Prohledat tento blog

čtvrtek 20. července 2023

K Vidlákovu článku O síle slov

Pravda. Mnoha slovy řečená...   





   Já osobně mám raději koncentrovanější sdělení. No ale budiž, každý přece nebude přemýšlet o tom, jak zkrátit větu a přesto říct všechno; někomu to prostě nezastavitelně "mluví" i v písemné formě. 


  Co se změnilo na informační frontě?  Hodně. Ale hlavně dvě věci: Kdekdo má v mobilu kameru, někteří ji dokonce umí používat. Kamery jsou čím dál tím lepší, automatika se stará, aby za téměř jakýchkoliv podmínek vznikl použitelný obrázek. A mobily už nejsou drahé. I ty "lepší" si pořídí občan za měsíční příjem hned dva. 

   Druhá věc jsou společenské sítě. Sice nejsou (pro mě) ke čtení, ale je možné na YT nebo TikTok zavěsit to, co jsem viděl na vlastní oči a co zaznamenal můj mobil. Časem se lidi naučí i stříhat, aby záznam byl kompaktní, česky řečeno "byl ke koukání". Lidi s mobily jsou všude, zatím co novináři jen někde, kde tuší, že se něco bude dít. Takže odklon od oficiálních zdrojů bude pokračovat a věrchuška se tomu bude snažit zabránit.

   Zrušit/omezit společenské sítě opravdu asi nejde (viz Vidlákovo zdůvodnění). A internet, ten funguje i na Ukrajině a v Rusku, přesto, že přes internet chodí na obě strany propaganda, fake news a hlavně špionážní zprávy. Bombardování týlu (obě strany) je možné vlastně jenom kvůli nemožnosti "zastavit internet", který slouží k navádění raket. Špiona" chytnou spíše výjimečně. Je to velmi nepříjemné, ale zastavením internetu by se zastavil i život. Bankomaty, objednávky, příkazy, platby,  maily. Kdyby to šlo, už by byl nejméně na Ukrajině a v Rusku zastavený. Čína dokázala stanovit "Tiskový dohled" a nemá s internetem problém.

   Zdá se, že na "filtrování" zpráv není výpočetní kapacita. Sledují se jenom "známé firmy" a ti které nahlásí internetoví práskači. 
Takže tenhle informační kanál, který před třiceti lety neexistoval naprosto změnil možnosti alternativních informací. Už to není jen Hlas Ameriky nebo Svobodná Evropa a samizdat na průklepácích. 

   Problém vidím v tom, že Hobiti, obývající českou Kotlinku jsou spíše líní, najedení a ospalí po  pivu, že je nějaké burcování Alternativy nedonutí přejít od TV k PC.

   Takže až jim začne do jejich kajuty pronikat voda, budou nepříjemně překvapeni a budou po cestě k záchranným člunům nadávat, že jim to nikdo neřekl. 

Řekl. Ale neposlouchali. 

   Ani Rádio Univerzum, ani Vidlákovy kydy ba ani Nový Prostor nebo Bobošíkovou. Je pravda, že si za to alternativní média mohou samy, Některá z nich jsou jen bulvárem, některé jen antisystémovým sektářským  místem.  Je možné, že tím odpudí ty lidi, kteří mají mainstreamu plné zuby a hledají pravdu. Ti si zase zapnou ČT 1 - 2 - atd. a otevřou si to pivo. Tam nemusí přemýšlet a odhadovat, kdo má větší pravdu. 

Nezbývá než jim popřát klidnou dřímotu.

Přemýšlení bolí

2 komentáře:

  1. Z mého pohledu už nemá cenu přemýšlet a odhadovat, kdo má větší pravdu, záchranný člun je připraven, obraný perimetr pod kontrolou, udržitelnost v teple odhaduji v řádu měsíců, v zimě týdnů. Vycvičenost je přiměřená, obrané prostředky rektifikovány, kondice nevalná. Předpoklad příchodu fatálních změn jsem empiricky určil na 15%. Jsem prostě mentálně přirozeně institucionálně dezinfikován věkem.
    V dálce vidím „kocouří“ sloupek se škrabadlem, Kocour je tam.
    4p zdraví Ek.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)