky směřovaly od místní samosprávy až do samotného Kremlu k caru Putinovi. 
  • Ještě v den incidentu večer byly zřízeny kontrolní body na silnicích, které prohlížejí automobily, jestli se v nich neskrývají další teroristé, Trochu pozdě a hlavně - ta jednotka přišla přes hranice z lesa a stejnou cestou odešla. I kdyby tam ty kontrolní body byly, nic by se nezměnilo. 



  Jak je vidět, Rusové potřebují vždy mít své hrdiny. U nás by to nebylo tak slavnostní, možná, že by Fjodor za půl roku dostal od "krajského náčelníka" hodinky. Ovšem - u nás si na hrdiny nehrajeme. Není proč. 

==========================================

Co všechno se ukázalo jako  fake: 

   Nebyl tam žádný školní autobus, žádných šest rukojmí v místním obchodě, auto, které najelo na minu s útočníky nemělo nic společného, jenom se vyskytovalo poblíž, pohraničníci nebyli na místě incidentu za několik minut, ale za hodinu a půl, chlapec nebude v umělém spánku do soboty atd.

   Je docela zajímavé, jak novináři a politici "vyrábějí" nového ruského hrdinu. Dojička se šesti dětmi z ničeho nic dostane od státu nový dům. Zařízený. Fjodor dostal nový počítač. Všude jsou jeho plakátky. Do redakcí docházejí básně a videozáznamy, oslavující mladého hrdinu, na jeho počest recitují ódy národní umělci. 

   Stejný postup, jakým byla oslavována babka, která si spletla ukrajinské a ruské vojáky, vyšla jim naproti se sovětskou vlajkou a když zjistila svůj omyl, od ukrajinských odmítla konzervy na přilepšenou. Tašku s nimi jim hodila pod nohy. Pak byla zpodobňována na zdech, plakátech a vyhlašována za pravou vlastenku. Ano, zachovala se jako vlastenka, ale mediální vichřicí se z ní stala nepravděpodobná ikona Ruska. Už se nedozvíme, co to s ní udělalo. Posloužila propagandě a už je zapomenuta.

Ale Rusové asi takový patos potřebují. 
Češi moc ne. Jsou to totiž smějící se bestie.

4 komentáře:

  1. Správně. Nevěřit, prověřovat. Já také tak.

    OdpovědětVymazat
  2. Občas se směju až brečím, jen nevím zda je to dobře nebo špatně. Takovejch "flákanců" jsem za poslední rok dostal nepočítaně. Nechápu proč lidi nechápou čím dál tím víc.
    4p
    PS. zdroje nákaz blbosti: Vzduch, voda, vakcinace?

    OdpovědětVymazat
  3. "Ale Rusové asi takový patos potřebují."

    A my ne?
    Já bych spíš řekl, že nás nezajímá konec těch příběhů ale počet.
    Kolik těch háelpéček o traktorech, co porazily tankovou četu, nám servíruje naše propaganda? Akorát nás to přestane bavit ještě před ponaučením. Senilní civilizace....

    OdpovědětVymazat
  4. "My"...Ta větší část obyvatelstva možná ano. Protože naše média sleduji jen málo nevím, ale předpokládám, že to tak je. Ale jak jsem napsal - potřebují je i Rusové. Osobně se hlásím k menšině, která patří mezi´"smějící se bestie". Vím, jak se HLP vyrábí, takže mě nepřekvapují ani tu, ani tam.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)