Prohledat tento blog

neděle 16. dubna 2023

Demonstrace proti (morální) bídě

 Pohled na dezoláty a chcimíry ze vzdálenosti cca 350 km


Prvoplánové požadavky
   Včera jsem měl dvojitou frekvenci s dámským sborem z Otic u Opavy. Je příjemné pracovat s lidmi, kteří třeba nejsou naprostými profesionály, ale které zpívání baví natolik, že si rozhodli pořídit CDA se svými výkony. Ty pěvecké výkony vůbec nebyly špatné a nálada ve studiu byla výborná. To se pak jinak pracuje. Ovšem cestovat do Prahy si dvě hodiny zanadávat na vládu se mi opravdu nechtělo, byl jsem unavený jako malý pes a moje stará záda by stejně asi to stání nevydržela.
 
   Takže jsem si na sebe místo toho pustil přímý přenos z Václaváku. Dával ho kupodivu portál I-Dnes a něco málo bylo prý i v ČT. O čem bude řeč jsem se dočetl na několika místech, takže co do programu nebylo shromáždění pod koněm překvapením. Spíše mě zajímalo, jestli se organizátoři poučili z předchozích akcí a zavedli do programu nějaký "taneční pořádek". Bylo vidět, že ano. Popletení řečníci se tam už nevyskytovali, o covidu se mluvilo málo (to residuum z předloňského roku je snad nesmrtelné!) a publikum vyhovělo Rajchlově požadavku, aby se tam neobjevovaly jiné vlajky než české.  Projevy byly přiměřené délky, většinou k věci, mluvili tam zajímaví lidé. Potud je to fajn. 
 
Václavák v mírném varu
   Jenže reakce publika byly takové - vlažné. Asi by to chtělo roztleskávače. Bohužel nebyly tam detailní záběry do publika takže se nedalo poznat, jestli jsou tam obvyklí demonstranti z Prahy (některé si pamatuji) pro které jsou demonstrace vždy občasným vyvrcholením jejich života. Pravda, křiklouni - ale naši křiklouni. Ti přirozeně nadšení i ti vzteklí, kterým stačí ukázat na nepřítele a už "jedou". Takoví "bojoví psi". 

   Nejlepším řečníkem byl pochopitelně Jindřich Rajchl, ale toho jsem zastihl až při ukončování demonstrace. Opravdu je to člověk, jehož charakteristika je "táborový řečník". Dobrý řečník! Osvěžením byl i Daniel Strerzik - Vidlák, který pronesl hodně "aktivní" projev a nečíst předtím jeho fejetony udělal bych si o něm jiný úsudek. (Bude v nové vládě ministrem zemědělství?) 

Srdcař na vodítku
   Přítel Nočních vlků, motorkářů z Ruska Jaroslav Foldyna pronesl také dobrý, zapálený projev, kde se ale pečlivě vyhýbal podpoře Ruska. Řekl by toho asi víc, kdyby se nemusel držet scénáře. Ale chápu, že se JUDr. Rajchl chtěl jakousi cenzurou projevů zabezpečit proti útokům pravdoláskařů, liberálních neokomunistů a jim podobných, podporovaných vládou, médií a velkou částí občanstva, která ještě necítí problém. 

   A problémy tu jsou, jen se o nich nemluví. Někteří mluvit nechtějí a raději "strkají hlavu do písku", někteří o skutečných problémech ještě nic netuší a jen nadávají na Fialovou drahotu. Nadávali by na cokoliv, vrstva kverulantů je v každé společnosti a v té naší je nezanedbatelná. Nadávali za každého režimu, někdy potichu, když se to nesmělo, jindy víc nahlas, když se to smí.  No a pak je tu vrstva "libodémo", lidí, kteří jsou přesvědčeni, že vláda to dělá dobře, nejlíp jak může, že bez EU bychom nepřežili, že máme být poslušnými členy NATO, pomáhat Ukrajině, nenávidět Rusko a Čínu (ten seznam zemí, které máme správně nenávidět se stále rozšiřuje) a věřit, že USA jsou náš vzor a přirozený vůdce světa "a nikdy jinak". Kdybych si ještě dobře nepamatoval dobu před "revolucí", kdy to bylo stejné, jen zrcadlově obrácené, možná bych se nad těmi tezemi na chvilku zamyslel.

