Prohledat tento blog

úterý 9. května 2023

Moskevská přehlídka dnes



 
 Přehlídka v Moskvě při příležitosti 78. výročí vítězství SSSR nad fašistickým Německem byla asi mnohem méně pompézní než kdysi. Nevím, nedíval jsem se na ni už léta. Asi ano. Ale zajímavé byly relevantní komentáře našich komentátorů.


Chyběly osobnosti pozvané z celého světa, jen tam jen Bělorusko a pár malých středoasijských republik.
Pravda. Ale kdyby pozvali své momentální nepřátele, tak by stejně pozvání s velkou pompou odmítli. A velmi hlasitě by to zdůvodňovali.

Nekonal se pochod "Nesmrtelného pluku" (lidé s fotografiemi svých padlých) prý proto, aby se tam  neobjevili padlí ze současného konfliktu.
Bylo by sousto pro nějaký ukrajinský dron - že ho Ukrajinci dokáží dostat až do Kremlu se už Rusové přesvědčili. Ale místo toho si každý mohl fotografie svých padlých nechat automaticky vyrobit, vytisknout a dát ho v jednotné úpravě třeba za okna svého auta. Hodně aut v Moskvě i Petrohradě bylo tak vyzdobeno. 

Vozidla pro přehlídku byla zastaralá, historický tank T-34 byl dokonce někde pro tuto příležitost zakoupen
Nepravda. Byly tam k vidění i moderní raketové systémy Iskander jaderné mezikontinentální rakety a podobně. Tank T 34 tam byl jako historický typ, který pomohl SSSR kdysi vyhrát válku.

Chyběla letecká část přehlídky. 
Chyběla. Možná pro to měli Rusové dobré důvody, aby neukázali dislokaci leteckých sil v okolí hlavního města. nebo si řekli, že na frontě ta letadla udělají větší práci.

V.V.Putim prý chtěl u příležitost dnešního svátku oznámit dobytí Bachmutu, což se nepovedlo. O tom datu ovšem mluvil jenom V. Zelenský a to tak, že k 9. květnu si vezme Ukrajina Bachmut zpět. Ukrajina drží za cenu vysokých ztrát asi 5 -10% západního území města - malou část západního okraje. Putin, pokud vím nic o tom neříkal. Takže nemohou vědět, co chtěl president presentovat.

Pochodovali jen mladí vojáci a kadeti. Někdo by snad čekal, že tam budou pochodovat padesátiletí strejci?

Těch drobných šťouchanců tam asi bylo víc, ale voda na kafe mi mezitím zavařila a tak jsem šel pryč. Už tam chyběla jen Džamila Stehlíková, aby divákům sdělila, na co umře V. V. Putin dnes.





4 komentáře:

  1. Králík1962: Já vždy se zájmem sleduji procházku z Rudého náměstí k Hrobu neznámého vojína. Obvykle je to neorganizované, lehce zmatečné, kufříkoví hoši neví kam se vrtnout. Dnes chlapci, co spolu mluví, opravdu ukázali, jak moc spolu mluví a kdo s kým. Chyběla Gruzie, Azerbajdžán, Moldávie, Ukrajina a Pobaltí, fotbalově 8:7 pro RF. Kovaný psycholog by nám leccos vysvětlil, ale mne stačí, co bylo vidět - až na Tokajeva si všichni užívali vzájemné setkání, a to některé středoasijské republiky po sobě přes hranice střílí.
    K hrobu jsou puštěni jen prověření lidé, tak si Putin užil "koupel" v davu, cvílemi to vypadalo že ochranka ztratila přehled.

    OdpovědětVymazat
  2. Já pořád koukala a poslouchala a kruciš - žádné klepání a třepání rukama, žádné koktání a že mhouřil oči, no asi zapomněl na brýle , takže je musel mhouřit. Ti předvídavější si je vzali, ale zase byli osočeni, že aby je nebylo poznat. Bohužel musím říct, že i já při cestě na hřbitov je měla brála, protože to slunko je nějaké ostré, bez brýlí by se nedalo ... Tak nevím

    OdpovědětVymazat
  3. I když nepochodoval Nesmrtelný, úkáčka se mohli pokusit. V tom to nebylo. Záměrem bylo neposkytnout informace nepřátelské rozvědce a propagandě.

    Vlastní letecký klid nerozptyluje protivzdušnou obranu.

    OdpovědětVymazat
  4. Molodci na Krasnoj ploščadi
    hlaveň samopalu očadí
    bez keců jdou bránit svoji zem
    ani my Češi tam nevlezem.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)