Prohledat tento blog

pátek 14. dubna 2023

Opravdu velký cirkus


   Stovky stránek vládních materiálů se začaly ke konci loňského roku objevovat na komunikační platformě Discord. Sociální síť funguje přibližně osm let a je oblíbená u mladých fanoušků videoher. Uživatelé na ní zakládají uzavřené či veřejné „servery“, které slouží k textové komunikaci i skupinovým hovorům. Jack Teixeira na Discordu vedl chatovací skupinu, která pod názvem Thug Shaker Central sdružovala asi 20 až 30 mladých milovníků zbraní a videoher.  

  Ruští političtí a vojenští komentátoři se domnívají, že Reixeira byl FBI vybraný člověk, ne moc chytrý, aby se ty dokumenty nějakým, aspoň trochu uvěřitelným způsobem dostaly na veřejnost. Odhadují, že 70% jsou informace veřejně zjistitelní, 15% tajné, ale rozvědky Ruska je mají a 15% jsou informace falešné, kteríé má druhá strana považovat za pravé.

  Co mě opravu dojalo byly záběry, jak  zatýkali, Snad rota těžkooděnců, dvě obrněná auta, nad domem tři, možná čtyři vrtulníky, musel ke komandu couvat s rukama na hlavě, hned mu nasadili pouta a prohledali trenýrky (šortky). Obrovský cirkus jako by to byl zkušený obávaný atentátník a špion. Jako každý mladík, který pracuje na něčem tajném měl pocit důležitosti a chlubil se kamarádům.

  Domnívám se, že mu ty dokumenty naprosto programově podhodili s předpokladem, že udělá přesně to, co udělal. No a aby se nezjistilo, že je to jenom zneužitý kluk účinkující ve zpravodajské hře ho s velkým humbukem zabásli. aby  nemohl nic vyslepičit.

  Já jsem přestal věřit tomu, že je to špion v okamžiku, kdy jsem zjistil, že doklady byly v papírové podobě, vypadaly jako PowerPointová presentace. Kdyby opravdu něco chtěl odnést, rozhodně by to nebyly papíry které následovně pomocí mobilu fotografoval doma na kuchyňském stole a pak šířil mezi své známé s pocitem, že je nejmíň dr, Sorge. Přitom jeho názory vůbec nebyly antiamerické nebo proruské. Chtěl  se jen vytahovat. Vláda USA se prý snaží lépe zabezpečit tajné dokumenty. Bože a to je prý nejvíce technologicky rozvinutá společnost. 

  Technologicky možná (dnes spíše už ne), ale po psychologické stránce těžce podceňující ostatní tajné služby a veřejnost vůbec. Způsoby, jak podvrhnout nepříteli tajné dokumenty jsou známé dávno, v II. světové byly úspěšně použity několikrát a tehdy byly dokonce podpořeny falešným rádiovým provozem a lepenkovými modely zbraní přístavech, které se nakonec pro akci vylodění v Normandii (operace Overlord) nepoužily. Doručovali je nejčastěji utopení "důstojníci" protistrany, vyplavení na břeh poté, co je žabí muži z ponorky vypustili v místě, kde je proudy určitě vyplaví na břeh. Muselo se to povést, protože najít vhodnou mrtvolu (nebo ji spíš vyrobit) s falešnými ale platnými osobními doklady a listinami, které se mají nepříteli dostat do rukou dá dost práce. Mrtvoly "důstojníků" zanechaných na bojišti s plány postupu byly jednodušší. způsob. Ale muselo se postupovat obezřetně, Němci taky nebyli hlupáci. Nechápu, proč USA považuje ostatní národy za duševně zaostalé. Je to snad nějaká speciální nadutost?



Mluvčí amerického Pentagonu John Kirby, známý spin doktor

   Druhý smysl toho rozruchu kolem je (asi) ten, zabavit veřejnost a vyvolat v ní "vlastenecký hněv" Ten, jak se zdá, se moc nepovedl. Ani obyčejní Američané nejsou idioti.

10 komentářů:

  1. Podle mne dochází na straně Západu chuť i peníze, taky docházejí Ukrajinci... tak je třeba něco vymyslet, aby se mohla ofenzíva odložit (nejlépe na neurčito). Tak se "prozradí" plány, které bude nutné přeplánovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Bez jeho aktivní spolupráce by to nešlo. Buď iniciátorem je někdo jiný, anebo jeho snaha byla sledována a dokumenty za tím účelem vyrobeny předány.
    Dál ukáže soud, pokud k němu dojde. Ledaže by byl odsouzený v utajení, anebo to bylo divadlo s falešnou identitou. Další možností je, že v ochraně dokumentů mají nepořádek.
    Že jsou tištěné, nic neznamená. Mohl je sám vyrobit na základě získaných dat a oskenovat je. Je to jeden ze způsobů jak zakrýt zdroj dat a jejich získání. Žádné datové stopy, žádné markanty ve stylu, grafice, tisku. Téměř dokonalé. Jenže odanonymizoval se ve snaze se předvést. To je největší riziko.