P.R. JUDr. Rajchjl umí!
  Všechny demonstrace přilákají vždycky stejnou skupinu lidí, kteří se snaží "rozohnit dav". To bylo vidět později, kdy se část demonstrantů vydala na (zbytečný?) pochod k prázdnému Úřadu vlády, kde si zase někteří zařečnili, kdosi tam ukazoval modrý plastový penis a tvrdil, že je to premiér Fiala, v očích mu přitom plál revoluční zápal. Když si lidé kolem dostatečně zakřičeli, model orgánu zase zastrčil do ruksaku a šel své představení provádět o kus dál. Spousta lidí si na mobily natáčela spoustu lidí kolem - k čemu to budou mít opravdu netuším. Těch klipů bude spousta a jejich cena klesá.

   Pod Museem se prý zase nějaká skupina provokatérů, dokonce snad i s "Řeporyjcem", starostou  Novotným pokoušela pomocí ukrajinských vlajek rozpoutat jakési lokální nepokoje. Jestli se jim podařilo přimět k násilné akci některé vášnivé povahy nevím.  Je to moc daleko od Ostravy. Kdybych byl dneska v Praze a procházel Václavským náměstím, asi bych se na pár minut zastavil podíval se na lidi kolem a zase volným krokem odešel po svém. 

   To celé "hnutí" je totiž infikováno drobnými českými rozmíškami, nenávistmi a snahou na sebe upozornit. Říká se tomu "žabomyší války". A těm se už hodně dlouho vyhýbám. Vylezl jsem si na imaginární sloupek. Tam sice nemám šanci cokoliv ovlivnit, ale tam mě ty války neohrožují, nenarušují mé kruhy. Nemám tendenci se zapojit do dění. Už jenom pozoruji - a trochu pracuji. Pro radost mých "zákazníků" ale hlavně pro tu svoji. Snad se dočkám, že přijde do Kotlinky nějaký Gandalf a přesvědčí  nás k cestě. Někam. A bude to dřív, než se zapojíme do sil Mordoru. Bude to mít těžké. Máme totiž zatím docela plné spižírny a drak Šmak ještě nad Kotlinkou nelítá moc nízko. Až jednou Šmak v Kotlince přistane, bude na Gandalfa pozdě.



Ten, kdo nepřichází...

P.S.: Už večer se dostala zpráva o demonstrací v Praze do svodky v Ruské televizi (Rossia 24), dnes je v důležitých událostech, 
Mimo jiné - sledovat ruskou TV je stejné utrpení, jako sledovat tu naši. A reklam tam mají víc a ještě debilnějších než my i když jsem si myslel, že už jsme v debilitě TV reklam dosáhli vrcholu. 
Ale je to oficiální názor Moskvy, tedy patří do spektra.


A ještě něco, o čem se tu moc nemluvilo. Drak a medvěd si plácli na spolupráci a slavnostně to stvrdili.


8 komentářů:

  1. Zdeněk Žíkovecký17. dubna 2023 v 8:23:00 SELČ

    'publikum vyhovělo Rajchlově požadavku, aby se tam neobjevovaly jiné vlajky než české'
    'Přítel Nočních vlků, motorkářů v Ruska Jaroslav Foldyna pronesl také dobrý, zapálený projev, kde se ale pečlivě vyhýbal podpoře Ruska. Řekl by toho asi víc, kdyby se nemusel držet scénáře. Ale chápu, že se JUDr. Rajchl chtěl jakousi cenzurou projevů zabezpečit proti útokům pravdoláskařů, liberálních neokomunistů a jim podobných'

    Inu, nic nového pod sluncem, tak jste to dělali vžycky.
    Gottwald řekl 21. srpna 1945 ve svém projevu na dožínkové slavnosti v Buštěhradě:
    "Strašili vás, že nová vláda, v níž budou komunisté, vám sedlákům vezme půdu a bude vás nutit do kolchozů. Vy sami jste se však mohli přesvědčit a v budoucnu se ještě více přesvědčíte, že nová vláda právě zásluhou komunistů vám nejenže nic nebere, nýbrž dává."
    A zopakoval to dokonce ještě během státního převratu na sjezdu rolnických komisí 29. února 1948, kdy prohlásil zcela jednoznačně:
    "vlastnictví půdy, rolníkům ústavně zaručené, pokládáme za nedotknutelné a my prostě chceme, aby vám již nikdo nikdy nemohl lhát o tom, že se u nás budou dělat kolchozy. Napříště pamatujte, že každý, kdo k vám přijde s takovým šuškáním do vsi, patří k záškodníkům a rozvratníkům, které jsme právě z našeho veřejného života vyhnali, a vy jejich agenty, kteří k vám přijdou do vsi, žeňte také svinským krokem!"
    A na Slovensku mluvil podobně o náboženské svobodě.
    Když ptáčka lapají...

    OdpovědětVymazat
  2. Nenávist k Rusku nebo k Číně je něco podobného, jako rasismus, nebere ohled na velmi široké spektrum názorů v oněch zemích. I láska k USA, CCCP na věčné časy, to jsou produkty nezralých psychických pochodů. Dokud bylo Rusko, Čína, v podstatě jenom obrovský koncentrák, jako dnes Irán nebo Severní Korea, izolované od ostatního světa, dalo se s obyvatelstvem všelicos manipulovat. Aniž by si to ti satrapové, kteří se tam prodrali k moci, uvědomili, najednou se vše stalo průhledným, miliarda smartfonů s fotoaparátem se nedá utlumit. I v Rusku nebo Číně jsou mladíci, kteří se dostanou k informacím, které jejich vrchnost za každou cenu chce udržet pod pokličkou.
    Nesporně všude existuje i opozice, ta ve jmenovaných zemích žije velmi nebezpečně.Ale lidstvo je už miliardová populace, živel se může nahromadit i před vysokou hrází, ta se však jednou protrhne. A pak se objeví i Rusové, Číňani, kteří nechtějí umírat za vůdce, toužící po cizím uhlí, oceli, obilí, území. I Rusové daleko od Moskvy by si přáli asfaltky, železnici, nemocnice a školy, jaké má Pítěr nebo Moskva. Za ten majlont, co už stála "speciální operace" by se toho už nastavělo v Rusku, takhle se celá země vrací do poválečných dob, mladí muži kdesi pohřbení, ženy musí živit rodiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aneb Blbci všech zemí vyhubte se navzájem!

      Vymazat
    2. 'Nenávist k Rusku nebo k Číně je něco podobného, jako rasismus'
      Jo, je to podobné.
      Když je přistižen kapesní zloděj, tak je to "diškriminácija!".
      Když je policií pacifikován narkoman v rauši, tak "BLM!".
      Když je chlap vyhozen z dámského záchodku, tak je to "transfobie".
      A když je impérium kritizováno za masakrování svých sousedů nebo již obsazených kolonií, tak je to "rusofobie" a "chinofobie".

      Vymazat
    3. Inu pokud myslíte...
      SVO (válka) nezačala 22.2. 2022, ale mnohem dříve. A vyhrožování se stupňovalo několik let předem Přečtěte si něco o tom - nejlíp ze starších dob, texty, které byly tehdy aktuální.
      Tak jako II. světová nezačala vpádem Hitlera do Polska. Každá událost má něco předcházejícího.

      Vymazat
    4. A s Čínou je to taky pěkná licoměrnost. Někomu je samostatnost povolena, někomu ne. (Irsko, Srbsko atd.) Pořád opakujeme že uznáváme jednotnou Čínu a přitom podporujeme separatisty na Tchaj-wanu.

      Vymazat
    5. 'SVO (válka) nezačala 22.2. 2022, ale mnohem dříve. [] Tak jako II. světová nezačala vpádem Hitlera do Polska.'
      No právě.
      12. března 1938 anšlus Rakouska, 27. února 2014 Krymu.
      1. října 1938 "Sudety", duben 2014 DLR a LLR
      16. března 1939 "Protektorát", 24. února 2022 "SVO".

      Jednotná Čína je uznávána jednak že má atomovky a druhak že je považována za ekonomicky výhodné od nich nakupovat všechno včetně těch provazů, na kterých nás nakonec Čínští soudruzi oběsí.

      Vymazat
  3. Legrace je, že jinde je to podobné! A opozice prodravšívší se k moci není obvykle o nic lepší než stávající věrchuška. Jde tam o něco jiného, ale to asi nechápete. Jde o pozici celosvětového drába, hegemona. A o prachy, to v neposlední řadě.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)