    OdpovědětVymazat
  3. K složitodsti překopírováni dat: Je to buď čistý amatérismus (asi), markanty se dají odstranit jednodušeji - třeba snapem obrazovky. Papíry byly poskládané - jediné, co mě napadá, že je chlapec získával jinak než ze sítě. Dostal se k papírům a ty poskládané přenášel v kapse, protože fotografovat nenarovnané (!) papíry na kuchňském stole je divné. Co mě napadá: Dostal ty papíry od někoho, kdo přesně věděl, které mu má dát k dispozici a věděl o jeho romantické povaze. Čili klasická zpravodajská hra.
    Druhá možnost je, že tam mají v dokumentech "nepěkný bordel". Což taky nevylučuji. Z toho, co uniklo poté se nedá nic přesnějšího určit.
    Ale dneska už nic, jsem po dvojité frekvenci s amatérským sborem a mám toho dost.
    Bis Morgen!

    OdpovědětVymazat
  4. Už mi to fakt nemyslí Schumi. Napsal jsem vlastně přesně totéž co ty. Pardon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale vy pisete v prvni osobe a zaroven kopirujete clanek a nazory jinych..
      V prvni rade je to velky divadlo. Ma presvedcovat a ten povyk uz presvedcuje ,ze jde zase o loutkovy.
      Jak se moh 21 let kluk dostat k dokumentum Top Secret.. Nejvice tajny a k tomu pristup je pres poradny "prokadrovani" tedy velmi omezenj pocet duveryhodnych. A kde by to nejakej trochu pilot ziskal.
      Kdyz to dostaval , tak bude zpivat. JInak si asi vo to koledoval ,ze o tom vypravel kde komu.
      Dalsi vec ,staci se zamyslet , jak vedel ,jak dlouho nekde musel ty papiry cist aby zkopiroval ty spravny..
      Cili vedel ,nebo nevedel co si nese domu. Nebo to nekde vybiral ,co se mu hodi.
      A jak vybiral..
      Kdyz ty papiry bral, musel mit pristup nekam kam nikdo jinej nesmi.
      To neni vysvetleny ..
      Americani sezerou vsecko..
      Mame tady pripad Watergate, odstraneni Nixona..
      Skupina zkusenych v noci vlezla do nejaky bezvyznamny kancelare spolu s pristrojem ana odpaslouchabani a nocni hlidac je chytil pri ciny. Tedy nechali se chytit jako may deti..
      To ovsem nestacilo ,tak se vynoril tzv. Deep Throut a ten zvanil
      Neni problem pridat papiry po zatceni a pak je najit.

      Vymazat
  5. Krásný neznámý Anonyme!
    Jistě, názory jsou různé - ale v tom článku jsem nic nekopíroval. Tam jsem jenom moje, možná popletené myšlenky.
    Několik dodatečných doplnění: Údajně k k těm dokumentům mělo přístup 5 000(!) lidí. Dost velká cifra. Pocházejí z různých dob. Ten hoch v červených šortkách je postupně šířil v nějaké uzavřené komunitě hráčů počítačových her a jeden z té komunity to vynes do veřejného prostoru. Tolik oficiální story. Spíše se mi zdá, že chlapec dostával cíleně od pana X dokumenty, pochopitelně s tím, že jsou tajné a nesmí se dostat ven. V jedenadvaceti, když jste vlastenec a vidíte, že vláda vám lže to aspoň do té komunity rozpošlete.
    Takže myslím, že byl zneužit jako nic netušící whisteblower, protože někdo usoudil, že se podle "tajných papírů" budou orientovat Rusové., Ty to, soudě podle reakcí, to ani nenapadlo
    Plán s podhozenými dokumenty nevyšel. Ale zase to zaplnilo sdělovací prostředky a ty pak neměly dost energie se věnovat rychle postupující demenci Joea B.

    OdpovědětVymazat
  6. Pane Stary kocour , 5000 tajnustkaru je vysilani v radiu a komunita na internetu , neni a nemuze bejt ,Top secret.
    V pameti mi zustalo neco co jsem nekde cetl a pripadlo mi , ze jste to zopakoval.
    Ale vzpominam , ze ty papiry uverejnil New York Times nebo Wash.Post.
    Hlavni a prorezimni media. Ty taji co se vlade nehodi.
    Vlastenec a nikdo to nevedel , nez dostal to opravneni ,ze je Zadny bla, bla , tajemstvi /secret/ , to opravneni se zrejme rozdava ,jak se kdo komu libi..
    Nekomu co si v tom veku porad hraje ty pocitacovy hry, ktery vytvareji male deti 8-15 let ,pro deti stejneho veku. Tyhle se zajimaji o vysokou politiku ?
    Tomu odpovida, ze se nechal zneuzit zadarmo. Jen tak.
    Ten vytahovaci kluk nemel jedinou kloudnou motivaci..Mimo, co nejdriv k soudu a co nejvetsi flastr. To urcite kulha.
    Nakonec , mistni , usaci v pravost papiru veri..
    Opakovat "poklesky" Bidy a situace na U. uz nebavi, jen ze vlady nacpavaji zlodeje horem dolem..
    Nejsem Anonym stroj to tak udelal, ale Paw.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je, jenom uvádím, co se psalo. To neznamená, že tomu věřím. Ale nějakáou historku pro objevení se těch papírů potřebovali, ne?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)